| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 21/02/20

 

 

Όλα οδηγούνε στην συνεκμετάλλευση

 

Παρακολουθώντας καθημερινά τις ελλήνο-κυπριακό-τουρκικές εξελίξεις, εμείς θα το επαναλάβουμε. Νιώθουμε πως σιγά – σιγά πηγαίνουμε προς την συνεκμετάλλευση. Και μάλιστα νιώθουμε πως αυτό το γνωρίζουνε όλοι.

 

Διευκρινίζουμε. Δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που βλέπουμε πως θα συμβεί στο τέλος ….  Και προς αυτό οδηγούνε τα όσα γίνονται ….

 

Ξέρουμε ότι τα παραπάνω ακούγονται λίγο ως θεωρία συνομωσίας, ωστόσο νιώθουμε πως έτσι έχουνε τα πράγματα. Και επαναλαμβάνουμε με νόημα. Νιώθουμε πως αυτό το γνωρίζουνε όλοι.

 

 

 

Δένδιας: Όχι σε ανέντιμο συμβιβασμό ….

 

Με ενδιαφέρον λοιπόν διαβάσαμε και τη δήλωση του έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Δένδια: «όχι σε ανέντιμο συμβιβασμό με την Τουρκία». Να υποθέσουμε πως αυτό σημαίνει πως σε έναν έντιμο συμβιβασμό (με ότι αυτό σημαίνει) με την Τουρκία λέμε ναι; Και επειδή θέλουμε να συνεχίζουμε τη θεωρία συνομωσίας. Αναρωτιόμαστε τώρα, εμείς είμαστε καχύποπτοι για τα όσα αναφέρουμε παραπάνω.  

 
 

 

Πολύ ενδιαφέροντα νούμερα

 

Πάμε τώρα σε μερικά αρκετά ενδιαφέροντα νούμερα που παρουσίασε χθες η Καθημερινή ….. Δαπάνη ίση με το 0,22% του ΑΕΠ ή 434 εκατ. ευρώ προκαλείται εντός του 2020 στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από τις προωθούμενες αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Βέβαια, η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ περιορίζεται κατά το ίδιο έτος από 14,8% σε 14,6%, κυρίως λόγω της κατάργησης της παροχής που δόθηκε προεκλογικά, την άνοιξη του 2019, και θεσμοθετήθηκε ως μόνιμη «13η σύνταξη». Η αναλογιστική μελέτη που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δείχνει ότι, παρά τις αυξήσεις, η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη κι εντός των ορίων που έχει θέσει η Κομισιόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, δείχνει ότι η δαπάνη για παροχές από 15,6% του ΑΕΠ το 2018 μειώνεται στο 12,9% το 2030, στο 12,8% το 2055 και εκτιμάται σε 11,9% του ΑΕΠ για το 2070, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

 

Καθοριστικό ρόλο στην προωθούμενη μεταρρύθμιση διαδραματίζει βεβαίως η δαπάνη ύψους περίπου 970 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της παροχής που ονομάστηκε «13η σύνταξη» την άνοιξη του 2019. Η παροχή αυτή καταργείται με το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή και το ποσό των 970 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,50% του ΑΕΠ, μετατρέπεται σε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης του συστήματος έως το 2070, που θα χρηματοδοτήσει τις αλλαγές που υπαγορεύθηκαν από το ΣτΕ και πιθανές άλλες πολιτικές σε υγεία, πρόνοια ή και κοινωνική αλληλεγγύη. 

 

Από το βήμα της Βουλής, μάλιστα, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε την επίμαχη παροχή «προεκλογικό επίδομα», επισημαίνοντας ότι μια πραγματική 13η σύνταξη στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ.

 

Από αυτό το 0,50% του ΑΕΠ, το τρέχον έτος θα δοθεί το 0,22% για τις αυξήσεις σε συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα έως περίπου το 2045, ενώ από το 2050 και μετά θα απαιτηθούν επιπλέον ποσά. Συγκεκριμένα, η δαπάνη φθάνει σε 0,57% του ΑΕΠ το 2055 και ξεπερνά το 0,70% από το το 2070 και μετά. Κάπου μετά το 2035, όμως, έρχεται η ωρίμανση των υπόλοιπων διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, που περιορίζει σημαντικά τις νέες συντάξεις, με αποτέλεσμα η συνταξιοδοτική δαπάνη να μειώνεται συνεχώς και από 13,5% το 2040 να πέφτει τελικά κάτω και από το 12% του ΑΕΠ το 2070.

 

Η μελέτη ρίχνει φως σε πολλές πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος. Για παράδειγμα, αποκαλύπτει ότι μεσομακροπρόθεσμα το ανταποδοτικό / αναλογικό τμήμα των παροχών σχεδόν καλύπτεται από τα έσοδα από εισφορές, με αποτέλεσμα το σύστημα να ισορροπεί. Υπό τον μόνιμο αστερίσκο, βεβαίως, που συνοδεύει τις αναλογιστικές μελέτες, ήτοι με δεδομένες τις παρούσες δημογραφικές και μακροοικονομικές παραδοχές.

