| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 05/06/20

 

 

Από το 4Q η ελληνική οικονομία είχε κρεμάσει ….. 

 

Θα ξεκινήσουμε με μερικά σχόλια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο, με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,6%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2019 και μείωση 0,9% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2019. Σε μια περίοδο κατά την οποία δε μπορεί να πει κανείς πως μιλάμε για περίοδο Covid-19, με εξαίρεση τις τελευταίες 10 ημέρες του Μαρτίου. Και προσωπικά θεωρούμε πως η επίδοση ήταν ελαφρώς κατώτερη του αναμενομένου, με τις επενδύσεις να μειώνονται πάρα πολύ. Να θυμίσουμε κάτι πολύ σημαντικό, πως η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να κρεμάει από το 4Q του 2019, με επιδόσεις εξαιρετικά μέτριες και σημαντικά κατώτερες του αναμενομένου.

 

Τι φταίει για αυτό; Όχι η κυβέρνηση, αλλά η ρηχότητα και τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, με τις προσδοκίες από καλύτερες ημέρες να έχουνε προεξοφληθεί κατά τα προηγούμενα τρίμηνα. Μια οικονομία η οποία όπως έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές, δεν παράγει επί της ουσίας τίποτα, χωρίς ένα ουσιαστικό παραγωγικό μοντέλο και με ελάχιστες αλλαγές μετά την κρίση. Και για αυτό αν και στην κορύφωση της κρίσης, το ΑΕΠ έφτασε στο -27%, έχει ανακάμψει ελάχιστο από τότε.

 

ΥΓ: Βέβαια είναι αλήθεια πως το ότι οι επιπτώσεις του Covid-19 σηκώνει σίγουρα συζήτηση, λαμβάνοντας κανείς υπόψη και την ύφεση που παρουσίασαν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης..

 
 

 

Μήπως ο Covid-19;

 

Τα παραπάνω τα έχουμε γράψει αρκετές φορές. Ωστόσο θα επαναλάβουμε πως με την ιστορία με τον Covid-19 είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιόμαστε μήπως η όλη κρίση και τα πακέτα που δίνονται από τους ευρωπαίους είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας για restart. Ένα μεγάλο restart, με μειώσεις φόρων και μεγάλα ποσά που θα πάνε έστω σε κάποιες επενδύσεις ……. Δεν πιστεύουμε πως θα φτιάξουμε κάποιο αξιόλογο παραγωγικό μοντέλο. Όπως έχουμε γράψει, τα ποσά που προβλέπονται για τη χώρα μας είναι τεράστια και ικανά να αλλάξουνε την παρτίδα, όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό.

 

 

 

Μυθικά νούμερα

 

Και μια που μιλάμε για τα πακέτα βοήθειας των ευρωπαίων και όχι μόνο. Νομίζουμε πως η Λαγκάρντ είναι το κατάλληλο πρόσωπο την κατάλληλη στιγμή. Και κατά τα ψέματα, το ότι ύψος του προγράμματος της ECB θα ανέλθει στα 1,35τρις ευρώ είναι πραγματικά ένα εντυπωσιακό νούμερο. Σχεδόν μυθικό, μαζί με όλα τα άλλα πακέτα των ευρωπαίων.  

 
 

 

Την πρόβλεψη μας την έχουμε πει από την πρώτη στιγμή

 

Μπορεί όπως χαρακτηρίστηκα γράψαμε, να θεωρούμε την ελληνική οικονομία, δομικά προβληματική. Ωστόσο όπως από την πρώτη στιγμή έχουμε γράψει, θεωρούμε τις προβλέψεις για ύφεση 10% και πλέον, τουλάχιστον υπερβολικές, έχοντας κάνει από την πρώτη στιγμή μια πρόβλεψη για ύφεση 5 με 6% περίπου.

 

Και για όποιον δεν την έχει διαβάσει, θα κρατήσουμε την τελευταία έκθεση της UBS.

 

Ειδικότερα, πιο αισιόδοξη από άλλους μεγάλους οίκους, αλλά και από την Κομισιόν, εμφανίζεται για την ελληνική οικονομία η UBS. Παρά την μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας φέτος θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό με το έδαφος να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι πλήρως) την επόμενη χρονιά.

 

Συγκεκριμένα η ελβετική τράπεζα βλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 6% το 2020 και ρυθμούς ανάπτυξη 5,1% το 2021. Υπό τις συνθήκες αυτές, αλλά και με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει μέτρα που αντιστοιχούν στο 5,4% του ΑΠΕ (με επιπλέον 1,1% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις), εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα «φουσκώσει» στο 7% του ΑΕΠ το 2020 οδηγώντας το δημόσιο χρέος στο 194%.

 

Η UBS επισημαίνει ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, λαμβάνοντας έτσι σημαντική στήριξη, με τις αποδόσεις τους να διατηρούνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την Κομισιόν η UBS δεν πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα δεχθεί φέτος το ισχυρότερο πλήγμα στη ζώνη του ευρώ. Προβλέπει ότι η Ισπανία θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 6,9% για να ανακάμψει 4,7% την επόμενη χρονιά, ενώ αναμένει ακόμη βαθύτερη ύφεση, της τάξης του 7,7%, στην Ιταλία με ρυθμούς ανάπτυξης 4,4% το 2021. Για το σύνολο της Ευρωζώνης αναμένει ύφεση 6,1% φέτος και ανάπτυξη 4,1% το 2021.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ελβετικής τράπεζας η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,9% στη χειρότερη επίδοσή του από τη δεκαετία του 1930. Προβλέπεται πάντως ότι το επόμενο έτος θα «τρέξει» με ρυθμούς 5,1%.

 

Ιδιαίτερα ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις της για τις ΗΠΑ. Βλέπει ύφεση 7,6% φέτος και ανάπτυξη μόλις 3,1% την επόμενη χρονιά. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,5% φέτος, αλλά αναμένεται να ανεβάσει αισθητά ταχύτητα στο 7,5% την επόμενη χρονιά.

 

 

 

Οταν μηδενίζεις το κοντέρ των ΜΕΘ

 

Τέλος, όπως σχολίασε και ο «Βηματοδότης» χθες. Ας αρχίσω ίσως με τα πιο ευχάριστα νέα από τότε που εισέβαλε στην χώρα μας ο Covid-19, αυτός ο αόρατος εχθρός, αλλά, όπως αποδείχθηκε στην πορεία όχι ανίκητος. Πέρασαν από τότε περίπου 90 ημέρες και οι ΜΕΘ η μία μετά την άλλη κλείνουν ελλείψει ασθενών: «Σήμερα μηδενίσαμε τον αριθμό των ασθενών», μου είπε με εμφανή ανακούφιση  η υπεύθυνη της ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου. Να σημειώσω εδώ ότι στην ΜΕΘ αυτή είχε νοσηλευτεί ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα Covid-19 που είχε ταξιδεύσει στους Αγίους Τόπους. Αλλά εάν η ΜΕΘ στο Ρίο έχουν μηδενίσει τους ασθενείς , οι δύο ΜΕΘ του Σωτηρία έκλεισαν εντελώς. Οχι μόνο έκλεισαν αλλά έγινε σ΄αυτές και απολύμανση.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....