| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 11/05/20

 

 

Μάλιστα

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας. Και όχι ότι δε γνωρίζαμε πως είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση. Ωστόσο σίγουρα, άλλο να το συζητάει κανείς και άλλο να βλέπει τα επίσημα στοιχεία που το αποδεικνύουνε. Αναφερόμαστε στην αγορά εργασίας, όπου με βάση τα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώθηκε η κατάρρευση της εγχώριας αγοράς εργασίας, με την κάθετη πτώση των εποχικών προσλήψεων τον Απρίλιο, μήνα που κατ’ εξοχήν καταγράφεται σημαντική αύξηση, αφού μιλάμε για θέσεις που συνδέονται με τον τουρισμό. Και φυσικά όλα αυτά λόγω Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλιο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 282.181 προσλήψεις, ενώ φέτος μόλις 48.555, δηλαδή 233.626 λιγότερες!!!!

 

Βέβαια και όπως όλοι παραδέχονται, η απαγόρευση των απολύσεων συγκράτησε κάπως τις ισορροπίες, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων να παραμείνει θετικό, με μόλις 7.205 νέες θέσεις εργασίας. Τον Απρίλιο του 2019 το θετικό ισοζύγιο ήταν της τάξης των 110.895 νέων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 103.690 λιγότερες θέσεις εργασίας μέσα σε ένα χρόνο.

 

 

 

89-11%

 

Όπως συνεχώς γράφουμε τις τελευταίες ημέρες και όλοι καταλαβαίνουμε. Τα πάντα εξαρτώνται αν μπορούμε να σώσουμε κάτι στον ελληνικό τουρισμό. Και επειδή ακούμε από πολλούς πως ο ελληνικός τουρισμός θα στηριχθεί στον εσωτερικό τουρισμό (όχι φυσικά ότι δεν τον χρειαζόμαστε). Νομίζουμε πως καλό είναι κανείς να λάβει υπόψη πως η σύνθεση του τουρισμού στην Ελλάδα συνδέεται κατά περίπου 91% με τον εξωτερικό τουρισμό και μόλις το 9% με εγχώριο τουρισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ. Και καλό θα είναι να βάλουμε τα δυνατά μας και να προχωρήσουμε σε ριζοσπαστικές και γρήγορες αποφάσεις. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα από το φθινόπωρο κινδυνεύουνε να γίνουνε τραγικά, μέχρι και να έχουμε μια νέα μεγάλη κρίση (γνωρίζεται πως δε μας αρέσει να κινδυνολογούμε – αλλά δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα).  

 

 

 

Θυμηθήκαμε αυτήν την έκθεση…

 

Και όσον αφορά τον τουρισμό, θυμηθήκαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία. Και αξίζει κανείς αν τη διαβάσει.

 

O τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ της χώρας με 21,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με τίτλο «Η συμβολή του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2018».

 

Αναλυτικά, η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,3% ή κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Συνολικά (άμεσα και έμμεσα) ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε από 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) έως 30,9% (57,1 δισ. ευρώ) στη δημιουργία του ΑΕΠ. Στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, μόνο μέσω της εργασίας στα καταλύματα και στην εστίαση (411.000 εργαζόμενοι), συνέβαλλε στο 16,7% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 36,7% και 44,2% , ενώ αποτέλεσε βασικό μοχλό μείωσης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών. Επίσης, ο τομέας του τουρισμού είχε σημαντική επενδυτική δραστηριότητα ύψους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ σε εγχώρια προστιθέμενη αξία.

 

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο τουρισμός είναι κατ’ εξοχήν εξωστρεφής δραστηριότητα, αφού πάνω από το 90% των τουριστικών εσόδων προέρχεται από το εξωτερικό. Τα έσοδα αυτά, περιλαμβανομένων των εισπράξεων από κρουαζιέρα, αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές, ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,3% ή κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

 

Επιπροσθέτως, ο τουρισμός περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας, κάλυψε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και τις εισπράξεις από τις αερομεταφορές και τις θαλάσσιες μεταφορές το 81% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι εισπράξεις αυτές, ισούνται με το 73% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων. O εισερχόμενος τουρισμός παρουσίασε δυναμική και το 2018 με βελτίωση όλων των δεικτών, εκτός από τη Μέση Διάρκεια Παραμονής που ακολουθεί την παγκόσμια τάση μείωσης. Η εποχικότητα του εισερχόμενου τουρισμού παρέμεινε υψηλή, με το 68,4% των αφίξεων και το 72,5% των εσόδων να καταγράφεται την περίοδο αιχμής μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

 

Με βάση τις εκτιμήσεις της μελέτης, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, η οικονομία 3 νησιωτικών Περιφερειών, εξαρτάται σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, αφού η συνεισφορά του τομέα στο Περιφερειακό ΑΕΠ ανέρχεται σε 47,2% στην Κρήτη, σε 71,2% στα Ιόνια Νησιά και σε 97,1% στο Νότιο Αιγαίο. Οι εν λόγω Περιφέρειες έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των προορισμών.

