| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 21/07/20

 

 

20.000 Vs 400.000

 

Χθες είχαμε ξεκινήσει τα σχόλια μας με τον ελληνικό τουρισμό και ότι τα πράγματα πηγαίνουνε χειρότερα από ότι τουλάχιστον εμείς περιμέναμε ή καλύτερα ελπίζαμε. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν ένα τελευταίο νούμερο, που δείχνει την κατάσταση που επικρατεί, αν και θεωρητικά υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Με βάση λοιπόν τα τελευταία στοιχεία, στη Ρόδο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 20.000 τουρίστες. Θέλετε να σας πούμε πόσοι τουρίστες ήτανε στο νησί, πέρσι τέτοια εποχή; 400.000!! Και νομίζουμε πως αυτά τα νούμερα τα λένε όλα για το μέγεθος του προβλήματος, επαναλαμβάνοντας πως όλα δείχνουνε πως πάμε για το αρνητικό σενάριο, με  μια συνολική μείωση που θα φτάσει αν όχι θα ξεπεράσει το 70%.

 
 

 

Η Ελλάδα που δεν έχει αλλάξει τίποτα

 

Πολλές φορές από αυτήν την στήλη έχουμε γράψει πως μας αρέσει ως χώρα να κοροϊδευόμαστε, αφού αν και πέρασαν 10 χρόνια κρίσης ελάχιστα από τα κακώς κείμενες έχουνε αλλάξει. Και σε σχέση με αυτά που συνεχώς γράφουμε, χαρακτηριστικά ήτανε και τα όσα έγραψε η Καθημερινή. 

 

Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας βρίσκει τη χώρα να ξεχωρίζει –αρνητικά– σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σε πολλά πεδία. Η φορολόγηση της 4μελούς οικογένειας στην οποία εργάζεται μόνο ο ένας εκ των δύο γονιών, παρέμεινε και το 2020, η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο κυριαρχεί η συζήτηση για την υπογεννητικότητα και την προοπτική μείωσης του πληθυσμού. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα η απασχόληση δεν εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από την «αυτοαπασχόληση». Η αναλογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων ως ποσοστό του συνόλου των απασχολουμένων είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, κάτι που αποτυπώνεται και στα φορολογικά έσοδα (λόγω υψηλής φοροαποφυγής στις τάξεις των αυτοαπασχολουμένων) αλλά και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων (καθώς πλέον οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι ένα ελάχιστο ποσό ασφαλιστικών εισφορών επηρεάζοντας βέβαια και το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν κατά τη συνταξιοδότησή τους). Την ώρα που στα ακίνητα είναι τοποθετημένο ποσοστό άνω του 85% των συνολικών αποταμιεύσεων των Ελλήνων, ο φόρος κατοχής ακινήτων είναι ένας από τους βαρύτερους στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, κάτι που σημαίνει ότι «ψαλιδίζονται» οι καθαρές αποδόσεις των αποταμιευτών.

 

Και για το 2020, η Ελλάδα παρέμεινε στη 2η θέση μεταξύ όλων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά το ύψος των επιβαρύνσεων με τις οποίες φορτώνεται η μισθωτή απασχόληση. Η έρευνα του Οργανισμού που στηρίχθηκε στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2019 έδειξε ότι στην τετραμελή οικογένεια η οποία έχει μόνο μία πηγή εισοδήματος (σ.σ. τον μισθό του ενός εκ των δύο γονιών) το συνολικό ποσοστό των κρατήσεων διαμορφώνεται πάνω από το 38%, με αποτέλεσμα να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διεθνώς μετά το 39,2% της Ιταλίας. Η Ελλάδα, στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, ανήκει στο κλαμπ των χωρών που επιβάλλουν τη βαρύτερη φορολογία. Στο ίδιο κλαμπ ανήκουν επίσης (με βάση την έρευνα του ΟΟΣΑ) η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία. Η συγκεκριμένη αρνητική πρωτιά συνιστά μεγάλο πρόβλημα για μια χώρα η οποία επί πέντε διαδοχικές χρονιές υφίσταται μείωση του πληθυσμού της λόγω μεγαλύτερου αριθμού θανάτων σε σχέση με τις γεννήσεις.

 

Οι συντελεστές κρατήσεων –όπως αποτυπώνονται και στην έρευνα του ΟΟΣΑ– παραμένουν πολύ υψηλοί για όλους τους τύπους των νοικοκυριών, ενώ για περιπτώσεις προσώπων οι αποδοχές των οποίων ξεπερνούν τον μέσον όρο, οι κρατήσεις μπορεί να φτάνουν ακόμη και στο εφιαλτικό 46,5%, καθιστώντας το κράτος «συνεταίρο» στη μισθωτή απασχόληση. Η πρόσφατη αλλαγή της φορολογικής κλίμακας δεν άλλαξε ουσιαστικά αυτή την εικόνα, αλλά οι επιδόσεις της Ελλάδας στην επόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ θα εμφανιστούν βελτιωμένες λόγω της πρώτης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% η οποία και εφαρμόστηκε από την 1η Ιουνίου. Ο στόχος, με τα προωθούμενα μέτρα, είναι στην 4ετία η Ελλάδα να «πιάσει» τους μέσους όρους του ΟΟΣΑ.