 

Οσο για τα ποιοτικά στοιχεία της μελέτης, αυτά παραμένουν άκρως ανησυχητικά. Για παράδειγμα, ο λόγος συνταξιούχων προς εισφέροντες - εργαζομένους βαίνει αυξανόμενος και από 0,54 το 2018 σκαρφαλώνει στο 0,62 το 2070, που σημαίνει ότι 10 ασφαλισμένοι θα πρέπει να εισφέρουν στο σύστημα για να καλυφθούν οι παροχές 6 συνταξιούχων.

 

Ο πληθυσμός της Ελλάδας, από 10,729 εκατομμύρια το 2018, εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραματικά, σε 8,453 εκατομμύρια το 2070. Επιπλέον, ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων αυξάνεται από 34,4 το 2018 σε 63,4 το 2050, για να μειωθεί στη συνέχεια σε 58,4 το 2070.

 
 

 

Τέσσερις πρέσβεις, ένας πρώην υπουργός και η Αννα

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης»:

 

υτό που έγινε το βράδυ της Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σίγουρα δεν ξανάγινε. Και τι ήταν αυτό; Ηταν η ταυτόχρονη παρουσία, και μάλιστα στο ίδιο τραπέζι, των πρεσβευτών των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Τουρκίας αλλά και εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Ηταν σίγουρα κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Το πέτυχε όμως το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη (της Αννας Διαμαντοπούλου) σε εκδήλωση (φωτογραφία) που διοργάνωσε, με θέμα «Προϋποθέσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

***

Εκτός όμως από το προφανές κέρδος της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ εκπροσώπων τεσσάρων κρίσιμων για την περιοχή χωρών, το πολυπληθές ακροατήριο (ήταν πάνω από 500 άτομα συγκεντρωμένα) έφυγε από την εκδήλωση παίρνοντας μαζί του νέες ιδέες και προσεγγίσεις για τα προβλήματα της Αν. Μεσογείου, που κατατέθηκαν κυρίως από την Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρο του Δικτύου. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Εντυπωσιακές οι συμμετοχές και των τριών κομμάτων: Από το ΚΙΝΑΛ ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης και οι βουλευτές Νάντια ΓιαννακοπούλουΧαρά Κεφαλίδου, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Φλωρίδης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Δημήτρης Σεβαστάκης και ο Παναγιώτης Κουρουπλής, από τη ΝΔ ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος και ο Δημήτρης Καιρίδης, αρκετοί πρέσβεις και διπλωματικοί ακόλουθοι άλλων χωρών.

 

***

 

Θέλω να σταθώ σε τρεις τοποθετήσεις: Εισαγωγικά, η Αννα Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι χρειάζεται συζήτηση, κατανόηση, όλων με όλους ταυτόχρονα, επικρίνοντας τους πολιτικούς εκείνους που μιλούν για να ακουσθούν στο εσωτερικό τους ακροατήριο και με αυτά που λένε ανάβουν φωτιές έξω. Η δεύτερη τοποθέτηση αφορά τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουν να υπάρχουν εντάσεις στην περιοχή και διεκδίκηση για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα, τότε μόνο καταστροφή μπορεί να προκύψει. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για στρατηγική συμμαχία με την Ελλάδα περισσότερο από ποτέ, ήταν η καταληκτική του φράση. Ο κ. Πάιατ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «καθώς ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων επανέρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται περισσότερο από ποτέ με την Ελλάδα ως στρατηγικό και οικονομικό σύμμαχο και εταίρο. Εκτιμώ το γεγονός ότι το ΔΙΚΤΥΟ και άλλα think tanks διαδραματίζουν ρόλο αρωγού στην εκπλήρωση του οράματος αυτού».

 

***

 

 

 

Η «κοινή» συνήθεια που ενώνει Μητσοτάκη - Ερντογάν

 

Μια κοινή... συνήθεια φαίνεται πώς ενώνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο λόγος για την αντιπάθειά τους για το τσιγάρο. Ο γνωστός μανιώδης… αντι-καπνιστής Ερντογάν, τώρα θα ελέγχει ένα-ένα τα γραφεία των συνεργατών του στο κόμμα για να δει μην τυχόν και καπνίζει κάποιος.

Σύμφωνα με το Sigmalive, δήλωσε στους υπαλλήλους και τα στελέχη: «Στα κεντρικά γραφεία δεν θα καπνίζει κανείς: Θα περνάω από τα γραφεία σας και θα σας ελέγχω», προειδοποίησε.

Μπορεί βέβαια να το είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλά όλοι γνωρίζουν πόσο μανιώδης… αντι-θεριακλής είναι ο Τούρκος πρόεδρος, οπότε ας τολμήσει κάποιος να καπνίσει.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε τα γραφεία του κόμματος για να ενημερωθεί για τις αλλαγές που θα γίνουν στη διακόσμηση κι εκεί βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει και στους θεριακλήδες την απαγόρευσή του. Μάλιστα σε έναν που συνάντησε και ξέρει ότι έκοψε το κάπνισμα τον ρώτησε ψαρωτικά: «Δεν πιστεύω να καπνίζεις στο γραφείο σου» για να εισπράξει αμήχανα χαμόγελα από όλους.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....