| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 23/12/19

 

ΤτΕ – Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Θα ξεκινήσουμε αναφερόμενοι στα όσα λέει η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην τελευταία της έκθεση. Αναφορικά με τις προοπτικές αναβάθμισης της πιστοληπτική αξιολόγησης της χώρας. Ειδικότερα: 

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποδηλώνει μείωση της αποτίμησης των κινδύνων των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε επίπεδο που αντιστοιχεί με εκείνο ομόλογων κρατών με διαβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία. Προκειμένου να διερευνηθούν οι προοπτικές αντίστοιχης βελτίωσης στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία, κατασκευάστηκε κατάλληλο οικονομετρικό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει την αναπαραγωγή του ποσοτικού σκέλους των πιστοληπτικών αξιολογήσεων. Εκτιμάται ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα επιφέρουν βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος κατά μία βαθμίδα (notch), ενώ επίσης βελτίωση κατά μία βαθμίδα θα επιφέρει η άνοδος της θέσης της χώρας στους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και δεν έχουν ληφθεί υπόψη ακόμη από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τέλος, για την αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική κατηγορία κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να επιτευχθεί η επάνοδος των δεικτών διακυβέρνησης στα προ κρίσης επίπεδα.

Η σημασία των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των κρατών

Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις του αξιόχρεου των κρατών (sovereign credit ratings) αποτελούν το πλέον διαδεδομένο μέτρο εκτίμησης του πιστωτικού κινδύνου στα κρατικά ομόλογα, καθώς παρέχουν πληροφόρηση ως προς τη σχετική πιστοληπτική ικανότητα των κρατών. Χρησιμεύουν στην αξιολόγηση των κινδύνων των επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα, ενώ στην ευρωζώνη έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε συνάρτηση με το ρυθμιστικό πλαίσιο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχεται κρατικά ομόλογα με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη της επενδυτικής κατηγορίας1 ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Πέρα από τους οίκους αξιολόγησης όμως, η αποτίμηση των κινδύνων των κρατικών ομολόγων γίνεται και από τις αγορές, και αποτυπώνεται στο ύψος των αποδόσεων των ομολόγων. Έτσι, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων από το τέλος του β’ τριμήνου του 2019 υποδηλώνει βελτίωση της αποτίμησης των κινδύνων των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

 
 

«Φρίκη»

Μόνο ως «φρίκη» για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα παρακάτω στατιστικά.

Σε 16 λοιπόν χρόνια θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 µαθητές και το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει µειωθεί κατά 3 εκατοµµύρια.

Σύμφωνα με την έκθεση της Βουλής, η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια χώρα... γερόντων, καθώς τα επόμενα τριάντα χρόνια οι θάνατοι θα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Η Ελλάδα δεν γνώρισε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την «έκρηξη» των γεννήσεων που σημάδεψε την πλειονότητα των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη. 

Η μεγάλη μείωση των γεννήσεων στα χρόνια της σκληρής κρίσης έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά κλείνουν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα!

Λόγω έλλειψης μαθητών αποφασίστηκε το κλείσιμο 14 νηπιαγωγείων και 9 δημοτικών σε 19 δήμους της Αττικής, από τη Βούλα και τον Μαραθώνα μέχρι τον Γέρακα και τα Μέγαρα.

----------------

Και όπως άπειρες φορές έχουμε σχολιάσει. Μια χώρα χωρίς πληθυσμό από πίσω. Πέραν όλων των άλλων. Απλά δε μπορεί να ελπίζει σε μια ανθηρή οικονομία. Και θα επαναλάβουμε. Πως είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως το πρόβλημα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Είναι ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα, που δυσχεράνει την όποια προσπάθεια να πιάσουμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.

 
 

Εξαιρετικά μεγάλο νούμερο

Από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Και κρατάμε. Ασχέτως αν καταγράφεται μείωση της ανεργίας …. Και γενική βελτίωση της οικονομίας. Είναι πως σε 1.018.503 άτομα ανέρχεται το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Νοέμβριο 2019. Και όπως και αν το δει κανείς, αυτός είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο νούμερο.

