| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 07/10/19

 

Προϋπολογισμός

Ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ, με πρόβλεψη για ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης το 2020 -αισθητά άνω του 2%, ενδεχομένως και στο όριο του 3%- με μέτρα που μπορούν να έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς όμως να επιφέρουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, με το σύνολο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού κοστολογημένο με περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά και χωρίς καμία πρόβλεψη για αξιοποίηση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs (τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση) αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως στη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2020, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενόψει της σημερινής κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 στη Βουλή.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο υπουργός οικονομικών επισημαίνει ότι στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα αυτά είναι απολύτως διασφαλισμένα.

Αναφορικά με το ύψος του αφορολόγητου, ο κ. Σταϊκούρας επαναλαμβάνει πως όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο που θα έχει η οικογένεια. 

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2020 τονίζοντας ότι «την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εγγυώνται και η καλή "βάση" που θα δημιουργήσει το 2019 η θετική πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και των εισπράξεων ΦΠΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της και ένα «οπλοστάσιο» ενισχυτικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται η μεταφορά δαπανών από το 2020 στο 2019 λόγω της καλής δημοσιονομικής πορείας, ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πρόσθετος σύμμαχος στην επίτευξη των στόχων του οικονομικού επιτελείου θα είναι η αξιοποίηση των εισροών από τα κέρδη των ομολόγων (τα ANFA’s), υποστηρίζει ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει την άμεση νομοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου «Ηρακλής»" για την μείωση των κόκκινων δανείων ενώ καθησυχάζει τους συνταξιούχους λέγοντας πως  η «13η σύνταξη» δεν θα περικοπεί το 2020 αλλά θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των απόμαχων της εργασίας.

 
 

 

Όλα ανοιχτά

Και στο τελευταίο ρεπορτάζ τώρα. Με το ζήτημα των κερδών από τα ομόλογα να είναι το πιο σημαντικό. Νομίζουμε πως έχει σημασία η απάντηση που έδωσε ο Μοσκοβισί, σε σχετική ερώτηση, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα (στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας). Ειδικότερα, ο κ. Μοσκοβισί ρωτήθηκε για το θέμα των κερδών των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ και ειδικά για τον λόγο για τον οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η ρήτρα αξιοποίησης μέρους των κερδών αυτών για «συμφωνημένες επενδύσεις» (η σχετική ρήτρα έχει ενσωματωθεί στην απόφαση του Ιουνίου του 2018 όταν η Ελλάδα ολοκλήρωσε το 3ο μνημόνιο). Σημειώνεται πως ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά έχει ιδέες για τη χρήση των κερδών, προσθέτοντας ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Η Κομισιόν, όπως ανέφερε, είναι έτοιμη να εξετάσει τη χρήση του εν λόγω ποσού για επενδυτικούς στόχους. Κατέστησε, σαφές, όμως ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να υπάρχει ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2020 και ταυτόχρονα, να κατατεθεί θετική έκθεση από τους θεσμούς για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης (η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην εκταμίευση επιπλέον 640 εκατ. από τα ANFAs και τα SMPs πιθανότατα στις αρχές του 2020). Και, δεύτερον, να δοθεί η σχετική έγκριση από το Eurogroup (πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου). 

 
 
 

Έξοδος στις αγορές ….

