| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 11/02/20

 

 

Δεν πάμε για ακόμη μια έκδοση;

 

Ξεκινώντας, με φόντο τα νέα ρεκόρ στην αγορά ομολόγων. Και αν και σίγουρα η χώρα δεν καίγεται για να βγει στις αγορές (για την ακρίβεια είναι πολύ άνετη). Εμείς θα επαναλάβουμε πως θα θεωρούσαμε σωστή κίνηση η χώρα να προχωρήσει άμεσα και σε νέα έξοδο στις αγορές. Γιατί ναι μεν μπορεί να ελπίζει κάποιος σε ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις μελλοντικά (το πιθανότερο είναι πως οι αποδόσεις θα μείνουνε πολύ χαμηλές για αρκετά χρόνια). Ωστόσο οι τρέχουσες αποδόσεις είναι πραγματικά εξαιρετικές.

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κακό η χώρα να είναι αρκετά μπροστά στο δανειακό της πρόγραμμα, εκμεταλλευόμενη την τρέχουσα συγκυρία και φυλάσσοντας τα νότα της σε οτιδήποτε στραβό μπορεί να συμβεί (κυρίως διεθνώς).

 
 

 

Αυτήν την εξέλιξη να την κρατήσουμε

 

Σε μια «είδηση» την οποία κρατάμε, αν και σε γενικές γραμμές πέρασε στα ψιλά. Η Τουρκία επέκρινε δριμύτατα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επειδή δήλωσε ότι φοβάται μήπως η αυξανόμενη εξάρτηση από την Άγκυρα οδηγήσει σε μια «φρικτή» προσάρτηση της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Ακιντζί δήλωσε πως η επανένωση του νησιού σ' ένα ομοσπονδιακό κράτος είναι η «μοναδική βιώσιμη λύση», προσθέτοντας πως το σενάριο μιας προσάρτησης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από την Άγκυρα είναι «φρικτό».

 

«Δεν θα γίνω ένας δεύτερος Ταϊφούρ Σοκμέν», πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και μοναδικό πρόεδρο της εφήμερης Δημοκρατίας του Χατάι που ενώθηκε με την Τουρκία το 1939 μετά την απόσχισή της από την υπό γαλλική εντολή Συρία.

Τα σχόλια του Ακιντζί προκάλεσαν την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.

 

«Ουδέποτε εργάσθηκα με έναν πολιτικό αξιωματούχο τόσο ανέντιμο όσο ο κ. Ακιντζί», δήλωσε ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

«Εργαλειοποιεί την Τουρκία για εκλογικούς σκοπούς», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

 

Το Σάββατο η τουρκική προεδρία είχε ήδη καταγγείλει τις δηλώσεις του Ακιντζί λέγοντας πως «ο τουρκικός λαός θα του δώσει ένα μάθημα» στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου για την προεδρία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Τον Οκτώβριο ο Ακιντζί είχε ήδη προσελκύσει την οργή της Άγκυρας επειδή είχε επικρίνει την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.

«Ξεπέρασε τα όρια», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

 

 

 

Ημερομηνίες σταθμοί

 

Και μια που πιάσαμε τα ελληνοτουρκικά. Ας δούμε μερικές ημερομηνίες σταθμούς, με βάση και τα όσα έγραφε χθες η Ναυτεμπορική:  

 

Στις 12-13 Φεβρουαρίου λοιπόν θα συνέλθει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις εργασίες της οποίας αναμένεται να πάρουν μέρος οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας Ν. Παναγιωτόπουλος και της Τουρκίας Χ. Ακάρ.

 

Σειρά θα έχει η «Σύνοδος του Μονάχου για την ασφάλεια» η οποία θα πραγματοποιηθεί από 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου στη Γερμανία, στο περιθώριο της οποίας δεν αποκλείεται να έχουν τετ α τετ ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Από 17 έως 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί ο διάλογος Αθήνας – Άγκυρας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ – όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Δένδιας - στις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

 
 

 

Η χώρα ζει μεγάλες στιγμές

 

Αλλά ποιά ελληνοτουρκικά; Ποιές αποδόσεις ομολόγων; Η χώρα ζει μεγάλες στιγμές. Εντυπωσιασμένοι λοιπόν διαβάσαμε πως επισημοποιήθηκε το διαζύγιο της Κατερίνας Νοτοπούλου με την τάση των «53» του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πλέον βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απόχωρήσε από την συγκεκριμένη τάση και εντάχθηκε σε αυτή των προεδρικών. Σύμφωνα πάντα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η κίνηση της κ. Νοτοπούλου εντάσσεται μέσα στον γενικότερο «πόλεμο» των τάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον το κόμμα είναι χωρισμένο σε στρατόπεδα. Οι «53» έχουν πλέον αλληλέγγυους τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Φίλη αλλά και τους παλαιούς κομματικούς που δεν βλέπουν με καλό μάτι τα ανοίγματα που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο κέντρο αλλά και στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ.

 

Όπως αναφέραμε και στην αρχή. Η χώρα ζει μεγάλες στιγμές. Βέβαια θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Χωρίς να θέλουμε να προσβάλουμε κανέναν, το ότι η κα Νοτοπούλου ήτανε η πρώτη του Σύριζα στη Θεσσαλονίκη σε ψήφους. Πραγματικά μας ξεπερνάει …… 

 
 

 

Γιατί παρέμβαση ; Σε τι παρέμβαση ….

