| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 14/08/2

 

 

Ελλάδα – Γαλλία συμμαχία …..

 

Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη στάση της Γαλλίας …. Τι να πούμε; Τα έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές. Ότι η Γαλλία είναι αποδεδειγμένα ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας. Και πάνω από όλα δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, η Γαλλία και ο Ολάντ τελευταία στιγμή μας γλύτωσε από την έξοδο από το ευρώ (GREXIT), κάτι το οποίο έχει παραδεχθεί μέχρι και η ίδια η Α. Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε.

 
 

 

 

Που είναι όλοι αυτοί;  

 

Και με αφορμή το παραπάνω σχόλιο …..Αναρωτιόμαστε που είναι όλοι αυτοί που μας είχανε πρήξει τα τελευταία χρόνια με το κακό ευρώ και το πόσο καλά θα ήμασταν με τη δραχμή. Φανταστείτε μόνο να είχαμε δραχμή στην τελευταία κρίση του Covid-19 και την ένταση στα ελληνοτουρκικά τους τελευταίους μήνες (επί της ουσίας από τις αρχές του 2018 και σταδιακά). Και μόνο που δε θα είχαμε να περιμένουμε τίποτα από τα τελευταία πακέτα των ευρωπαίων, νομίζουμε πως θα ήτανε η απόλυτη καταστροφή.

 

 Ειλικρινά μόνο φανταστείτε το ….. Χωρίς καμία διάθεση να κινδυνολογήσουμε, ειδικά 14/08.. Θα ήμασταν πολύ κοντά στο να ζήσουμε καταστάσεις Βενεζουέλας, με μια ισοτιμία που θα ήτανε στο 1 δολάριο 1.500 δραχμές ή και περισσότερο …… Και ένα λαό που η μόνη σωτηρία του θα ήτανε μερικά δολάρια από τους μετανάστες - συγγενείς του εξωτερικού!!

 
 

 

Να το λάβουμε υπόψη αυτό

 

Τώρα για τον Covid-19, σε σχέση και με τα όσα είχαμε γράψει χθες …… Με αφορμή την είδηση για το ρεκόρ κρουσμάτων την Τετάρτη, θυμίζουμε πως είχαμε προειδοποιήσει εδώ και περίπου 15 ημέρες πως τα πράγματα θα πάνε πολύ άσχημα. Και αυτό, γιατί αν και ήτανε λογικό να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων ……. Δυστυχώς πήγαμε από την υπερβολή στην άλλη, με party 2.000 ατόμων κτλ ….. κτλ …. Και λυπόμαστε που το λέμε …. Αλλά με τον ιό να δείχνουνε όλα πως πλέον κυκλοφορεί παντού ανεξέλεγκτα, δύσκολα τις επόμενες εβδομάδες δε θα έχουμε 500 και 600 κρούσματα την ημέρα (ίσως και περισσότερο).

 

Και δυστυχώς, μόνο υπερβολική δε θεωρούμε την προειδοποίηση Σύψα: «Τηρήστε τα μέτρα για να μην έχουμε εκατόμβη θυμάτων»…… Και κλείνοντας, θα το επαναλάβουμε και σήμερα …. Πως η ελληνική οικονομία ασχέτως αν θα έχουμε lockdown (που 99% δεν θα έχουμε), δεν αντέχει μια τόσο μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων. …. Με το ένα κακό να φέρνει το άλλο ….. και την κατάσταση στην πραγματική οικονομία να κινδυνεύει να γίνει εφιαλτική.

 
 
 

 

Για εκεί πάμε …..

 

Και όσον αφορά τον Covid-19 …. Για όποιον δεν έχει διαβάσει τα όσα είπε ο κ. Χρηστάκης, αξίζει να το κάνει …. Γιατί μπορεί να μην είμαστε γιατροί, ωστόσο βάζοντας κάτω τη λογική και τα νούμερα, όλα δείχνουνε πως για εκεί πάμε παγκοσμίως …..

