| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 17/06/20

 

 

Την άποψη μας την ξέρετε …

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας και συγκεκριμένα της παγκόσμιας οικονομίας, η πορεία της οποίας φυσικά θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό και το τι θα κάνει και η ελληνική οικονομία. Με αφορμή λοιπόν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που βγήκανε χθες (κυρίως από τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ), θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο λέμε από την πρώτη στιγμή. Την πεποίθηση μας πως η παγκόσμια οικονομία θα ακολουθήσει μια βίαιη ανάκαμψη τύπου V. Και αν και πάντα είμαστε ως Ελλάδα μια ειδική περίπτωση, μια ανάπτυξη τέτοιου τύπου δε μπορεί να μην επηρεάσει θετικά και την ελληνική οικονομία.

 
 

 

Ας θυμηθούμε και αυτήν την έκθεση ….

 

Και όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία και για όποιον δεν την έχει διαβάσει, ας θυμίσουμε μια πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley. Ειδικότερα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε έναν νέο κύκλο επέκτασης και η παραγωγικότητα θα επανέλθει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Morgan Stanley.

«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην πρόβλεψή μας για ανάκαμψη σχήματος “V” [δηλ. ταχεία άνοδο ακολουθούμενη από μεγάλη ύφεση], λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες ανοδικές εκπλήξεις σε στοιχεία ανάπτυξης και στην πολιτική δράση», αναφέρει ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Τσέταν Άχια, σε ερευνητικό σημείωμα  στις 14 Ιουνίου για τις προοπτικές της οικονομίας στα μέσα του έτους.

 

Προβλέποντας μία «οξεία αλλά σύντομη» ύφεση, οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι αναμένουν το παγκόσμιο ΑΕΠ να σημειώσει πτώση της τάξεως του -8.6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και κατόπιν να σημειώσει άνοδο 3.0% μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley ανέφεραν τρεις λόγους για τους οποίους η ύφεση θα είναι σύντομη:

 

- Διότι δεν πρόκειται για μία ενδογενή κρίση που προκαλείται από τεράστιες ανισορροπίες

- Οι πιέσεις για οικονομική αποσυμπίεση (απομόχλευση) θα είναι πιο μετριασμένες

- Η υποστήριξη της οικονομικής πολιτικής έχει υπάρξει αποφασιστικής σημασίας και θα είναι αποτελεσματική στο να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη.

 

Η οικονομική υποστήριξη δεν είναι πιθανό να μειωθεί σύντομα, τόσο με τις κεντρικές τράπεζες όσο και τα υπουργεία Οικονομικών να διοχετεύουν χρήματα στις αντίστοιχες οικονομίες τους, σύμφωνα με το σημείωμα των οικονομολόγων. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές τους περιλαμβάνουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον νέο κορωνοϊό και το εμβόλιο.

 

Τέλος και όσον αφορά τα δύο βασικά σενάρια για την οικονομία:

 

«Στην βασική μας υπόθεση, εκτιμούμε ότι ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων θα καταγραφεί μέχρι το φθινόπωρο, αλλά αυτό θα είναι διαχειρίσιμο και θα οδηγήσει σε τοπικά lockdown», έγραψαν οι οικονομολόγοι, επικαλούμενοι ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίοι θα αναπτυχθεί ένα ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

 

«Αντιθέτως, με βάση τη δυσμενή υπόθεσή μας, θα επανέλθουμε στα αυστηρά μέτρα lockdown που εφαρμόστηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, με αποτέλεσμα μια διπλή πτώση», έγραψαν.

 
 

 

Τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα

 

Πάμε τώρα στα της κυβέρνησης και θέλουμε να παραδεχθούμε κάτι. Πως δεν πάνε μερικές ημέρες που είχανε εκφράσει κάποιες ενστάσεις για το πώς χειρίζεται κάποια θέματα ο κ. Δένδιας. Και οι σωστές κινήσεις του υπουργού εξωτερικών διαδέχονται η μια την άλλη, πράγμα για το οποίο πολύ χαιρόμαστε. Και ειδικά αν επιβεβαιωθεί μια κίνηση την οποία μαθαίνουμε πως ετοιμάζει ο κ. Δένδιας. Θα αναθεωρήσουμε πλήρως την άποψη μας σε θετική, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά, με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί όσο το δυνατόν περισσότερο να διαχειριστεί την κατάσταση.

