| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 09/04/20

 

 

Επαναλαμβάνουμε την πρόβλεψη μας

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της ελληνικής οικονομίας και θα επαναλάβουμε την πρόβλεψη μας για την πορεία του ΑΕΠ. Παραμένουμε λοιπόν από τους σχετικά αισιόδοξους και δεν πιστεύουμε και ούτε μπορούμε να φανταστούμε τους ρυθμούς μείωσης του ΑΕΠ που περιγράφουνε κάποιοι (άνω του 10% κτλ).  Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το ΑΕΠ δε θα μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, χωρίς να αποκλείεται η μείωση να είναι στο σύνολο του 2020 ακόμη μικρότερη (το πιθανότερο θεωρούμε κάπου στο 3% στο σύνολο του 2020), εφόσον τα πράγματα παγκοσμίως πάνε τελικά καλύτερα.  

 

 

 

Τουρισμός

 

Και εννοείται ότι καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του ΑΕΠ είναι ο τουρισμός. Και επειδή τις τελευταίες ημέρες μας έχει πιάσει μια γενική αισιοδοξία. Υπάρχει ένα πράγμα που πιστεύουμε που θα μας βοηθήσει να σώσουμε  κάτι από τη χρονιά. Όχι ότι δε θα έχουμε μια μεγάλη μείωση, ωστόσο αυτή θα είναι σχετικά πιο ελεγχόμενη σε σχέση με τα σενάρια καταστροφής για μια τελείως χαμένη χρονιά.  

 

Αυτό λοιπόν που πιστεύουμε πως θα μας βοηθήσει είναι η εικόνα σοβαρής χώρας που έχουμε βγάλει τις τελευταίες εβδομάδες στην κρίση Covid-19, με αρκετά διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται στη χώρα μας με πολύ θετικά σχόλια. Και πιστεύουμε ότι όταν θα φτάσει η ώρα, αρκετοί από τους μειωμένους τουρίστες της τελευταίας στιγμής, ανάλογα φυσικά και με την πορεία του Covid-19. Θα επιλέξουμε την Ελλάδα για διακοπές, ειδικά έναντι άλλων χωρών που έχουνε πολύ χειρότερες επιδόσεις με τον ιό, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τουρκία.

 
 

 

Τουρισμός (2)

 

Και αφού πιάσαμε τον τουρισμό, στον εγχώριο τουρισμό αλλά και στις νέες διεθνείς αγορές,  που φιλοδοξεί να "ανοίξει η Ελλάδα", θα στηριχτεί εφέτος η τουριστική βιομηχανία της χώρας …. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, με αφορμή τηλε-συνέντευξης που διοργάνωσε ο σύνδεσμος.

 

Για όποιον λοιπόν δεν έχει διαβάσει το σχετικό ρεπορτάζ, με τις παραδοσιακές αγορές για την Ελλάδα (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες κλπ) να έχουν βγει ουσιαστικά, εκτός των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας, το βλέμμα στρέφεται στο Ισραήλ, στο Λίβανο, στα Αραβικά Εμιράτα, στην Κύπρο και τα Βαλκάνια, δεδομένης της καλής εικόνας που εμφανίζουν στο μέτωπο της πανδημίας, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

 

Την ίδια στιγμή, σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα βιωσιμότητας των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων θα είναι εφέτος ο εγχώριος τουρισμός. Οπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος, μπορεί τα οικονομικά μεγέθη του εγχώριου τουρισμού να μην έχουν μεγάλη επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας, αφού το 90% του τουρισμού της Ελλάδας πρόκειται για εισερχόμενο, ωστόσο ο Ελληνας επισκέπτης, αν ταξιδεύσει εφέτος εντός των ελληνικών ορίων, θα δώσει σημαντική ανάσα τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων.  Μάλιστα ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι ένα από τα μέτρα που εισηγείται ο ΣΕΤΕ είναι και η τόνωση του εγχώριου μετώπου.

