| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 14/01/20

 

 

Το κρατάμε αυτό και συμφωνούμε

 

Από την τελευταία ειδησεογραφία και σε σχέση με τα όσα γράφουμε εδώ και αρκετό καιρό. Κρατάμε την εκτίμηση - ανάλυση της Commerzbank, πως είναι πιθανό ακόμη και αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα να προχωρήσει σε κοινοπρακτική έκδοση χρέους (αν και δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διάρκειά της). Σύμφωνα με τα όσα εκτιμούνε οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, η έκδοση μπορεί να γίνει την Τετάρτη και το ύψος της έκδοσης να φτάσει τα 2,5δις ευρώ. Χαρακτηριστικά η Commerzbank έγραψε πως η προσφορά ομολόγων στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να επικεντρωθεί στις δημοπρασίες σε Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί, με την εκτίμηση πως Βέλγιο, Ισπανία και Ελλάδα είναι πιθανό να προχωρήσουν σε εκδόσεις μέσω κοινοπραξίας (syndication).

 

Προσωπικά θα επαναλάβουμε. Πως εν μέσω ηρεμίας στην αγορά ομολόγων. Με το momentum να είναι θετικό. Και αν και δεν υπάρχει καμία πίεση χρόνου. Καλό θα ήτανε η χώρα να προχωρήσει σε μια έκδοση ομολόγου άμεσα. Δεν έχει λόγο να μην το κάνει, αφού οι αποδόσεις είναι ήδη σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

 
 

 

To θυμίζουμε

 

Σε σχέση με τα παραπάνω. Να θυμίσουμε πως ποσό από 4 έως 8δις ευρώ θα δανειστεί η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές το 2020 ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις διεθνείς χρηματαγορές σύμφωνα με το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού Δημοσίου που δημοσιοποίησε στα τέλη Δεκεμβρίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ο δημόσιος δανεισμός το 2020 θα κινηθεί βάσει δύο σεναρίων, για 4 ή 8 δισ. ευρώ και θα επικεντρωθεί στη συνεχιζόμενη παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση του στοκ του χρέους, διατηρώντας παράλληλα τα υφιστάμενα επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων», που διαμορφώνονται περίπου σε 32 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το πρώτο σενάριο (για τα 4 δις. ευρώ) δίνει έμφαση στη μείωση της έκθεσης του ελληνικού δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια – μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο – μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων ενώ το δεύτερο σενάριο ενσωματώνει δανεισμό για ενδεχόμενες πρόωρες αποπληρωμές χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου ή του ιδιωτικού τομέα, που  θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές το 2020.

 

Θυμίζουμε πως στο σχεδιασμό της κυβέρνησης βρίσκεται και μια πρόσθετη αποπληρωμή ακριβού χρέους προς το ΔΝΤ, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές. Και όλα δείχνουνε πως αυτό θα συμβεί.

 

Τέλος να θυμίσουμε πως ο Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, μιλώντας πριν μερικές εβδομάδες στους διεθνείς επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Είχε αναφέρει πως λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα ταμειακά αποθέματα καθώς και ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος είναι σχεδόν μηδενικές, οι πολιτικές δανεισμού, ταμειακής διαχείρισης και διαχείρισης χαρτοφυλακίου χρέους για το 2020 θα επικεντρωθούν στη μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, στη δημιουργία χώρου για εκδοτική δραστηριότητα, στην έκδοση κρατικών ομολόγων με ικανό ποσό έκδοσης ώστε να θεωρούνται εκδόσεις αναφοράς.

 

Παράλληλα, όπως είχε πει το στέλεχος του ΔΝΤ, θα δοθεί έμφαση στη διατήρηση της συνεχούς και μόνιμης παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, στη βελτίωση της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης τόσο με τους επενδυτές όσο και με τους οίκους αξιολόγησης.

 

Επίσης στη δανειακή πολιτική προσανατολισμένη στις ανάγκες των επενδυτών, στην περαιτέρω επέκταση της επενδυτικής βάσης, στην ενεργητική διαχείριση των κινδύνων αγοράς, στην ολοκληρωμένη διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων, στη διαχείριση της βραχυπρόθεσμης ταμειακής ρευστότητας και στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων πιστωτικού κινδύνου και στη διατήρηση των σημερινών ορίων αναφορικά με τους δείκτες κινδύνων αγοράς του ελληνικού χαρτοφυλακίου.

 
 

 

Καλογρίτσας

 

Τώρα για το αναμενόμενο κανόνι Καλογρίτσα τι να πούμε. Τα λέγαμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Το εντυπωσιακό με την προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα. Ήτανε πως ναι μεν υπήρχε διαπλοκή.  Όπως συμβαίνει με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις …. Και όχι μόνο …. Αλλά ακόμη και σε αυτό το μέτωπο. Επί Σύριζα υπήρχε μια γενική προχειρότητα, με διαπλεκόμενους επιχειρηματίες της πλάκας. Χρεοκοπημένους επιχειρηματίες επί της ουσίας, όπως όλοι γνώριζαν πως ήτανε ο όμιλος Καλογρίτσα.

