| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 07/08/20

 

 

Επιβεβαιώνονται

 

Είχαμε αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στην πορεία του τουρισμού και πως τα πράγματα πηγαίνουνε αρκετά πιο άσχημα από ότι προσωπικά περιμέναμε-ελπίζαμε, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελληνική οικονομία και τις δυσκολίες που έρχονται από το φθινόπωρο. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει σε εβδομαδιαία βάση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τον Ιούλιο η μέση πληρότητα του ελληνικού ξενοδοχείου άγγιξε το 30% και εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη προς το τέλος του μήνα σε σχέση με τις αρχές. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εισπράξεις δεν θα υπερβούν πολύ τα 3 δισ. ευρώ για όλη τη χρονιά, μεγέθη που συμφωνούν με ένα από τα χειρότερα σενάρια που είχαν διατυπωθεί στην αρχή της σεζόν.

 

Οι πρώτοι υπολογισμοί για τον Ιούλιο αποδεικνύουν ότι η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό μειώθηκε στο 25% περίπου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόλις προχθές ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νικος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου που άνοιξαν τα σύνορα μέχρι και τις 2 Αυγούστου εισήλθαν στη χώρα μας 1.702.980 εισερχόμενοι επισκέπτες.

 

Τον Ιούλιο του 2019 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στους 5.673 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 5.539 χιλ. ταξιδιωτών τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

 

Οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν κρύβουν τον φόβο τους για την επόμενη μέρα, καθώς βλέπουν τον Ιούλιο να φεύγει χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, ενώ η εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες «ψαλιδίζει» τις όποιες προσδοκίες τους και για το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, «πλέον δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα λόγω της υφιστάμενης αβεβαιότητας».

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλη Τσακαλάκη, κάποια ξενοδοχεία που άνοιξαν τον Ιούλιο και «μπήκαν μέσα» ετοιμάζονται από την ερχόμενη εβδομάδα να ξανακλείσουν. Όπως ο ίδιος εκτιμά, η ανάκαμψη του τουρισμού θα έρθει μετά το 2023.

 

Χαμένη χρονιά θεωρείται η εφετινή και για την κρουαζιέρα, που επισήμως άνοιξε την Παρασκευή, έπειτα από εισήγηση της υγειονομικής επιτροπής σε σχέση με τα απαραίτητα πρωτόκολλα.

 

Το μοντέλο κρουαζιέρας που θα ακολουθηθεί την εφετινή σεζόν είναι η «κρουαζιέρα nowhere». Θα πραγματοποιούνται δηλαδή ταξίδια 3-4 ημερών, όπου τα πλοία θα βρίσκονται διαρκώς στη θάλασσα, χωρίς να πιάνουν λιμάνι.

 

Σε σχέση με πέρυσι η κρουαζιέρα βρίσκεται 80% κάτω, με τα προσδοκώμενα έσοδα να φτάνουν μόλις τα 100 εκατ. ευρώ έναντι 550 εκατ. ευρώ πέρυσι. «Για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια» επισημαίνουν οι εταιρείες.

 

Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Ιουλίου τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Fraport (για τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου) και της ΥΠΑ (για το αεροδρόμιο της Καρπάθου), είναι τα εξής:

 

• Στη Ρόδο αφίχθησαν 112.912 επιβάτες μέσω 793 διεθνών πτήσεων, όταν πέρυσι οι αφίξεις σύμφωνα με στοχιεία του ΣΕΤΕ, ανέρχονταν στις 478.715. (μείωση 77$ περιπου)

• Στην Κω αφίχθησαν 63.034 επιβάτες μέσω 466 διεθνών πτήσεων έναντι 247.169 αφίξεων πέρυσι τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ (μείωση 75,5%).

• Στη Σαντορίνη αφίχθησαν 32.258 επιβάτες μέσω 259 διεθνών πτήσεων, ενώ πέρυσι είχαν έρθει 114.836. (μείωση 78%)

• Στη Μύκονο αφίχθησαν 33.046 επιβάτες μέσω 270 διεθνών πτήσεων έναντι 119.895 πέρυσι.(μείωση 73% περίπου).

• – Στην Κάρπαθο αφίχθησαν 2.280 επιβάτες 29 διεθνών πτήσεων, έναντι 24.357 πέρυσι. (μείωση 81%).