 

Εστιάζοντας στις νέες αγορές στόχους του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο κ. Ρέτσος ανάφερε ότι θα υπάρξει και ειδική καμπάνια επικοινωνίας για τις νέες αγορές στόχους της χώρας μας, προκειμένου να μετριαστούν οι μεγάλες απώλειες για το τουριστικό εισόδημα της. "Μέχρι τα 18 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συνεισφέρει ο τουρισμός εφέτος", ανάφερε ο κ. Ρέτσος.

 

Ελπίδα παραμένει, ότι όποια ανάκαμψη των τουριστικών μεγεθών θα υπάρξει, αυτή αναμένεται από το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ η ολική επαναφορά για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται το 2021.

 

Με δεδομένο το μεγάλο πλήγμα των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως τονίστηκε, ο κ. Ρέτσος στάθηκε στην επανεκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας αναφέροντας πως εκτίμηση του είναι, ότι αν όλα πάνε καλά τον Απρίλιο στο μέτωπο της πανδημίας, τέλη Μαίου αρχές Ιουνίου θα μπορούν ανοίξουν τις πύλες τους οι ξενοδοχειακές μονάδες στην χώρα μας. Πρόβλεψη για το πόσες μονάδες θα ανοίξουν ή θα παραμείνουν κλειστές δεν έκανε. Ωστόσο εξέφρασε τη δυσσαρέσκεια του, σε φωνές που κάνουν λόγο για αφελληνσιμό ελληνικών ξενοδοχείων ελέω της παρούσας συνθήκης.

 

Προς την κατεύθυνση του μετριασμού των απωλειών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ο ΣΕΤΕ εκτιμά θετικά το μέτρο του Voucher 18μηνης διάρκειας που έχει άλλωστε ανακοινωθεί από το υπουργείο Τουρισμού, αναφέροντας ο κ. Ρέτσος ότι αυτό θα είναι μια ανάσα ρευστότητας που τόσο ανάγκη έχουν τα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή. Μάλιστα αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα λειτουργεί με τη συγκατάθεση του πελάτη, ο κ. Ρέτσος ανακοίνωσε ότι σύνδεσμος θα εισηγθεί στα μέλη του και επιπλέον παροχές στους πελάτες, αφού με τη σειρά τους οι πελάτες δεν θα λαμβάνουν πίσω την προκαταβολή για τις διακοπές τους, αλλά θα μεταθέτουν αυτές εντός 18μηνου.

 

Παραμένοντας στο σκέλος της βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Ρέτσος ζήτησε τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο, που όπως είπε τώρα είναι πιο επιβελημένη από ποτέ. "Δεν μπορεί, όπως εξήγησε, στην επανεκίνηση της οικονομίας,  η Ισπανία για παράδειγμα να έχει 10% ΦΠΑ στις μεταφορές και η Ελλάδα 24%.

 

Για την επανεκκίνση των τουριστικών επιχειρήσεων ο κ. Ρέτσος εκτιμά ότι τα κεφάλαια που θα πρέπει να ενισχύσουν αυτές, υπολογίζονται από 1.5 δισ. ευρώ εως 2 ευρώ δισ. ευρώ, με γνώμονα πάντα την συνεισφορά της τουριστικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

 

Ο . κ. Ρέτσος αναφερόμενος στα μέτρα θωράκισης των επιχειρήσεων δήλωσε: "Η κρίση δεν είναι ευκαιρία για θαλασσοδάνεια και διαγραφή χρεών. Δεν πρέπει να γκρεμιστεί ότι έχει χτιστεί. Για το λόγο αυτό ο κ. Ρέτσος, όπως αναφέρει είναι αντίθετος με τον λαϊκισμό και τις εύκολες λύσεις".

 
 

 

Πολύ ενδιαφέροντα ….

