| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 08/02/21

 

 

Ποιόν εκπλήσσει;

 

Δε μπορούμε να μην ξεκινήσουμε με τα της πανδημίας …. Και ειλικρινά αναρωτιόμαστε …. Ποιόν εξέπληξε αυτό το τελευταίο μπάχαλο και οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το «σκληρό ροκ» και τις μεγάλες διαφωνίες που υπήρξαν την Παρασκευή μεταξύ των ειδικών.

 

Αυτό δε γίνεται εδώ και πολύ καιρό, με τους ειδικούς επί της ουσίας να καρφώνει ο ένας τον άλλο στα ΜΜΕ; Θυμίζουμε πως έχουμε μιλήσει για την απαράδεκτη αυτή η εικόνα, σχεδόν από το καλοκαίρι, όταν κανείς δεν ασχολούτανε …. Αυτή λοιπόν η εικόνα που οδήγησε και σε αυτά τα παρατράγουδα και στις ανακοινώσεις των μέτρων δε γίνεται να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να βάλει φρένο, τουλάχιστον στις συνεχείς εμφανίσει των γιατρών στα ΜΜΕ. Εμφανίσεις και δηλώσεις που πραγματικά έχουνε σπάσει τα νεύρα και στρεσάρουνε τον κόσμο ακόμη περισσότερο … Είναι σίγουρα σκληρό και υπερβολικό αυτό που θα πούμε. Αλλά κάποιες φορές νιώθουμε πως οι μόνοι χαρούμενοι από αυτήν την πανδημία είναι οι ειδικοί, που ζούνε ξαφνικά το δικό τους παραμύθι της δημοσιότητας, ευρισκόμενοι από το πρωί μέχρι το βράδυ στα κανάλια.

 
 

 

Τουλάχιστον είχαμε αυτό ….

 

Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα καταφέρουμε να την έχουμε ανοιχτή. Παρά λοιπόν το μπάχαλο που έγινε με τις ανακοινώσεις των μέτρων. θα λέγαμε πως τουλάχιστον αποφύγαμε το κλείσιμο της αγοράς. Δε λέμε πως η αγορά θα θριαμβεύσει με το click away, αλλά επαναλαμβάνουμε πως τουλάχιστον η αγορά δεν έκλεισε τελείως όπως ζητούσανε αρκετοί ειδικοί. Και εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε πως ότι και να γίνει, η αγορά δεν πρέπει να κλείσει, αφού όπως η ίδια η κυβέρνηση αρχίζει, επί της ουσίας για πρώτη φορά να παραδέχεται. Η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται όλο και πιο πολύ. Μάλιστα εμείς θα λέγαμε πως αν είναι απαραίτητο, είναι προτιμότερο να έχουμε αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις του κόσμου και  η αγορά όχι μόνο να μείνει ανοιχτή, αλλά να επιστρέψει και στο click inside.

 
 

 

Τι θα λέγαμε;

 

Οκ οι πάντες γκρινιάζουμε για τα μέτρα, χρησιμοποιώντας φράσεις «ότι είναι» …. Κτλ … κτλ .. Και φυσικά όλοι είμαστε κουρασμένοι .. Και σίγουρα η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά λάθη, στα οποία πολύ συχνά αναφερόμαστε …

 

Ωστόσο θέλουμε να θέσουμε ένα ερώτημα. Και την απάντηση ας τη δώσει ο κάθε ένας στον εαυτό του. Ας υποθέσουμε ότι είχαμε ανοίξει την αγορά ακόμη περισσότερο και δεν είχαμε περιορισμούς τα Χριστούγεννα, όπως έκανε η Πορτογαλία (που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα). Και σήμερα είχαμε 13.000, 14.000 και 15.000 κρούσματα ημερησίως, με 350 νεκρούς (ότι δηλαδή συμβαίνει στην Πορτογαλία).

 

Τι θα λέγαμε; Ειλικρινά απορούμε τι θα λέγαμε για την απόφαση της κυβέρνηση να ανοίξει την αγορά ….. Εννοείται πως δε λέμε πως δεν έχουνε γίνει αρκετά λάθη και παρατράγουδα. Αλλά όπως πολλές φορές έχουμε γράψει. Είναι πολύ πιο εύκολο για όλους εμάς να κάνουμε κριτική, παρά να αναγκάζεται κάποιος να παίρνει αποφάσεις.