Στόχος της αγοράς είναι οι πληρότητες να αγγίξουν μέσα στον Αύγουστο το 40%, ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθούν έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι ο πήχης της φετινής χρονιάς.

 
 

 

Δένδιας – ΥΠΕΞ….. 

 

Με αφορμή και το ξαφνικό ταξίδι Δένδια στην Αίγυπτο για την υπογραφή ΑΟΖ ….. (αν και μέχρι την ώρα που γράψαμε το σχόλιο δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις). Θέλουμε να παραδεχθούμε πως ο κ. Δένδιας τους τελευταίους 2 μήνες τα έχει πάει πάρα πολύ καλά. Για την ακρίβεια εξαιρετικά, έχοντας να χειριστεί ανάμεσα σε άλλα και την πρόσφατη κρίση. Και κάνουνε αυτό το σχόλιο, γιατί σε κάποια στιγμή και πιστεύουμε δικαιολογημένα, είχαμε γράψει πως η ελληνική πλευρά κινείται αργά σε αρκετά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Ωστόσο κατά τους τελευταίος δύο περίπου μήνες οι επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ήτανε κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Και φυσικά αυτό το πιστώνεται κυρίως ο αρμόδιος υπουργός, από τους καλύτερους της κυβέρνησης μετά και τις τελευταίες εξελίξεις!!!

 
 

 

Το λένε όλο και περισσότεροι

 

Σχετικά με τον Covid-19 τώρα και αν και εμείς είμαστε από τους αισιόδοξους πως έχοντας πέσει όλη η επιστημονική κοινότητα του πλανήτη, θα υπάρχουνε μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες πολύ θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ιού. Υπάρχει κάτι που λένε όλο και περισσότεροι επιστήμονες και όπως είναι λογικό μας ανησυχεί, με κάποιους να φτάνουνε μέχρι και στο σημείο να λένε πως για κορονοϊός δεν είναι εφικτό να βρεθεί μόνιμο εμβόλιο!!!!

 

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τηρώντας τα μέτρα, μπορεί κανείς να διασφαλίσει ότι τα συστήματα υγείας θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μόνιμα τα αποτελέσματα της μόλυνσης», τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

 

Η Γερμανία εξακολουθεί να πλήττεται σταθερά από την πανδημία του κορωνοϊού: το άνοιγμα των σχολείων, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Μπούντεσλιγκα  (Bundesliga), οι τουρίστες που επιστρέφουν  από τις διακοπές τους, οι πάντες δοκιμάζονται επί του παρόντος και όλα εξετάζονται υπό το πρίσμα των αυξανόμενων λοιμώξεων του κορωνοϊού. Η Ένωση του Μάρμπουργκ («Marburger Bund»), ένας από τους σημαντικότερους ιατρικούς οργανισμούς στη Γερμανία, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη στη μέση του λεγόμενου δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

 

Και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της «Marburger Bund», εκτιμά επίσης ότι «πρόκειται για μια πανδημία μακράς διαρκείας», και προέτρεψε να επιδειχθεί μεγαλύτερη προσοχή: «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα διαρκές κύμα κορωνοϊού», τόνισε δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

 

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ελαφρά αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων ως σήμα συναγερμού για την αντιμετώπισή του, επειδή το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι η μακρά περίοδος επώασης και το γεγονός ότι μεταδίδεται από άτομο σε άτομο τόσο γρήγορα. Μέχρι στιγμής, πάντως η Γερμανία αντιμετώπισε καλά την πανδημία και οι πολίτες συμμετείχαν», κατέληξε.

 
 

 

Covid - 19

Και θα συνεχίσουμε με τον Covid-19, με τα όσα ανέφερε παρακάτω το CNN να είναι πολύ ενδιαφέροντα:

Ο κορωνοϊός ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα στα σχολεία και τις κατασκηνώσεις απ’ ό,τι θεωρείτο αρχικά, μετά την εμφάνιση νέων στοιχείων από τα ξεσπάσματα του ιού στην αμερικανική πολιτεία της Τζόρτζια και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αναφορά του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) σχετικά με μια εστία σε παιδική κατασκήνωση στη Τζόρτζια, τα παιδιά –ακόμη και τα ασυμπτωματικά κρούσματα-ίσως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της Covid-19 στην κοινότητα, μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τα νέα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με έναν αριθμό παλαιότερων ερευνών οι οποίες έτειναν να συμφωνούν ότι τα παιδιά σπανίως μεταδίδουν τον ιό μεταξύ τους ή σε άλλους ενήλικες.

