| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 22/05/20

 

 

Αρκετά ικανοποιητικό, προσοχή στα εργασιακά ….

 

Θα ξεκινήσουμε σχολιάζοντας τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις και συνολικά το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, λέγοντας πως συνολικά το πακέτο είναι αρκετά ικανοποιητικό. Σίγουρα υπάρχουνε πολλά που μπορεί να πει κανείς, όπως και για τον τρόπο που δόθηκαν πολλές φορές τα περιβόητα 800αρια. Ωστόσο θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι απαιτούνταν ταχύτατες αποφάσεις. Και παρά τα όποια λάθη και τις όποιες ενστάσεις, άλλοτε σωστές άλλοτε όχι. Το τελικό πακέτο μέτρων κατά την άποψη μας είναι αρκετά πάνω του μετρίου.

 

Βέβαια θα κάνουμε και μια άλλη βασική επισήμανση. Ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει να είναι πολύ προσεκτική με τα εργασιακά. Δε λέμε πως δεν είναι. Ωστόσο νιώθουμε πως υπάρχει μια λανθασμένη τάση προς χαλάρωση πολλών πραγμάτων. Επαναλαμβάνουμε πως το τελευταίο πράγμα που θέλει η κατανάλωση σε αυτή τη φάση είναι μια κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αλλά πραγματικά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

 
 

 

Συμφωνούμε απόλυτα με αυτό

 

Στον τουρισμό τώρα και αν και είναι αλήθεια πως η τελευταία συνέντευξη Θεοχάρη, αναφορικά με τους βρετανούς τουρίστες, μας μπέρδεψε κάπως. Συμφωνούμε απόλυτα με τις αρχικές εξαγγελίες για «απελευθέρωση» του τουρισμού με είσοδο χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα. Και συμφωνούμε απόλυτα, γιατί όσο και αν υπάρχουνε ενστάσεις, πιστεύουμε πως η χώρα θα πρέπει να βάλει το ζήτημα της διάσωσης του τουρισμού (ότι τέλος πάντων μπορούμε) και την ελληνική οικονομία, όσο πιο ψηλά γίνεται. Αλλά πραγματικά πολύ ψηλά, αφού όπως πάρα πολλές φορές έχουμε γράψει. Όσο μεγαλύτερες απώλειες στον τουρισμό, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια νέα κρίση υπάρχει.

 
 

 

7,5 με 8 στα 10


Και με τη χώρα να θέλουμε να ελπίζουμε πως βρίσκεται πλέον σε μια άλλη φάση, εν αναμονή και του ανοίγματος της εστίασης και του τουρισμού. Θα κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης σχετικά το πώς χειρίστηκε την κρίση του Covid-19 όλους αυτούς τους μήνες. Χωρίς λοιπόν να είμαστε ΝΔ και αυτό το γνωρίζετε όσοι μας διαβάζουνε καιρό. Θα βάζαμε στην ελληνική κυβέρνηση 7,5 με 8 στα 10. Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν ξέρουμε αρκετές κυβερνήσεις στην Ευρώπη που να παίρνουνε τέτοιο βαθμό, σε μια πρωτόγνωρη κρίση.

 
 

 

Ανεργία

 

Με το μεγάλο ερώτημα για την κοινωνία να είναι πόσο θα αυξηθεί ο τουρισμό; Πάμε να δούμε τα όσα ανέφερε ο ΣΕΒ στο τελευταίο του ενημερωτικό.

 

Για όποιον λοιπόν δεν την έχει διαβάσει, υπάρχει εκτίμηση για να διαμορφωθεί η ανεργία κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού κατά μέσο όρο το 2020 από 17,2% το 2019, με την απασχόληση σε μέσους όρους να μειώνεται κατά 3,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνεται στο report του ΣΕΒ, μείωση της απασχόλησης κατά 155 χιλ. άτομα αρχή-τέλος το 2020, με τη μισθωτή απασχόληση να μειώνεται κατά 101 χιλ. και τους αυτοαπασχολούμενους, που αποτελούν διαχρονικά το 35% της απασχόλησης, κατά 54 χιλ. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι από τα 101 χιλ. άτομα που θα μειωθεί η μισθωτή απασχόληση, ολόκληρη στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, περίπου 13 χιλ. θα είναι η μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό και 88 χιλ. στους λοιπούς κλάδους, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος κάθε κλάδου πριν την τρέχουσα κρίση. Η οικονομία, όμως, παρουσιάζει εποχιακές διακυμάνσεις, ιδίως στον τουρισμό, με πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο που σταδιακά αποκλιμακώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.

