| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 12/10/20

 

 

Ανασχηματισμός

 

Είχαμε αναφερθεί στο ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες …. Στο προσκήνιο λοιπόν έχουν έρθει τα σενάρια για τον ανασχηματισμό που φαίνεται πως ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το επόμενο διάστημα. Αυτή τη φορά, μάλιστα, οι αλλαγές προβλέπονται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, σαρωτικές.

 

Παρά τα πολλά ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, της πανδημίας, της οικονομίας, των ελληνοτουρκικών και των προβλημάτων καθημερινότητας, οι άτυπες εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα καλά κρατούν. Είναι φανερό, άλλωστε πως οι παρασκηνιακές γκρίνιες έχουν αρχίσει και βγαίνουν στην λειτουργία της κυβέρνησης. Η μονότονη επισήμανση πως ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού δεν φτάνει, αφού τα ζητήματα που υπάρχουν είναι εμφανή.

 

Τώρα με βάση σχετικά δημοσιεύματα, όπως σε κάθε ανασχηματισμό στο «μπλοκάκι» υπάρχουν οι αμετακίνητοι, οι μετακινούμενοι κι εκείνοι που θα δεχθούν κίτρινες αλλά και κόκκινες κάρτες.

 

Αμετακίνητοι φαίνεται πως είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Ένα υπουργείο που «καίει» και δεν αναμένεται να σταματήσει να είναι στο κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας, είναι το υπουργείο Παιδείας. Η πανδημία και το ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης της στους μαθητές, είναι κάτι που απασχολεί την κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια, εκτός κι εντός κυβέρνησης, για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν μπορεί να κρυφτεί. Δεν είναι μόνο οι καταλήψεις των μαθητών και οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών αλλά και η επιθετική στάση του υπουργείου που κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Ακόμα και το θέμα των τεράστιων μασκών, παρόλο που δεν ήταν πλήρως θέμα του υπουργείου Παιδείας, σε επίπεδο κοινωνίας χρεώθηκε στη Νίκη Κεραμέως. Έχει αρχίσει, άλλωστε, και είναι ορατό με γυμνό μάτι ότι η υπουργός και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη κινούνται με διαφορετική λογική και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

 

Όπως έγραψε το aftodioikisi.gr. παρά την επαναλαμβανόμενη στήριξη του υπουργού Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μετακίνησης της Νίκης Κεραμέως. Έχει ακουστεί – και αυτή τη φορά – το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη για την αντικατάσταση της. Επιπλέον, οι δημόσιες παρεμβάσεις της πρώην υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία έχει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση, έχουν εκληφθεί σαν συμβουλές στο υπουργείο Παιδείας. Χαρακτηριστική περίπτωση το θέμα των καταλήψεων, της τηλεκπαίδευσης και των απουσιών σε μαθητές  που κάνουν κατάληψη. Πρώτα εμφανίστηκε η Άννα Διαμαντοπούλου και μετά υλοποίησε η υπουργός Παιδείας. Πάντως, η Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι είναι κοντά στις κυβερνητικές προτιμήσεις για άλλη θέση. Όπως έγραψε η Καθημερινή, το όνομα της συζητιέται για την αλλαγή σκυτάλης στον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στον ΟΟΣΑ, θέση που κατέχει ο καθηγητής Γ. Πρεβελάκης.

 

Υπό μετακίνηση φέρεται να είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος κοντράρεται τόσο με την ΚΕΔΕ όσο και με τον υφυπουργό του Θ. Λιβάνιο.

 

Στην περίπτωση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, χρεώνεται από κυβερνητικούς κύκλους το ζήτημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Σε καιρούς πανδημίας οι καθυστερημένες αντιδράσεις για την προσαρμογή και την αύξηση των δρομολογίων αλλά και των λεωφορείων δεν είναι αμελητέες. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκθέτουν τον υπουργό και στο Μαξίμου.

 

Έντονα ζητήματα εντοπίζονται στο υπουργείο Πολιτισμού, αφού ο χειρισμός αλλά και ο τρόπος της Λίνας Μενδώνη με τους καλλιτέχνες, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση, δεν ικανοποιεί το Μαξίμου. Χαρακτηριστικές είναι,δε, οι παλινωδίες για τις συνθήκες τήρησης των μέτρων στο χώρο του θεάματος.

 

Το υπουργείο Εργασίας είναι έτσι κι αλλιώς ένα δύσκολο υπουργείο. Ο Γιάννης Βρούτσης έχει αναλάβει φορτίο υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής αλλά δεν αποκλείεται να μετακινηθεί, ειδικά μετά την τοποθέτηση σε θέση υφυπουργού του «έμπιστου» του πρωθυπουργού και τεχνοκράτη Πάνου Τσακλόγλου. Το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, είναι από αυτά που επανέρχεται για το υπουργείο.

