| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 12/02/20

 

 

Ευχόμαστε να διαψευστεί

 

Ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο, συγκεντρώνοντας τις απόψεις σειράς αναλυτών είχε η εφημερίδα τα Νέα. Και εμείς θα μείνουμε σε αυτά τα οποία είπε ο Michele Napolitano (Head of Western Europe Sovereign Ratings FITCH), αν και σίγουρα ευχόμαστε να διαψευστεί.

 

Είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο δήλωσε λοιπόν στα «ΝΕΑ» ο Head of Western Europe Sovereign Ratings της Fitch, Michele Napolitano, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2020.

 

Σύμφωνα με τον Napolitano, οι κύριοι παράγοντες που εξετάζονται είναι οι εξελίξεις στις επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις για να καταστήσουν την Ελλάδα πιο ελκυστική. Αλλος παράγοντας είναι ο τραπεζικός τομέας. Ο Napolitano εστιάζει στην επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στον τρόπο που θα λειτουργήσει στην πράξη το σχέδιο «Ηρακλής» – η μεταρρύθμιση του Πτωχευτικού και το εάν επιταχυνθεί η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα καθώς και αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση των τραπεζών είναι παράγοντες που θα επηρέαζαν την κρατική πιστοληπτική ικανότητα.

 

Επίσης, είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης, με παράλληλη επανεξισορρόπηση του μείγματος των δημοσιονομικών πολιτικών. «Εχουμε επισημάνει στο παρελθόν τις ανησυχίες μας σχετικά με τη βιωσιμότητα του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, διότι πιστεύαμε ότι η προσαρμογή εξαρτάται υπερβολικά από τα φορολογικά έσοδα. Τώρα η νέα κυβέρνηση στοχεύει σε μια στροφή και το χαιρετίζουμε. Δεν περιμένουμε πρόωρες εκλογές» επισημαίνει ο Napolitano της Fitch στα «ΝΕΑ». «Ακόμη και αν υπήρχε το σενάριο, αυτό δεν θα άλλαζε την εκτίμησή μας ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι πιο σταθερό από ό,τι στο παρελθόν και είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε οξεία ανατροπή των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών» καταλήγει.

 
 

 

Μάλιστα!!!

 

Τώρα θα αναφερθούμε σε μια πρόσφατη έκθεση της McKinsey η οποία είχε δημοσιευτεί πριν από μερικές ημέρες. Και στην οποία δεν είχαμε προλάβει να αναφερθεί. Κάτι το οποίο θα κάνουμε σήμερα και όποιος δεν την έχει διαβάσει αξίζει να το κάνει. Δεν είναι λοιπόν μόνο η κρίση χρέους που έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην ελληνική κοινωνία, «αφανίζοντας» τη μεσαία τάξη των Ελλήνων. Η αυτοματοποίηση και οι ευρύτερες αλλαγές στη μεταποίηση, με στροφή προς τον τομέα υπηρεσιών, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια επτά εκατ. μέσης εξειδίκευσης θέσεων εργασίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey (που παρουσιάζει η Ναυτεμπορική). Ιδιαίτερα απογοητευτικά τα ευρήματα της McKinsey για την Ελλάδα, με το ποσοστό των εργαζομένων μέσης εξειδίκευσης και αποδοχών επί του συνολικού εργατικού δυναμικού να μειώνεται πάνω από 6% στην περίοδο 2000-2018.

 

Η Ελλάδα, όπως και η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι μεταξύ των 22 χωρών στην έρευνα της McKinsey που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ξεπεράσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό(92%) πολιτών που δηλώνουν ότι δεν έχουν περιθώρια να αποταμιεύσουν χρήματα για τα γηρατειά, ενώ το 79% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν αποταμιεύουν καθόλου χρήματα. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε χώρες όπως η Νορβηγία και Ελβετία είναι μόλις 39% και ο μέσος όρος μεταξύ των 22 χωρών της έρευνας στο 53%.