 

Παράλληλα, με τη μελέτη που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία  για το 2018, το ΙΝΣΕΤΕ ολοκλήρωσε τη μελέτη με τα τελικά στοιχεία για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία για το 2017. Στη μελέτη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ για το 2017, έφθασε σε 19,04 δισ. ευρώ έναντι 17,69 δισ. ευρώ το 2016. Ο τουρισμός το 2017 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,6% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται από 23,2% έως 28%.

 
 

 

Καλά τις μας εκπλήσσει;

 

Μεγάλη συζήτηση υπάρχει για το «party» του κ. Πολάκη στην εποχή του Covid-19….. Του πρώην υπουργού υγείας επί Σύριζα. Του πρώην υπουργού υγείας που έβγαινε με τσιγάρο στις συνεντεύξεις του υπουργείου υγείας κράτους μέλους της ευρωζώνης. Και που επιτέθηκε σε ευρωπαίους αξιωματούχους επειδή τόλμησε να τον επικρίνουνε για αυτό. Αυτά για να τα θυμόμαστε όλα …..

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα σχετικά ρεπορτάζ και με βάση τις φωτογραφίες που οι ίδιοι ανέβασαν στα social media. Με Παππα, Σπιρτζη, Δούρου και Βαξεβάνη με ψάρια, ψητό στο φούρνο αλλά και ψάρι γιόρτασε εν μέσω της Πανδημίας του Κοροναϊού τα 55α γενέθλια του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

 

Η μάζωξη όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες που ανάρτησε περασμένη ώρα (σ.σ. ότι σημαίνει αυτό) ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, παραβίαζε όλες τις οδηγίες των επιστημόνων, αναφορικά με την μετάδοση του ιού. Στο γενέθλιο δείπνο του Πολάκη, οι προσκεκλημένοι εμφανώς ξεπερνούσαν τον αριθμό που επιτρέπεται, ενώ δεν υπήρχε κανένα μέτρο προφύλαξης από κανέναν εκ των συνδαιτυμόνων.

 

Απεναντίας ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς προστατευτικές μάσκες και ότι άλλο προβλέπεται για την προστασία. Ο οικοδεσπότης -όπως συνηθίζει- με το τσιγάρο στο χέρι,φυσικά εντός του κλειστού χώρου, παραβίαζε και τον αντικαπνιστικό νόμο, αδιαφορώντας για το εκπεμπόμενο μήνυμα. Πέραν των καλεσμένων, που όπως και να το κάνουμε, έχει ενδιαφέρον η «επιλογή» τους, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και τις γαστρονομικές επιλογές του αψή (σ.σ. κατά τον Τσίπρα) Σφακιανού. Μαζί με τα χωριάτικα λουκάνικα, και το αρνί στο φούρνο, ο Πολάκης επέλεξε να προσφέρει στους καλεσμένους του και φρέσκο ψάρι. Ολίγον μπερδεμένο το γενέθλιο δείπνο, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός.

Οι σχετικές φωτογραφίες:

 

 

 

Ενδιαφέροντα

 

Τέλος, αρκετά ενδιαφέροντα βρήκαμε τα όσα είπε ο κ. Καραμούζης, με το συμπέρασμα να είναι ότι πρέπει να χαλαρώσουνε οι δημοσιονομικοί στόχοι και ότι ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος δεν αντέχει μια νέα κρίση.

 

Ειδικότερα, ο κ. Καραμούζης είπε τα ακόλουθα:

 

O Κος Νικόλαος Καραμούζης αναφέρθηκε στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το Ταμείο Ανασυγκρότησης δεν μπορεί να είναι ταμείο δανείων. Χρειάζεται να είναι ταμείο μεταβιβάσεων κεφαλαίων και στήριξης των επενδύσεων και των εισοδημάτων των εργαζομένων. Δεν αντέχει η χώρα να εξέλθει αυτής της κρίσης φορτωμένη με νέα δάνεια. Παράλληλα, χρειάζεται να επαναδιαπραγματευθούμε το ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο και να περιοριστεί το μέγεθος της ύφεσης. Δεν έχουμε πλέον τις δυνατότητες να ικανοποιήσουμε τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει για τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα τρία χρόνια. Προσωπικά, εκτιμώ πως για τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια θα χρειαστεί να δοθεί χώρος στην χώρα μας να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική. Πρέπει να διαμορφώσουμε αποτελεσματικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων και όχι να μοιράζουμε παροχές», ενώ στη συνέχεια της τοποθέτησης του πρόσθεσε: «Αν ο τραπεζικός τομέας δεν σταθεί όρθιος, το αύριο μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο. Δεν δύναται να καταργηθούν παντελώς τα κριτήρια χρηματοδοτήσεων, δεν μπορούν να χαρίζουν δάνεια γιατί νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Αν οι τράπεζες καταλήξουν με μεγάλες ζημιές τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Χρειάζεται να στηριχτούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις κυρίως στην επαρχία, που απασχολούν προσωπικό σε δύσκολες περιοχές και συνθήκες και αποτελούν επί της ουσίας την ραχοκοκαλιά ελληνικής οικονομίας».

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....