| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 23/09/20

 

 

Πολύ πιο σωστό … Το φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή

 

Θα ξεκινήσουμε και σήμερα με το κρίσιμο ζήτημα του lockdown ….. Και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες – ρεπορτάζ που ευχόμαστε να επιβεβαιωθούνε …. Αφού είναι κάτι το οποίο φωνάζουμε από τον πρώτο καιρό …. Όλα δείχνουνε πως πάμε για ένα υβριδικό μοντέλο και όχι ένα καθολικό lockdown …..

 

Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- με το οποίο επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα.

 

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, βρίσκονται στο τραπέζι των επιχειρησιακών σχεδιασμών των ελληνικών αρχών ….

 

Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού και των εστιών υπερμετάδοσης.\ 

 

Παράλληλα, η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και πλατείες σε επιβαρυμένες περιοχές είναι δεδομένη, το ίδιο και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των «κόκκινων» περιοχών. Για το λόγο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. είναι έτοιμη να σφραγίσει πλατείες με κορδέλες και να υπάρχει ισχυρή αστυνόμευση. 

 

Σύμφωνα πάντα με τα σχετικά ρεπορτάζ, σε ότι αφορά την απαγόρευση μετακινήσεων των πολιτών στις κόκκινες περιοχές, τα εργαλεία υπάρχουν. Αναμένεται να επιστρέψει το sms ή τα έντυπα μετακίνησης εφόσον προκριθεί το μοντέλο της Μαδρίτης.

 

Στις επιβαρυμένες περιοχές της Μαδρίτης το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφέ,κλπ, εκτός από τους γενικούς υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν για το όριο ατόμων, είναι περιορισμένο: τα καταστήματα κλείνουν στις 10μμ εκτός εκείνων που κάνουν διανομές. Κι ακόμη, έχει περιοριστεί περαιτέρω σε σχέση με τις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές η πληρότητα των χώρων λατρείας και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε μια θρησκευτική τελετή.

 
 

 

Ναι μεν αλλά …

 

Από τις δηλώσεις που ξεχώρισαν χθες, αν και δεν σχολιάστηκαν πολύ. Ήταν η διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown!!!

 

Ο κ. Σταικούρας εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει αλλά και για να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ.

 

Πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown και πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς και να αποφασίζει.

 

Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία.

 

Σχετικά με την ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου στο 8%, ωστόσο η αβεβαιότητα είναι τρομερή και ενδέχεται όπως είπε να τον ακούσουμε σε 15 ημέρες να αλλάζει τις εκτιμήσεις του.

 

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μια ύφεση βαθιά του 8% δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού αλλά ρεαλισμού και πως αποδεικνύει πως δεν επιβεβαιώνεται το αρχικό σενάριο πως η Ελλάδα θα είχε την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρώπη.

 

Και όπως αναφέραμε, με ενδιαφέρον ακούσαμε τις δηλώσεις του κ. Σταικούρα και την αναφορά του ότι αντέχει η οικονομία. Και συνολικά δε διαφωνούμε, αφού σίγουρα η Ελληνική οικονομία δεν διατρέχει κίνδυνο χρεοκοπίας. Ωστόσο για πολλές από τις επιχειρήσεις και ειδικά τις πιο μικρές, που δεν έχουνε και το ανάλογο λίπος δεν είναι έτσι. Όπως είχαμε αναφέρει και χθες και ακόμη και αν υπάρξει μια σχετική βοήθεια από το κράτος, ένα δεύτερο lockdown και όλη αυτή η αβεβαιότητα που αρχίζει να διαμορφώνεται, θα γονατίσει σε πολλές επιχειρήσεις, με κίνδυνο να χαθούνε αρκετές θέσεις εργασίας …..

 
 

 

Αρκετά θετική εξέλιξη

 

Τώρα από το τελευταίο ρεπορτάζ. Αν και κρατάμε επιφυλάξεις κατά πόσο αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Πολύ ενδιαφέροντα ήτανε αυτά που έγραφε η Καθημερινή στις αρχές της εβδομάδας. Ειδικότερα, κοντά σε τελική, επίσημη συμφωνία για εγκαθίδρυση μιας 24ωρης γραμμής ανάμεσα στις ανώτατες στρατιωτικές αρχές σε Ελλάδα και Τουρκία, με σκοπό την αποφυγή ατυχήματος στον Εβρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκονται οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών που συζητούν τις τελευταίες εβδομάδες με τη διαμεσολάβηση του Βρετανού προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς, αλλά και του Αμερικανού αντιπροέδρου της, Σκοτ Κίντσβατερ. 

 

H «Κ» αποκαλύπτει μια από τις πρώτες εκδοχές του άτυπου εγγράφου που είχε συντάξει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και αποτέλεσε πρόπλασμα για την ανταλλαγή απόψεων Ελλάδας και Τουρκίας, έργο που ανέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες οι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι των δύο χωρών, ο αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος και ο ομόλογός του αντιπτέραρχος Ισμαήλ Ουνέρ.             Έως σήμερα το έγγραφο έχει υποστεί τουλάχιστον οκτώ μετατροπές, έπειτα από ισάριθμες προτάσεις που κατέθεταν προς τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ή της Τουρκίας, υπό τη μορφή υποβολής σχολίων.