 

Ένα άλλο υπουργείο που είναι στο στόχαστρο και θεωρείται πρώτης γραμμής – και λόγω πανδημίας – είναι το υπουργείο Υγείας. Η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια δεν είναι καινούργια υπόθεση. Έτσι, περίπτωση αλλαγής υπουργικής θέσης είναι στο τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκρίνεται για τη θέση του υπουργού.

 

Για τον Άδωνη Γεωργιάδη τα πράγματα δεν φαίνεται πως είναι ρόδινα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Οι μειωμένες αρμοδιότητες του έχουν αυξήσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, στις οποίες επιδιώκει να έχει ένα αρχηγικό προφίλ, ειδικά σε θέματα δημόσιας τάξης, καταλήψεων και κινητοποιήσεων. Δεν κινδυνεύει να μείνει εκτός κυβέρνησης αλλά η μετακίνηση του μάλλον είναι προ των πυλών.

 

Προβλήματα για τη συνέχιση της κυβερνητικής τους θητεία φαίνεται πως έχουν ο Χάρης Θεοχάρης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, για διαφορετικούς λόγους. Στην περίπτωση του υπουργού Τουρισμού η διαχείριση των μέτρων για την πανδημία δεν θεωρείται επιτυχημένη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευης και Ασύλου, ενδεχομένως θα «πληρώσει» τη θεία κοινωνία σε δημόσια θέα. Το Μαξίμου άλλωστε είχε δείξει την έντονη δυσαρέσκεια του για το ζήτημα. Ενδεικτικές είναι οι «μπηχτές» Χαρδαλιά, παρόλο που στη συνέχεια βρέθηκε και ο ίδιος να δέχεται κριτική. Πάντως, ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα είναι από τους αμετακίνητους της κυβέρνησης.

 

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ουσιαστικές τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, οπότε οι αλλαγές θα φτάσουν μέχρι εκεί και θα είναι σαρωτικές, όπως υποστηρίζεται από έγκυρες εκτιμήσεις του κυβερνητικού περιβάλλοντος.

Τέλος, όλο και περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες για υπουργοποίηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου.

 
 

 

To επαναλαμβάνουμε

 

Τώρα όσον αφορά την πανδημία που μας απασχολεί και θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Εμείς θα επαναλάβουμε στο συμπέρασμα που έχουμε φτάσει. Πως αργά ή γρήγορα, τον ιό αυτό θα τον περάσουμε «όλοι» …. Θα μάθουμε να ζούμε με αυτόν …. Και αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, περίπου 60%, περάσει τον ιό …. Μόνο τότε θα απαλλαγούμε από αυτόν, σε μια ιστορία που όλα δείχνουνε πως θα κρατήσεις αρκετούς ακόμη μήνες …..

 

Χαρακτηριστικό είναι πως αυτές τις ημέρες, τα κρούσματα παγκοσμίως σπάνε όλα τα ρεκόρ, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας …. Ακόμη και στη γειτονική Ιταλία που τόσα πέρασε με τον ιό. Είναι χαρακτηριστικό πως την Παρασκευή είχε 4.458 κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από τις 11 Απριλίου, όταν θυμόμαστε όλοι τι γίνονταν στην Ιταλία…..

 

 
 

 

1% και είναι μεγάλο

 

Και όσον αφορά τον Covid-19, με ενδιαφέρον διαβάσαμε πως ο ΕΟΔΥ έκανε συνολικά 2.003 τεστ για κορονοϊό στον Πειραιά. Και βρέθηκαν 19 θετικά ……. Αυτό λοιπόν είναι το 1% και συγνώμη που το λέμε …. Αυτό το νούμερο δεν είναι καθόλου μικρό. Μπακαλίστικα ξέρετε τι σημαίνει αυτό … Ότι αν έκαναν τεστ όλοι οι κάτοικοι της Αττικής. Και στο 0,5% να  ήτανε το ποσοστό, μιλάμε για περίπου 25.000 με 27.000 κρούσματα …… Και το λέμε αυτό, τόσο με βάση τα τελευταία τεστ στον Πειραία, αλλά και άλλα μαζικά τεστ που έχουνε γίνει ....

 
 
 

 

Θα θέλαμε να δούμε την απάντηση

 

Και πάμε τώρα σε ένα άλλο ζήτημα. Υπήρξε λοιπόν ένα άρθρο στο Βήμα …. Και αν και σχεδόν πάντα σε τέτοια δημοσιεύματα, υπάρχουνε και άλλες σκοπιμότητες … Δε κρύβουμε πως με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα θέλαμε να δούμε την απάντηση του κ. Χατζηδάκη ….