 

Με την πορεία της ελληνικής οικονομίας να εξαρτάται από τον τουρισμό, στον οποίο έχουμε επικεντρωθεί σήμερα. Πολύ ενδιαφέροντα ήτανε και τα όσα έγραψαν σε πρόσφατη έκθεση τους, οι αναλυτές της Deutsche Bank. Συγκεκριμένα, καίριας σημασίας θα είναι σε κάθε περίπτωση το νέο πλαίσιο για τα ταξίδια. Σε σχετική μελέτη η Deutsche Bank σημειώνει ότι οι εταιρείες στον τουριστικό τομέα και οι τοπικές αρχές μπορούν να λάβουν ήδη μέτρα που να βοηθήσουν τους τουρίστες να ταξιδέψουν με αποδεκτούς κινδύνους. Ενα είναι η ακύρωση των μαζικών εκδηλώσεων. «Μια συναυλία με ακροατήριο χιλιάδων ανθρώπων εμπεριέχει υψηλότερους κινδύνους από μια οικογένεια που πηγαίνει σε ορεινή πεζοπορία ή ποδηλασία». Επιπλέον, οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να φροντίσουν να έχουν ικανά αποθέματα αντισηπτικών και προϊόντων απολύμανσης και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν επαρκή απόσταση μεταξύ των επισκεπτών τους. Ο περιορισμός της πρόσβασης σε ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα θα βοηθούσε στη μείωση των συναθροίσεων. Η εφαρμογή ενός μέγιστου αριθμού επισκεπτών με βάση τα τετραγωνικά, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη, λέει η Deutsche Bank. «Τέτοιες προετοιμασίες θα αυξήσουν σίγουρα την προθυμία των παραθεριστών να επισκεφθούν περιοχές που επί του παρόντος πλήττονται από τον ιό. Παράλληλα, οι τουρίστες ενδέχεται να κληθούν να παρουσιάσουν ειδικά ιατρικά πιστοποιητικά για να επιβεβαιώσουν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο νέου κύματος πανδημίας. Φυσικά, αυτό θα απαιτήσει το να μπορούν να γίνονται τεστ», υπογραμμίζει.

 

 

 

 

Εκλογές

 

Κλείνοντας και έχοντας και εμείς αναφερθεί στο ζήτημα κατά τις τελευταίες ημέρες …  Με τον τίτλο «ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ; ΑΣΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΚΑΙΡΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ!», ο βουλευτής της ΝΔ, Στ. Σιμόπουλος ζητά να «κοπεί με μαχαίρι» κάθε συζήτηση για πρόωρες κάλπες και σημειώνει:

 

Ποια είναι η κρίσιμη διαφορά ενός πολιτικού αναλυτή και ενός πολιτικού ηγέτη; Κατά τον Κίσινγκερ (Διπλωματία, εκδόσεις Λιβάνη 1995) τις αναλύσεις του πρώτου μετά από λίγο διάστημα δεν θα τις θυμάται κανείς, ενώ του δεύτερου, επειδή οδηγούν σε αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών, καταγράφονται στην ιστορία και στο συλλογικό ενσυνείδητο.

 

Άλλο λοιπόν η ανάλυση και άλλο η απόφαση.

 

Οι προηγούμενες σκέψεις ήρθαν αυθόρμητα στο μυαλό μου με αφορμή τη δημόσια συζήτηση αυτών των ημερών με προτροπές για εκλογές τον Σεπτέμβριο.

 

Αν και βρισκόμαστε στη κορύφωση της κρίσης και μια τέτοια συζήτηση φαίνεται άκαιρη, θα συμμετάσχω σε αυτή επιθυμώντας να παρουσιάσω την αντίθετη άποψη και νοιώθοντας την ανάγκη να δηλώσω πως πρέπει να «κοπεί με μαχαίρι» κάθε σχετική αναφορά.

 

Βασικά επιχειρήματα, λοιπόν, των υπέρμαχων της πρότασης των εκλογών, με βάση αναλύσεις πάντα, είναι τα παρακάτω.

 

Πρώτον, με την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τη δημοσκοπική διαφορά 22 μονάδων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ευκαιρία να μηδενισθεί το κοντέρ. Να αποκτήσει ,δηλαδή η κυβέρνηση , μια καθαρή τετραετία καίγοντας παράλληλα την απλή αναλογική. Έτσι έχοντας τα «χέρια λυμένα» μπορεί να επιδοθεί απερίσπαστη στην εφαρμογή μέτρων για την οικονομική ανάταξη της χώρας.