Και σε σχέση με αυτά που γράφουμε εδώ και καιρό. Πολύ ενδιαφέρον ήτανε και κάποια τελευταία δημοσιεύματα – ρεπορτάζ, για το ζήτημα της εξόδου στις αγορές, επαναλαμβάνοντας πως το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να βγει άμεσα στις αγορές. Όπως λοιπόν χαρακτηριστικά έγραφε το Βήμα πριν από μερικές ημέρες, ως τις 15 Νοεμβρίου η Ελλάδα αναμένεται να επιχειρήσει μία ακόμη έξοδο στις αγορές, την 4η μετά την περίοδο των μνημονίων, ώστε να επωφεληθεί και από το ράλι των ομολόγων που οδήγησε σε ιστορικά χαμηλά και τα ελληνικά επιτόκια. Ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, που πρόσφατα ολοκλήρωσε έναν κύκλο επαφών με διεθνείς επενδυτές οι οποίοι εμφανίζονται πολύ θετικοί για τη χώρα, έχει ήδη ετοιμάσει πέντε προτάσεις που έχουν παραδοθεί στους πολιτικούς του προϊσταμένους, όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα σχέδια που εμφανίζονται στο τραπέζι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών όσον αφορά τη διάρκεια, το μέγεθος και τη φύση της νέας έκδοσης, αλλά και τις βέλτιστες επιλογές στην τρέχουσα συγκυρία. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι επιλογές αφορούν μακροπρόθεσμες εκδόσεις χρέους που φθάνουν τα 12, τα 15 και τα 20 χρόνια, έως και άνοιγμα παλαιότερων εκδόσεων, μέσω ανταλλαγής προς τους κατόχους ορισμένων παλαιών ομολόγων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της απομείωσης του ελληνικού χρέους με νέο 10ετές ή 12ετές ομόλογο. Ενδεχομένως η έκδοση ενός νέου μακροπρόθεσμου ομολόγου που να απευθύνεται είτε σε νέους επενδυτές είτε σε παλαιούς κατόχους ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI να δείχνει ότι αποτελεί σε αυτή τη συγκυρία μία από τις επιλογές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Να σημειωθεί ότι τα ομόλογα που δεν συμμετείχαν στο PSI  κυμαίνονται στα 4 δισ. ευρώ (1,5 ευρώ βρίσκεται εντός Ελλάδας και 2,5 δισ. εκτός) και δεν τα κατέχουν πια μόνο τα hedge funds, καθώς ένα μεγάλο τους μέρος αγοράστηκε από ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία και γενικά μακροπρόθεσμους επενδυτές που επιθυμούν να αποκομίζουν σταθερά ένα καλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να μην αναμένεται να θελήσουν όλοι να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.  Και ενώ για τα επόμενα 17 χρόνια το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει κλειδώσει μετά τις επίπονες προσπάθειες του ΟΔΔΗΧ με μέσο επιτόκιο 1,4%, σήμερα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς κινείται μεταξύ του 1,3%-1,38%, οι αγορές δανείζουν την Ελλάδα φθηνότερα από τους επίσημους δανειστές της.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημείο καμπής για την εξυπηρέτηση του χρέους (η πτώση των αποδόσεων έχει φθάσει τις 300 μονάδες βάσης εφέτος) ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η χώρα είχε βρεθεί σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας και ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές, καθώς το επιτόκιο είχε εκτοξευθεί.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι η χώρα εξέδωσε ήδη ένα 5ετές και ένα 10ετές ομόλογο στο πρώτο τρίμηνο του έτους και ένα 7ετές τον Ιούλιο καλύπτοντας τον στόχο της για άντληση 7-7,5 δισ. ευρώ για το 2019, κοινός τόπος είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τη διεθνή συγκυρία.

 
 

Εκλογικός νόμος

Με ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τη χώρα, αν και λίγοι το καταλαβαίνουνε. Να είναι να υπάρχει ένας εκλογικός νόμος που δε θα δημιουργεί καταστάσεις ακυβερνησίας. Και με τα πάντα να είναι ανοιχτά. Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε τα όσα έγραψε το Πρώτο Θέμα, αναφορικά με το νέο σύστημα. Ειδικότερα, μπόνους 45 εδρών στο κόμμα που θα αναδειχθεί πρώτο στις επιλογές των ψηφοφόρων θα προβλέπει ο εκλογικός νόμος που θα προτείνει η κυβέρνηση, σύμφωνα επαναλαμβάνουμε με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μπόνους θα δίνεται με την προϋπόθεση ότι το πρώτο κόμμα θα έχει ποσοστό άνω του 25%. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές Επικρατείας θα αυξηθούν σε 15, από 12 που είναι σήμερα.

Δε θα κάνουμε κάποιο επιπλέον σχόλιο. Απλώς θα επαναλάβουμε ότι όποιες και να είναι οι τελικές αποφάσεις για τον νέο εκλογικό νόμο. Το μεγάλο ζητούμενο θα είναι να αποφεύγονται συχνές πολιτικές κρίσεις, για παράδειγμα για ζητήματα όπως της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Απλώς εμείς θυμίζουμε τα όσα έγιναν την περίοδο 2014 – 2015, με τη χώρα να οδηγείται στα δραματικά γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015.

 
 
 

Εύστοχο…

Θα κλείσουμε με ένα σκίτσο του κ. Μακρή της Καθημερινής. Ένα πολύ εύστοχο σκίτσο στο οποίο περιγράφεται με πολύ εύστοχο τρόπο η τρέλα που υπάρχει στο Σύριζα με τον μεταναστευτικό.

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Plus500

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....