Σύμφωνα με την ανάλυση προκύπτει ότι, στην περίοδο Μαρτίου - Ιουλίου 2020 οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224 χιλ. άτομα, και στους λοιπούς κλάδους κατά 141 χιλ. άτομα, δηλαδή συνολικά 365 χιλ. άτομα περίπου. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από την νέα ανεργία συμπολιτών μας θα ανέλθει σε περίπου 580 χιλ. άτομα για 5 μήνες.

 

 

 

Covid-19

 

Και θα κλείσουμε με κάποιες όχι και τόσο ευχάριστες εκτιμήσεις για την πορεία του Covid-19, αν και προσωπικά συνεχίζουμε να πιστεύουμε (χωρίς φυσικά να είμαστε επιδημιολόγοι) ότι δεύτερο lockdown δε θα υπάρξει, αφού πλέον παγκοσμίως το οικονομικό κόστος έχει μπει πολύ ψηλά.

 

------------------------

 

Στη δυσάρεστη εκτίμηση λοιπόν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη είναι δεδομένο και τα πραγματικά ερωτήματα είναι πότε θα εμφανιστεί και πόσο σφοδρό θα είναι, προχώρησε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), Αντρέα Αμον. Η Αμον υπογράμμισε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να θεωρήσουμε ότι ο κορωνοϊός ανήκει στο παρελθόν.

 

Ερωτηθείσα από την εφημερίδα Guardian αν η πανδημία θα έχει δεύτερο κύμα, όπως συνέβη με την ισπανική γρίπη πριν από έναν αιώνα, η Γερμανίδα λοιμωξιολόγος απάντησε: «Το ερώτημα για το δεύτερο κύμα είναι πότε και πόσο μεγάλο. Κατά την άποψή μου, αυτό πρέπει να ρωτάμε… Κοιτάζοντας τα χαρακτηριστικά του ιού, το γεγονός ότι σε διάφορες χώρες έχουμε ανοσία από 2% έως 14%, σημαίνει ότι τουλάχιστον 85% του πληθυσμού μπορεί ακόμη να νοσήσει. Ο ιός είναι γύρω μας και κυκλοφορεί πολύ περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Δεν θέλω να φέρω την καταστροφή, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε εντελώς».

 

Η Αμον επεσήμανε, επίσης, πόσο κομβικό ρόλο στη διάδοση του κορωνοϊού στην Ευρώπη έπαιξαν οι χειμερινές διακοπές του Μαρτίου στα χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας και της Ιταλίας. «Οι κλειστές καμπίνες των τελεφερίκ είναι ιδανικά μέρη για τη διάδοση του ιού», σημείωσε. Ως προς τις θερινές διακοπές, δήλωσε ότι η ίδια δεν έχει ακόμη κανονίσει τις δικές της και προειδοποίησε τους Ευρωπαίους να μη θεωρούν ότι το καλοκαίρι του 2020 θα κάνουν ό,τι και το καλοκαίρι του 2019.

 

Η κατεξοχήν χώρα στην οποία το καλοκαίρι θα αργήσει να έρθει είναι η Ισπανία, η οποία προχωρά με εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Τουλάχιστον έως τις αρχές Ιουλίου, όλοι οι νεοαφιχθέντες στη χώρα θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, ενώ η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική για όλα τα άτομα μετά την ηλικία των έξι ετών. Η Ιταλία, αντιθέτως, επέσπευσε το άνοιγμα, ανακοινώνοντας ότι από τις 3 Ιουνίου δεν θα υπάρχουν έλεγχοι στις αφίξεις από χώρες της Ζώνης Σένγκεν. Οπως επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, η ιταλική κυβέρνηση μεταβίβασε την αρμοδιότητα για τον ρυθμό άρσης των μέτρων στις περιφέρειες, με στόχο να τους μεταβιβάσει και την πολιτική ευθύνη σε περίπτωση νέας έξαρσης. Αντιθέτως, στην Ισπανία οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη Μαδρίτη και οι προστριβές ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τις περιοχές που επιθυμούν ταχύτερη άρση των περιορισμών είναι έντονες. Τέλος, από τις αποφάσεις για το άνοιγμα των συνόρων εξαιρείται η Σουηδία, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τις γύρω χώρες, λόγω του πολλαπλάσιου αριθμού κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Σκανδιναβία.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....