| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 16/04/20

 

 

«Με αυτά τα νούμερα» ……

 

Με παρόμοιο τρόπο είχαμε ξεκινήσει και χθες, σχολιάζοντας την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 10% το 2020. Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα, σχολιάζοντας τις συνολικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομίας. Και αν και δεν πιστεύουμε πως τα πράγματα θα πάνε τόσο άσχημα. Θα επαναλάβουμε και σήμερα, πως αν η ελληνική οικονομία πάει σε τέτοια νούμερα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, με τη χώρα να βυθίζεται σε μια νέα κρίση, με τη χώρα αναγκαστικά να οδηγείται σε ένα νέο πακέτο σωτηρίας από τους ευρωπαίους, με όλα τα γνωστά ….. Μνημόνια κτλ ….

 

Οι εκτιμήσεις λοιπόν του ΔΝΤ που βασίζονται βεβαίως σε υπόθεση για ύφεση 10% φέτος στη χώρα μας. Οι ειδικοί του οργανισμού εκτιμούν ότι με δεδομένη την απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ, το δίχτυ προστασίας επιχειρήσεων και εργαζομένων που προσπαθεί να ανοίξει η κυβέρνηση, αλλά και την ανάγκη για περισσότερες δαπάνες και προσλήψεις προς ενίσχυση του ΕΣΥ θα έχουμε φέτος δημοσιονομικό έλλειμμα 9% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 0,4% πέρυσι. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως το 2021 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 7,9% του ΑΕΠ. 

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 10,3%, το 2015 είχε περιοριστεί στο 2,8% του ΑΕΠ και από το 2016 έως και το 2019 είχαμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

 

Όσον αφορά στο πρωτογενές αποτέλεσμα το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα δείξει έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ φέτος και 4,4% το 2021. Το 2019 η χώρα είχε εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4%. Πάνω από το 4% ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα και τις δύο προηγούμενες χρονιές (2017-18). 

 

Τα έσοδα του κράτους φέτος προβλέπεται να περιοριστούν στο 45,8% του ΑΕΠ και στο 45,3% το 2021 από 48,3% πέρυσι. Οι δαπάνες από την άλλη αναμένεται να σκαρφαλώσουν στο 54,8% του ΑΕΠ φέτος από 47,9% πέρυσι. 

 

Όσο για το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 200,9% του ΑΕΠ φέτος από 179,2% του ΑΕΠ το 2019. Το 2021 αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρά στο 194,8% του ΑΕΠ. 

 

 

 

Εκλογές!!!

 

Και φυσικά αν πάμε σε τόσο κακές επιδόσεις όσο οι παραπάνω. Όπως είχαμε γράψει και προσφάτως, δίνουμε μεγάλες πιθανότητες η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές, με τη ΝΔ να ζητάει ανανέωση ψήφου για να χειριστεί τα νέα δεδομένα στην οικονομία. Κάτι το οποίο δε θα αποκλείαμε πλέον να συμβεί στις αρχές φθινοπώρου. Ο Κ. Μητσοτάκης λέει σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ωστόσο και αν τα νούμερα της οικονομίας είναι τόσο κακά, είναι αλήθεια πως υπάρχουνε πιθανότητες να έχουμε προσφυγή στις κάλπες.

 

 

 

Με τις Τράπεζες;

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω νούμερα, δεν κρύβουμε και την ανησυχία μας για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, με  κίνδυνο εκεί που όλα πήγαιναν σχετικά καλά, να έχουμε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων. Είπαμε πως δεν πιστεύουμε πως τα πράγματα θα πάνε τόσο άσχημα. Ωστόσο αν μιλήσουμε τις τόσο κακές επιδόσεις όσο αυτές που προβλέπει το ΔΝΤ, δίνουμε μεγάλες πιθανότητες οι τράπεζες σε δεύτερο χρόνο και προς το τέλος του 2020 – αρχές 2021, να χρειαστούνε νέα ανακεφαλαιοποίηση. Και κρατώντας επιφυλάξεις αν μπορούνε να βρεθούνε ιδιώτες επενδυτές να καλύψουνε τις κεφαλαιακές ανάγκες. Δίνουμε κάποιες πιθανότητες σε αυτό το τόσο κακό σενάριο, να έχουμε μέχρι και κρατικοποιήσεις τραπεζών, αν και αυτό δεν είναι της παρούσης.

 
 

 

Εμείς πάντως το φωνάζαμε ….

 

Τώρα με αφορμή τη χθεσινή έξοδο στις αγορές και αν δε μπορεί να πει κανείς πως ο ΟΔΔΗΧ έχει κάνει λάθος κινήσεις κατά τους προηγούμενους μήνες. Εμείς θα θυμίσουμε πως λέγαμε συνεχώς πως η χώρα θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε περισσότερες εκδόσεις, εκμεταλλευόμενη τις απίστευτα χαμηλές αποδόσεις. Φυσικά κανείς δεν περίμενε πως θα είχαμε Πανδημία. Ωστόσο και όπως γράφαμε, ήτανε τόσο χαμηλές οι αποδόσεις και τόσο μεγάλη η προσφορά χρήματος, που έπρεπε κανείς να το εκμεταλλευτεί, μπαίνοντας 2-3 εκδόσεις μπροστά.

 

 

 

H πιο ευχάριστη είδηση της ημέρας

 

Το μαυρίσαμε αρκετά σήμερα. Και αφού ευχηθούμε ότι καλύτερο για το Πάσχα, ας κλείσουμε με μια θετική είδηση. Δειλά - δειλά αρχίζουν να ανοίγουν τα σχολεία στη Δανία σήμερα έπειτα από ένα μήνα που παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

 

Η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποφασίζει να ανοίξει βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου.

 

Ωστόσο τα σχολεία άνοιξαν μόνο στις μισές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κοπεγχάγη μόνο το 35% καθώς τα υπόλοιπα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες υγιεινής που εξακολουθούν να ισχύουν.

 

Όλα τα σχολεία αυτών των βαθμίδων αναμένεται να ανοίξουν ως τις 20 Απριλίου.

 

 Η επανέναρξη των σχολείων είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα από την κυβέρνηση «με την προϋπόθεση ότι κάθε ένας τηρεί τις αποστάσεις και πλένει τα χέρια του».

 

Μεταξύ άλλων τα σχολεία θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θρανίων και να οργανώνουν δραστηριότητες σε μικρές ομάδες.

 

Ωστόσο την απόφαση αυτή αμφισβητούν κάποιοι γονείς που ανησυχούν για τους κινδύνους για την υγεία των μαθητών. Αίτηση με τίτλο «το παιδί μου δεν είναι κουνέλι εργαστηρίου» είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες Τρίτη περίπου 18.000 υπογραφές.

 

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια χωρίς να αρρωστήσουν τα ίδια», εκτιμούν οι υπογράφοντες. Σύμφωνα με τον Χένρικ Βίλχεμνσεν, διευθυντή σχολείου στην Κοπεγχάγη, «πολλοί γονείς θα κρατήσουν τα παιδιά τους στα σπίτια».

 

Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της α΄ γυμνασίου και της γ’ λυκείου) θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.

 

Στη Δανία έχουν καταγραφεί 6.700 κρούσματα της covid-19 και 299 θάνατοι.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....