| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 04/08/20

 

 

Όταν η ηλιθιότητα χτυπάει κόκκινο

 

Χθες είχαμε αναφέρει πως το έχουμε παρακάνει ως χώρα με την τόσο χαλάρωση, κινδυνεύοντας να βγάλουμε μόνη μας τα μάτια μας. Και λίγες μόνο ώρες αργότερα διαβάζαμε για μια τεράστια εκδήλωση η οποία έγινε στην Ξάνθη, με εκατοντάδες πρόσωπα να συγκεντρώνονται ….. Και όλα αυτά σε μια περιοχή η οποία θυμίζουμε πως είναι από τις πρώτες σε κρούσματα στη χώρα!!!!

 

Και δυστυχώς μόνο ένα σχόλιο μπορούμε να κάνουμε ….  Με την ηλιθιότητα να χτυπάει κόκκινο, δύσκολα θα αποφύγουμε τα χειρότερα ως χώρα. Και κρίμα γιατί μέχρι τώρα τα πηγαίναμε πραγματικά εξαιρετικά.

 

Και μην νομίζουμε πως υπάρχει μόνο ο υγειονομικός κίνδυνος  ….. Θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι ….. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει έναν νέο κύκλο έξαρσης του Covid-19. Απλά δεν το αντέχουμε, με κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε πολύ οριακές καταστάσεις, ακόμη και αν υπάρχουνε τα πακέτα βοήθειας από την Ε.Ε.

 
 

 

Δε νομίζουμε πως θα υπάρξει συνάντηση ….

 

Τώρα όσον αφορά τις συνεχείς δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας, για μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ ελλήνων και τούρκων αξιωματούχων …… Προσωπικά δεν πιστεύουμε πως με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις θα υπάρξει άμεσα μια τέτοια συνάντηση. Εκτός αν υπάρξουνε παρεμβάσεις από το εξωτερικό και μετά από πιέσεις υπάρξει συνάντηση σε κάποια ξένη χώρα, για παράδειγμα στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες (για το Παρίσι δεν το βλέπουμε, θα το απέρριπταν οι τούρκοι).

 

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε πως είναι αρκετά δύσκολο, υπό αυτό το κλίμα, να υπάρξει συνάντηση και να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 
 

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να ηρεμήσει η Τουρκία

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω. Σχεδόν αποκλείουμε και κάτι άλλο. Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις. Δεν πιστεύουμε φυσικά πως θα έχουμε άμεσα πόλεμο (αν και ο κίνδυνος ατυχήματος και ενός θερμού επεισοδίου πάντα υπάρχει, ειδικά όταν υπάρχει τέτοιο σκηνικό έντασης). Ωστόσο παρακολουθώντας την Τουρκία και τον Ερντογάν ειδικά τα τελευταία χρόνια χρόνια, όλα δείχνουνε πως πολύ δύσκολα η Τουρκία θα σταματήσει τις προκλήσεις, με ότι αυτό σημαίνει. Και τους κινδύνους που υπάρχουνε εν μέσω όλου αυτού του σκηνικού έντασης…..

 
 

 

 

Τουρκική Οικονομία

 

Βέβαια όσον αφορά την Τουρκία θα επαναλάβουμε και κάτι άλλο. Πως τα πράγματα στην Τουρκική οικονομία πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα έγραψε προσφάτως το Reuters, αλλά και άλλα διεθνή δημοσιεύματα – αναλύσεις.

 

Ειδικότερα, θυμίζουμε….

 

Μετά από δύο μήνες σταθερότητας, η τουρκική λίρα δοκιμάζει το όριο των 7 δολαρίων και υποχωρεί σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ έναντι του ευρώ, αναβιώνοντας τις μνήμες από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος τον Αύγουστο του 2018, έγραφε τις προηγούμενες ημέρες το Reuters. Είναι χαρακτηριστικό πως μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ υποβάθμισε τις ανησυχίες για τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματά της, σημειώνοντας ότι είναι φυσιολογικό αυτά να διακυμαίνονται στη διάρκεια μίας πανδημίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν αναφέρθηκε στην υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας κατά 1,8% αυτή την εβδομάδα, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση σε αυτά τα αποθέματα.

 

Το δημοσίευμα του Reuters είχε αναφέρει πως τα επίσημα τουρκικά στοιχεία ανεβάζουν σε 31 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά είναι αρνητικά, αν αφαιρεθούν οι συμφωνίες για ανταλλαγή νομισμάτων (swap lines), τα αποθέματα χρυσού και οι γραμμές σε εγχώριες τράπεζες. «Δεδομένου του ρυθμού μείωσης των αποθεμάτων φέτος, συμπεραίνουμε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα έχει χρησιμοποιήσει όλα τα ανακοινωθέντα αποθέματά της (που είναι κυρίως δανεικά) στα τέλη του καλοκαιριού/αρχές φθινοπώρου», δήλωσε στέλεχος της TD Securities.

 

Ο πολυετής κύκλος επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχει οδηγήσει σε αρνητικά πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία, εγείροντας για τους επενδυτές ερωτήματα όσον αφορά την επαρκή αποζημίωσή τους σε μία περίοδο αυξημένης έντασης. Μετά τη διακοπή της μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο και τη διατήρηση σταθερής της πολιτικής αυτό τον μήνα, το ερώτημα είναι αν η κεντρική τράπεζα θα επανέλθει σε μία νομισματική σύσφιγξη, καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά, αναφέρει το Reuters.

