| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 10/06/20

 

 

Ένα μεγάλο μπράβο…

 

Θα ξεκινήσουμε με ένα μεγάλο μπράβο θα πούμε για τη συμφωνία με την Ιταλία για ΑΟΖ. Αν και θα περιμένουμε να δούμε τι θα εφαρμοστεί από την πλευρά της Ιταλίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ. Για την ακρίβεια και επειδή του τα σούραμε χθες. Η πρώτη τόσο πετυχημένη κίνηση του κ. Δένδια, αφού όπως μαθαίναμε μέχρι την τελευταία στιγμή η συμφωνία ήτανε στο αέρα. Επαναλαμβάνουμε πως κοιτώντας κανείς την πίσω στην ιστορία των τελευταίων ετών. Η υπογραφή συμφωνίας για ΑΟΖ με την Ιταλία είναι μια από τις σημαντικότερες κινήσεις των τελευταίων ετών.

 
 

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία

 

Με τη χώρα να έχει χθες μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και λέγοντας ένα μπράβο και σε αυτό. Πάμε σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την οικονομία, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να φαίνεται ότι πέφτει όλο και περισσότερο, με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία.

 

H κρίση λοιπόν COVID-19 έχει επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των ευρωπαίων καταναλωτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας, σε 24 χώρες και 4.800 καταναλωτές, της σουηδικής εταιρείας διαχείρισης χρέους Intrum, καθώς το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί συγκριτικά με έξι μήνες πριν, με το ποσοστό στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 67% και τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ισπανία και την Ιταλία να κυμένονται στο 59%. Παράλληλα, ένας στους 3 ευρωπαίους καταναλωτές δηλώνει ότι η κρίση της πανδημίας έχει θετική επίδραση στα οικονομικά του λόγω μείωσης δαπανών.


Τα συμπεράσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

 

Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη, καθώς το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί συγκριτικά με έξι μήνες πριν.

 

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ισπανία και την Ιταλία είναι 59%, ενώ στην Ελλάδα 67%. Ταυτόχρονα το 26% δεν έχει διαπιστώσει αλλαγή στην οικονομική του κατάσταση ή δεν γνωρίζει εάν θα επηρεαστεί λόγω πανδημίας. Συνολικά το 23% στην Ευρώπη. αναμένει βελτίωση της προσωπικής οικονομικής κατάστασης σε έξι μήνες., ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 18%. Το 45% δηλώνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των λογαριασμών έχουν γενικότερη αρνητική επίδραση στην υγεία τους, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 67%

 

Από την άλλη πλευρά, 4 στους 10 ευρωπαίους δηλώνουν ότι η απασχόλησή τους έχει επηρεαστεί από την κρίση COVID-19, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (54%) διαπιστώνουν μείωση του εισοδήματος στο νοικοκυριό. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 53%. Παράλληλα, 1 στους 5 καταναλωτές έχουν χρεωθεί περισσότερο για να καλύψουν τις καθημερινές δαπάνες ως άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης COVID-19, ενω στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 35%. Το 58% είναι δυσαρεστημένοι από τη δυνατότητά τους να αποταμιεύουν κάθε μήνα, ενω στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 80%. Το 36% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κρίση COVID-19 είχε θετικό αντίκτυπο καθώς μείωσε τις καθημερινές δαπάνες, παρόμοιο ποσοστό με την Ελλάδα (37%).

 

«Όπως ήταν αναμενόμενο, διαπιστώνουμε τις τάσεις αυτές στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, όπως είναι οι νέες οικογένειες και η γενιά των Millennials. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η αύξηση στο ύψος των λογαριασμών και τα αυξανόμενα χρέη αυξάνουν τις ανησυχίες. Μοναδικός τρόπος για την επιτυχημένη διαχείριση των ζητημάτων αυτών είναι η εκπαίδευση των ευρωπαίων καταναλωτών σε θέματα οικονομικής διαχείρισης», ανέφερε ο Mikael Ericson, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Intrum.

 
 

 

Κακή εξέλιξη

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω. Και για να καταλάβουμε τις επιπτώσεις της κρίσης του Covid-19. Οι προοπτικές προσλήψεων είναι οι πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Aυτό αναφέρει έρευνα της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης το τρίτο τρίμηνο του 2020.

