| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 08/04/20

 

 

Η πιο θετική είδηση της ημέρας

 

Χθες είχαμε χαρακτηρίσει ως τη θετική είδηση της ημέρας, αυτήν από την Αυστρία και την ανακοίνωση του σταδιακού ανοίγματος των μικρών – μεσαίων καταστημάτων από τα μέσα του μήνα. Σήμερα θα μπορούσαμε να κάνουνε κάτι αντίστοιχο με την είδηση από τη Νορβηγία που ανακοίνωσε επίσημα πως έθεσε “υπό έλεγχο” τον κορωνοϊό (όχι φυσικά ότι τελείωσε το πρόβλημα). Ωστόσο ως την πιο θετική είδηση της ημέρας θα χαρακτηρίσουμε τις συνεχείς αναφορές επιστημόνων, που αφήνουν όλο και οι ανοιχτό το ενδεχόμενο το φθινόπωρο να έχουμε εμβόλιο για τον Covid-19. Και με την άποψη μας να είναι πως από τις αρχές προς τα μέσα Μαΐου, το lockdown θα οδεύει προς το τέλος του παγκοσμίως. Ένα μεγάλο ερώτημα υπάρχει τι θα γίνει με ένα πιθανό δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Και όπως είχαμε γράψει και χθες, θέλουμε να ελπίζουμε πως ιατροφαρμακευτικά, ακόμη και αν δεν υπάρχει ένα εμβόλιο στην τελική του μορφή, τα πράγματα θα είναι πολύ καλά, σε βαθμό να μην υπάρξει καν συζήτηση ενός νέου κύκλου lockdown στην παγκόσμια οικονομία.  

 

 

 

Το φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή

 

Τώρα σε ένα ζήτημα που το φωνάζουμε από τις πρώτες ημέρες (πολύ πριν αρχίσει να υπάρχει η σχετική συζήτηση), χωρίς φυσικά να είμαστε γιατροί. Με ενδιαφέρον ακούσαμε τον κ. Μεντή του ΠΑΣΤΕΡ να σχολιάζει  το θέμα των μαζικών τεστ για τον Covid-19.

 

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στον πληθυσμό για να μπορέσουμε πρώτον να δούμε αυτούς που έχουν τον ιό, μερικές φορές χωρίς να το γνωρίζουν και δεύτερον να δούμε συνολικά ποια είναι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Ενδεχομένως προσθέτει o κ. Μεντής θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν σε ομάδες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι οποίες πρέπει να ελέγχονται. Ίσως θα πρέπει να ελέγχονται και τα πιο ήπια περιστατικά του κορωνοϊού, τα οποία μάλιστα ενδεχομένως να χρειάζονται θεραπεία, κάτι που δεν γίνεται σήμερα». 

 
 

 

Super Market

 

Και με αφορμή τα παραπάνω θα το επαναλάβουμε. Η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου αυτή τη στιγμή είναι τα super markets ….. Ξέρουμε ότι μπορεί να ακούγεται αυθαίρετο. Αλλά είμαστε σχεδόν βέβαιοι, πως αν γίνει τεστ σε όλους τους υπαλλήλους των super market. Το 5 με 10% θα έχει τον ιό, με τους εργαζομένους να είναι κατά μέσο όρο νέοι άνθρωποι, χωρίς να νοσούνε, αλλά μεταφέροντας όμως τον ιό σε αρκετό κόσμο ……

Επιμένουμε λοιπόν πως απαιτούνται πολύ πιο αυστηρά μέτρα προφύλαξης και κυρίως συνεχή τεστ, τουλάχιστον σε αυτήν την κατηγορία υπαλλήλων.

 
 

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα

 

Θέλετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων αναφέρουμε παραπάνω για το τεστ, αν και σίγουρα η χώρα μας τα έχει πάει πολύ καλά. Ακόμη λοιπόν και στη μέση του δρόμου κάνουν τεστ για κορονοϊό στη Σμύρνη. Η νομαρχία της πόλης έστησε ένα υπαίθριο «εξεταστήριο» στην αποβάθρα της συνοικίας Καρσίγιακά και στο πάρκο Οσμάνμπεϊ στην πόλη της Σμύρνης με δύο άτομα ιατρικό προσωπικό. Αυτά, λαμβάνουν δείγμα από τον λαιμό και τη μύτη του εξεταζόμενου και στη συνέχεια το τοποθετούν μέσα σε ειδικό σωληνάριο και το στέλνουν σε μικροβιολογικό εργαστήριο για έλεγχο.

