| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 06/11/19

 

 

Συμφωνούμε απόλυτα ……

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της ελληνικής οικονομίας και μια έκθεση του Economist. Μια έκθεση με την οποία δεν κρύβουμε πως συμφωνούμε σχεδόν με όλα. Και ποιό επί της ουσίας παραμένει το νο1 πρόβλημα; Ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουνε ένα μεγάλο ερωτηματικό.

 

Ειδικότερα, ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% φέτος (κοντά στον επίσημο στόχο της κυβέρνησης) προβλέπει για την ελληνική οικονομία η μονάδα ερευνών του Economist (EIU). Ωστόσο για το 2020, ωστόσο, ρίχνει τον πήχη στο 2,2%, δηλαδή 0,6 μονάδα χαμηλότερα από την επίσημη εκτίμηση της Αθήνας στον προϋπολογισμό και τον κρατούν κοντά σε αυτά τα επίπεδα και για τις επόμενες χρονιές. Και τούτο γιατί πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα πουν τελικά το «ναι» στο αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, με τα τελευταία να στέκονται έτσι εμπόδιο σε μία πιο δυναμική ανάκαμψη.  

 

Σε αναφορά τους για την ελληνική οικονομία οι ειδικοί της EIU αποτιμούν θετικά το έως τώρα έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και σημειώνουν πως αυτή προσφέρει τη βάση για μία πιο σταθερή και αποτελεσματική διοίκηση. Ωστόσο καλείται, όπως υπογραμμίζουν, να παλέψει με προκλήσεις που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τσίπρα. 

 

Σημειώνουν ακόμη ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αυτό περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της. Ειδικότερα δεν βλέπουν μία θετική εξέλιξη στη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να υπάρξει χώρος για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα, που θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη. «Δεν περιμένουμε οι πιστωτές της Ελλάδας να επιτρέψουν στη νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια)» αναφέρουν και συνεχίζουν: «Με  τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ δεν θα φτάσει πολύ πάνω από το 2%, εμποδίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το χρέος, που σήμερα είναι πάνω από το 180% του ΑΕΠ σε πιο βιώσιμα επίπεδα». 

 

Αυτή δεν είναι βεβαίως η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως επισημαίνειη EIU τα πολύ χαμηλά επίπεδα επενδύσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης περιορίζουν επίσης τη δυναμική της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμούν ότι την περίοδο 2020-2024 κατά μέσο όρο το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,2% ετησίως. Η καλύτερη χρονιά προβλέπεται να είναι το 2021 με ανάπτυξη 2,4%, ενώ στη συνέχεια οι ρυθμοί θα επιστρέψουν κοντά στο 2%. Για όλο αυτό το διάστημα αναμένουν υποτονικό πληθωρισμό. 

 

Όσον αφορά στους κινδύνους για την πρόβλεψη, που θα βλέπαμε δηλαδή σε ένα αρκετά δυσμενές σενάριο, είναι: 

α) Μία περαιτέρω ενίσχυση του εμπορικού προστατευτισμού, που θα οδηγήσει σε ευρείας κλίμακας εμπορικό πόλεμο

β) Διατήτηρηση του φορολογικού βάρος σε υψηλά επίπεδα (πολύ υψηλές πιθανότητες) 

γ) Η Ελλάδα να χρειαστεί  μία νέα προληπτική γραμμή, όταν εξαντληθεί το μαξιλάρι ρευστότητας (υψηλές πιθανότητες) 

δ) Η αύξηση του κατώτατου μισθού να αυξήσει την ήδη υψηλή ανεργία των νέων  

ε) η μετα-προγραμματική περίοδος να πάει στραβά, οδηγώντας σε νέα κρίση.

 
 

 

Στο πόδι ….

 

Μετά τα ήξεις – αφήξεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, αν θα μετράνε ή όχι οι δαπάνες για ενοίκιο στον υπολογισμό του 30% των e-αποδείξεων. Ένα ζήτημα που καίει και δικαιολογημένα, αρκετό κόσμο. Το τελευταίο είναι πως θα έχουμε την τοποθέτηση πλαφόν 20.000 ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα υπάρχει πλαφόν αποδείξεων για εισοδήματα άνω των 67.000 ευρώ. Και ναι μεν είναι σωστό πως υπάρχει συζήτηση για το πώς θα γίνει πιο επιτεύξιμος ο στόχος για τα νοικοκυριά. Ωστόσο, όσο βλέπουμε όλον αυτόν τον κακό χαμό. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε πως το ΥΠΟΙΚ ….. Πολλά από τα σοβαρά ζητήματα τα αντιμετωπίζει με έναν σχεδιασμό στο πόδι ….. Όπως τα όσα συμβαίνουνε με το 30% e-αποδείξεις ….

 
 

 

Και ένα δεύτερο ερώτημα …..

 

Και επί τους θέματος θα θέσουμε ένα άλλο σοβαρό ερώτημα, που αποδεικνύει πόσο προχειρότητα υπάρχει στο σχεδιασμό. Το σωστό λοιπόν είναι να μετράνε στον υπολογισμό των αποδείξεων, η καταβολή του ενοικίου (μεγάλο μέρος της ετήσιας δαπάνης ενός νοικοκυριού). Ωστόσο τι γίνεται με αυτούς που πληρώνουνε ενοίκιο για το σπίτι τους; Δηλαδή τις δόσεις του στεγαστικού δανείου; Και αυτό σε μια εποχή που δήθεν η κυβέρνηση θέλει να τονώσει την αγορά ακινήτων. Με το να μην υπολογίζεται αυτή η δαπάνη για τον υπολογισμό των e-δαπανών …. Ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών. Είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Και αυτό ακουμπάει και νέους ανθρώπους – νοικοκυριά, που θέλουνε να αρχίσουνε μια νέα ζωή …..Με την αγορά μιας κατοικίας κτλ ….κτλ….

 
 

 

Συμφωνούμε απόλυτα (2)

 

Τώρα όσον αφορά τις πληροφορίες πως η κυβέρνηση αναμένεται να βάλει φραγμούς στις ανεξέλεγκτες πορείες ….. Εμείς θα πούμε πως συμφωνούμε απόλυτα. Όχι γιατί είμαστε φασίστες. Ούτε άνθρωποι του κεφαλαίου. Αλλά γιατί δεν γίνεται να υπάρχει αυτό το χάος σε αυτή τη χώρα. Μια χώρα που ο κάθε ένας κάνει ότι θέλει, εις βάρος πάντα του κοινωνικού συνόλου. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει τέτοια αναρχία … Μια αναρχία που επηρεάζει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Και πραγματικά είναι περίεργο να μην το καταλαβαίνουμε αυτό, παρά τα όσα έχουμε περάσει μετά από 10 χρόνια κρίσης.

 
 

 

Αλλά τι σημασία έχει;

 

Αλλά σε σχέση και με τα όσα είχαμε γράψει χθες. Τι σημασία έχει τι θα αποφασίσει αυτή η κυβέρνηση. Νιώθουμε πως ο λαϊκισμός περισσεύει τόσο πολύ σε αυτή τη χώρα. Και με την πρώτη ευκαιρία μια επόμενη κυβέρνηση θα τα αλλάξει όλα. Έτσι και αλλιώς σε αυτή τη χώρα, δε μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε ότι είναι προβληματικό. Αλλά μας ενδιαφέρει να γκρεμίζουμε ότι είναι καλό. Ξέρετε αυτή τη γνωστή ιστορία με την κατσίκα του γείτονα !!!!

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....