Αυτήν την εβδομάδα 260 υπάλληλοι ενός από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της Τζόρτζια απαγορεύτηκε να εισέλθουν στο χώρο του σχολείου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς είτε είχαν τον ιό είτε είχαν έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Η αποκάλυψη ήρθε μετά από μία επίσημη αναφορά για μία εκδήλωση «υπερμετάδοσης», επίσης στη Τζόρτζια, όπου περισσότεροι από 200 έφηβοι που είχαν διανυκτερεύσει σε summer camp είχαν επίσης μολυνθεί.

Αν και το καμπ, όπου φιλοξενήθηκαν περίπου 600 νέοι, είχε ακολουθήσει τα πρωτόκολλα προστασίας, μεταξύ των οποίων η χρήση μάσκας από το προσωπικό, οι κατασκηνωτές δεν ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν και οι τοπικές υγειονομικές Αρχές είπαν ότι «σχετικά μεγάλες» ομάδες παιδιών μεταξύ 6 και 19 ετών κοιμήθηκαν σε κοινά δωμάτια.

Σύμφωνα με μια αναφορά από τις υγειονομικές Αρχές της Τζόρτζια και το CDC, η εστία ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και γνωστοποιήθηκε όταν ένας έφηβος υπάλληλος ανέπτυξε συμπτώματα. Αφού ελέγχθηκαν 344 παριστάμενοι, 260 από αυτούς εντοπίστηκαν θετικοί.

Ανατροπή

Το ίδιο ανησυχητικό, σύμφωνα με την αναφορά, είναι το γεγονός ότι –αντίθετα με παλαιότερες θεωρίες σχετικά με τη μετάδοση της ασθένειας στα παιδιά- μικρότερα παιδιά, καθώς και εκείνα που πέρασαν περισσότερο χρόνο στο καμπ, εμφανίστηκαν πιο πιθανό να μολυνθούν.

Σύμφωνα με την αναφορά του CDC: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο Sars-CoV-2 μεταδίδεται αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα των νέων κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας υψηλά ποσοστά μόλυνσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παρά τις προσπάθειες να επιβληθούν οι στρατηγικές που ενδείκνυνται προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση».

Η αναφορά πρόσθετε: «Η ασυμπτωματική μόλυνση ήταν συνηθισμένη και πιθανά συνέβαλε στην μη διαγνωσμένη μετάδοση, όπως είπε αναφερθεί παλαιότερα. Αυτή η έρευνα προστίθεται στο σώμα των στοιχείων που δείχνουν ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών στη μόλυνση του Sars-CoV-2 και, αντίθετα με νεότερες αναφορές, ίσως παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση.

Ανεπαρκής γνώση

Εν μέσω ένθερμης συζήτησης σε πολλά μέρη του κόσμου για την επανέναρξη ή όχι των σχολείων, τα γεγονότα της Τζόρτζια υπογραμμίζουν πόσα λίγα είναι γνωστά για τη μετάδοση της Covid-19 ανάμεσα στους νέους, καθώς η περισσότερη προσοχή τους τελευταίους μήνες δίνεται στους γηραιότερους και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Ένας παράγοντας, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του Χάρβαρντ Γουίλιαμ Χάνατζ, είναι το γεγονός ότι πολλές χώρες έκλεισαν τα σχολεία στην αρχή της πανδημίας, μην επιτρέποντας την πραγματοποίηση εκτεταμένων ερευνών για το πώς μεταδίδεται ο ιός ανάμεσα στα παιδιά, και οι μελέτες σχετικά με τα παιδιά και τη μετάδοση υπήρξαν κάποιες φορές προβληματικές.

