| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 03/04/20

 

 

Ούτε θέλουμε να σκεφτούμε αυτό το σενάριο

 

Θέλοντας να ελπίζουμε πως η ελληνική οικονομία θα δείξει αντοχές και το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περίπου 3%. Ειλικρινά ούτε θέλουμε να σκεφτόμαστε πως υπάρχουνε πιθανότητες να συμβούνε τα όσα ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση του ο ΟΑΣΑ. Και αυτό γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, εννοείται πως η κατάσταση στη χώρα και την ελληνική οικονομία θα γίνει δραματική.

 

Συγκεκριμένα, εφιαλτικές προβλέψεις για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού κάνει ο ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το 35% του ΑΕΠ της σε περίπτωση μερικού ή και ολικού «κλεισίματος» της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας.

 

Κατά τον ΟΟΣΑ, οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις συνέπειες του κορωνοϊού παγκοσμίως μπορεί να οδηγήσει σε μέση απώλεια του ενός τετάρτου του ΑΕΠ (-25%), περίπου όσες ήταν οι απώλειες της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης.

 

Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της παραγωγής, η μελέτη λαμβάνει συγκεκριμένους τομείς με παραδοχές της μείωσης της δραστηριότητας μεταξύ 50% και 100%. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τα ταξίδια και τον τουρισμό που έχουν σταματήσει, ή κομμωτές και αγορά κατοικίας, εστιατόρια και κινηματογράφους που είναι κλειστή, μη ουσιώδη κατασκευαστικά έργα που έχει σταματήσει κλπ.

 

Εφαρμόζοντας αυτή τη μεθοδολογία σε όλες τις χώρες-μέλη της, η χώρα που κινδυνεύει από το μεγαλύτερο πλήγμα, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι η Ελλάδα, όπου η επίδραση φαίνεται να φθάνει στο 35% και ακολουθούν το Μεξικό, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία με απώλειες στο ΑΕΠ τους κοντά στο 30%.

 

Όσον αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες, η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι με τα καταστήματα κλειστά, οι καταναλωτές δεν θα αγοράσουν, φυσικά, ρούχα, υποδήματα, είδη οικιακής χρήσης και πακέτα διακοπών, δεν θα φάνε έξω και δεν θα ξοδεύουν χρήματα σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ ανελαστικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης θα φθάσει περίπου το 30% σε πολλές μεγάλες προηγμένες οικονομίες.

 

 

 

Πήραμε μια εικόνα ….

 

Συνεχίζοντας με τα της οικονομίας και σε σχέση με τα όσα αναφέρουμε τις τελευταίες ημέρες. Το κλειδί είναι το τι θα γίνει με τον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Τα πρώτα λοιπόν στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αν και είναι αλήθεια ότι αυτά τα νούμερα τα περιμέναμε. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και μετά το Μάιο η κατάσταση θα βελτιώνεται, έστω και σε ένα βαθμό, με τον τουρισμό να μειώνεται πάρα πολύ, αλλά τουλάχιστον στο τέλος κάτι να σώζεται.

 

Όσον αφορά τα πρώτα επίσημα στοιχεία,  κατακόρυφη πτώση 61,3% κατέγραψε τον πρώτο μήνα της κρίσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η πανδημία που πλήττει τις αερομεταφορές διεθνώς, τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων και η τεράστια βουτιά στη ζήτηση για ταξίδια, έφερε τον πρώτο μήνα με αρνητικό πρόσιμο στο αεροδρόμιο της Αθήνας που κατέγραφε από το 2014 υψηλoύς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) επιδεινώθηκε ραγδαία κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, λόγω των εκτεταμένων μέτρων αποκλεισμού χωρών που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή πτήσεων αεροπορικών εταιρειών.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το tovima.gr, η πτώση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας ξεπερνά πια, μέρα με την ημέρα, το 90%, φτάνοντας για παράδειγμα την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, το 97%. Διακινήθηκαν μόλις 1.728 επιβάτες, όταν την ίδια ημέρα του 2019 πέρασαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» 52.090 επιβάτες.

