| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 06/04/20

 

 

Θα ακολουθήσουνε πάντως βίαιο V

 

Θα ξεκινήσουμε την εβδομάδα με τα της παγκόσμιας οικονομίας. Η Morgan Stanley λοιπόν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και το κλείσιμο των μη αναγκαίων επιχειρήσεων, έχουν επεκταθεί σε μεγάλο αριθμό Πολιτειών.

 

Η αμερικανική τράπεζα τώρα κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο κατά 3,4% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,4%, ενώ προβλέπει συρρίκνωση στο β΄ τρίμηνο κατά 38% από την αρχική της εκτίμηση για 30%. "Αναμένουμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη βουτιά του ΑΕΠ και βραδύτερη ανάκαμψη”, ανέφεραν πως σε ετήσια βάση, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 5,5% το 2020, στην μεγαλύτερη ύφεση από το 1946!!!!!

 

Και όπως και αν το δει κανείς, τα παραπάνω νούμερα και ειδικά το 38% το β΄ τρίμηνο είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Ωστόσο εμείς θα συστήσουμε ψυχραιμία. Και αυτό γιατί είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως αναπτυγμένες οικονομίες όπως αυτές των ΗΠΑ, Κίνας, Γερμανίας και άλλες (και συνολικά η παγκόσμια οικονομία), θα ακολουθήσουνε ανάπτυξη τύπου V και πολύ σύντομα θα είναι τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα.

 

 

 

Εμείς όμως…

 

Βέβαια όσον αφορά τη δική μας οικονομίας. Απλά επαναλαμβάνουμε τα όσα είχαμε γράψει πριν από μερικές ημέρες ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να περιμένουμε ανάπτυξη τύπου V. Αυτή θα συμβεί σε σοβαρές, παραγωγικές, οικονομίες, όπως αυτές της κεντρικής Ευρώπης, των ΗΠΑ καις της Κίνας. Εμείς ας πάμε σε U και αυτό με μικρή κλίση και ευχαριστημένοι θα είμαστε και πάλι.

 
 

 

Ενδιαφέρον στατιστικό

 

Πάμε τώρα σε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά. Την κατάταξη των χωρών με βάση τους νεκρούς από τον Covid-19 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή την κατάταξη των χωρών με βάση τον πληθυσμό.

 

Όπως λοιπόν φαίνεται η πρώτη σε θύματα χώρα με βάση τον πληθυσμό της είναι το Σαν Μαρίνο με 884 νεκρούς ανά εκ. κατοίκους. Στη δεύτερη θέση η Ισπανία με 234 κατοίκους ανά εκ. κατοίκων και 3η η Ιταλία και 230 νεκρούς ανά εκ. κατοίκων. Η χώρα μας βρίσκεται στην 40η θέση, με αναλογία 4 νεκρούς ανά ένα εκ. κατοίκων.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ-1: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ CONVID-19 / ANA ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Θ.

ΧΩΡΕΣ

ΝΕΚΡΟΙ ΑΝΑ 1ΕΚ. ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

1.

Σαν Μαρίνο

884

2.

Ισπανία

234

3.

Ιταλία

230

4.

Ανδόρρα

194

5.

Βέλγιο

99

6.

Γαλλία

83

7.

Ολλανδία

78

8.

Ελβετία

66

9.

Λουξεμβούργο

48

10.

Άγιος Μαρτίνος

47

11.

Μ.Βρετανία

43

12.

Ιράν

39

13.

Σουηδία

30

14.

Νότιος Σαν Μαρτέν

26

15.

Μονακό

25

16.

Δανία

24

17.

Πορτογαλία

20

18.

Ιρλανδία

20

19.

Αυστρία

19

20.

ΗΠΑ

18

31.

Κύπρος

8

40.

Ελλάδα

5

 
 

 

Όλο κρίνονται από το μέγεθος της υποτίμησης….