«Οι έρευνες που διεξάγονται στα σπίτια τυπικά συμπεραίνουν ότι τα παιδιά μολύνονται και μεταδίδουν σπάνια. Αλλά αυτές οι έρευνες υποφέρουν από μία προκατάληψη, που είναι το γεγονός ότι ξεκινούν με την ταυτοποίηση ενός ανθρώπου που είχε μολυνθεί και συνεχίζεται με τον έλεγχο των ανθρώπων του περιβάλλοντός του».

«Τώρα, επειδή τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα ή και συμπτώματα γενικώς, αυτό σημαίνει ότι ένας ενήλικας είναι πιο πιθανό να αναγνωριστεί ως αρχικό κρούσμα. Και στη συνέχεια, όταν κατά την ιχνηλάτηση φτάσεις στο παιδί, υποθέτεις ότι ίσως ο ενήλικας το μετέδωσε στο παιδί», συνεχίζει ο επιδημιολόγος.

Ένα άλλο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι με το κλείσιμο των σχολείων και των άλλων αλληλεπιδράσεων περιορίζει την ευκαιρία τα παιδιά να έρθουν σε επαφή μέσω της οποίας θα μπορούσε να μεταδοθεί ο ιός. Επομένως τα παιδιά δεν έχουν την αλληλεπίδραση που περιμένουμε αν τα σχολεία ανοίξουν».

Ανακεφαλαιώνοντας, ο Χάνατζ λέει: «Αν η μετάδοση στην κοινότητα είναι μικρή, το κόστος των κλειστών σχολείων για τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι αν είναι ανοικτά.

»Ωστόσο, αν η μετάδοση στην κοινότητα είναι μεγάλη ή αυξάνεται, τα ανοικτά σχολεία μπορούν να μεγεθύνουν το πρόβλημα. Ωστόσο δεν είναι σαφές πόσο. Εξάλλου, το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν πολύ λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, σημαίνει ότι ακόμη και σε ένα ενδεχόμενο υψηλής μετάδοσης σε ένα δημοτικό σχολείο είναι πιο πιθανό να εντοπιστούν κρούσματα ανάμεσα σε ενήλικες παρά σε παιδιά».

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Τζόρτζια φαίνεται πως αντικατοπτρίζουν την εμπειρία του Ισραήλ όπου το γρήγορο και πλήρες άνοιγμα των σχολείων συνέβαλε σε ένα δεύτερο κύμα.

Το Ισραήλ στην πρώτη φάση της πανδημία επαινέθηκε για την αποτελεσματική διαχείριση του ιού, μετά την επιβολή ενός αυστηρού lockdown τον Μάρτιο το οποίο συγκράτησε τη μετάδοση του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα μέτρα σταδιακά χαλάρωσαν προκειμένου η κυβέρνηση αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση: τον Μάιο οι γονείς επέστρεψαν στη δουλειά και τα παιδιά στα σχολεία.

Ωστόσο στο τέλος του μήνα ο ιός μεταδόθηκε μέσω των τάξεων και οι Αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν περισσότερα από 100 σχολείο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, αναγκάζοντας χιλιάδες μαθητές και καθηγητές να τεθούν σε καραντίνα.

Το σχολείο που «χτυπήθηκε» περισσότερο από τον κορωνοϊό ήταν το γυμνάσιο Rehavia στην Ιερουσαλήμ, όπου 153 μαθητές και 25 εκπαιδευτικοί διαγνώστηκαν θετικοί.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κυβερνητικό χειρισμό απέναντι στην κρίση και τονίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση σε σχολεία και χώρους εργασίας, η υπουργός δημόσιας υγείας του Ισραήλ, Siegal Sadetzki υπέβαλε την παραίτησή της.

Και παρότι η κυβέρνηση επέβαλε κάποια νέα μέτρα, όπως το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων τα Σαββατοκύριακα και τον περιορισμών των παρευρισκόμενων σε χώρους λατρείας, τα καλοκαιρινά σχολεία παρέμειναν ανοικτά.

Η Zhuravel Segal, μητέρα δύο παιδιών, ηλικίας 3 και 5 ετών, θεωρεί ότι μετά την αρχική ανταπόκρισή της απέναντι στην πανδημία, η κυβέρνηση «έχασε το δρόμο της».

«Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την κρίση τους τελευταίους δύο μήνες ήταν η μεγαλύτερή μου απογοήτευση για τη δημόσια ζωή του Ισραήλ», λέει.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....