 

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει τα ακόλουθα:

 

Ο Κώστας Χατζηδάκης είναι αλήθεια ότι άλλα σχέδια είχε όταν πήγε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και άλλες καταστάσεις βρήκε. Γνώριζε ότι είχε να αντιμετωπίσει την κακή κατάσταση της ΔΕΗ, αλλά ως καλός νεοφιλελεύθερος πίστευε ότι είχε τη λύση ή τουλάχιστον έτσι ήθελε να δείχνει: ιδιωτικοποίηση.

 

Όμως, όταν είδε την πραγματικότητα μια ΔΕΗ στα όρια της κατάρρευσης – σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στις οποίες είχε και αυτό συμμετάσχει – κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να γίνει ιδιωτικοποίηση τώρα, διότι απλώς δεν θα έβρισκε αγοραστή. Άρα έπρεπε να σωθεί η ΔΕΗ.

 

Αυτό σήμαινε η ΔΕΗ να αποκτήσει μια άμεση οικονομική ένεση ώστε να μπορέσει να καλύπτει βασικές ανάγκες. Επιλέχτηκε έτσι η φαινομενικά απλούστερη των λύσεων: να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕH. Αυτό σήμαινε επίσης ότι δεν εξετάστηκε κάποια άλλη λύση που θα να βοήθαγε τη ΔΕΗ να στηθεί ξανά στα πόδια της.

 

Έλα όμως που η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ θα σήμαινε και σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Όμως, αυτό θα προκαλούσε αντιδράσεις και δυσαρέσκεια και αυτό ήθελε η κυβέρνηση να το αποφύγει.

 

Η μεταφορά του κόστους στο ΕΤΜΕΑΡ

 

Προτιμήθηκε έτσι μια άλλη λύση: η τιμολόγηση του ίδιου του ρεύματος θα αυξανόταν, αλλά θα υπήρχε μείωση στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), ώστε με τον συμψηφισμό οι λογαριασμοί να έμεναν ίδιοι.

 

Το ίδιο το ΕΤΜΕΑΡ είναι μια πονεμένη ιστορία…

 

Στην Ελλάδα η απόφαση για πέρασμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, συνέπεσε με όλες τις παραλλαγές άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης και αντιμετώπισης της ενέργειας ως πεδίου «επενδύσεων». Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κοστίζει περισσότερο από όσο  η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα. Αυτό από μόνο του είναι ένα χειρίσιμο ζήτημα, εάν μιλάμε για έναν παραγωγό που συνδυάζει και τα δύο.

 

Όμως, οι ΑΠΕ κυρίως δόθηκαν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και εάν το ρεύμα από ΑΠΕ αγοραζόταν στην μέση τιμή, οι επενδύσεις θα ήταν ασύμφορες. Άρα χρειαζόταν μια επιδότηση όσων παρήγαγαν ρεύμα από ΑΠΕ. Το κόστος αυτής της επιδότησης επιλέχτηκε να μεταφερθεί στους τελικούς καταναλωτές (πλην βιομηχανικής κατανάλωσης) και έτσι καταλήξαμε το ΕΤΜΕΑΡ που καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του ποσού που πληρώνουμε.

 

Πώς διαμορφώθηκε η «μαύρη τρύπα»

 

Όταν ο Χατζηδάκης αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ –και μάλιστα τέτοια που να υπερκαλύπτει τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ– γνώριζε ότι στο τέλος απλώς θα διαμόρφωνε μια «μαύρη τρύπα» στο αναγκαίο κονδύλι για τις ανανεώσιμες. Ωστόσο, αποφάσισε ότι μπορούσε να προχωρήσει κανονικά.

 

Όμως, μετά ήρθε η πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και η οικονομική ύφεση. Όλα αυτά σήμαιναν και σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος άρα και των εσόδων και για το ΕΤΜΕΑΡ. Γιατί όσο μειωνόταν η κατανάλωση του ρεύματος, μειώνονταν και οι εισπράξεις του ΕΤΜΕΑΡ άρα και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού όπου καταλήγουν τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ. 

 

Ήδη τον Ιούλιο του 2020, το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ ήταν στα 194 εκατομμύρια ευρώ. Η εκτίμηση του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε.), που διαχειρίζεται τον ΕΛΑΠΕ είναι ότι στο τέλος τα χρονιάς το έλλειμμα θα φτάσει τα 217,6 εκατομμύρια ευρώ (287,6 μετά την αφαίρεση του Ειδικού Αποθεματικού Ασφαλείας Έκτακτων Δαπανών 70 εκατ. €). Τον Μάρτιο ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) με ανακοίνωσή του στην οποία συνυπολόγιζε τα μειωμένα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, λόγω μειωμένης Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), απόκλισης από τον στόχο ως τα δικαιώματα ρύπων και μείωση της κατανάλωσης, είχε υποστηρίξει ότι το αθροιστικό έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει τα 423 εκατομμύρια ευρώ.

