| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 21/08/20

 

 

Παράδειγμα  

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας …. Και σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε γράψει χθες για την αργή ανάπτυξη που θα υπάρξει στη χώρα, θα δώσουμε ένα παράδειγμα.

 

Αν λοιπόν πάμε στο κακό σενάριο και χάσουμε ένα 9 με 10% (αυτό δυστυχώς φαίνεται όλο και πιο πιθανό). Προσωπικά πιστεύουμε πως Θα έχουμε μια ανάπτυξη περίπου 4% το 2020. Και μετά θα σερνόμαστε, με τους γνωστούς εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, περίπου 2%. Και κάπως έτσι, θα φτάσουμε στο 2023 και θα είμαστε στο σημείο που ήμασταν στο τέλος του 2019. Και για να τα λέμε όλα, θα είμαστε σχεδόν στο σημείο που ήμασταν στο τέλος του 2014..….. Δηλαδή θα έχουμε περάσει σχεδόν 10 χρόνια και η χώρα θα βρίσκεται σχεδόν στο -25% από το peak της στα τέλη του 2007. Και η αλήθεια είναι ότι με αυτά τα νούμερα δε μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια και τα επόμενα χρόνια ……

 
 

 

Σχολεία

 

Τώρα σε σχέση με αυτά που έχουμε γράψει, πως θεωρούμε λάθος το γρήγορο άνοιγμα των σχολίων ….. Ενδιαφέροντα ήτανε τα όσα έγραψε χθες το CNN.

 

Ειδικότερα,

 

«Οι Αμερικανοί μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία τους εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και ο φόβος για τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους αυξάνει καθώς δημοσιεύονται νέες έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά ίσως να διασπείρουν την covid-19.

Αρκετές μεγάλες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τον κορωνοϊό εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικες, ενώ οι πρώτες έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί δεν είχαν εντοπίσει ισχυρά στοιχεία ότι τα παιδιά συμβάλλουν πολύ στην εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

Όμως πιο πρόσφατες έρευνες αρχίζουν να δείχνουν πόσο μεταδοτικά ενδέχεται να είναι τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από covid-19, ακόμη και αυτά που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

 

«Αντίθετα με όσα πιστεύαμε βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, τα παιδιά δεν γλιτώνουν από την πανδημία αυτή», δήλωσε ο δρ. Αλέσιο Φασάνο διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας και Βιολογικών Ερευνών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και συντάκτης της έρευνας.

 

Ο Φασάνο και συνάδελφοί του στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Μασαχουσέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό έχουν σημαντικά μεγαλύτερο ιικό φορτίο στους αεραγωγούς τους από τους ενήλικες που νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω covid-19. Το υψηλό ιικό φορτίο εντοπίστηκε σε όλες τις ηλικίες, από νήπια ως εφήβους, αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ηλικίας 11 με 17 ετών.

 

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics, συμμετείχαν παιδιά και νεαροί ενήλικες ηλικίας 0-22 ετών που είχαν εισαχθεί στα επείγοντα με ύποπτα συμπτώματα covid-19. Σαράντα εννέα από αυτά, το ένα τέταρτο του συνόλου, βρέθηκαν θετικά στον ιό. Άλλα 18 συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα αφού διαγνώστηκαν με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, μια σοβαρή ασθένεια που συνδέεται με τον κορωνοϊό και μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα παιδιά μπορούν να εμφανίζουν υψηλότερο ιικό φορτίο, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά, ανεξαρτήτως του αν έχουν αναπτύξει συμπτώματα της covid-19.

 

«Υπάρχουν κάποια αντικρουόμενα στοιχεία εκεί έξω σχετικά με τον βαθμό στον οποίο είναι μεταδοτικά τα παιδιά», δήλωσε η δρ. Μεριμπέθ Σέξτον αναπληρώτρια καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Emory της Ατλάντα που δεν συμμετείχε στην έρευνα.


«Υπάρχουν επιπλέον στοιχεία βάσει των οποίων ίσως μπορούμε να δούμε τα παιδιά ως πηγές μόλυνσης», πρόσθεσε, εξηγώντας όμως ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

 

«Κανείς δεν γλιτώνει»

 

Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό JAMA Pediatrics είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μεγαλύτερα παιδιά που νοσηλεύθηκαν με covid-19 είχαν αντίστοιχα ποσοστά ιικού φορτίου στο άνω αναπνευστικό τους με τους ενήλικες, όμως παιδιά κάτω των 5 ετών είχαν σημαντικά υψηλότερο ιικό φορτίο.