 
 

 

Tο κρατάμε

 

Έχουμε πει αρκετές φορές, πως όσον αφορά την οικονομία μια μεγάλη μας ελπίδα είναι πως αυτή κρίση με ριζοσπαστικές – ιστορικές αποφάσεις και κυρίως τη διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε επί εποχής Covid.

 

Παρά λοιπόν την άμεση απάντηση της Κ. Λαγκάρντ που χαρακτήρισε αδιανόητο κάτι τέτοιο (αν και δεν πιστεύουμε πως σε αυτή τη φάση μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό). Από τις τελευταίες λοιπόν ειδήσεις που κρατάμε είναι πως περισσότεροι από 100 οικονομολόγοι απευθύνουν έκκληση να διαγραφούν τα δημόσια χρέη που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανοικοδόμηση μετά την πανδημία της Covid-19.

 

Ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πάρα πολύ για να προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, «οι πολίτες ανακαλύπτουν, ορισμένοι με τρόμο, πως σχεδόν το 25% του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους το διακρατά η κεντρική τράπεζά τους», αναφέρουν αυτοί οι οικονομολόγοι σε άρθρο τους που δημοσιεύεται από εννέα ευρωπαϊκές εκδόσεις.

 

«Οφείλουμε στον εαυτό μας 25% του χρέους μας και, αν αποπληρώσουμε αυτό το ποσό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι εκ νέου για να καλύψουμε το χρέος αντί να δανειζόμαστε για να επενδύσουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους ή μειώνοντας τις δαπάνες», εξηγούν αυτοί οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Τομά Πικετί, ο βέλγος πρώην υπουργός Πολ Μανιέτ και ο ούγγρος πρώην επίτροπος της ΕΕ Άντορ Λάζλο.

 

Για την ΕΚΤ, η διαγραφή των χρεών των κρατών, η διαπραγμάτευση των οποίων γίνεται αυτή τη στιγμή με πολύ χαμηλά, ακόμη και αρνητικά επιτόκια, «δεν αποτελεί επιλογή», διότι «θα υπήρχε ο κίνδυνος οι πολίτες να χάσουν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα», είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο Ίταλός Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ.

 

Οι υπογράφοντες εκτιμούν αντιθέτως ότι ο θεσμός αυτός, που έχει την έδρα του στη Φρανκφούρτη, θα μπορούσε, διαγράφοντας τις πιστώσεις του, «να προσφέρει στα ευρωπαϊκά κράτη τα μέσα για την οικολογική ανοικοδόμησή τους, αλλά και για την αποκατάσταση της κονωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής».

 

Η διαγραφή των δημόσιων χρεών ή η μετατροπή τους σε άτοκα χρέη εις το διηνεκές θα μπορούσε να γίνει με αντάλλαγμα τη δέσμευση των κρατών «να επενδύσουν τα ίδια ποσά στην οικολογική και κοινωνική ανοικοδόμηση».

 

«Τα ποσά αυτά ανέρχονται σήμερα, για το σύνολο της Ευρώπης, σε σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με την έκκληση που δημοσιεύθηκε μεταξύ άλλων από τις Le Monde (Γαλλία), El Pais (Ισπανία), La Libre Belgique (Βέλγιο), Der Freitag (Γερμανία) και l' Avvenire (Ιταλία).

 

Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν πως «η διαγραφή δεν απαγορεύεται ρητά από τις ευρωπαϊκές συνθήκες» και πως «η ιστορία μας έχει δείξει πολλές φορές ότι οι νομικές δυσκολίες εξαφανίζονται μπροστά στις πολιτικές συμφωνίες».

 

Ανήσυχοι μπροστά σε μια ενδεχόμενη επιστροφή των πολιτικών λιτότητας που περιλαμβάνουν μειώσεις του δημόσιου χρέους, όπως αυτές που έγιναν από το 2015 μέχρι την αρχή της κρίσης της Covid-19, οι πανεπιστημιακοί καλούν επίσης για «μια νέα ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, κυρίως με την υιοθέτηση της αυξημένης πλειοψηφίας όσον αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα».

 
 
 

 

Έχουμε πει πως θα παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις

 

Είχαμε αναφέρει και προσφάτως πως καθημερινά παρακολουθούμε τα στατιστικά από την πορεία της πανδημίας στο Ισραήλ που είναι και το φανάρι για το πώς θα μπορούσανε να εξελιχθούνε τα πράγματα στην πανδημία παγκοσμίως, αφού ήδη έχει εμβολιαστεί περίπου 55% των πολιτών.