 

Και με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται σε μια μεγάλη κρίση, οι πιο ευάλωτες χώρες, με δικό τους αδύναμο νόμισμα, κινδυνεύουνε περισσότερο. Η Τουρκία λοιπόν κινδυνεύει να βυθιστεί σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Και αν και η χώρα έχει ένα πολύ καλό δημογραφικό δένδρο και μια ισχυρή βιομηχανική παραγωγή (με βοήθεια και από το υποτιμημένο νόμισμα) για να ανακάμψει σχετικά σύντομα όταν ανοίξει η παγκόσμια οικονομία. Κινδυνεύει από μια περαιτέρω, μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία μέχρι και στη χρεοκοπία, ειδικά αν και αυτή η κρίση κρατήσει αρκετούς μήνες.

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από 2 εκ. εργαζόμενοι στην Τουρκία έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για το περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να τους στηρίξει, ανέφερε την Παρασκευή το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο των καταστημάτων, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων αλλά δεν έχει επιβάλει πλήρη μέτρα περιορισμού, όπως έχει ζητήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

 

Ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε πως περίπου 400.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω των μέτρων, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που πληρώνονται με ημερομίσθιο, όπως οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων και οι κουρείς, να μείνουν άνεργοι. «Ο αριθμός όσων εργάζονταν εκεί και είναι τώρα άνεργοι υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια. Θα πάρουν επίδομα ανεργίας από το ταμείο ανεργίας για μια σύντομη περίοδο, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τι θα γίνει μετά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV.

 

 

 

Αγορά εργασίας

 

Και όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία και την αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα αναφέρει ο ILO.

 

Ειδικότερα, η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια οικονομική κρίση και να καταστρέψει έως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο εάν οι κυβερνήσεις δεν ενεργήσουν τάχιστα για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τις συνέπειες της νόσου, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).

 

Μετά όμως την έκρηξη των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ στα 3,3 εκατομμύρια, ανώτερος αξιωματούχος του ILO ανέφερε ότι η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα πάνω.

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), και προτρέπει τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν τάχιστα και αποτελεσματικά για την προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας.

 

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί επείγοντα, μεγάλης κλίμακας και συντονισμένα μέτρα σε τρεις πυλώνες: προστασία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας, τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης και υποστήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων. 

 

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την επέκταση της κοινωνικής προστασίας, τη στήριξη της διατήρησης της απασχόλησης (δηλαδή της εργασίας με μειωμένο ωράριο, της άδειας μετ ‘αποδοχών) καθώς και της οικονομικής και φορολογικής ελάφρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, η ILO προτείνει μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, δανεισμό και οικονομική στήριξη σε συγκεκριμένους οικονομικούς τομείς.

 

Με βάση τα διαφορετικά σενάρια για τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ, οι εκτιμήσεις της ILO δείχνουν αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας μεταξύ 5,3 εκατομμυρίων και 24,7 εκατομμυρίων. Αξίζει να σημειωθεί πως η παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-9 αύξησε την παγκόσμια ανεργία κατά 22 εκατομμύρια.

 

Η υποαπασχόληση αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε μεγάλη κλίμακα, καθώς οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του ιού μεταφράζονται σε μειώσεις των ωρών εργασίας και των μισθών. 

 

Οι μειώσεις στην απασχόληση συνεπάγονται επίσης μεγάλες απώλειες εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Η μελέτη εκτιμά ότι αυτά θα κυμανθούν μεταξύ 860 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2020. Αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες.

 

Ανεργία στις ΗΠΑ

 

Περισσότεροι από 10 εκατ. Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο καθώς έκλεισαν εστιατόρια, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και ταξιδιωτικά γραφεία για να ανακοπεί η μετάδοση της επιδημίας.

 

Οι απολύσεις αυξάνονται διαρκώς στον μεταποιητικό τομέα της υπερδύναμης, στις μεταφορές και στις αποθήκες.

και στη Βρετανία

 

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σχεδόν 1 εκατ. Βρετανοί προσέφυγαν στην αρωγή του κράτους ζητώντας επιδόματα, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε επειδή έχει μειωθεί δραστικά ο μισθός τους και αδυνατούν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 27% των επιχειρήσεων της χώρας μείωσε προσωπικό στη διάρκεια της δεύτερης και της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου, ενώ σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση των εσόδων τους.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....