 Από αυτά λοιπόν, 492.021 (ποσοστό 48,31%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών. Και 526.482 (ποσοστό 51,69%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Οι άνδρες ανέρχονται σε 379.143 (ποσοστό 37,23%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 639.360 (ποσοστό 62,77%).

Όσον αφορά το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), για τον Νοέμβριο του 2019, ανήλθε σε 65.440 άτομα.

Από αυτά 65.433 (ποσοστό 99,99%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 7 (ποσοστό 0,01%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 21.865 (ποσοστό 33,41%) και οι γυναίκες σε 43.575 (ποσοστό 66,59%).

Σχετικά με το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), αυτό για τον Νοέμβριο 2019, ανέρχεται σε 154.233 άτομα, από τα οποία οι 103.220 (ποσοστό 66,92%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 51.013 (ποσοστό 33,08%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 65.198 (ποσοστό 42,27%) και οι γυναίκες σε 89.035 (ποσοστό 57,73%).

Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 90.141 (ποσοστό 58,44%) είναι κοινοί, 1.980 (ποσοστό 1,28%) είναι οικοδόμοι, 51.013 (ποσοστό 33,08%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 8.062 (ποσοστό 5,23%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 2.925 (ποσοστό 1,90%) είναι εκπαιδευτικοί, και 112 (ποσοστό 0,07%) είναι λοιποί.

 
 

Πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις

Θα επιστρέψουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος και της πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις της. Ειδικότερα, σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8%, της απασχόλησης κατά 3,7% και των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 6,9% μπορούν να οδηγήσουν μακροχρόνια οι μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν το φθινόπωρο, στο πλαίσιο του λεγόμενου αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχετική ανάλυση στην οποία προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία περιλαμβάνεται στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική. Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω είναι η εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων και μάλιστα άμεσα, κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται πολύ πιθανό να συμβεί, μόνο και μόνο λόγω του γεγονότος ότι σε αρκετές από αυτές απαιτείται και δευτερογενής νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις, Προεδρικά Διατάγματα κ.ά.).

Η επίδραση της άμεσης και πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων εκτιμάται ότι σε βάθος τριετίας θα είναι αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,24%, των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 7,01% και της απασχόλησης κατά 2,77%. Εάν, ωστόσο, η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων επέλθει σταδιακά σε διάστημα πέντε ετών αντί για το πρώτο έτος, η αύξηση του ΑΕΠ τα τρία πρώτα έτη εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 60% μικρότερη. «Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έχουν σημαντικό κόστος σε όρους ανάπτυξης», σημειώνει η ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές μεταρρυθμίσεις που συμπεριελήφθησαν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο –πλέον πρόκειται για τον νόμο 4635/2019 με τον διακριτικό τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»– είναι οι ακόλουθες:

• Ρήτρες εξαίρεσης στις συλλογικές συμβάσεις, δημιουργία μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών, αύξηση της δυσκολίας προσφυγής σε διαιτησία στη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης και διατάξεις για τη μερική απασχόληση.

• Κίνητρα για στρατηγικές επενδύσεις, διατάξεις για τις τηλεπικοινωνίες, επέκταση των επιχειρηματικών πάρκων, απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, διατάξεις για την ταχύτερη έγκριση των επενδυτικών σχεδίων, εθνικό μητρώο υποδομών, εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών/παρατηρητήριο γραφειοκρατίας, διατάξεις για την απλούστευση των δημόσιων συμβάσεων, διατάξεις για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης/δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις θα μειώσουν το διοικητικό βάρος, θα ενισχύσουν την καινοτομία, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, ενώ θα βελτιώσουν και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

 
 

Σε άλλη χώρα θα ήτανε ήδη φυλακή

Τέλος και επειδή την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε μεγάλη συζήτηση με την παραίτηση του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από τη Folli Follie. Και για ακόμη μια φορά θα επαναλάβουμε πως αυτά συμβαίνουνε μόνο στην Ελλάδα. Όπως και άλλες φορές έχουμε σχολιάσει. Σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα. Μετά από ένα τέτοιο σκάνδαλο. Οι βασικοί υπεύθυνοι θα είχανε, εδώ και μήνες. Μπει φυλακή. Στην Ελλάδα, 1,5 χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ακόμη συζητάμε για το αν ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα φύγει ή όχι από την εταιρεία.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....