 

 

 

Ρουσόπουλος

 

Και συνεχίζοντας με τα της κυβέρνησης. Με ενδιαφέρον μαθαίνουμε πως ένα από τα πρόσωπα που θα μπούνε στη νέα κυβέρνηση μετά και τον ανασχηματισμό, μάλλον στις αρχές Ιουλίου, θα είναι ο κ. Ρουσόπουλος. Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Έτσι θα γίνει η ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, με πρόσωπα όπως ο κ. Ρουσόπουλος. Νομίζουμε πως η χώρα έχει ανάγκη άλλων προσώπων και όχι την ανακύκλωση της κακής ΝΔ του κ. Καραμανλή, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ελληνική κρίση των τελευταίων 10ετών και ας το λένε αυτό ελάχιστοι.

 

 

 

Σύριζα

 

Κλείνοντας από τα Παραπολιτικά, έντονη, δημόσια και το κυριότερο εκ των έσω είναι η κριτική που δέχεται ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά την αποκάλυψη για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του και τα οποία νοίκιαζε σε ΜΚΟ που φιλοξενούσε μετανάστες.

 

Η ανάγκη να φτιασιδωθεί η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ από τις ρωγμές Παπαδημούλη, οδήγησε αρχικά στην επικοινωνιακή τακτική της «κάλυψης» του Ευρωβουλευτή, κάτι που σχεδόν επιβεβαιώνει ότι όντως υπάρχει ζήτημα και μάλιστα σοβαρό στο εσωτερικό του κόμματος.

 

Τα οικονομικά του Δημήτρη Παπαδημούλη δεν ήταν άγνωστα. Η οικονομική του επιφάνεια ήταν γνωστή. Το παρασκήνιο που ενοχλεί είναι η χρήση των ακινήτων του και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτεθειμένος με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται κατά κάποιο τρόπο να δώσει και τις σχετικές εξηγήσεις σε όσους εκ των έσω ανεβάζουν τους τόνους απέναντι στις αποκαλύψεις για τον Παπαδημούλη.

 

 Η εικόνα και μόνο ένας Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να νοικιάζει μέρος των ακινήτων σε ΜΚΟ, σε πρόσφυγες και μετανάστες, μετά από όσα αποκαλύφθηκαν για την δράση κάποιων ΜΚΟ, που ενεργούσαν παράνομα και παράτυπα, όπως και για κυκλώματα μεταναστών, αλλά κυρίως, μετά και για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «ξήλωμα» του καθεστώτος «φιλοξενίας» μεταναστών, προκαλεί εύκολα κριτική και αντιδράσεις. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις κανείς και το εάν οι ενοικιαστές του κ.Παπαδημούλη  είχαν ελεγχθεί αν ήταν νόμιμα στη χώρα μας ή όχι, τότε το θέμα κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

 

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν  ο Δημήτρης Παπαδημούλης να αποτελεί «ξένο σώμα» και οι «φωνές» της κριτικής δυναμώνουν με τον Αλέξη Τσίπρα από την άλλη, να μην λαμβάνει δημοσίως μεν θέση, αλλά να διαρρέεται από την Κουμουνδούρου ότι έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα με τις αποκαλύψεις. Ο Παπαδημούλης αυτή την στιγμή χαλάει την επικοινωνιακή τακτική του Τσίπρα που θέλει να δείχνει ότι όλα στο εσωτερικό του κόμματος είναι υπό τον έλεγχό του και όλα είναι καλά.

 

 Η αλήθεια είναι ότι ο Παπαδημούλης τράβηξε απότομα την πρίζα του οξυγόνου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τίναξε στον αέρα την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται με πιο ήπιο πολιτικό λόγο και με σχεδόν μηδενική κριτική απέναντι σε μία σειρά χειρισμών της κυβέρνησης, προκειμένου να αλλάξει το προφίλ του και να γίνει πιο φιλικός και συμπαθητικός στην κοινωνία, όσο οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να αποτυπώνουν την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....