 

Ειδικότερα, τουλάχιστον το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού των 7,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και εκατομμύρια ασθενείς θα πεθάνουν, εκτιμά ο γνωστός Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale Νίκολας Χρηστάκης, σε άρθρο του στον «Economist» σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους της Covid-19.

 

Όπως αναφέρει, «έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ και θλιβερό δρόμο. Γι' αυτό, καλά θα κάνουμε να αντιδράσουμε σοφά». Σημειώνει ότι «υπάρχει μία φυσική τάση για εφησυχασμό», ιδίως από τη στιγμή που «ο ίδιος ο ιός είναι τόσο ασυνεπής, όσον αφορά ποιον μολύνει, ποιον αρρωσταίνει και ποιον σκοτώνει».

 

Ο καθηγητής τονίζει ότι «η εστίαση της προσοχής μόνο στα περιστατικά υπερμετάδοσης είναι απίθανο να αποδειχθεί αποτελεσματική για να σταματήσει η επιδημία. Χρειάζεται ένα ευρύτερο "δίχτυ", με περισσότερα τεστ και εντατική ιχνηλάτηση επαφών». Ζητά, επίσης, να δοθεί μεγάλη προσοχή στο τεράστιο ποσοστό των ασυμπτωματικών ανθρώπων, οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό, κάτι που, όπως λέει, απαιτεί εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους και γρήγορη -αν όχι άμεση- εξαγωγή αποτελεσμάτων των τεστ.

 

Όπως επισημαίνει, «μολονότι μερικοί άνθρωποι αντιστέκονται στη χρήση μάσκας, ίσως τελικά συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι προτιμότερο από το να κλείσει η οικονομία ή να μετριούνται πτώματα». Μέχρι να βρεθεί και να καταστεί ευρέως διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, δεν υπάρχει άλλη λύση από το «να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές επαφές, να κρατηθούν οι φυσικές αποστάσεις, να γίνονται πολλά τεστ και, ναι, να φοράμε μάσκες», υποστηρίζει.

 

Ο κ. Χρηστάκης, ειδικός σε θέματα κοινωνιών, δικτύων και επιδημιολογίας, συγγραφέας ήδη γνωστών βιβλίων μεταφρασμένων και στα ελληνικά («Συνδεδεμένοι» και «Προσχέδιο: Οι εξελικτικές ρίζες της καλής κοινωνίας»), έχει έτοιμο το νέο βιβλίο του «Το τόξο του Απόλλωνα: Η βαθιά και διαρκής επίπτωση του κορωνοϊού στον τρόπο ζωής μας», το οποίο θα κυκλοφορήσει στο εξωτερικό τον Οκτώβριο.

Όπως εξηγεί στον Economist, «τα διακριτά χαρακτηριστικά του ιού πίσω από την πανδημία Covid-19 σημαίνουν ότι αναπόδραστα θα μολύνει ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου, προτού η πανδημία ολοκληρώσει την πορεία της». Δεν πρόκειται μόνο για το κατά πόσο οι υγειονομικές αρχές και οι κυβερνήσεις αντιδρούν σωστά (πράγμα που παίζει ρόλο), αλλά επίσης για την επιδημιολογία του ίδιου του νέου ιού, ο οποίος είναι πολύ πιο μεταδοτικός σε σχέση με τον προηγούμενο SARS-CoV-1.