Συνολικά τον εφετινό Μάρτιο διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας 693.580 επιβάτες, όταν για τον ίδιο μήνα του 2019 είχαν διακινηθεί 1.652.594 άτομα. Από τα στοιχεία τους Μαρτίου προκύπτει ότι η μείωση στους επιβάτες εσωτερικού ανήλθε σε 59,8%, 207.955 επιβάτες εφέτος όταν τον Μάρτιο του 2019 είχαν διακινηθεί 516.796 άτομα. Αντίστοιχα η μείωση στους επιβάτες εξωτερικού ανήλθε σε 62%, αντιστοιχεί δηλαδή σε πτώση από τους 1.135.798 επιβάτες σε μόλις 431.625.

Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 3,5 εκατ.επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 20,5% σε σχέση με το 2019, λόγω της σημαντικής μείωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Οι επιβάτες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 18,6%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 24,4%.

Υπενθυμίζεται ότι για το αεροδρόμιο της Αθήνας οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 διατήρησαν το θετικό πρόσιμο όλων των προηγούμενων ετών, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 5,7% για τον Ιανουάριο και 2,8% τον Φεβρουάριο. Επιδόσεις που παρέμεναν εντός προβλέψεων για ήπια ανάπτυξη το 2020 σε εναρμόνιση με τις διεθνείς προβλέψεις για ωρίμανση της αεροπορικής αγοράς.

 
 

 

Θετικό

 

Βέβαια για να μην λέμε μόνο τα μαύρα, πάμε σε μια αρκετά θετική είδηση από την ελληνική οικονομία. Ξεπέρασαν λοιπόν κάθε προσδοκία οι εισπράξεις φόρων τον Μάρτιο παρά την έξαρση του κοροναϊού. Και είναι θετική εξέλιξη, αφού αν και το μεγάλο πρόβλημα αναμένεται τον τρέχον μήνα και τον Μάιο. Ωστόσο υπήρχε ανησυχία ότι θα είχαμε κάποια πρώτα ισχυρά προβλήματα και τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο παρά του ότι η αγορά είναι ουσιαστικά κλειστή εδώ και μισό μήνα, η εικόνα ήτανε αρκετά καλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «LIVE NEWS» αναφέρθηκε στην εικόνα των κρατικών εσόδων. «Η εικόνα που έχουμε από τα έσοδα είναι ότι οι άνθρωποι με συνέπεια πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Στα κρατικά ταμεία μπήκαν χρήματα, δεν είχαμε καμία υστέρηση στα έσοδα».

 

Όπως είπε, οι πολίτες δείχνουν εξαιρετική σοβαρότητα και οι επιχειρήσεις. Υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Αισθάνομαι υπερήφανος για τους συμπολίτες μου.

 

«Αυτό μας δίνει περισσότερο χρόνο, μας δίνει χρόνο να ανταπεξέλθουμε καλύτερα σε αυτά που θα συμβούν. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Όλοι οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι αυτό είναι παροδικό. Θα υπάρχει σημαντική ανάκαμψη το 2021» κατέληξε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που δήλωσε ότι απ’ τα έως τώρα στοιχεία, «η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο φαίνεται ότι δεν ήταν απογοητευτική, καθώς αρκετοί πολίτες εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους».

 
 

 

Οι ΗΠΑ έχουνε δίκαιο….

 

Τώρα σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει, με τις αμερικανικές αρχές να συνεχίζουνε να κατηγορούσε την Κίνα πως «λέει ψέματα» για τον αριθμό των νεκρών της πανδημίας. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Διαβάζοντας και τις μαρτυρίες που αρχίζουνε να υπάρχουνε από τους ίδιους τους κινέζους και ειδικά τους κατοίκους της Γιουχάν. Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουνε δίκαιο, με όλα να δείχνουνε πως η Κίνα κρύβει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών….