 

Οι εργαζόμενοι μέσης εξειδίκευσης είναι και περισσότερο ευάλωτοι στους κινδύνους που απειλούν την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με σύνθετο δείκτη του ΟΟΣΑ που αξιολογεί τον κίνδυνο απώλειας εργασίας, τη διάρκεια ανεργίας και την κάλυψη από το δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας, οι κίνδυνοι απώλειας εισοδήματος και απασχόλησης είναι περισσότερο έντονοι σε Ελλάδα και Ισπανία, όπου οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν έως και το 21,7% των αποδοχών τους και 15,8% στην Ισπανία. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σημαντικά κάτω από το 10% το 2007. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, στο χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2013 χάθηκαν 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ όλων των θέσεων που χάθηκαν στη χώρα τη συγκεκριμένη περίοδο. 

 

Στον αντίποδα, για τους εργαζομένους σε Γερμανία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι χαμηλότεροι οι κίνδυνοι στην αγορά εργασίας. Σε αυτές τις τρεις χώρες, όπως δείχνει η έρευνα της McKinsey, είναι σημαντικά χαμηλότερος ο κίνδυνος ανεργίας, μικρότερος ο χρόνος που μένει κάποιος άνεργος, ενώ είναι πιο γενναιόδωρα και τα επιδόματα ανεργία.

 

Ακόμη ένας παράγοντας που καθιστά ευάλωτους τους εργαζομένους μέσης εξειδίκευσης αποτελεί και το γεονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κατά μέσο όρο στις 22 χώρες της έρευνας, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις έχει μειωθεί από 44% το 2000 στο 38% το 2017. Η Ελλάδα ήταν η χώρα όπου καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης, με μόλις 25% των Ελλήνων εργαζομένων να καλύπτονται πλέον  από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έναντι 100% το 2000. Η Αυστρία έχει το υψηλότερο ποσοστό -98% το 2017. Στις ΗΠΑ, μόλις το 14% των εργαζομένων καλύπτονταν το 2000 από συλλογικές συμβάσεις, ένα ποσοστό που μειώθηκε στο 12% το 2017. 

 

Η έρευνα της McKinsey «Το Κοινωνικό Συμβόλαιο του 21ου αιώνα» περιλαμβάνει 22 ανεπτυγμένες οικονομίες σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική, καλύπτοντας το 57% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η έρευνα διαπιστώνει ότι παρότι έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες για εργασία και τα ποσοστά απασχόλησης σε ορισμένες χώρες έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, η εργασιακή πόλωση και η εισοδηματική στασιμότητα συνεχίζουν να υφίστανται, επηρεάζοντας κυρίως τους εργαζομένους της μεσαίας τάξης.

 

Σχεδόν 120 εκατ. μέσης εξειδίκευσης και μέσου εισοδήματος σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν «αφανισθεί» στην οκταετία 2000-2018. Την ίδια στιγμή, η δραματική μείωση των συντάξεων συρρικνώνει δραματικά τα περιθώρια για αποταμίευση.

 

 

 

Ας μας απαντήσει πόσα δάνεια κοκκίνισαν λόγω της πολιτικής του ….

 

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε για την επιστολή την οποία έστειλε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά, και στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Επιστολή με την οποία τους καλεί «σε ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο» για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων!!

 

Και δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγματα να ακούει κανείς τον άνθρωπο που διέλυσε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα (χωρίς καμία διάθεση υπερβολή), να μιλάει για τα προβλήματα των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια. Προσωπικά, θα θέλαμε να μας απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης. Ανάμεσα σε άλλα για τα κόκκινα δάνεια που κοκκίνισαν την εποχή των capital controls μετά τα όσα τραγικά έκανε ως ΥΠΟΙΚ το 2015. Γεγονότα που οδήγησαν στο πλήρες dilution των παλαιών μετόχων των τραπεζών και την πλήρη διάλυση των ελληνικών τραπεζών, κάτι το οποίο με τη σειρά του δημιούργησε περαιτέρω προβλήματα στην ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.  