 

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι στην περίπτωση του SARS το 2003 μολύνθηκαν μόνο 8.422 άνθρωποι παγκοσμίως και πέθαναν 916, πριν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο μέσα σε οκτώ μήνες. Η θνητότητα του SARS-CoV-1 ήταν περίπου 11% (δηλαδή πέθαινε ο ένας στους δέκα άρρωστους), πολύ μεγαλύτερη από ό,τι τώρα του SARS-CoV-2 που εκτιμάται στο 0,5% έως 1,2%. Δηλαδή, ο προηγούμενος συγγενικός κορωνοϊός ήταν δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον τωρινό. Όμως, ακριβώς αυτή η φονικότητα βοήθησε παραδόξως στον έλεγχο της εξάπλωσης του SARS και επίσης εξηγεί εν μέρει γιατί ο τρομερός ιός Έμπολα, που σκοτώνει έως το 80-90% των αρρώστων, δεν έχει ξεφύγει από την Αφρική (τουλάχιστον μέχρι στιγμής… ).

 

Μολονότι η Covid-19 δεν σκοτώνει αναλογικά τόσους ασθενείς, τελικά είναι πιο επικίνδυνη επειδή εξαπλώνεται πολύ εύκολα, σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, άρα συνολικά σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους, όπως αναφέρει ο κ. ο Χρηστάκης. Επειδή ίσως ακόμη και οι μισοί που κολλάνε τον νέο ιό είναι ασυμπτωματικοί, ενώ πολλοί άλλοι έχουν ήπια συμπτώματα τύπου κρυολογήματος ή γρίπης, τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί μπορεί να πάρουν την κατάσταση λιγότερο στα σοβαρά, πράγμα που διευκολύνει την εξάπλωση της πανδημίας.

 

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, όπως σημειώνει, επειδή ακόμη και στους συμπτωματικούς ο ιός μεταδίδεται προτού καν τα συμπτώματα εμφανιστούν. Η περίοδος επώασης (ανάμεσα στην αρχική λοίμωξη και στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων) διαρκεί από δύο έως 14 ημέρες και κατά μέσο όρο επτά ημέρες. Από την άλλη, υπάρχει η λεγόμενη «λανθάνουσα περίοδος» του κορονοϊού, ανάμεσα στη στιγμή της έναρξης της λοίμωξης και έως τότε που μπορεί κανείς να κολλήσει άλλους. Η περίοδος επώασης είναι μεγαλύτερη από τη λανθάνουσα στην περίπτωση του νέου ιού, κάτι που διευκολύνει επίσης τη μετάδοσή του. Ο τυπικός ασθενής με Covid-19 χρειάζεται περίπου επτά ημέρες για να εκδηλώσει συμπτώματα, αλλά μπορεί ήδη να μεταδίδει τη νόσο για δύο έως τέσσερις ημέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα. Μάλιστα, μία έως δύο ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι η πιο μολυσματική φάση για έναν φορέα του ιού.

 

 

 

 

Οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτό και να κάνει κάτι…..

 

Κλείνοντας θα σταθούμε σε ένα άλλο ζήτημα. Και θα πούμε πως και οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτές τις κατηγορίες και πάνω από όλα να κάνει κάτι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ειδικότερα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», αναφέρθηκε στο θέμα της δυσοσμίας στην περιοχή της Δραπετσώνας εξαιτίας των πετρελαιοειδών αποβλήτων της Oil One.

 

Το φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας προκαλεί εδώ και καιρό την δυσφορία και την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής και σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η κυβέρνηση μένει αδρανής επιτρέποντας στην εταιρεία Oil One, να μολύνει τη θάλασσα με πετρελαιοειδή απόβλητα.

 

 «Δεν είναι δυνατόν να κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Θεοδωρικάκος πίσω από αρμοδιότητες υπουργών και νομικά τεχνάσματα, να δώσουν άμεσα λύση.

 

Δεν μπορεί το 2020 να συζητάμε ότι η κυβέρνηση επιτρέπει σε εταιρεία να ρίχνει απόβλητα πετρελαιοειδών στη θάλασσα, να σταματήσει η επικοινωνία και να δώσει λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

«Βλέπουμε κάποιους, να κάνουν στην Δραπετσώνα περίεργες κινήσεις», συμπλήρωσε εν συνεχεία.

 

Και επαναλαμβάνουμε πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να απαντήσει …..

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....