| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 23/09/19

 

 

Διαβεβαιώσεις

 

Θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας και με βάση το τελευταίο ρεπορτάζ, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ.  Σταϊκούρας φέρεται να διαβεβαίωσε την επενδυτική κοινότητα στο Λονδίνο ότι και το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι επίσης πάνω από το στόχο, με επαρκές περιθώριο για τις μειώσεις φόρων που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός. Αλλά πέραν των δηλώσεων και αν και πάντα κρατάμε επιφυλάξεις. Με ενδιαφέρον διαβάζουμε πως αυτές δεν είναι απλώς ευσεβείς πόθοι. Αλλά ότι υπάρχουνε αναλυτικά στοιχεία που στηρίζουνε την αισιοδοξία αυτής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση και τα τελευταία στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στηρίζουνε αυτήν την αισιοδοξία, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά και το πρώτο μισό του 2020.

 
 
 

 

Προς τα τέλη της εβδομάδας ….

 

Και σε σχέση με τα της οικονομίας, δεν αποκλείουμε η εβδομάδα να τελειώσει με θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας. Ακούγονται πολλά για τις πιθανές θετικές ειδήσεις που θα βγούνε. Και θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει.

 
 
 

 

Εκλογικός νόμος

 

Από το τελευταία ρεπορτάζ πάντα. Με ενδιαφέρον διαβάσαμε πως σε εκλογικό σύστημα που θα προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα θα διασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν συγκεντρώνει ποσοστό στην περιοχή του 37% προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην «Καθημερινή της Κυριακής», στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι να αυξήσει το όριο του 3% που απαιτείται προκειμένου ένα κόμμα να εισέλθει στη Βουλή.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα θα πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να φτιαχτεί ένα σύστημα, που να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους ακυβερνησίας της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και με συστήματα όπως αυτό που πέρασε ο Σύριζα, μόνο αυτό δε συμβαίνει.

 
 
 


 

Το περιμέναμε ….

 

Σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού επί τα χείρω προχώρησε ο ΕΦΚΑ και αντί πλεονάσματος 245 εκατ. ευρώ που προέβλεπε, θα έχει τελικά φέτος έλλειμμα 48,6 εκατ. ευρώ. Αυτό δημιουργεί δημοσιονομική «τρύπα» της τάξεως των 293,7 εκατ. ευρώ, που επηρεάζει αρνητικά την προσπάθεια επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια ιστορία που προκαλεί μεγάλη κόντρα μεταξύ κυβέρνηση – αντιπολίτευσης. Ωστόσο εμείς θα θυμίσουμε πως είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας λίγο πριν τις εκλογές. Πως τα επιμέρους στοιχεία που θα βρει η νέα κυβέρνηση μπορεί να κρύβει αρνητικές εκπλήξεις.

 
 
 

 

 

Πολύ θετικό

 

Και θα επιστρέψουμε κλείνοντας στα της οικονομίας και σε κάτι που είδαμε πολύ θετικά. Έχοντας εκφράσει αρκετές φορές την ανησυχία μας για την πορεία του τουρισμού τη φετινή χρονιά. Δεν κρύβουμε πως είδαμε πολύ θετικά τα τελευταία στοιχεία. Ειδικότερα, οι τουριστικές εισπράξεις αυξάνονται με διψήφια ποσοστά τούς πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, αύξηση των τουριστικών εσόδων στα 9,15 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου, με άνοδο της τάξεως του 13,6% σε ετήσια βάση, καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Τον Ιούλιο, τα έσοδα από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν στα 3,64 δισ. ευρώ, από 3,28 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, τον Ιούλιο του 2019 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 34 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2018.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

Plus500

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....