 

Από τις επτά παραγράφους του άτυπου εγγράφου με τίτλο «προσχέδιο προκαταρκτικού εγγράφου για τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων του ΝΑΤΟ», πλέον ενδεικτική της μορφής των επαφών ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες είναι η πέμπτη. Τονίζεται ότι «για να διασφαλίσουμε ότι τα έθνη μας έχουν το όφελος της στρατιωτικής κατεύθυνσης και ηγεσίας στο υψηλότερο επίπεδο, δεσμευόμαστε στην άμεση διαθεσιμότητα 24ωρων γραμμών απευθείας επικοινωνίας μέσω ασφαλών νατοϊκών και διμερών δικτύων επικοινωνίας, ώστε να μπορούμε να έλθουμε σε επαφή και να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση όποτε είναι απαραίτητο και να συζητήσουμε επείγοντα ζητήματος ενδιαφέροντος που προκύπτουν από τις στρατιωτικές δραστηριότητες και τους ελιγμούς μας». 

 
 
 

 

Ενδιαφέρον

 

Και συνεχίζοντας και σε σχέση με τα παραπάνω. Πολύ ενδιαφέρουσα βρήκαμε και την παρακάτω ιστορία:

 

Όπως διαβάσαμε, πρακτικά αυτή η «κόκκινη γραμμή» λειτούργησε μέχρι την απόπειρα πραξικοπήματος. Ενδεικτικό παράδειγμα ήταν η επικοινωνία που είχαν τον Απρίλιο του 2016 οι τότε αρχηγοί ΓΕΑ Ελλάδας, Χρήστος Βαΐτσης, και Τουρκίας, Αμπιντίν Ουνάλ, όταν ένα τουρκικό ιπτάμενο τάνκερ KC-135 πέταξε πάνω από τη Λέσβο ενώ ανεφοδίαζε ένα τουρκικό F-4. Η υπερπτήση ενεργοποίησε την «κόκκινη γραμμή», τα τουρκικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν και η περαιτέρω κρίση αποφεύχθηκε. Μάλιστα, δύο μήνες αργότερα (τον Ιούνιο του 2016) ο κ. Βαΐτσης πραγματοποίησε ως αρχηγός ΓΕΑ επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα, προσκεκλημένος του ομολόγου του.

 

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016 στην Τουρκία, οι όποιοι υφιστάμενοι στρατιωτικοί δίαυλοι σε ανώτατο επίπεδο διακόπηκαν. 

 

 

 

 

Covid-19

 

Και κλείνοντας με τον Covid-19, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει προσωρινές μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής σε πολλές χώρες, σύμφωνα με νέα μελέτη, την πρώτης του είδους της, επικεφαλής της οποίας ήταν ο δρ Γκιγιόμ Μαρουά, του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αυστρία.

 

Αναλυτικά, η μελέτη κατέδειξε πως η πανδημική νόσος Covid-19 πιθανώς θα επιφέρει μία βραχυπρόθεσμη μείωση στο μέσο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων ιδίως σε εκείνες τις χώρες όπου ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα μολυνθεί από τον κορονοϊό.

 

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέπτυξαν ένα μοντέλο προσομοίωσης που συνυπολογίζει την πιθανότητα μόλυνσης από τον νέο ιό, καθώς επίσης την πιθανότητα θανάτου από αυτόν ή από άλλη αιτία, ανάλογα με κάθε ξεχωριστή ηλικιακή ομάδα.

 

Το μοντέλο εκτιμά ότι όσο ο επιπολασμός της Covid-19 (ο βαθμός εξάπλωσής της στον πληθυσμό) είναι πολύ μικρός, το προσδόκιμο ζωής δεν επηρεάζεται. Αν, όμως, ο επιπολασμός φθάσει το 2% του πληθυσμού τότε θα υπάρξει μία μικρή μείωση στο προσδόκιμο ζωής στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου το τελευταίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (περίπου στα 80 χρόνια). «Με έναν επιπολασμό της τάξης του 10%, η απώλεια στο προσδόκιμο ζωής είναι πιθανό να ξεπεράσει το ένα έτος στις χώρες με υψηλό προσδόκιμο, όπως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Με επιπολασμό 50%, η απώλεια στο προσδόκιμο ζωής μεταφράζεται σε τρία έως εννέα έτη σε αυτές τις περιοχές. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες η επίπτωση θα είναι μικρότερη, δεδομένου ότι ήδη είναι μικρότερη η επιβίωση των ηλικιωμένων. Πάντως, ακόμη και στις περιοχές όπου το προσδόκιμο ζωής θα επηρεαστεί περισσότερο, πιθανότατα θα ανακάμψει μόλις τελειώσει η πανδημία», δήλωσε ο Μαρουά.

 

«Η Ευρώπη χρειάστηκε σχεδόν 20 χρόνια προκειμένου το μέσο προσδόκιμο ζωής τη στιγμή της γέννησης να αυξηθεί κατά έξι χρόνια, από τα 72,8 έτη το 1990 στα 78,6 χρόνια το 2019. Η Covid-19 μπορεί το 2020 να γυρίσει πίσω αυτόν τον δείκτη. Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί. Πάντως, σε πολλές χώρες βλέπουμε ότι η θνητότητα από την Covid-19 ήδη μειώνεται αισθητά, πιθανώς επειδή το πρωτόκολλο θεραπείας της νόσου προσδιορίστηκε καλύτερα», ανέφερε ο ερευνητής Σεργκέι Σερμπόφ.

 

Το προσδόκιμο ζωής, το οποίο δείχνει πόσα χρόνια ο μέσος άνθρωπος σε μία χώρα μπορεί να περιμένει ότι θα ζήσει, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως το επίπεδο υπηρεσιών υγείας, οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, η εκπαίδευση, έκτακτα περιστατικά κ.ά. Αποτελεί δείκτη του επιπέδου ανθρώπινης ανάπτυξης και κατά τον τελευταίο αιώνα έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....