| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 18/03/20

 

 

Ναι μεν αλλά ….

 

Σε σχέση με τα όσα γράφαμε τις τελευταίες ημέρες για τις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης του Covid – 19 σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό επίπεδο. Θα λέγαμε πως οι τελευταίες εξαγγελίες των τραπεζών για πάγωμα για 6 μήνες των δανείων στις επιχειρήσεις που πλήττονται, είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση …. Ωστόσο κρύβει μεγάλους κινδύνους για το σύστημα, με κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Μάλιστα εμείς έχουμε και μια απορία. Τι σημαίνει όσες επιχειρήσεις πλήττονται; Ποιός θα κάνει το διαχωρισμό; Υπάρχει κάποια εταιρεία ή κλάδος που δεν πλήττεται; Σχεδόν κανένας….. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν πως ευχόμαστε η κρίση να τελειώσει γρήγορα, για να μην εξελιχθεί σε μια νέα οικονομική κρίση, με την Ελλάδα να χρειάζεται και πάλι τη βοήθεια των ευρωπαίων και νέα δάνεια. Και φυσικά μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 
 

 

Έχει δίκαιο

 

Πάμε τώρα στον Covid – 19. Συμφωνούμε λοιπόν με την κεντρική ιδέα του καθηγητή Κουρέτα (ο οποίος έστειλε επιστολή στον έλληνα πρωθυπουργό), θα πρέπει να γίνονται τεστ με τυχαία δείγματα σε δρόμους και πλατείες. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, ο καθηγητής Βιοχημίας και Βιοτεχνολογίας ζητάει εντοπισμό, ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων και απομόνωση από τον υγιή πληθυσμό, όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό.

 

Σε γενικές γραμμές, πιστεύουμε πως η ιδέα των τυχαίων τεστ στον δρόμο ως μια έξυπνη ιδέα για να υπάρχει εικόνα των κρουσμάτων που δεν καταγράφονται.

 
 

 

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

 

Και να κάνουμε και ένα σχόλιο για το τελευταίο Eurogroup, όπου θα λέγαμε πως για πολλοστή φορά φάνηκε πως οι ευρωπαίοι είναι εξαιρετικά δηλοί να πάρουνε άμεσα, ριζοσπαστικά, μέτρα ανακούφισης, μένοντας σε δεσμεύσεις του τύπου να «κάνουν χρήση όλων των αναγκαίων εργαλείων για τον περιορισμό των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών» της πανδημίας.

 

Και μπορεί  ο έλληνας ΥΠΟΙΚ να εμφανίστηκε ικανοποιημένος, ωστόσο πιστεύουμε πως επί της ουσίας είχαμε τα γνωστά από τους ευρωπαίους, με «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

 
 

 

Μάλιστα

 

Και επιστρέφοντας στον Covid – 19, δεν κρύβουμε πως προβληματιστήκαμε από τα όσα είπε ο Τζάστιν Λέσλερ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής εκτίμησε πως ο ιός θα μολύνει τελικά το 40% έως 70% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά το πρώτο κύμα της εξάπλωσής του, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό, με βάση το κακό σενάριο, μπορεί να συμβεί μέσα σε μόνο έξι έως 12 μήνες, ή -με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο- μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να μολύνει δισεκατομμύρια ανθρώπων ανά τον πλανήτη. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε σε άρθρο του στην Washington Post, σε κάθε περίπτωση και είτε το καλό είτε το κακό σενάριο, «από τη στιγμή που το πρώτο κύμα θα έχει τελειώσει, ο ιός πιθανότατα είναι εδώ για να παραμείνει. Αυτό ακούγεται τρομακτικό, σαν να αποδεχόμαστε πως δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι θα συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Όμως, είναι πολύ απίθανο ότι τα πράγματα θα παραμείνουν τόσο άσχημα».

 
 

 

ΗΠΑ – UK

 

Πάντως όσον αφορά τον Covid-19 δεν κρύβουμε ότι από εδώ και πέρα η μεγάλη μας ανησυχία μας έχει να κάνει με την χαοτική κατάσταση που θα μπορούσε να επικρατήσει σε λίγο καιρό στις ΗΠΑ και κυρίως στη Βρετανία, με τους δύο ηγέτες να έχουνε υποβαθμίσει σε τρομερά επικίνδυνο βαθμό τον κίνδυνο. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από τις παραλίες της Φλόριντα, με χιλιάδες αμερικανούς να συρρέουνε …… Ειδικά όσον αφορά τον απίστευτο Boris και τη Βρετανία, ειλικρινά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά ….Μάλιστα δεν ξέρουμε μήπως ήδη έχει χαθεί ο έλεγχος και η κατάσταση σε λίγο καιρό μοιάζει με αυτήν της Ιταλίας και της Ισπανίας.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....