| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 06/08/20

 

 

Ελλάδα = Αργεντινή

 

Έχουμε και άλλες φορές κάνει αντίστοιχα σχόλια ….. Με αφορμή λοιπόν την είδηση για νέα αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής, θα το επαναλάβουμε …. Αυτά παθαίνουνε οι χώρες που δεν είναι σοβαρές. Ταλαιπωρούνται για χρόνια. Κάπως έτσι λοιπόν, πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια και η Αργεντινή πηγαίνει από τη μια κρίση στην άλλη και για ακόμη μια φορά μιλάμε για κρίση και αναδιάρθρωση του χρέους.

 

Και πολύ φοβόμαστε λοιπόν πως το ίδιο θα γίνει και στη χώρα μας. Επειδή δεν είμαστε σοβαρή χώρα, αν και θέλουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, πιστεύοντας πως η χώρα έχει αλλάξει. Θα περάσουνε 20 χρόνια από το 2010 που άρχισε η ελληνική κρίση. Θα φτάσουμε στο 2030 και ακόμη θα μιλάμε για την ελληνική κρίση, με τη μιζέρια στην οικονομία και την κοινωνία να συνεχίζεται …. Σε μια όλο και πιο γερασμένη χώρα, χωρίς το παραμικρό παραγωγικό μοντέλο....

 
 

 

Δημόσιο

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω. Και επειδή χθες είχαμε κάνει και ένα σχόλιο για την κυβέρνηση, την οποία θεωρούμε σε αρκετά μέτρια, αλλά σίγουρα καλύτερη από αυτό το χάλι που ήτανε ο Σύριζα (εμείς βέβαια πάντα θέλουμε κάτι καλύτερο).

 

Ας αναφέρουμε λοιπόν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως κατά την περίοδο 2015-2019, ο αριθμός των μετακλητών αυξήθηκε κατά 44%! Όμως, από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, στον ένα χρόνο διακυβέρνησης δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, ο αριθμός αυτός όχι μόνο δεν μειώθηκε όπως θα περίμενε κανείς (μάλλον αφελώς…) να γίνει μετά την αντιπολιτευτική φασαρία των προηγούμενων χρόνων αλλά αυξήθηκε ακόμα παραπάνω: από 2.739 τον Απρίλιο του 2019, οι μετακλητοί έγιναν 2.774. 

 
 

 

Covid-19

 

Πάμε τώρα σε μια είδηση την οποία προσωπικά βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα, σχεδόν εντυπωσιακή, αναφορικά με το τι πιθανόν συμβαίνει με τους ασυμπτωματικούς ασθενής του Covid-19.

 

Σύμφωνα λοιπόν και με τα όσα έγραψε το ΑΜΠΕ, σχεδόν το ένα τρίτο του αφγανικού πληθυσμού, δηλ. δέκα εκατομμύρια άνθρωποι (όσο η Ελλάδα), έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με μια έρευνα του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της χώρας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

 

Η έρευνα βασίζεται σε ορολογικά τεστ που μετρούν την παρουσία αντισωμάτων του ιού, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε ένα δείγμα 9.500 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξήγησε ο υπουργός Υγείας Άχμαντ Τζάουαντ Οσμάνι σε συνέντευξη Τύπου.

 

Η έρευνα συμπεραίνει ότι περίπου το 31,5% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, με το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης να αντιστοιχεί στην Καμπούλ (οι μισοί από τους πέντε εκατομμύρια κατοίκους της).

 

Όμως η χώρα, που η ικανότητά της να ιχνηλατεί τον ιό είναι περιορισμένη, έχει καταμετρήσει επίσημα «μόνο» 36.000 περιστατικά θετικά στον ιό και περισσότερους από 1.200 θανάτους.

 

«Ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης ξεσπάει παντού στον κόσμο κι εμείς δεν μπορούμε να είμαστε εξαίρεση. Θα χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα», δήλωσε ο Οσμάνι.

 

Η πανδημία άρχισε να διαδίδεται στο Αφγανιστάν όταν μετανάστες που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό επέστρεψαν από το γειτονικό Ιράν, την πιο πληγείσα χώρα της περιοχής.

 

Η περιοχή προσπάθησε να περιορίσει την εξάπλωση της Covid-19 με μέτρα περιορισμού, αλλά αυτά δεν τηρήθηκαν πολύ κυρίως λόγω της ακραίας φτώχειας που πλήττει τη μεγάλη πλειονότητα των Αφγανών.