 

Σε αυτό το σημείο και με αφορμή την πρόσφατη επίθεση του Ρουβίκωνα στο κ.πορτοσάλτε. Έχουμε μια απορία για το ΑΜΠΕ (αλλά και την ΕΡΤ). Γιατί όποτε μεταδίδει ειδήσεις σχετικά με το Ρουβίκωνα τις χαρακτηρίζει παρέμβαση. Τι σημαίνει παρέμβαση; Σε τι παρέμβαση; Όταν κάποιοι τύποι πάνε τα σπάνε, γράφουνε σε τοίχους και άλλες φορές κάνουνε και ακόμη χειρότερα. Επίθεση ναι…. Παρέμβαση όχι ……

 

Αυτά ας τα λένε πιτσιρικάδες που βράζει το αίμα τους, όπως έβραζε και το δικό μας όταν ήμαστε 15, 16 ή ακόμη και 20 – 22 ή και 25 χρονών. Αλλά τώρα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, να χαρακτηρίζει παρέμβαση τους τραμπουκισμούς, εμείς δεν το καταλαβαίνουμε.

 

 

 

«Nα λέτε και να κάνετε δυσάρεστα…»

 

Τέλος τα ακόλουθα σχολίασε ο «Βηματοδότης» …. Η οικονομία «είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης Μητσοτάκη» λένε οι περισσότεροι, των δημοσκόπων συμπεριλαμβανομένων. Κάτι που τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία. Ωστόσο τελευταία εμφανίζονται δειλά-δειλά κάποιου τύπου αμφισβητήσεις, συνοδευόμενες από σχετικές προειδοποιήσεις. Για παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη, στην παρουσίαση του νεοεκδοθέντος βιβλίου του τέως πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κώστα Γάτσιου και του οικονομικού αναλυτή Δημήτρη Ιωάννου που φέρει τον τίτλο «Ζήτημα εθνικής επιβίωσης», κατατέθηκαν, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις.

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας, αφού εκθείασε βεβαίως τη συντελεσθείσα πρόοδο και παρουσίασε τις θετικές προοπτικές, δεν έκρυψε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, δεν έχουν εξαλειφθεί και πως χρειάζεται επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, όπως και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη ταχείας και οριστικής επίλυσης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, από την πλευρά του, προέτρεψε την πολιτική συνολικά και ειδικότερα την κυβέρνηση να λέει και να κάνει «δυσάρεστα» πράγματα, γιατί «με τα πολλά ευχάριστα προκοπή δεν είδαμε». Επέμεινε μάλιστα στην ψυχολογική ερμηνεία των συνθηκών, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός στην πλειονότητά του διατηρεί συμπεριφορά νηπίου», ότι δεν έχει ακόμη καταφέρει να ελευθερωθεί από την καταδυναστευτική προστασία της μητρός, του κράτους εν προκειμένω, την οποία διαρκώς επιζητεί, και γι’ αυτό ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι, παρά την κρίση και τις πολλές συνέπειές της, συνειδητοποίηση δεν έχει επέλθει ακόμη.

 

Ο άλλοτε, επί κυβέρνησης Τσίπρα, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και σήμερα διδάσκων στο Χάρβαρντ Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «εργάζεται στο πάνω άκρο του αισιόδοξου σεναρίου», κάτι που κατ’ αυτόν εγκυμονεί πολλούς κινδύνους σε τούτη την τόσο αβέβαιη εποχή. Ακόμη προειδοποίησε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση πολλών κυβερνητικών στελεχών ότι η δημοσιονομική κρίση έχει ξεπεραστεί και ο ίδιος επέμεινε ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός γιατί μια νέα κρίση καραδοκεί. Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι εξαντλείται σε μικρής σημασίας θέματα και αποφεύγει τις μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, στην Παιδεία και αλλού. Ο εκ των συγγραφέων μάλιστα του βιβλίου Κώστας Γάτσιος χαρακτήρισε ανοησία τη διάχυτη εντύπωση ορισμένων ότι η δημοσιονομική κρίση παρήλθε και δεν πρόκειται να επανέλθει.

 

Η εκδήλωση στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» πάντως ήταν γεμάτη από πλήθος ετερογενές και πρόσωπα όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Διέκρινα ανάμεσά τους, πέραν του αντιπροέδρου Π. Πικραμμένου, τον πρέσβη Λ. Αποστολίδη, τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Χρήστο Πρωτόπαπα, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, τον πρώην υφυπουργό, επί Τσίπρα επίσης, Δ. Λιάκο, τον διευθυντή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκο Κουντεντάκη, τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Εμμανουήλ Γιακουμάκη και άλλους πολλούς. Κατά μία εκδοχή, η εκδήλωση φάνταζε με πρόβα του διεκδικούμενου εθνικού διαλόγου, αν και κάποιος σχεδόν κακεντρεχής έσπευσε να δηλώσει στον, επικριθέντα από τον Παύλο Πολάκη για τη συμμετοχή του, Γ. Χουλιαράκη ότι είχε μια πρώτη επαφή με το νέο ακροατήριο του επερχόμενου διευρυμένου ΣΥΡΙΖΑ…

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....