 
 

 

Με αυτό τι γίνεται

 

Και έχουμε μια απορία. Με τα 100εκ και πλέον που έδωσε η Τράπεζα Αττικής ως δάνεια. Με μηδενικές εγγυήσεις (μόνο 3εκ ευρώ). θα βρει κανείς τον μπελά του. Ή μήπως είναι ψέμα πως υπήρχανε συνεχείς πιέσεις από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης να δοθούνε νέα δάνεια. Ή μήπως είναι ψέμα πως γνωστός εκδότης – δημοσιογράφος που στηρίζει το Σύριζα, ουσιαστικά δουλεύει για τον κ. Καλογρίτσα.

 
 

 

Κυβέρνηση

 

Τώρα από τα Παραπολιτικά: «Μαθαίνουμε ότι καθόλου δεν άρεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου περί πιθανότητας να προκύψουν μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας και από άλλες πλευρές, πέραν των γνωστών, με φόντο τη γενικότερη ρευστότητα που επικρατεί στην περιοχή μας».

 

Βλέπετε, το «χτύπημα» του αναπληρωτή υπουργού συνέπεσε χρονικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για τη διανομή προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και με την ευελιξία όσον αφορά τις διαδικασίες παροχής ασύλου και επαναπροώθησης.

Βρε, μπας και τον πείραξε που ανέλαβε το όλο project ο Στεφανής;

 
 

 

Κυβέρνηση (2)

 

Και συνεχίζοντας με τα της κυβέρνησης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουνε οι πληροφορίες που είδανε χθες το φως της δημοσιότητας για τη βαθμολόγηση των υπουργών. Και εμείς θα αναφερθούμε στους 5 που βρίσκονται κάτω από τη βάση, πάντα σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται (αι τα σχετικά ρεπορτάζ).

 

–Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Καθοδική πορεία (από το 3,5 στο 3) ακολουθεί ο Μ. Βορίδης, που εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα με τις πολιτικές θέσεις του (προτίμησή στον Αντώνη Σαμαρά για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μεταναστευτικό κλπ) και όχι με αυτά που κάνει στο υπουργείο του. Μόνη δραστηριότητα σε αυτό το πεδίο, το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση μέσα στις γιορτές αλλά προκαλεί αντιδράσεις από τους επαΐοντες και, βεβαίως, τους αγρότες, που θεωρούν ότι επιταχύνει ακόμη πιο πολύ την συγκέντρωση παραγωγής και γης. Αν μάλιστα γίνουν πραγματικότητα τα αγροτικά μπλόκα που προαναγγέλλονται για τα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, τότε προβλέπεται ο υπουργός να έχει δύσκολα ξεμπερδέματα, σε μια εποχή, μάλιστα, που θεωρείται ότι θα πλησιάζει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3 (από 3,5).

 

–Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Σταθερά «κάτω από τη βάση» βρίσκεται ο Γ. Πλακιωτάκης ο οποίος θεωρείται ότι στο κρίσιμο κομμάτι της Ναυτιλίας παραμένει αόρατος. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2,5 (από 2,5).

 

–Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού: Σταθερή στο 2 «κάτω από τη βάση», παραμένει η Λ. Μενδώνη, επιβεβαιώνοντας ότι μια πολύ καλή γενική γραμματέας δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι και καλή υπουργός. Η περίπτωση της κ. Μενδωνη δείχνει ότι θα πρέπει να υπάρχει πολιτική προσωπικότητα για να χειριστεί τα σοβαρά θέματα του Πολιτισμού.  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2 (από 2)

 

–Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας: Όπως και η υπουργός Πολιτισμού και ο συνάδελφός της στην Υγεία, παραμένει σταθερά «κάτω από τη βάση» (2). Η υπόθεση με τους διοικητές των νοσοκομείων που εξέθεσε προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Του καταλογίζεται ότι κινείται μόνο επικοινωνιακά με ανούσιες βόλτες σε νοσοκομεία χωρίς να προσφέρει λύσεις σε μία κατάσταση που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι δραματική, ενώ για την πρωτοβάθμια υγεία δεν γίνεται ούτε λόγος. Παράλληλα οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις στυλ ΚΕΘΕΑ αλλά και οι παλινωδίες στην υπόθεση Ραφαήλ έχουν δημιουργήσει ρωγμές στην εικόνα του, μπλοκάροντας τις υψηλές φιλοδοξίες που έχει στο εσωκομματικό πεδίο. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2 (από 2).

 

–Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού: Καθοδική πορεία στους «κάτω από τη βάση» υπουργούς ακολουθεί ο Χ. Θεοχάρης (από το 3 του περασμένου Σεπτεμβρίου στο 2). Tου καταλογίζονται κακοί χειρισμοί στο θέμα της πτώχευσης της Τhomas Cook, καθώς θεωρείται ότι δεν αντελήφθη εγκαίρως το πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα από την πτώχευση στις τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν πολλαπλασιαστεί. Γενικότερα, μετά από έξι μήνες, φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί το αντικείμενο του υπουργείου του, και, ως εκ τούτου, δεν έχει πιάσει τον σφυγμό του. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2 (από 3).

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....