| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 06/11/20

 

 

Τίμια συνέντευξη …. Αλλά και η μεγάλη μας ένσταση …..

 

Θα ξεκινήσουμε σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, με την παρουσία Τσιόρδα ….

 

Θα λέγαμε πως θεωρητικά ήτανε μια τίμια συνέντευξη, με τον πρωθυπουργό να λέει ανοιχτά ….. Αυτό μου είπανε οι γιατροί … αυτό κάνω …. Και η αλήθεια είναι πως υπό αυτό το πρίσμα θα ήτανε δύσκολο κάποιος να αποφασίσει κάτι διαφορετικό …..

 

Ωστόσο εμείς γκρινιάζουμε τις τελευταίες ημέρες ….. Και θα συνεχίσουμε να γκρινιάζουμε …… Γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών είδαμε, παρά τις ευθύνες που έχουνε οι ίδιοι οι πολίτες, η πολιτεία να μην περιφρουρεί τα μέτρα …… όπως είχαμε γράψει τις τελευταίες ημέρες …. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε συγκεντρώσεις εκατοντάδων μέχρι και χιλιάδων πολιτών (σε γεγονότα όπως η δική της Χρυσής Αυγής και πριν από μερικές ημέρες στη Θεσσαλονίκη στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου). Να βλέπουμε ανοιχτές πλατείες που γίνεται ο κακός χαμός  ……. Μια τρέλα με τις μάσκες  ….. Μια τρέλα στα ΜΜΜ κτλ …. Και μετά από λίγο καιρό να έχουμε γενικό lockdown …… Μπορεί να κάνουμε λάθος, αλλά προσωπικά δεν πιστεύουμε πως αυτό είναι λογικό. Την όλη κατάσταση τη νιώθουμε κάπως, πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι …..

 
 

 

Ας μας γίνει μάθημα …..

 

Και με όλα να δείχνουνε πως σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες, η καραντίνα θα αρθεί ….. Και μετά από περίπου 2-3 μήνες, προς το Φεβρουάριο – Μάρτιο, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε τα ίδια, με νέα καραντίνα για περίπου ένα μήνα και πάλι …. Εμείς θα συστήσουμε την κυβέρνηση την επόμενη φορά που θα αρθεί το lockdown να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να περιφρουρήσει πραγματικά τα μέτρα, ανάμεσα σε άλλα φτιάχνοντας και τα ΜΜΜ. Αλλά και όχι μόνο.

 

Δε νομίζουμε πως μπορεί ποτέ να λειτουργήσει η οικονομία, πηγαίνοντας σε ένα διαρκή άνοιξε – κλείσε, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία …..

 
 

 

Εμβόλιο

 

Και λέμε ότι υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε αυτό το διαρκές άνοιξε - κλείσε, γιατί με ανησυχία ακούγαμε χθες τη συνέντευξη ενός από τους πιο γνωστούς γιατρούς, σε ένα ξένο ΜΜΕ. Τι είπε; Ότι είναι πρακτικά απίθανο να υπάρχει μαζικά εμβόλιο πριν από την άνοιξη του 2021, την ώρα που όλοι λένε για τις αρχές του 2021. Και  όπως είναι φυσικό, όταν ακούμε για νέες καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου, γινόμαστε ακόμα πιο ανήσυχοι. Και δυστυχώς όλα δείχνουνε πως πραγματικά θετικές εξελίξεις με το τέλος του ιού, θα έχουμε μάλλον από το φθινόπωρο του 2021 ….με τον κίνδυνο να είναι αρκετά κακή και η τουριστική σεζόν του 2021, με ότι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία ….

 
 
 

 

Οικονομία

 

Φυσικά και η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας, όπου μετά και το νέο lockdown, δε θα αποκλείαμε πλέον μια ύφεση 10% για το 2020.

 

 Αξίζει λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, μην κρύβοντας την ανησυχία μας ότι οι τελικές επιδόσεις και όχι μόνο για φέτος, μπορεί στο τέλος να είναι ακόμη χειρότερες……

 

Ισχυρή λοιπόν ύφεση 9% φέτος με μεγάλους τριγμούς στον τουρισμό και στις εξαγωγές, αλλά και σχετικά χαμηλή ανάκαμψη κατά 5% το 2021 και κατά 3,5% το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της.

 

Η Κομισιόν αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για τον τουριστικό τομέα στο οποίο καταγράφει τη μεγάλη ζημία που γίνεται στην ελληνική οικονομία, με πτώση κατά 65%-71% της τουριστικής κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως υπολογίζει αναλυτικά τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, αλλά και στην οικονομία. Στην Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση σε διανυκτερεύσεις της τάξης του 80%. Επίσης καταγράφει τη μεγάλη ευαλωτότητα με πλήγμα 30% στις εξαγωγές, ένα από τα υψηλότερα πανευρωπαϊκά.

 

Παράλληλα, η Κομισιόν υπολογίζει πρωτογενή ελλείμματα όχι μόνο φέτος αλλά και την επόμενη διετία. Εκτιμά πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,9% του ΑΕΠ, στο 6,3% του ΑΕΠ το 2021 και στο 3,4% του ΑΕΠ το 2022. Τέλος, καταγράφει επίσης έκρηξη χρέους στην Ελλάδα, ενώ γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι το ποσοστό θα αυξηθεί σε ιστορικό υψηλό αυτόν το χρόνο.        

 

Είναι χαρακτηριστικό πως το χρέος για φέτος θα αυξηθεί στο 207% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, για να περιοριστεί το 2022 περί το 195% του ΑΕΠ.

 

 

 

 

Πώς να πάει μια χώρα έτσι μπροστά ….

 

Και όσον αφορά αυτήν τη χώρα … Βλέπαμε τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας …. Και αναρωτιόμαστε …. Ασχέτως του Covid-19 …. Πως είναι δυνατόν μια χώρα να πάει μπροστά όταν το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Αύγουστο του 2020, ήταν μόνο 3.821.239 άτομα. Και την ίδια ώρα. οι άνεργοι ανήλθαν σε 771.325 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.296.526 άτομα. Δηλαδή το σύνολο αυτών των δύο κατηγοριών είναι 4.067.851 άτομα, 246.612 περισσότερα άτομα από αυτούς που εργάζονται …. Είναι δυνατόν μια τέτοια χώρα να πάει μπροστά; Με τίποτα όμως …..

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....