 

Ωστόσο άλλες ιατρικές ομάδες παρουσιάζουν διαφορετικές πληροφορίες για την ικανότητα των παιδιών να διασπείρουν τον κορωνοϊό. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία ενημέρωσε την Τετάρτη τις οδηγίες της και πλέον αναφέρει ότι «τα παιδιά κάτω των 10 ετών ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και να μεταδώσουν την ασθένεια, ενώ όσα είναι άνω των 10 ετών ίσως να την διασπείρουν με τον ίδιο τρόπο με τους ενήλικες».

 

Πρόσφατη έρευνα στη Νότια Κορέα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από κορωνοϊό από μέλη της οικογένειάς τους, με τα παιδιά κάτω των 9 ετών να είναι λιγότερο πιθανό να είναι αυτά που φέρνουν την ασθένεια στο σπίτι.

 

Καθώς τα περισσότερα παιδιά που μολύνονται από τον SARS-CoV-2 παρουσιάζουν πολύ ήπια συμπτώματα, στα αρχικά στάδια της πανδημίας είχαν εν πολλοίς αγνοηθεί, επεσήμανε ο δρ. Φασάνο.

 

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύθηκαν λόγω covid-19 από την 1η Μαρτίου ως τις 25 Ιουλίου ήταν 8 ανά 100.000, την ώρα που το ποσοστό για τους ενήλικες ήταν 164,5 ανά 100.000.

 

Ωστόσο οι ειδικοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν την ανησυχία τους και για το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο εμφανίζουν κάποια παιδιά αφού μολυνθούν από κορωνοϊό, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά.

 

«Ο αριθμός των ασθενών αυτών παρουσιάζει άνοδο», σχολίασε ο δρ. Φασάνο.

 

Επίσης ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση διαβήτη Τύπου 1 μεταξύ παιδιών που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό. Μικρή έρευνα στη Βρετανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό του νεανικού διαβήτη σχεδόν διπλασιάστηκε την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας covid-19 στη χώρα, κάτι που υπονοεί ότι ενδέχεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο ασθενειών, κάτι που πάντως χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση.

 

«Όσο περισσότερα κατανοούμε, τόσο καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν γλιτώνει από αυτή την πανδημία», υπογράμμισε ο δρ. Φασάνο».

 
 

 

Τον βλέπουμε πολύ πεσμένο

 

Και σε αυτό το σημείο να κάνουμε ένα διαφορετικό σχόλιο ….. αντίστοιχο με το σχόλιο που κάναμε κατά τον τελευταίο ένα περίπου χρόνο του Σύριζα, για τον Α. Τσίπρα. Δεν κρύβουμε λοιπόν πως παρακολουθώντας τον Κ. Μητσοτάκη, βλέπουμε πως κατά τις τελευταίες εβδομάδες είναι όλο και πιο κουρασμένος – απογοητευμένος. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρο στην εικόνα του προσώπου του. Και αν και ξέρουμε πως αυτό το σχόλιο ακούγεται σε κάποιους περίεργο, εμάς μας προβληματίζει. Γιατί κακά τα ψέματα. Όσο πιο απογοητευμένος εμφανίζεται ένας πρωθυπουργός, τόσο πιο ανησυχητική μπορεί να είναι η κατάσταση για τη χώρα.

 
 
 

 

Και τι συνήθως συμβαίνει;

 

Και συνεχίζοντας ……. Αν και προσωπικά δεν το πιστεύουμε ….. Σχεδόν το αποκλείουμε να συμβεί τους επόμενους μήνες …. Όπως θα παρατηρούσε κάποιος, η εμπειρία έχει δείξει πως όταν ένας πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα αρχίζει να έχει αυτήν την εικόνα …. Ο χρόνος των εκλογών μπορεί να μην αργεί. Βέβαια σίγουρα σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για μια ειδική κατάσταση κυρίως λόγω Covid-19….

 

 

 

 

ΕΛΣΤΑΤ

 

Από τελευταίο ρεπορτάζ τώρα, και σύμφωνα με σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες. Δυσαρέσκεια υπάρχει, μαθαίνουμε, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την καθυστέρηση με την οποία δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το ΑΕΠ. Οπως είναι γνωστό, η ΕΛΣΤΑΤ έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τα στοιχεία στις 4 Σεπτεμβρίου και εν τω μεταξύ το οικονομικό επιτελείο έχει να σχεδιάσει τα φθινοπωρινά μέτρα και να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2021, με βάση τα δεδομένα του οποίου θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τις φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ. Για όλα αυτά, το ΑΕΠ β΄ τριμήνου θα είναι κρίσιμο, αλλά όχι εγκαίρως διαθέσιμο. Εξ ου και η γκρίνια.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....