| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 16/10/20

 

 

Φανταστείτε η Ελλάδα

 

Αν και γενικά πέρασε στα ψιλά ….. Η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, προειδοποίησε - σε δραματικό τόνο - η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, τονίζοντας ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία». Κάλεσε έντονα τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

 

Και σε σχέση φυσικά με αυτά που γράφουμε όλο το τελευταίο διάστημα …..Αν φτάνει η Γερμανία να λέει ότι δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown …. Φανταστείτε τι ισχύει για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία ….

 

Εμείς μάλιστα συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως τεράστια λάθος ήτανε και το πρώτο καθολικό lockdown. Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να κλείσει η οικονομία …. Απλώς θα έπρεπε να μπούνε μεγάλοι (αλλά πολύ μεγάλοι) περιορισμοί (δηλαδή lockdown) μόνο στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε όσους είναι άνω των 65-70 ετών. Και επιπλέον να επιβληθούνε μέτρια, όπως η καθολική χρήση της μάσκας…..

 
 

 

Φοβόμαστε πως …. από εδώ και πέρα θα πάρουμε την ανηφόρα…

 

Και όσον αφορά τον Covid-19, βλέποντας και τα χθεσινά κρούσματα και όπως έχουμε γράψει …. Όλα δείχνουνε πως από εδώ και πέρα και σχεδόν κάθε εβδομάδα, θα καταγράφεται κατά μέσο όρο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ….. Δυστυχώς επαναλαμβάνουμε την εκτίμηση μας …. Πως μόλις πιάσουμε το χειμώνα, πάμε για 800 με 1.000 κρούσματα (επίσημα, γιατί τόσο μάλλον έχουμε ήδη) την ημέρα και βλέπουμε …

 

Και δυστυχώς κάτι αντίστοιχο θα συμβεί παγκοσμίως και στην Ευρώπη, με τους πάντες να παλεύουνε να αποφύγουνε ένα νέο lockdown…..

 
 

 

Τα είπε όλα

 

Και όσον αφορά τον Covid-19, νομίζουμε πως ο κ. Τσιόρδας τα είπε όλα σε ένα από τα τελευταία του άρθρα …. Αν κανείς το διαβάσει προσεκτικά, θα καταλάβει τι εννοούμε ότι τα είπε όλα …

 

Ειδικότερα …..

 

Με την ανοσία της αγέλης, η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό, έκθεση στον κορωνοϊό ή συνδυασμό και των δύο, θα κλείσει ο κύκλος της πανδημίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον επιδημιολόγο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρο Λύτρα.

 

Στο άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health» οι δύο επιστήμονες τονίζουν πως η ανοσία αγέλης έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως η «αποτυχημένη στρατηγική» που εφαρμόστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν η χώρα κάνει στροφή στο lockdown.

 

Όπως αναφέρουν, η διαμάχη που ακολούθησε, έχει «δηλητηριάσει» τον επιστημονικό αυτόν όρο: πρόκειται για μία κατάσταση, κατά την οποία ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανοσία σε ένα παθογόνο είναι τόσο μεγάλος, που αυτό δεν βρίσκει έδαφος να διασπαρεί και σταδιακά εξαφανίζεται.

 

«Στην πραγματικότητα, η ανοσία αγέλης αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να οδηγηθούμε στο τελικό στάδιο της CoViD-19», τονίζουν οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το iatronet.gr.

 

Όπως διευκρινίζουν, λόγω της μεγάλης διασποράς του κοροναϊού σε παγκόσμια κλίμακα, της μεγάλης έκτασης ασυμπτωματικής ή ήπια συμπτωματικής μετάδοσης, ο έλεγχος του ιού με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στον Έμπολα ή στον SARS-CoV 1 δεν είναι πιθανός.

 

Επομένως, η πανδημία θα τελειώσει οριστικά μόνο όταν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω λοίμωξης από τον ιό, είτε μέσω συνδυασμού και των δύο.