 
 

 

Έδωσε πάλι ρέστα

 

Βέβαια αυτός που για ακόμη μια  φορά έδωσε ρέστα ήτανε ο Ντ. Τράμπ με την φοβερή του, επιστημονική, εξήγηση για τον πότε θα αντιμετωπιστεί ο κινεζικός ιός.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέβλεψε ότι η επιδημία του νέου κορωναϊού - που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο - θα λήξει πιθανότατα τον Απρίλιο λόγω της ζέστης!

«Μέχρι τον Απρίλιο ή κατά τη διάρκεια του Απριλίου, η ζέστη σε γενικές γραμμές σκοτώνει αυτού του είδους τους ιούς», είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο. «Αυτό θα ήταν καλό», πρόσθεσε.

 

Η απάντηση ωστόσο που έδωσε την Παρασκευή ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Ασθενειών,  Άντονι Φότσι, όταν ρωτήθηκε πότε θα αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια κάμψης η επιδημία, ήταν «δεν ξέρουμε». 

 

«Κάθε πρόβλεψη θα ήταν άστοχη, επειδή ακόμη υπάρχουν πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

 

Εμείς τώρα τι να πούμε. Τι μπορεί γενικά να πει κανείς για τον Τράμπ; Τώρα αν μέχρι τον Απρίλιο έχει πεθάνει το 1% του πλανήτη αυτό είναι μια λεπτομέρεια. Υπομονή λοιπόν μέχρι τον Απρίλιο που θα έλθουνε οι ζέστες και θα λιώσουμε τα χιόνια …. Ουπς συγνώμη …. Θα λιώσουνε οι ιοί θέλαμε να πούμε.

 
 

 

Ποιος επιδοτεί τις «Αγριες Μέλισσες» και με πόσα;

 

Τώρα δε σας κρύβουμε πως με ενδιαφέρον διαβάσαμε τα όσα έγραψε ο «Βηματοδότης» … Τώρα με τα… Οσκαρ, κάθισα και έψαξα λίγο το θέμα με τις επιδοτήσεις στα ελληνικά σίριαλ, όπως οι «Αγριες Μέλισσες», και ιδού τι ανακάλυψα. Πρώτα-πρώτα, δεν πρόκειται για «επιχορηγήσεις» που υπέγραψε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Πρόκειται για εφαρμογή του νόμου Κρέτσου για την προσέλκυση επενδύσεων στον οπτικοακουστικό κλάδο και για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί οι περισσότερες επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον νόμο, παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα δικαιούνται επιστροφής 35% σε επιλέξιμες δαπάνες (cash rebate). Οπως μου είπαν, η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη, με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ η επιτροπή που αξιολογεί τα έργα και εγκρίνει τα cash rebates είναι η ίδια που ορίστηκε τον περασμένο Απρίλιο και δεν έχει αλλάξει. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί επιστροφές χρημάτων σε παραγωγούς από Αμερική, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Κορέα, Ισλανδία, Ισπανία κ.α. ενώ το ενδιαφέρον για παραγωγές στην Ελλάδα έρχεται και από το Χόλιγουντ και από την Ινδία με το Μπόλιγουντ. Αλλά, λόγω Οσκαρ, σας έχω και κάτι άλλο…

 

 

 

Σύριζα

 

Όπως τώρα διαβάσαμε στα Νέα. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την αλλαγή του ονόματος και τελικά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την…. τρίπλα και  θα είναι εκείνος που θα προτείνει, στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το νέο όνομα του κόμματος.

 

Επί της ουσίας θα πρόκειται για μια απλή προσθήκη ούτως ώστε να μετονομαστεί σε  «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συμμαχία» ή «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», που είναι και τα επικρατέστερα σενάρια μέχρι τώρα.

 

Εμείς πάντως θα προτείνουμε το «Σύριζα – Εδώ και τώρα αλλαγή»!!!!

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....