| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 09/03/20

 

 

Πολύ αρνητική έκπληξη

 

Μπορεί οι πάντες να ασχολούνται με τον Covid – 19, ωστόσο νομίζουμε πως αυτού του ζητήματος, η προηγούμενη εβδομάδα έκρυβε μια πολύ αρνητική είδηση. Μια αρνητική εξέλιξη, που πιστεύουμε πως ελάχιστοι περίμεναν. Αυτό ήτανε πως το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ μεγεθύνθηκε κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για αισθητή επιδείνωση σε σχέση με το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου όταν είχαμε ανάπτυξη 0,4% σε τριμηνιαία και 2,3%  σε ετήσια βάση. 

 

Στο σύνολο του 2019 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1,9%, με τον ρυθμό να είναι χαμηλότερος των προσδοκιών. Το ΑΕΠ της χώρας ανήλθε συγκεκριμένα σε 194,4 δισ. ευρώ έναντι 190,8 δισ. ευρώ το 2018.

 

Και λυπόμαστε που το λέμε, αλλά για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται αυτό που λέμε. Πως η χώρα μπορεί να έχει δει τα χειρότερα. Ωστόσο η μιζέρια θα συνεχιστεί για χρόνια, με φανερή αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να επιταχύνει, λόγω μεγάλων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. 

 

 

Την άποψη μας την γράψαμε από την προηγούμενη εβδομάδα

 

Είχαμε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα, πως όλη αυτή η ιστορία με τους πολίτες να κατευθύνονται στα σύνορα αρματωμένη, είναι τουλάχιστον γραφική και πάνω από όλα επικίνδυνη, αφού υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος. Είναι λοιπόν περιττό να πούμε πως συμφωνούμε απόλυτα με τα όσα είπε ο κ. Αποστολάκης. Ειδικότερα, την ανησυχία του για τον κίνδυνο ατυχήματος στον Έβρο λόγω της παρουσίας οπλισμένων πολιτών που εμπλέκονται στη φύλαξη των συνόρων εξέφρασε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο ο πρώην υπουργός Άμυνας και Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης.

 

Μιλώντας για τον κίνδυνο ατυχήματος, όπως κάποιου τραυματισμού, και το αν είμαστε σε θέση ως χώρα να το ελέγξουμε, ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι «τα σώματα ασφαλείας είναι πολύ προσεκτικά και αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι ατύχημα καθώς πρόκειται για συμπλοκές». Πρόσθεσε ότι η ανησυχία του είναι «η εμπλοκή και υποστήριξη των πολιτών οι οποίοι δεν είναι εκπαιδευμένοι και δεν ακολουθούν κανόνες. Χρειάζεται προσοχή. Οι πολίτες δεν πρέπει να το παίζουν σερίφηδες».

 

Για το πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα την πίεση στον Έβρο, ο ναύαρχος Αποστολάκης είπε ότι το αποτέλεσμα (απόκρουσης μεταναστευτικών ροών) ανεβάζει την ψυχολογία του κόσμου. «Δεδομένου ότι τα έξοδα είναι πολλά και ότι υπάρχει και ο παράγοντας κόπωση, πρέπει να ζητάμε και τη βοήθεια της Ε.Ε. που ανταποκρίθηκε τουλάχιστον στις πρώτες υποσχέσεις και μένει να δούμε πότε θα υλοποιηθούν», είπε ο κ. Αποστολάκης.

 

Παράλληλα, όπως σημείωσε, «όποιος δεν ανησυχεί ζει σε άλλη πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα στη Συρία, χρησιμοποιώντας το Προσφυγικό ως εργαλείο πίεσης. Το πού θέλει να το φτάσει είναι ένα ερώτημα».

 

Ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, χθες Πέμπτη, δεν πρέπει να κατέληξε σε πολύ βολικές λύσεις για τον τούρκο πρόεδρο, που σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς «έχει πέσει και η δημοτικότητά του στο εσωτερικό της Τουρκίας».

 
 
 

 

Ερντογάν

 

Τώρα σε μια ενδιαφέρουσα είδηση, μια είδηση που δε θα πρέπει να περνάει στα ψιλά, αφού κατά την άποψη μας είναι μια εξέλιξη που θα μπορούσε να πιέσει τον τούρκο πρόεδρο στο πως χειρίζεται το πλήθος των ανοιχτών ζητημάτων. Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 17 χρόνια βρίσκονται τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία και είναι πιθανό να χάσει τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με έρευνα της γνωστής τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA που έγινε πριν από μερικές ημέρες.

