| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 18/09/20

 

Lockdown – Λάθος απόφαση…

Θα ξεκινήσουμε με τα Covid-19 και πραγματικά απορούμε που ξαφνικά φτάνουνε στο σημείο να συζητάμε για lockdown. Ένα μέτρο που αρκετοί (παγκοσμίως) έχουνε παραδεχθεί πως ήτανε λάθος. Ένας μέτρο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει πως δεν αντέχει η ελληνική οικονομία. Προσωπικά ούτε θέλουμε να φανταστούμε πως θα επιστρέψουμε στο μοντέλο που είχαμε υιοθετήσει στις αρχές της πανδημίας.

Και όπως γράφαμε τον περασμένο χειμώνα. Αντί να λάβουμε κάποια δραστικά μέτρα, με βασικό την απαγόρευση κίνησης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Τον αυστηρό έλεγχο, με συνεχή τεστ σε χώρους εργασίας που έχουνε σχέση με συγκέντρωση κόσμου, πρώτα από όλα σε supermarkets (και λαϊκές). Αντί να δούμε λίγο το θέμα των ΜΜΜ, όπου ειδικά στα λεωφορεία γίνεται ο κακός χαμός. Και μια σειρά άλλων μέτρων …. Εμείς ξαφνικά επιστρέφουμε να μιλάμε για τη λογική του lockdown, αν και προσωπικά δεν πιστεύουμε πως πάμε για γενικευμένο lockdown. Πιστεύουμε πως θα υπάρχουνε απλώς περισσότεροι περιορισμοί και όχι γενικευμένοι, όπως είχε γίνει στην αρχή της κρίσης.

 
 

Εμείς αυτό θυμόμαστε …..

Με ενδιαφέρον ακούσαμε τον υπουργό οικονομικών να δηλώνει πως με βάση τις εκτιμήσεις ξένων οργανισμών, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει κατά περίπου 5%-7% το 2021, έναντι ύφεσης της τάξεως του 8% η οποία  - με βάση τα σημερινά δεδομένα - αναμένεται για τη φετινή χρονιά.

Και ξέρετε τι θυμηθήκαμε; Πως πάντα κάθε χρόνο, περίπου τέτοια εποχή μιλάμε (στα πλαίσια των προβλέψεων) για την ανάπτυξη που θα επιτύχει η χώρα την επόμενη χρονιά. Και ούτε μια φορά αυτά τα τελευταία 10 χρόνια η χώρα κατάφερε να επιτύχει το στόχο για την ανάπτυξη. Ναι μεν όλα τα χρόνια ο στόχος για το πλεόνασμα επιτεύχθηκε και με το παραπάνω, λόγω και της υπερβολικής φορολογίας. Ωστόσο ούτε μια φορά η χώρα κατάφερε να επιτύχει το στόχο για την ανάπτυξη!!!!

Και σε σχέση με όλα αυτά που γράφουμε κατά καιρούς για την ελληνική οικονομία, νομίζουμε πως αυτό τα λέει όλα για την ποιότητα και τις παραγωγικές βάσεις της ελληνικής οικονομίας.

 
 

Όχι τώρα, προς τα Χριστούγεννα βλέπουμε ….

Έχοντας ως προαίσθημα πως σύντομα ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, ρωτήσαμε και άμεσα και μέσω τρίτων, δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Και η απάντηση που πήραμε, είναι πως κακός τον περιμένουμε τώρα. Και ότι το πιθανότερο είναι αυτός να συμβεί προς το τέλος του έτους, προς τα Χριστούγεννα ή στις αρχές του 2021.

Εμείς σας μεταφέρουμε αυτά που μας λένε, αν και προσωπικά πιστεύουμε πως ούτε ο πρωθυπουργός ξέρει το ακριβές timing. Και ότι ανάλογα με την ειδησεογραφία, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί γρηγορότερα από ότι πιστεύουνε κυβερνητικά στελέχη και σας αναφέραμε παραπάνω.

 
 
 

Κλιματική αλλαγή

Τώρα με αφορμή τα όσα γίνονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και πιστεύοντας πως την ευρεία έννοια και ο Covid-19  έχει σχέση .... Εμείς θα επαναλάβουμε μια άποψη που έχουμε …. Πως από αλλού το περιμένει ο πλανήτης …. Και τελικά θα μας έλθει από την κλιματική αλλαγή. Μια κλιματική αλλαγή με τεράστιο κόστος και για την παγκόσμια οικονομία και ειδικά τις πιο αδύναμες εθνικές οικονομίες, όπως η ελληνική.

Και σε αυτό το σημείο θυμίζουμε τα όσα είχε πει η ΤτΕ.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα  της πανελλαδικής έρευνας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την κλιματική αλλαγή. Όπως είχε αναφέρει η ΤτΕ, το συνολικό αυτό κόστος, σωρευτικά μέχρι το 2100, εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει τα 701δις ευρώ. Αυτό διότι κατά την μελέτη το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να μειώνεται κατά 2% σε ετήσια βάση μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Και νομίζουμε πως όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνουνε αυτά τα νούμερα, ειδικά για μια τόσο φτωχή χώρα όσο η χώρα μας, με ΑΕΠ μόλις 179δις ευρώ στο τέλος του 2020.

 

 

 

ΟΙ ΗΠΑ είναι εδώ για να μείνουν

Τέλος, όπως σχολίασε και ο «Βηματοδότης» …. Από την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο συνέδριο του Economist συγκράτησα μερικά θέματα:

* Την αναφορά του στις ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις, λέγοντας ότι η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες επιτρέπει την ανάπτυξη των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών. Εκανε αναφορά στις δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει σε επίπεδο logistics στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στα «προγράμματα εκπαίδευσης πληρωμάτων» στην χώρα μας καθώς και για την αυξανόμενη συνεργασία των δύο χωρών στη βάση της Σούδας. Ολα αυτά, κατά τον υπουργό Άμυνας «καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ για να μείνουν» και τούτο γιατί «έχουν στρατηγικά συμφέροντα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή».

* Την εκτίμησή του ότι το ποσό που θα δαπανηθεί για «επενδύσεις στην Άμυνα» είναι 10 δισ. ευρώ. Για ην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχουν, όπως είπε δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά απόκτηση οπλικών συστημάτων και τη συνεχή βελτίωση των υπαρχόντων. Η δεύτερη αφορά την ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας. Μαθαίνω ότι ετοιμάζεται σχέδιο που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις ώστε να δημιουργηθεί, όπως την ονομάζουν στο Πεντάγωνο «ανταγωνιστική βιομηχανία άμυνας». Τι θα περιλαμβάνει; Αναζήτηση στρατηγικών εταίρων, όπως είπε. Ως παράδειγμα ανέφερε το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, ενώ υπάρχει κινητικότητα και για την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ.

*Το πώς αντιλαμβάνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις την απειλή του κορωνοϊού. Είπε λοιπόν ότι η διεθνής κοινότητα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό της απειλής. Ειδικότερα για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, είπε, πως «μάθαμε ο ένας από την εμπειρία του άλλου»

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....