 

Με περισσότερους  από ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολουμένους, η Ελλάδα διατηρεί μία από τις μικρότερες αναλογίες μισθωτών ως προς το σύνολο των απασχολουμένων διεθνώς και τη χειρότερη επίδοση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η προσπάθεια «βίαιης» ανατροπής που έγινε μετά το 2016 με την εκτίναξη των επιβαρύνσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς αντί οι κρατήσεις που έφταναν μέχρι και το 70% να οδηγήσουν στο «κλείσιμο» των επιχειρηματικών  μονάδων, τελικώς επέφεραν μόνο κατακόρυφη αύξηση της φοροδιαφυγής. Από την 1/1/2020, το καθεστώς έχει γίνει πολύ ευνοϊκότερο για τους αυτοαπασχολουμένους καθώς και οι φόροι μειώθηκαν (σ.σ. με τον συντελεστή του 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του εισοδήματος) και οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέθηκαν από το εισόδημα. Πλέον, θα επιχειρηθεί η ανατροπή της σχέσης μισθωτών-αυτοαπασχολουμένων, να γίνει με τη μείωση των βαρών για τους μισθωτούς αλλά και τη θέσπιση κινήτρων συγχωνεύσεων για τους αυτοαπασχολουμένους.

 
 

 

Εντυπωσιακό

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω υπάρχει και κάτι άλλο πολύ εντυπωσιακό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΟΑΣΑ:

 

Οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου –σε ποσοστό άνω του 85%– τοποθετημένες σε ακίνητα. Σε όρους αντικειμενικών αξιών τα ακίνητα που μοιράζονται οι Ελληνες προσεγγίζουν τα 800-900 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και η αξία των αγροτεμαχίων η αποτίμηση των οποίων ακόμη δεν έχει γίνει. Σε όρους δε πραγματικών αξιών, η περιουσία των Ελλήνων προσεγγίζει ακόμη και το 1 τρισ. ευρώ. Οι καταθέσεις κυμαίνονται πλέον στα επίπεδα των 120-130 δισ. ευρώ, ενώ οι αποταμιεύσεις σε ομόλογα και μετοχές, μετα βίας φτάνουν στα 20-30 δισ. ευρώ. 

 
 

 

 

Πάντα υπάρχουνε υποψίες αλλά δεν το βλέπουμε …

 

Και είναι περιττό να αναφέρουμε πως μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις αποκαλύψεις για το Μάτι. Φούντωσαν και πάλι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως αυτό δε θα συμβεί και ότι παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται από στενούς του συνεργάτες. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην άποψη του πως οι πρόωρες εκλογές είναι αχρείαστες, πάνω από όλα για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.

 

 

 

Ο Παππάς, ο Πολάκης και οι «πεφωτισμένοι» του ΣΥΡΙΖΑ

 

Τέλος, τα ακόλουθα έγραψε ο Βηματοδότης:

 

Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καθοριστικός στο πολίτευμά μας και γι’ αυτό συνταγματικά κατοχυρωμένος. Πράγμα που σημαίνει ότι μόνο αδιάφορη δεν είναι η κατάστασή της.

 

Όπως έγραψε ο Βηματοδότης, στην παρούσα φάση, λοιπόν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περνά τις καλύτερες των ημερών της. Το σκάνδαλο Παππά, οι εμπλοκές Παπαγγελόπουλου και οι φήμες που συνοδεύουν πλήθος υποθέσεων έχουν κλονίσει την όποια αξιοπιστία της και κατ’ επέκταση την όποια επιρροή της στις δημόσιες υποθέσεις. Κατά την έκφραση επιφανών στελεχών της, «κανένας δεν μας ακούει πια». Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει γνώση της κατάστασης και γι’ αυτό παραμένει εδώ και καιρό αμφίθυμος. Οπως λένε οι συνομιλητές του, αντιλαμβάνεται το βάρος των υποθέσεων αυτών και υπόσχεται «νέο ξεκίνημα» από τον Σεπτέμβριο, με νέα πρόσωπα και νέες δυνάμεις. Κατά μια εκδοχή, μάλιστα, αναμένει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης για να προχωρήσει. Συνδέει δηλαδή τις όποιες αλλαγές στο κόμμα του με εκείνες που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα απομακρύνει, σε ευθετότερο χρόνο, όλους τους μπλεγμένους και εχθροπαθείς» λένε όσοι «επιφανείς» συνομιλούν μαζί του. Ωστόσο, για την ώρα, οι πράξεις άλλα δηλώνουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με τρόπο απολύτως επιθετικό και στρεψόδικο, όπως στα χρόνια των μνημονίων και της άγονης αντιπολίτευσης. Επιχειρεί δήθεν λογικά άλματα, αγνοεί την παράμετρο της πανδημίας και αποδίδει όλη τη δυσκολία της περιόδου στην κυβέρνηση, διεκδικώντας τα πάντα εδώ και τώρα, χωρίς να νοιάζεται για τη διάρκεια και την ένταση της υγειονομικής κρίσης. Και μαζί προσπαθεί να πιαστεί από την επικαιρότητα για να επιτεθεί χωρίς μέτρο και χωρίς βάθος, μόνο για τις εντυπώσεις και για το ντοπάρισμα των οπαδών του. Η μέθοδος δεν παραπέμπει σε άλλο κόμμα και σε άλλο κλίμα. Αυτού του είδους την αντιπολίτευση μόνο με τον Παππά και τον Πολάκη μπορεί να την ασκήσει και όχι βεβαίως με τον Λιάκο, τον Χουλιαράκη και τους όποιους άλλους «πεφωτισμένους» του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 ***

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....