 

Εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν θα συγκέντρωνε το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων εδώ και 17 χρόνια, είχε δηλώσει πριν από ημέρες στην τουρκική εφημερίδα DUVAR, ο γενικός διευθυντής της KONDA Μπεκίρ Αϊρντίρ, ο οποίος θεωρεί πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών (αυτό το τελευταίο ας το κρατήσουμε).

 

Σύμφωνα με τον Αϊρντίρ οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ μετακινούνται σε μια «γκρίζα περιοχή» αναποφάσιστων στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πόλωσης στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον γνωστό τούρκο αναλυτή, οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ δεν αλλάζουν κόμμα πηγαίνοντας στην αντιπολίτευση, αλλά συσσωρεύονται σε μια γκρίζα περιοχή. ‘Αυτό το ονομάζουμε αρνητική ταυτοποίηση’, λέει ο Αϊρντίρ. Εξαιτίας της μεγάλης πόλωσης και της αρνητικής ταυτοποίησης, οι Τούρκοι ψηφοφόροι προτιμούν να μην ψηφίσουν καθόλου, αντί να ψηφίσουν ένα αντίπαλο κόμμα.

 
 

 

Και γιατί δεν τους στέλνεται από εκεί;

 

Τώρα σε αυτό που είπε ο κ. Ερντογάν που κάλεσε τους έλληνες να ανοίξουνε τα σύνορα, να περάσουνε να πάνε στην Ευρώπη. Έχουμε μια απορία. Γιατί δεν τους στέλνει από την Βουλγαρία, με την Τουρκία να έχει αρκετά χιλιόμετρα σύνορα και τον κ. Ερντογάν να έχει μια άριστη σχέση με τον κ. Μπορίσοφ. Γιατί άραγε έχει βγάλει εκτός παιχνιδιού τη Βουλγαρία;

 

 

 

Ας την κρατήσουμε αυτήν την δήλωση

 

Σε αυτό το σημείο θα συστήσουμε σε όλους να κρατήσουμε και τη δήλωση την οποία έκανε η κα Λαγκάρντ. Πως η ευρωζώνη - Ε.Ε. είναι υπερβολικά εφησυχασμένη για την απειλή του κορωναϊού. Και αυτή είναι η αλήθεια, αφού όσο και αν προσπαθούνε όλοι να υποβαθμίσουνε τον κίνδυνο, η κατάσταση στην οικονομία φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με το νέκρωμα όλο και περισσότερων κλάδων.

 

 

 

Οι απόρρητες δαπάνες

 

Τα παρακάτω σχολίασε ο «Βηματοδότης» .. Και πάμε τώρα σε μια είδηση που απορρέει από το Προσφυγικό: «Απόρρητες δαπάνες» και συμβάσεις έργων και προμηθειών μπορεί να γίνονται κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με επίκληση δηλαδή των αναγκών για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, η τροπολογία μπορεί άραγε να επιτρέπει ουσιαστικά τη διενέργεια συγκεκριμένων δαπανών και προμηθειών χωρίς  έλεγχο;

 

***

 

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Χόλιγουντ;

 

Η ανανέωση του «μνημονίου κατανόησης» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαίων, βυζαντινών, εκκλησιαστικών και εθνολογικών  αντικειμένων τέχνης είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ με αφορμή την επικείμενη συνάντηση της πρώτης με την αρμόδια υπουργό των ΗΠΑ για πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ζητήματα κυρία Μαρί Ρόις.

 

Επίκειται η ανανέωσή του με βάση την προτεραιότητα του ΥΠΠΟΑ για την επιμήκυνση του χρόνου κάλυψης από τον 15ο αιώνα, που ισχύει σήμερα, ως και τον 19ο αιώνα (το μνημόνιο  επικυρώθηκε το 2019). Ενα άλλο σοβαρό ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε η υπουργός είναι οι αμερικανικές κινηματογραφικές παραγωγές.

 

Η Ελλάδα προσφέρεται όχι μόνον για το φυσικό της περιβάλλον αλλά και για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη παράδοση εξειδικευμένων τεχνικών κινηματογράφου – πέρα από την κρατική μέριμνα για φορολογικές απαλλαγές – που κάνει την Ελλάδα ιδανική χώρα για κινηματογραφικά γυρίσματα. «Η ενίσχυση των αμερικανικών παραγωγών για την Ελλάδα», σημείωσε η υπουργός, «σημαίνει αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ισχυρή συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη».

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....