 

Το 65% των εργοδοτών αναφέρουν ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε από τον COVID-19, με το 79% να προβλέπει πως τα επίπεδα προσλήψεων θα επιστρέψουν στα προ-COVID-19 επίπεδα εντός των επόμενων 12 μηνών. Αντθέτως, το 45% των εργοδοτών της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) δείχνει πιο αισιόδοξο καθώς πιστεύει ότι θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των τριών επόμενων μηνών.

 

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει πως οι εργοδότες σε έξι από τους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο.

 

Στον τομέα των Κατασκευών αναμένεται να εκδηλωθεί ο πιο αδύναμος ρυθμός προσλήψεων, με τους εργοδότες να καταγράφουν απαισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%. Δυσοίωνες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται επίσης στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής και στον τομέα του Τουρισμού, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -14% και -13% αντίστοιχα.

 

Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής (Βιομηχανία Εξόρυξης, Γεωργία, Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Ύδρευση) αναμένουν εύλογο κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +10%.

 

Οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναμένουν τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών κατά το προσεχές τρίμηνο, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -3%. Οι εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα αναμένουν για το προσεχές τρίμηνο τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων από το 2013, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -8%. 

 
 

 

Μάλιστα

 

Βέβαια αυτό που μας εντυπωσίασε ήτανε η ανακοίνωση της τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου: «Η κυβέρνηση της ΝΔ βλάπτει σοβαρά τον Τουρισμό». Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να πρώτο σχολιάσουμε. Ότι ο Σύριζα και ο Α. Τσίπρας έχουμε επιλέξει την κα Νοτοπούλου για υπεύθυνη του τουρισμού; Ότι η κα Νοτοπούλου βγήκε πρώτη σε ψήφους στη Θεσσαλονίκη από τους ψηφοφόρους του Σύριζα. Ειλικρινά δεν ξέρουμε ποιό από όλα. Αυτό που ξέρουμε είναι πως δε γίνεται να μιλάει ο Α. Τσίπρας για ένα νέο Σύριζα και σε αυτό θέσεις κλειδιά να έχουνε η κα Νοτοπούλου, η κα Θ. Φωτείου (επίσης είχε βγει πρώτη σε ψήφους), ο κ. Πολάκης ….. κ.α. ….. Απλά δε γίνεται …..

 

Και με τέτοιο επιτελείο και εμείς που δεν είμαστε ΝΔ (για την ακρίβεια δεν είμαστε τίποτα), αναγκαζόμαστε να πούμε ευτυχώς που κυβέρνηση στη χώρα είναι η ΝΔ….

 

 

 

Τι δεν περιμέναμε;

 

Κλείνοντας και αναφορικά με όλα αυτά τα παρατράγουδα που γίνονται με το «Ελλάδα 2021». Σφοδρή επίθεση στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» εξαπέλυσε με άρθρο της στον «Ελεύθερο Τύπο» η κ. Άννα Παναγιωταρέα, Ειδική Σύμβουλος σε θέματα Επικοινωνίας της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Συγκεκριμένα, η κ. Παναγιωταρέα κατηγορεί την Επιτροπή στην οποία, ως γνωστόν, επικεφαλής είναι η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη ότι:

 

-Δεν παράγει υλικό από δράσεις αλλά επειδή μέλη της επιτροπής επιδίδονται στην επανανάγνωση της Ιστορίας με ιδεολογική πρεσβυωπία ή και αντίληψη κλειδαρότρυπας.

 

-Μέλη της είδαν τη συμμετοχή τους ως ευκαιρία προβολής προσωπικών απόψεων.

 

-Κάνει «ιστορική» ανάλυση με γλώσσα που διολισθαίνει στη χυδαιότητα και με επιστημονική τεκμηρίωση επιπέδου Βίπερ-Νόρα 1821, ασχολούμενη με τη σεξουαλική ζωή του Καραϊσκάκη ή του Κολοκοτρώνη.

 

– Χρησιμοποιεί την επέτειο ως ευκαιρία επίδειξης νεοπλουτισμού που δεν συνάδει με την Ιστορία του Αγώνα.

 

---------------------

 

Και φυσικά αυτή η τελευταία ιστορία, είναι ένα ακόμη επεισόδιο με το «Ελλάδα 2021». Και αναρωτιόμαστε γιατί μας εκπλήσσουνε όλα αυτά; Δεδομένης της παρουσίας της κα Αγγελοπούλου, δεν τα περιμέναμε ….. Και πιστεύουμε πως θα έχουμε και άλλα επεισόδια ….. 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....