 

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η κυριότερη πρόκληση παραμένει να πειστεί ο πληθυσμός για τον κίνδυνο.

 

Μια έρευνα για το ποσοστό θνητότητας από τον ιό στο Αφγανιστάν βρίσκεται σε εξέλιξη.

 
 

 

 

Σουηδία

 

Και συνεχίζοντας με τον Covid-19 και τα όσα διεθνώς συμβαίνουνε …. Είχαμε πει πως θα παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις στη Σουηδία …..

 

Με ενδιαφέρον λοιπόν διαβάσαμε πως περιορισμένα μονάχα οικονομικά οφέλη απέδωσε η χαλαρή πολιτική που ακολούθησε η Σουηδία για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Αυτό υποστηρίζει έρευνα που συνέκρινε τις δαπάνες της σκανδιναβικής χώρας, που δεν προχώρησε σε lockdown και καραντίνα, με τις αντίστοιχες της Δανίας, χώρας που επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς.

 

Η Σουηδία πρόκειται για τη μοναδική χώρα της Ευρώπης που αποφάσισε να αποφύγει το lockdown κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία, τα καταστήματα και τα μπαρ. Η αμφιλεγόμενη πολιτική της όμως περιορίστηκε στην διατήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης από τους Σουηδούς.

 

Να σημειωθεί ότι η χαλαρή πολιτική της Σουηδίας οδήγησε σε αισθητά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19, και το υψηλότερο από τις σκανδιναβικές χώρες, καταγράφοντας 5,747 θανάτους τη στιγμή που η γειτονική Δανία μετρά 616.

 

Με την οικονομία ανοιχτή όμως, οι  καταναλωτικές δαπάνες στη Σουηδία μειώθηκαν μόνο 4 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό, τι στη γειτονική Δανία, καταγράφοντας έτσι μείωση 25% στη Σουηδία και 29% στη Δανία, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης


Σύμφωνα με τον Άνταμ Σερίνταν, ένα εκ των επιστημόνων  που συμμετείχαν στην έρευνα, η σχετικά μικρή διαφορά στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών μεταξύ των δύο χωρών, πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός πως οι Σουηδοί ενστικτωδώς αποφάσισαν να μειώσουν τις δαπάνες τους λόγω της υγειονομικής κρίσης. Επομένως, σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτικές δαπάνες θα μειώνονταν ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για παύση της οικονομίας και καραντίνα.

 

«Αν δεχτούμε ότι τα διαφορετικά ποσοστά θνητότητας μεταξύ Δανίας και Σουηδίας οφείλονται στις διαφορετικές πολικές επιλογές των δύο χωρών, τότε τα νούμερα αποδεικνύουν πως τελικά δεν χάνεις και τόσα παραπάνω έσοδα (από τις δαπάνες) για να σώσεις μία επιπλέον ζωή» συνεχίζει ο Σερίνταν.

 

 

 

Μόσιαλος: Να ξεβολευτούμε και να προσέξουμε περισσότερο

 

Τέλος, τα ακόλουθα έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Παρέμβαση και μάλιστα ηχηρή και από τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο για την σύνδεση του κορωνοϊού με την Οικονομία. Λέει λοιπόν: «Μερικοί ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού εμποδίζει και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί αν το μέτρα εφαρμοστούν με σωστό και συστηματικό τρόπο. Θα ενισχυθεί η οικονομία…». Και συνεχίζει…

 

***
 

«Αν πολλοί πολίτες αισθανθούν ανασφάλεια επειδή αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων θα περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Δεν θα θέλουν να επισκέπτονται καταστήματα και κλειστούς χώρους αν αρκετοί συμπατριώτες μας δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής, δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατούν την απαραίτητη φυσική απόσταση. Αν αυτό συμβεί θα μειωθούν οι οικονομικές συναλλαγές…

 

***
 

«Η μόνη λύση για την ενίσχυση της οικονομίας είναι ο συστηματικός έλεγχος της πανδημίας. Ετσι όλοι θα αισθανόμαστε ασφαλείς και θα συνεχίσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Δεν υπάρχουν δυστυχώς μαγικές λύσεις και μια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φληναφήματα, ούτε με αυταπάτες και στρουθοκαμηλισμό. Αντιμετωπίζεται όμως αν ξεβολευτούμε λίγο και προσέξουμε περισσότερο…»

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....