 

 Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

 

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος από τις… φαεινές ιδέες Χατζηδάκη;

 

Το ίδιο το υπουργείο και ο Χατζηδάκης προσπαθεί να πάρει έκτακτη επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως επειδή υπάρχει συζήτηση και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, δεν είναι καθόλου δεδομένο, καθώς Οι Βρυξέλλες είναι πάντα αρκετά επιφυλακτικές απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές, δηλαδή να καλύπτονται ελλείμματα από πόρους με άλλη σκοπιμότητα.

 

Η άλλη λύση είναι να μεταφερθεί το κόστος στους προμηθευτές (άρα και στη ΔΕΗ) και στο ανταγωνιστικό μέρος των τιμολογίων. Πέραν του ότι αυτό ακριβώς αναιρεί την υποτιθέμενη στήριξη της ΔΕΗ, φυσικά θα καταλήξει σε επιβάρυνση των καταναλωτών. 

 

Υπάρχει το ενδεχόμενο αναλάβουν να το πληρώσουν οι καταναλωτές, μέσα από αύξηση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Όμως, αυτό πάλι έρχεται σε σύγκρουση με την υποτιθέμενη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

 

Τέλος, υπάρχει η λύση απλώς να μειωθούν τα ποσά που δίνονται από τον ΕΛΑΠΕ στους παραγωγούς ΑΠΕ. Η λύση αυτή θα μπορούσε να προωθηθεί, στο βαθμό που αρκετές από τις παλαιότερες επενδύσεις έχουν κάνει απόσβεση, αλλά πάλι είναι προφανές ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις.

 

Υπάρχει σχέδιο σε αυτό το υπουργείο;

 

Το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι μόνο αν το υπουργείο θα μπορέσει να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» στον ΕΛΑΠΕ ή ποια λύση θα προκρίνει.

 

Το ερώτημα είναι εάν ο Κώστας Χατζηδάκης θα μπορέσει όντως ένα καταθέσει ένα σχέδιο, αντί απλώς να διαχειρίζεται τα προβλήματα με έναν αυτοσχεδιαστικό τρόπο, που τελικά καταλήγει σε έναν φαύλο κύκλο όπου η λύση ενός προβλήματος καταλήγει απλώς ένα δημιουργεί ένα άλλο…

 

 

 

 

Πόσο εκνευριστικό …. Αλλά πόσο εκνευριστικό

 

Όπως με κάθε ευκαιρία διευκρινίζουμε …. ΝΔ δεν είμαστε ….. Και το έχουμε αποδείξει με τα κατά καιρούς σχόλια μας …. Ωστόσο όλη αυτή η ιστορία με το Σύριζα και τους καλούς αριστερούς ….. Τους δημοκράτες …… κτλ … Είναι ότι πιο εκνευριστικό …. Μια ιστορία που ζήσαμε για ακόμη μια φορά τον τελευταίο καιρό με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Χαρακτηριστικό ήτανε το απαράδεκτο δημοσίευμα της Αυγής, το οποίο προσπαθεί να ξεπλένει τα 5 χρόνια κυβέρνησης Σύριζα, η οποία σε ένα βαθμό έστω, έκανε ότι μπορούσε για να πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή, όπως επί της ουσίας ο ίδιος ο κ. Κοντονής είπε …..

 

Ας φύγουμε όμως από την Ελλάδα ….. Εμείς ένα πράγμα έχουμε να πούμε για το Σύριζα …. Ότι στήριζε θερμά και συνεχίζει να στηρίζει τον κ. Μαδούρο …. Συνεχίζει να στηρίζει έναν αριστερό δικτάτορα, ο οποίος έχει οδηγήσει το λαό της Βενεζουέλας στην πραγματική δυστυχία ….. Ένας άνθρωπος που κατέστρεψε μια ολόκληρη χώρα ….. με το λαό να βρίσκεται στην απόλυτη εξαθλίωση….

 

Φανταστείτε μόνο κάτι ….. Να έβγαινε η ΝΔ και να στήριζε τη δικτατορία συνταγματαρχών σε κάποιο σημείο του πλανήτη …. Φανταστείτε τι θα γίνονταν ….. Μέχρι και πορεία στην πρεσβεία της χώρας θα οργάνωνε ο Σύριζα, με συνθήματα ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά και άλλα τέτοια …. Τώρα βέβαια είναι ο σύντροφος Μαδούρο και όλα καλά ….

 

Το έχουμε πει άπειρες φορές ….. Σε αυτή τη χώρα λατρεύουμε να κοροϊδευόμαστε …. Και για αυτό δεν προκόβουμε ….

 

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....