 

Οι πολίτες μαθαίνουν το αποτέλεσμα αργότερα ή έπειτα από ημέρες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος υγείας e-nabiz. Αν είναι θετικό, τότε υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας επικοινωνούν με τον ασθενή και τον κατευθύνουν αναλόγως.

 

Ήδη ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων έχει σπεύσει να εξεταστεί, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το επιτόπιο τεστ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

 

 

Μάλιστα

 

Και κλείνοντας, πάμε να δούμε τα όσα είπε πριν από μερικές ημέρες ο διάσημος σε όλους μας Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε αλλάξει για πάντα τον πλανήτη.

 

Στην Wall Street Journal λοιπόν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παραλληλίζει την σημερινή κατάσταση με τα χρόνια του Β' Παγκοσμιου Πολέμου. «Τότε η αμερικανική αντοχή κτίστηκε στη βάση ενός ανώτερου εθνικού σκοπού. Τώρα, σε μια διχασμένη χώρα, είναι απαραίτητη μια αποτελεσματική και διορατική κυβέρνηση, ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια πρωτοφανούς μεγέθους και παγκόσμιου βεληνεκούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ.

 

Και προσθέτει: «Όταν τελειώσει η πανδημία, οι θεσμοί πολλών κρατών θα θεωρηθούν αποτυχημένοι. Το αν αυτή η θέση είναι αντικειμενική δεν έχει κάποια σημασία. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια αυτός που ήταν, μετά τον κορωνοϊό. Με το να διαφωνούμε τώρα για το παρελθόν απλά καθιστά δυσκολότερο να κάνουμε αυτό που πρέπει».

 

«Το απόλυτο τεστ», ωστόσο, σύμφωνα με τον άλλοτε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «θα είναι το κατά πόσο θα μπορεί να ανασταλεί η εξάπλωση του ιού και εν συνεχεία να επιτευχθεί ο περιορισμός του, σε κλίμακα που θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους».

 

Η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, αναφέρει, παρότι μεγάλη και δύσκολη, δεν πρέπει να θέσει στο περιθώριο το καθήκον να υπάρξει μια παράλληλη διαδικασία για το πως θα περάσουμε στην μετά κορωνοϊό εποχή.

 

Αντλώντας μαθήματα από το Σχεδίο Μάρσαλ και το "Manhattan Project", οι ΗΠΑ θα έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν μια μεγάλη προσπάθεια σε τρεις τομείς, προσθέτει.

 

Πρώτον, να στηρίξουν την παγκόσμια αντοχή απέναντι στην πανδημία. Δεύτερον, πρέπει να ξεπεράσουν την αντοχή τους, για να γιατρέψουν τις πληγές της παγκόσμιας οικονομίας. Τέλος, ως τρίτο τομέα και προϋπόθεση ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ θέτει την διαφύλαξη των αρχών της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης.

 

«Η πανδημία έχει πυροδοτήσει έναν αναχρονισμό, μία αναβίωση της πόλης με τα προστατευτικά τείχη σε μια εποχή που η πρόοδος εξαρτάται απολύτως από το παγκόσμιο εμπόριο και την μετακίνηση των ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Όπως επισημαίνει ο Αμερικανός πολιτικός, τα δημοκρατικά κράτη πρέπει να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν τις αξίες του Διαφωτισμού. Ακόμη, εκτιμά, ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύσει στο μεγάλο θέμα της ισχύος και της νομιμότητας ταυτόχρονα με την προσπάθεια να νικηθεί η πανδημία. «Η ιστορική πρόκληση για τους ηγέτες είναι να διαχειριστούν την κρίση, χτίζοντας παράλληλα την επόμενη μέρα. Η αποτυχία μπορεί να βάλει φωτιά στον κόσμο..», καταλήγει. 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....