| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 17/10/19

 

 

Σημαντικές επαφές

 

Ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ …. Πυκνές επαφές με επικεφαλής και εκπροσώπους επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων, καθώς και οίκους αξιολόγησης, θα έχει ο Χρήστος Σταϊκούρας στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με εκπροσώπους της BlackRock, Deutsche Bank,  BNP Paribas, Credit Suisse, η JP Morgan, HSBC, Citibank, Nomura Bank, Moody's και DBRS, ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλία σε εκδήλωση της Bank of America Merrill Lynch.

 

Παράλληλα, στο περιθώριο της συνόδου ο υπουργός θα συναντηθεί με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκεβα, με την επόμενη πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κιθ Κρακ.

 

Επίσης, θα έχει θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, όπου πλέον η Ελλάδα, από προχθές Δευτέρα, συμμετέχει ως 44ο τακτικό μέλος. Στόχος της Συμμαχίας είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

 
 
 

 

Αυξάνονται οι μουρμούρες …..

 

Και στα της κυβέρνησης και κυρίως στα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Διαπιστώνουμε πως ημέρα με την ημέρα αρχίζει να υπάρχει μουρμούρα. Όχι κάτι φοβερό, αλλά σταδιακά αυξάνεται. Υπάρχει μουρμούρα από αρκετούς (πέραν των όσων έχουμε γράψει εμείς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα) που μιλάνε για μια πολιτική που ουσιαστικά είναι συνέχεια της οικονομικής πολιτικής του Σύριζα. Χωρίς τομές, φαντασία και γενικά πράγματα που υπόσχονταν η ΝΔ προεκλογικά.

 
 
 

 

Πόσο μας στοίχησαν όμως;

 

Και στο γνωστό ρεσιτάλ της αυτοκριτικής των στελεχών του Σύριζα κατά τις τελευταίες ημέρες. Ενδιαφέροντα ήτανε και τα όσα είπε ο κ. Μάρδας.

 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο plan B, ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι «το plan B ήταν το παράλληλο σύστημα των πληρωμών. Ήταν ένα σύστημα ρευστότητας, δεν ήταν ένα σύστημα επιστροφής στη δραχμή.

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι τη δραχμή την είχε ως μπλόφα.

 

«Εγώ θυμάμαι ότι ο Βαρουφάκης σε Κ.Ο. του Σύριζα είχε πει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή. Θεωρώ ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν είχε την επιστροφή στη δραχμή απλά μπλόφαρε με τη δραχμή. Είχε κατά νου ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών που στο χρόνο που μπήκε, όπως μπήκε και με τις τεχνικές που μπήκε δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα εκτός ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Αν δεν άγγιζε το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και είχε μόνο δημοσιονομική χροιά μπορούσε να εφαρμοστεί», υπογράμμισε ο κ. Μάρδας.

 

Βέβαια αυτό που δεν είπε ο κ. Μάρδας …. Όπως και κανένα στέλεχος του Σύριζα, μέχρι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μας λένε κάτι πολύ βασικό. Όλες αυτές οι μπλόφες κτλ .. κτλ … Πόσο μας στοίχισαν; … Γιατί πραγματικά το κόστος είναι τεράστιο και ο ελληνικός λαός το βρίσκει ακόμη μπροστά του….

 
 
 

 

Σωστές επισημάνσεις

 

Πολύ σωστά και τα όσα είπε ο διοικητής της ΤτΕ….

 

Συγκεκριμένα, την κλιματική αλλαγή προσδιόρισε ως μία από τις κορυφαίες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες ο Γιάννης Στουρνάρας, μαζί με την ανεργία και τη γήρανση του πληθυσμού. Σε ομιλία του για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Third Sustainability Summit for the South-East Europe and the Mediterranean του Economist, που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις αυτές μέσα από μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης μπορούμε να προσαρμοστούμε στην πολυπλοκότητα της σημερινής συνθήκης και να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον.

 
 
 

 

Ας θυμηθούμε και αυτό

 

Και σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε τα όσα είχε πει ο κ. Στουρνάρας και η ΤτΕ για τις πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την κλιματική αλλαγή. Όσα είχανε μόλις πριν από λίγο καιρό.

 

Συγκεκριμένα, το Μάρτιο για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που εγκυμονεί αυτό στην ελληνική οικονομία είχε μιλήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Και είχε αναφέρει πως σύμφωνα με το σενάριο της αδράνειας («business as usual»), το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2% ετησίως έως το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, ενώ το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία θα φθάσει συνολικά τα 701δις ευρώ έως το 2100.

 
 
 

Πετυχημένο

Και στο γνωστό ζήτημα της αυτοκριτικής των στελεχών του Σύριζα. Απόλυτα πετυχημένο θα χαρακτηρίζαμε το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή.

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Plus500

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....