 

Και τα νέα που έρχονται από το Ισραήλ είναι θετικά, καθώς οι επιστήμονες άρχισαν να βλέπουν βάσιμες ενδείξεις ότι τα εμβόλια βοηθούν πράγματι στην αποτροπή της λοίμωξης Covid-19 σε όσους εμβολιάζονται, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι έχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

 

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, σχεδόν έξι εβδομάδες από τότε που άρχισε να χορηγείται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, φαίνεται να έχει μειώσει σημαντικά και γρήγορα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, τόσο τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, όσο και τις νέες λοιμώξεις (κρούσματα). Αυτό συνιστά την ισχυρότερη έως ένδειξη παγκοσμίως -καθώς το Ισραήλ είναι η χώρα με το πιο προχωρημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα- ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί μπορούν να «φρενάρουν» την πανδημία.

 

Περίπου εννέα στα δέκα άτομα άνω των 60 ετών (το 90% στη χώρα) έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εν λόγω εμβολίου. Τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, σύμφωνα με το "Nature" και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δείχνουν -σε διάστημα τριών εβδομάδων από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου- μια μείωση 41% στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 31% στις νέες νοσηλείες και 24% σε όσους αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid-19. Από την άλλη, στο ίδιο διάστημα τα νέα κρούσματα εμφανίζουν πτώση 12% και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο 5% στους κάτω των 60 ετών (έχει εμβολιαστεί σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων αυτής της ηλιακής ομάδας).

 

«Βλέπουμε πρώιμα και πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ότι το εμβόλιο δουλεύει στον πληθυσμό», δήλωσε ο ιολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη. Είναι πάντως δύσκολο να πουν οι επιστήμονες με βεβαιότητα σε ποιο ακριβώς ποσοστό η πτώση σε νέα κρούσματα και νοσηλείες οφείλεται στα εμβόλια, αφού παράλληλα η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιβάλει εθνικό «λοκντάουν».

 

Ο υπολογιστικός βιολόγος Έραν Σίγκαλ του κορυφαίου ισραηλινού Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, που ανέλυσε τα στοιχεία για λογαριασμό της κυβέρνησης, εκτιμά ότι τα εμβόλια έχουν όντως συμβάλει στην μείωση των κρουσμάτων και νοσηλειών στους ηλικιωμένους, επειδή οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες και συνέβησαν πιο γρήγορα -από ό,τι στους νεότερους- σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που έχει εμβολιαστεί μαζικά. «Λέμε με επιφύλαξη ότι η μαγεία ξεκίνησε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο επιδημιολόγος Ουίλιαμ Χάνιτζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ χαρακτήρισε «αρκετά πειστικό το ότι πράγματι βλέπουμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα του εμβολιασμού του πληθυσμού» και ανέφερε ότι άλλες χώρες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από τα «καλά νέα» του Ισραήλ και να σπεύσουν να εμβολιάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τους πολίτες τους.

 

Από την άλλη, είναι ακόμη αδύνατο, σύμφωνα με τον πιο επιφυλακτικό Ντβιρ 'Αραν του ισραηλινού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion, να γίνει ακριβής εκτίμηση πόσο μεγάλη είναι η θετική επίπτωση των εμβολίων. Προειδοποιεί ότι, σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια δεν αποτελούν «μαγική σφαίρα» και μέχρι στιγμής -με το 40% περίπου του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί στο Ισραήλ- δεν φαίνονται ενδείξεις πως οι εμβολιασμένοι έχουν αρχίσει έμμεσα να προστατεύουν τους μη εμβολιασμένους, καθώς για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα πιο μεταδοτική «βρετανική» μετάλλαξη Β.1.1.7 έχει διαδοθεί ευρέως στο Ισραήλ και αποτελεί πλέον το 80% των δειγμάτων που ελέγχονται. Από την άλλη, εμφανίστηκαν οι πρώτες δυσκολίες και ελλείψεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα -που περιλαμβάνει τους πάντες άνω των 16 ετών- το οποίο φαίνεται να επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα να είναι άδεια την περασμένη εβδομάδα. Οι υπερ-ορθόδοξοι θρησκευόμενοι Εβραίοι και οι 'Αραβες πολίτες του Ισραήλ είναι δύο ομάδες που εμφανίζουν την μεγαλύτερη αντίσταση στον εμβολιασμό, παρόλο που έχουν πληγεί κατ' εξοχήν από τον κορονοϊό.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....