| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 03/12/20

 

 

Τι κρατάμε;

 

Ξεκινώντας από την τελευταία ειδησεογραφία, ξέρετε τι κρατάμε εμείς ….. Σε σχέση φυσικά με τα κρούσματα που παραμένουνε σε τόσο υψηλά επίπεδα ….

 

Ότι σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός μείωσης της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

 

Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 25, 27 και 30/11, δείχνει πως σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, το ιικό φορτίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά επιπρόσθετα έχει ανακοπεί η δυναμική μίας ταχείας βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

 

«Μας ανησυχούν τα ευρήματα. Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου, από τη στιγμή εκείνη που ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση, η οποία πρώτη φορά καταγράφηκε στην ανάλυση δειγμάτων της 18ης Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με ρυθμούς μείωσης που έφτασαν έως το 50%. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μία σταθεροποίηση παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωαννου.

 

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύονται τα ευρήματα αυτά, ο πρύτανης εξήγησε πως η αποκλιμάκωση είναι αργή, ακριβώς επειδή το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά και τα μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν.

 

«Πέραν πάσης αμφιβολίας, η εικόνα των λυμάτων δείχνει πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση περιοριστικών μέτρων τις επόμενες μέρες και εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμικρή χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Θα έλεγα πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή που θα κρίνει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πόλη, πόσες ακόμη ανθρώπινες απώλειες θα μετρήσουμε, πόσο θα πιεστεί το σύστημα υγείας, πόσο θα μεγαλώσουν οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

 

«Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, πως είμαστε στο σημείο όπου τα πράγματα δύναται να εξελιχθούν ομαλά και σταδιακά να ξανακερδίζουμε τις ζωές μας, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και πολύ άσχημα, να βγουν εκτός ελέγχου, αν θεωρήσουμε πως τα δύσκολα πέρασαν και εφησυχάσουμε. Είναι εύλογο να υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, όμως κάθε παρέκκλιση από την αυστηρή τήρηση των μέτρων, μόνο παράταση και αυστηροποίησή τους μπορεί να φέρει», διευκρίνισε.

 

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

 
 

 

Ο ιός είναι παντού..

 

Το έχουμε ξαναγράψει. Είναι σχεδόν ουτοπικό, κατά τους επόμενους μήνες και μέχρι να υπάρξουνε μαζικοί εμβολιασμοί, να ηρεμήσουμε …. Οι επόμενοι περίπου 3 μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Και αυτό γιατί ο ιός είναι παντού …. Μέσα σε σπίτια, super market, χώρους εργασίες … Και μπαίνοντας στην καρδιά του χειμώνα, θα παραμείνει παντού, με ότι αυτό σημαίνει ειδικά όταν μερικώς έστω αρθεί το lockdown και μέχρι τους μαζικούς εμβολιασμούς …

 
 

 

Το επαναλαμβάνουμε

 

Σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει την Τετάρτη. Παρακολουθούσαμε και πάλι την εικόνα των λοιμωξιολόγων κατά τη χθεσινή ημέρα. Και το επαναλαμβάνουμε …. Αυτή η εικόνα δε γίνεται να συνεχιστεί …. Δε γίνεται ….. αφού κουράζει όλο και περισσότερο τον ήδη πολύ κουρασμένο κόσμο ….. Και το λέμε και πάλι ξεκάθαρα. Στους επιστήμονες που είναι στην επιτροπή των αποφάσεων,  θα πρέπει να γίνουνε πολύ αυστηρές συστάσεις να σταματήσουνε τέτοιες δηλώσεις. Δεν είναι η πανδημία show εντυπώσεων για το ποιός είναι ο καλύτερος επιδημιολόγος ….

 
 

 

Μακάρι

 

Τώρα στα της οικονομίας. Και αν και προσωπικά δεν το πιστεύουμε, λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων που είχε και έχει η ελληνική οικονομία (χωρίς ουσιαστικό παραγωγικό μοντέλο). Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ακούσαμε τις νέες προβλέψεις του διοικητή της ΤτΕ.

 

Ειδικότερα, μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία της τάξης του 3,5% για την Ελλάδα δεν είναι ουτοπικός, ιδιαιτέρως αν ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την επόμενη επταετία από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και το νέο μέσο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας, NGEU, ανέρχονται σε περίπου 72 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Και δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να συμβεί κάτι τέτοιο, αν και επαναλαμβάνουμε πως χωρίς ουσιαστικά αλλαγή λογικών, τέτοιες επιδόσεις σε αυτή τη χώρα δύσκολα πιάνονται. 

 
 
 

 

Οι 112 ημέρες της ελληνοτουρκικής κρίσης

 

Τέλος και όπως έγραψε και ο «Βηματοδότης» …. Από τις 10 Αυγούστου βρέθηκαν σε μέγιστη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της τουρκικής επιθετικότητας με τις παράνομες NAVTEX, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κοντά στο Καστελλόριζο με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία. Επί 112 ημέρες το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς βρέθηκαν σε ύψιστο συναγερμό, με τα αεροσκάφη «φορτωμένα» και με τα πλοία του Στόλου να δημιουργούν ένα ισχυρότατο θαλάσσιο τείχος προστασίας των νησιών.

 

Τώρα που το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γίνεται από τα επιτελεία ένας απολογισμός: «Όλο αυτό το διάστημα δοκιμάστηκε το προσωπικό και τα μέσα», έλεγε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος βρισκόταν νύχτα – μέρα στον θάλαμο επιχειρήσεων. Ανάφερε ότι από την κρίση αυτή αποδείχθηκε ποιος είναι ταραξίας και βεβαίως φάνηκε ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνη. Απέκτησε συμμάχους.

 

Όπως συχνά λέει στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (και το αναφέρει και σε ημερήσιες διαταγές του, όπως αυτή που έκανε για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων) ότι «από την ιερή στιγμή που δώσαμε όλοι μας τον στρατιωτικό όρκο, υπογράψαμε ένα απόλυτα δεσμευτικό και απαράβατο συμβόλαιο με την πατρίδα. Ένα συμβόλαιο, το οποίο αξίζει και πρέπει να τιμήσουμε με κάθε κόπο, με κάθε προσπάθεια και με κάθε αναγκαία θυσία».

 

Αλλά μην νομίζετε ότι επειδή το τουρκικό σκάφος επέστρεψε στην Αττάλεια η ετοιμότητα του ελληνικού στόλου έπεσε ένα επίπεδο. Όχι, βεβαίως. Ολες οι μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή και άλλη φορά το Oruc Reis λίγο πριν από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξαναπήγε στην Αττάλεια, ωστόσο επέστρεψε.

 

***

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....