 

Απαντώ στο επιχείρημα αυτό λέγοντας ότι οι πολίτες, μέσα στη κρίση, μπορεί να δουν με καχυποψία οποιαδήποτε πολιτική απόφαση που δεν θα επικεντρώνεται στα πραγματικά προβλήματά τους. Η οικονομική ανασφάλεια έχει επιστρέψει και τυχόν εκλογές, κάτω από παρόμοιες συνθήκες, εμπεριέχει απρόβλεπτες παραμέτρους και σημαντικούς κινδύνους, όταν ενδεχομένως η κρίση σε ηπιότερη μορφή επανέλθει το Σεπτέμβριο. Επίσης δύσκολα θα απαντηθεί ο φυσιολογικός ισχυρισμός της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση προχωρά σε εκλογές με σκοπό να φέρει μετά σκληρά οικονομικά μέτρα.

 

Σε εντελώς προσωπικό επίπεδο ποιά είναι η διαφορά μεταξύ τεσσάρων η πέντε χρόνων στην εξουσία για τον Πρωθυπουργό, όταν μάλιστα δεν αντιμετωπίζει ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά προβλήματα; Αντίθετα, τα τέσσερα με επτά η οκτώ χρόνια έχουν διαφορά, διότι του δίνουν τη δυνατότητα να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη χώρα.

 

Όσον αφορά στα «χέρια» της κυβέρνησης και τώρα είναι «λυμένα» στην οικονομία, κυρίως χάριν των δικών της ενεργειών. Χωρίς τα υπερπλεονάσματα, με τη ρευστότητα από την ΕΚΤ, την ευελιξία στο ΕΣΠΑ, τη ρήτρα διαφυγής και την ρευστότητα που θα δοθεί σίγουρα από το Γιούρογκρουπ για όλες τις χώρες διαθέτει όλα τα εργαλεία για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Τώρα, μπορεί να δρομολογήσει και επιπλέον μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, προγράμματα στήριξης της ανεργίας και της εργασίας και κεφάλαια ενίσχυσης των επιχειρήσεων, χωρίς να μπει στη «βάσανο» των εκλογών, οι οποίες όπως και να γίνει, αλλάζουν σχεδιασμούς και αναβάλουν αποφάσεις.

 

Το δεύτερο κύριο επιχείρημα είναι ότι μια δεύτερη ήττα του Τσίπρα τον στέλνει σπίτι του. Πιστεύω ότι το τελευταίο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να πάει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σπίτι του. Με τα προβλήματα αναμετράται.

 

Αφήστε που ο Αλέξης Τσίπρας μια χαρά αντίπαλος είναι. Παραμένει «αδιόρθωτος» και τακτικιστής και έτσι είναι δύσκολο να αντιπαρατεθεί σε ένα στρατηγικό παίκτη σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τελευταία απαίτηση του, οι χώρες του νότου να επιβάλλουν το ευρωομόλογο, απέδειξε ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από την εποχή «των νταουλιών με τα οποία θα χορέψουν οι αγορές» και του «εκβιασμού» στην Ευρωζώνη του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ούτε οι πολλές ακραίες φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες δεν σταματά για να μην πω ότι ευνοεί κιόλας, του επιτρέπουν να δείξει το πρόσωπο ενός υπεύθυνου ηγέτη. Βέβαια, και σε επίπεδο έργου η διαφορά είναι χαοτική και θα διευρύνεται με τη πάροδο του χρόνου. Μεταρρυθμίσεις σαν την πρόσφατη εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης θα βελτιώνουν συνεχώς την καθημερινότητα του πολίτη.

 

Λειτουργώντας, λοιπόν, και προσωπικά ως αναλυτής θεωρώ άστοχη και άκαιρη σήμερα τη συζήτηση περί εκλογών

 

Επιμένω ως αναλυτής…

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....