 

Για την ιστορία:

 

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Κίνας ψεύδεται όσον αφορά τον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας του κορωνοϊού, ότι υποτιμά κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και των ασθενών, σύμφωνα με έκθεσή τους την οποία επικαλέστηκαν την Τετάρτη μέλη του Κογκρέσου.

 

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε χθες ότι η απόρρητη έκθεση επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο. Στο κείμενο διατυπώνεται η θέση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και των θανάτων από την ασθένεια COVID-19 που δημοσιοποιεί το Πεκίνο είναι ψευδείς, εσκεμμένα πολύ κατώτεροι των πραγματικών, σημείωσε το πρακτορείο.

 

 «Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είπε ψέματα, λέει ψέματα και θα συνεχίσει να λέει ψέματα για το θέμα του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς» του, συνόψισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σας.

 

«Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν αυτό που ξέραμε ήδη: η Κίνα συγκάλυπτε τη βαρύτητα αυτού του ιού για μήνες», υπερθεμάτισε ο Γουίλιαμ Τίμονς, Ρεπουμπλικάνος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ο κόσμος πληρώνει τώρα τα λάθη της», πρόσθεσε.

 

Ο Μάικ Μακόλ, βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισήμανε επικαλούμενος την έκθεση πως οι κινεζικές αρχές «κρύβουν τον αληθινό απολογισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια» COVID-19.

 

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επικρίνει με σφοδρότητα την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, της προσάπτει έλλειψη διαφάνειας για το εύρος της επιδημίας έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

 

Αλλά μέχρι χθες, δεν είχε κατηγορήσει τόσο καθαρά το Πεκίνο πως ψεύδεται για τους απολογισμούς που δημοσιοποιεί.

 

Προχθές Τρίτη η συντονίστρια του κλιμακίου διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει ο Λευκός Οίκος για την αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε επίσης να υποστηρίζει πως οι απολογισμοί που δίνει η Κίνα είναι υποτιμημένοι.

 

«Νομίζω ότι η ιατρική κοινότητα ερμήνευσε τους αριθμούς που δημοσιοποιούνταν από την Κίνα θεωρώντας ότι ήταν σοβαρά τα πράγματα, όμως λιγότερο απ’ ό,τι φοβόταν», είπε η Δρ. Ντέμπορα Μπερξ, υπό το φως «αυτού που βλέπουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία», τονίζοντας «μας έλειπε μεγάλος όγκος δεδομένων».

 

Η Κίνα, όπου ο πρώτος ασθενής εντοπίστηκε επίσημα τον Δεκέμβριο, κατέγραφε μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 3.312 θανάτους επί συνόλου 81.554 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη. Οι αριθμοί είναι συγκριτικά χαμηλοί σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου η ασθένεια COVID-19 είχε στοιχίσει ως χθες τη ζωή σε 4.600 ανθρώπους και ο SARS-CoV-2 έχει μολύνει πάνω από 209.000 ανθρώπους, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

 

Ειδικοί λένε επίσης πως τα κινεζικά στοιχεία είναι πολύ υποτιμημένα. Βασίζονται κυρίως στον μεγάλο αριθμό οικογενειών που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες για να ζητήσουν τα δοχεία με την τέφρα συγγενών τους μετά την άρση των μέτρων περιορισμού στην πόλη Γουχάν, όπου άρχισε η επιδημία.

 

 

 

Ποιός τα σκέφτεται αυτά;

 

Δε μπορούμε να μην σχολιάσουμε και την είδηση πως υπάρχουνε σκέψεις το Πάσχα να εορταστεί στις 26 Μαΐου!!! Και όσο βάση και αν προσπαθούνε να βρούνε κάποιοι να δικαιολογήσουνε αυτήν την απόφαση (ότι είναι 40 ημέρες μετά το Πάσχα κτλ). Δεν κρύβουμε την έκπληξη μας. Τι είναι το Πάσχα; Συναυλία να αναβληθεί; Ποιός τα σκέφτεται αυτά τα πράγματα;  

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....