 

Ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί ανοσία σε ποσοστά πληθυσμού κάτω από εκείνα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ανοσία αγέλης», θα ακολουθήσει αναλογική μείωση της μεταδοτικότητας του παθογόνου.

 

Για το θέμα του «απαγορευτικού» ή lockdown, οι συντάκτες του άρθρου υπογραμμίζουν πως πρόκειται για ένα δίλημμα στο οποίο συγκρούονται η Δημόσια Υγεία και η Οικονομία.

 

Όταν, όμως, δεν είναι διαθέσιμα τα θεραπευτικά μέσα και τα εμβόλια, το lockdown μπορεί να αποτρέψει μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τη γρήγορη διασπορά του ιού σε έναν πληθυσμό χωρίς ανοσολογική απάντηση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε χώρες με ανεπαρκή συστήματα Υγείας και κοινωνικές ανισότητες.

 

Το lockdown έχει επιπτώσεις και στην υγεία των ανθρώπων, οι οποίες πρέπει να αξιολογούνται σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει. Μεταξύ άλλων, προκαλεί περιορισμούς στην πρόσβαση στο σύστημα Υγείας σε χρονίως πάσχοντες και ψυχολογικά προβλήματα σε ενηλίκους και παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

 

Η οικονομική επίπτωση του lockdown μπορεί να γίνει ορατή και σε πλευρές της Δημόσιας Υγείας, κυρίως μέσω της αυξημένης ανεργίας και των ανισοτήτων. Για τον σκοπό αυτό, τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν αξιολόγησης, ώστε να ισορροπεί το όφελος στις εμπεκόμενες παραμέτρους.

 

Η διατήρηση ενός «σκληρού» lockdown θα μπορούσε να έχει βάση όταν αναμένεται ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε επαρκείς ποσότητες εμβόλιο, στο τέλος των περιορισμών. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι σαφές, καθώς υπάρχουν προβληματισμοί σε σχέση με τα αντισώματα, ενώ ενδέχεται το εμβόλιο να έρθει αργά, για να αλλάξει ουσιαστικά την πορεία της επιδημίας.

 
 
 

 

Απλά όπως πάντα κοροϊδευόμαστε …..

 

Να κάνουμε και ένα τελευταίο σχόλιο από τα της ελληνικής οικονομίας ….  Αν και στα περισσότερα site, όπως σε εμάς εδώ, ο κεντρικός τίτλος μιλούσε για βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας …. Είδαμε αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΣΑ ….

 

Και για το ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης και δήθεν μεγάλων αλλαγών ….. είμαστε τόσο χαμηλά … Και ότι «χαιρόμαστε» για μια οριακή βελτίωση …. Μόνο ένα σχόλιο μπορούμε να κάνουμε ….. Αυτό που και άλλες φορές έχουμε σχολιάσει …. Πως σε αυτή τη χώρα, λατρεύουμε να κοροϊδευόμαστε και να μιλάμε για βελτίωση και προόδους που απλά δεν υπάρχουνε !!!

 

Κάτι παραπάνω λοιπόν από πολύ χαμηλά στην διεθνή κατάταξη της φορολογικής ανταγωνιστικότητας παραμένει η Ελλάδα, παρά την οριακή βελτίωση της βαθμολογίας της. Στην εφετινή έρευνα του του Tax Foundation που αξιοποιεί στοιχεία του 2019 και παρουσιάζεται στην Ελλάδα από το ΚΕΦίΜ η χώρα μας διατηρεί την 29η θέση μεταξύ 36 χωρών του ΟΟΣΑ.  Επαναλαμβάνουμε 29η θέση μεταξύ 36 χωρών…..

 

Για την ιστορία, ο Δείκτης καταγράφει τις επιδόσεις κάθε χώρας μέλους του ΟΟΣΑ σε πέντε επιμέρους τομείς: τους εταιρικούς φόρους, τους φόρους φυσικών προσώπων, τους φόρους κατανάλωσης, τους φόρους ιδιοκτησίας, και τους φόρους κερδών που παράγονται στο εξωτερικό (κανόνες διεθνούς φορολόγησης). 