 

Ο αντίκτυπος του κορονοϊού αναμένεται να προκαλέσει συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 5% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο οίκος S&P Global προβλέπει ότι το έλλειμμα στον τουρκικό προϋπολογισμό θα φθάσει στο επίπεδο - ρεκόρ του 5% του ΑΕΠ. Υπάρχει, ωστόσο, κάποια ελπίδα, αναφέρει το Reuters. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε λιγότερο από τον αναμενόμενο τον Μάιο και οι χαμηλές τιμές του αργού αναμένεται να βοηθήσουν τη χώρα που είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο.

 

Η βουτιά της λίρας περιπλέκει την αποπληρωμή του χρέους της κυβέρνησης και των εταιρειών που έχει συναφθεί σε σκληρό νόμισμα. Τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα αντιστοιχούσαν περίπου στο 37% του συνολικού χρέους των Τούρκων τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτίμηση της S&P Global, η οποία αναφέρει αυτό ως βασικό κίνδυνο για τις τράπεζες της χώρας. Η λίρα είναι για πολύ καιρό όμηρος της πολιτικής, σύμφωνα με το Reuters. «Οι εντάσεις με τη Μόσχα σχετικά με τη Συρία, η ένταση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων και οι εντάσεις με την Ευρώπη σχετικά με το μεταναστευτικό και τα δικαιώματα για το πετρέλαιο και το αέριο κοντά στην Κύπρο έχουν τον αντίκτυπό τους. Υπάρχει τώρα ο κίνδυνος μίας ακόμη αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για τη Λιβύη», σημειώνει το δημοσίευμα.

 

 

 

Άλλοι δροσίζονται, άλλοι «ψήνονται»

 

Τώρα όπως έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Από την Παρασκευή μέχρι τις 14 Αυγούστου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται στη Νάξο για τις θερινές της διακοπές. Οσο εκείνη θα χαλαρώνει μακριά από τις προεδρικές της υποχρεώσεις, κάποιοι άλλοι θα τσουρουφλίζονται στην Αθήνα περιμένοντας τον ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, το βασικό Υπουργικό Συμβούλιο θα μείνει ίδιο και ο Πρωθυπουργός θα κάνει περιορισμένες και στοχευμένες αλλαγές. Σε αυτές όμως πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνονται και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ. Ωστόσο, κανένας από τους γνωρίζοντες δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα αυτός ο «μη ανασχηματισμός», όπως τον λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, να έχει αποκτήσει δυσανάλογο με τη σημασία του σασπένς. Στις αρχές της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έρθει στην Αθήνα για λίγες ημέρες από τα Χανιά, στα οποία θα επιστρέψει την Παρασκευή, και κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα κάνει τις αλλαγές που σκέπτεται στην κυβέρνηση, οι οποίες θα είναι περιορισμένες και θα σχετίζονται με τη διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. ευρώ και με την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

 

Οποτε και αν γίνουν οι αλλαγές αυτές, τώρα ή μετά τον Δεκαπενταύγουστο, θεωρείται βέβαιη η αναβάθμιση του υφυπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη σε αναπληρωτή υπουργό, με πιθανότερο διάδοχό του τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά, ενώ ακούγεται έντονα και η αναβάθμιση σε αναπληρωτή υπουργό του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καλυφθεί η θέση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, ο οποίος παραιτήθηκε για να αναλάβει γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης στην Κομισιόν. Αντιθέτως, κενή φαίνεται ότι θα μείνει η θέση του επίσης παραιτηθέντος για προσωπικούς λόγους υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημητρίου Κράνη. Αν οι αλλαγές γίνουν τις προσεχείς ημέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης. Τα χρονικά περιθώρια είναι ούτως ή άλλως στενά, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Πέμπτη θα επισκεφθεί τη Χάλκη και κατόπιν θα πάει στα Χανιά μέχρι τις 17 Αυγούστου. Με τόσες υποχρεώσεις που θα κουβαλήσει μαζί του – συσκέψεις για τον κορωνοϊό, ελληνοτουρκικά κ.ά. – δύσκολα θα ξεκουραστεί, αλλά ίσως του επιβάλλουν πιο χαλαρούς ρυθμούς οι συνεργάτες του και οι υπουργοί. Από τώρα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι μια περίοδος ανάπαυλας για την κυβέρνηση, καθώς με την επιστροφή ξεκινά μια πολύ δύσκολη και απαιτητική περίοδος.

 

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Αγκυρας. Ο κορωνοϊός αποτελεί διαρκή ανησυχία και επιπλέον ανοίγουν τα σχολεία και χρειάζεται να γίνουν προμήθειες αντιγριπικών εμβολίων. Ως τις 24 Αυγούστου πρέπει να έχει παραδοθεί, από τους συμμετέχοντες στη νέα δομή για το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρώτο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει τμήμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αύριο ή την Τρίτη θα γίνει η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής για την εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου και θα ακολουθήσει ένα brainstorming με τα μέλη των πέντε ομάδων εργασίας. Τα πέντε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, που αποτελούν μια σφικτή ομάδα η οποία εργάζεται ήδη από τις 10 Ιουλίου, θα αναλάβουν να παρακολουθούν από μια ομάδα εργασίας. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης την «πράσινη» ανάπτυξη, ο Ακης Σκέρτσος την ψηφιακή πολιτική, ο Μιχάλης Αργυρού την απασχόληση, ο Δημήτρης Σκάλκος τις υποδομές και ο Αλέξης Πατέλης την ανάπτυξη. Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού θα αναλάβει και την επαφή με τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν, που ακόμα δεν έχει καταλήξει ούτε στο οργανωτικό σχήμα το οποίο θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ούτε στους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....