 

Μπράβο και πάλι μπράβο μας …. Πάμε καλά … Σε περίπου 20 χρόνια μπορεί να είμαστε στην 26 με 27η θέση, σε μια χώρα που κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης και της διαρθρωτικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου ….

 

 

 

 

Εξαιρετικά σοβαρό

 

Και κλείνοντας και αφού ευχηθούμε καλό «ΣΚ» …. Πάμε σε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία (είχανε δημοσιευτεί πριν λίγο καιρό) από την παγκόσμια οικονομία και την ζημία που γίνεται στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση την κατανάλωση.

 

Η πανδημία και ο οικονομικός της αντίκτυπος έχουν πλήξει βαρύτατα τους εργαζομένους ανά τον κόσμο, αφαιρώντας το 1/10 των εισοδημάτων τους μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους. 

 

Αυτό, όμως, θα δυσχεράνει περαιτέρω την ανάκαμψη των χειμαζόμενων οικονομιών. Τις εκτιμήσεις αυτές εξέφρασε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), που υπολογίζει το σύνολο των χαμένων εσόδων σε πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Κατέληξε σε αυτό το ποσό βάσει του αριθμού των ωρών εργασίας που έχουν χαθεί  από την αρχή της πανδημίας.

 

Σύμφωνα με το ILO, ο συνολικός αριθμός των ωρών εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2020 είναι ακόμη μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις. Τώρα εκτιμά πως οι συνολικές ώρες εργασίας ανά τον κόσμο μειώθηκαν κατά 17,3% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα και αντιστοιχεί στην απώλεια μισού δισεκατομμυρίου θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Στο ποσοστό αυτό συγκαταλέγονται, πάντως, και οι φαινομενικά χαμένες θέσεις εργασίας οι μισθοί των οποίων επιδοτήθηκαν όταν ανεστάλη η οικονομική δραστηριότητα. Συγκαταλέγονται επίσης οι βραχυχρόνιες συμβάσεις, καθώς και όσοι απολύθηκαν και είναι άνεργοι ή ακόμη και έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας.

 

Οπως τονίζει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το άθροισμα όλων αυτών των ετερόκλητων περιπτώσεων σκιαγραφεί πόσο θα μειωθούν οι καταναλωτικές δαπάνες εξαιτίας της πανδημίας, δυσχεραίνοντας βέβαια την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Οι ώρες εργασίας που έχουν χαθεί αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα πάντα με το ILO, το 10,7% του παγκόσμιου εισοδήματος από εργασία. Το τρίτο τρίμηνο εκτιμάται πως χάθηκαν τόσες ώρες εργασίας όσες αντιστοιχούν σε σύνολο 345 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, υπολογίζει πως το χαμένο εισόδημα θα αντιστοιχεί σε 245 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

 

Σχολιάζοντας σχετικά ο Γκι Ρίντερ, γενικός διευθυντής του ILO, αποδίδει τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έχει πλήξει ήδη ορισμένα τμήματα του πλανήτη. Το αποδίδει επίσης και στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις φτωχές χώρες έχουν πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με παλαιότερες οικονομικές κρίσεις. Και ο λόγος δεν είναι άλλος, βέβαια, από το ότι απασχολούνται σε τομείς στους οποίους απαιτείται φυσική επαφή μεταξύ των ανθρώπων και δεν είναι εφικτή η τηλεργασία.

 

Την ίδια στιγμή, προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο αποκλεισμός μεγάλου αριθμού ανθρώπων από την αγορά εργασίας. Επισημαίνει, άλλωστε, πως ο αριθμός των οικονομικά ανενεργών ανθρώπων αυξήθηκε περισσότερο από την ανεργία σε όλες τις χώρες πλην των ΗΠΑ και του Καναδά. Εχει, πάντως, αποδειχθεί ότι η επανένταξη των αδρανών ανθρώπων στην αγορά εργασίας είναι πιο δύσκολη από την ανεύρεση εργασίας για τους ανέργους.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....