| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 25/01/21

 

 

Όλο και πέφτει η εκτίμηση για την ανάπτυξη

 

Με την ιστορία να είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, με την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, παρά την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, να μην καταφέρνει να επιτύχει το στόχο που έχει τεθεί για την ανάπτυξη. Κάτι το οποίο συμβαίνει όλα τα 10 χρόνια της ελληνικής κρίσης, κάτι το οποίο σε σχέση με αυτά που αναφέρουμε συνεχώς, μόνο τυχαίο δεν είναι … Και όλα δείχνουνε πως αυτό θα συμβεί ακόμη μια φορά, με τη χώρα να επιτυγχάνει ανάπτυξη, αλλά πολύ μικρότερη του στόχου. Και όλα αυτά μετά το -10% που αναμένεται το 2020. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως και η Fitch στην τελευταία της έκθεση μείωσε το στόχο για την ανάπτυξη το 2021 στο μόλις 3% .. Και όπως χαρακτηριστικά έχουμε σχολιάσει …. Εκεί που η παγκόσμια οικονομία θα φτάσει στο peak του 2019 στο τέλος του 2021 άντε αρχές 2022 … Εμείς θα κάνουμε 3 ίσως και 4 χρόνια να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019 που είναι και -22% από το peak του 2008 και τα 250δις ευρώ!!!

Μπράβο μας και πάλι μπράβο μας …

 
 

 

Τεράστια νούμερα

 

Και μια που μιλάμε για την ελληνική οικονομία και αν και ασχέτως των όσο γράφουμε, έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία κυρίως λόγω του όγκου της βοήθειας από την ευρωζώνη – Ε.Ε. Όταν βλέπουμε μερικά στοιχεία, όπως τα παρακάτω δεν ξέρουμε μήπως κάνουμε λάθος …

 

Ειδικότερα αναφερόμαστε στην αναμενόμενη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, οποία με βάση σχετικά ρεπορτάζ προβληματίζει την κυβέρνηση που σκέφτεται, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά ρεπορτάζ, τη θέσπιση νέας ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για να αποφύγει τη διόγκωσή τους, όπως έγινε τα χρόνια των μνημονίων. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά τον Οκτώβριο που δημιουργήθηκαν 1 δισ. ευρώ νέα χρέη, τον Νοέμβριο χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους 847 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (αυτά που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους) ανέρχονται στα 5,78 δισ. έναντι 4,939  δισ. ευρώ στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

 

Παράλληλα, ο αριθμός των φορολογουμένων με χρέη στην εφορία αυξήθηκε και ανέρχεται σε 4,278 εκατ. από 3,8 εκατ. τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από την ανάλυση των στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των προηγούμενων ετών έχουν ξεπεράσει τα 107,58 δισ. ευρώ και ακόμα και μετά την αφαίρεση 24 δισ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», το ποσό που οφείλουν τα 4,27 εκατ. επιχειρήσεων και φορολογουμένων ανέρχεται στα 83,6 δισ. ευρώ.

 

Ειλικρινά δεν ξέρουμε που θα βγάλει αυτό το πράγμα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το μεγάλο όγκο των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή και υπάρχουνε εκτιμήσεις για ένα νέο κοκκίνισμα δανείων ύψους 8-10δις ευρώ!!

 
 

 

Αυτό μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω, εμείς κρατάμε κάτι επίσης που μας ανησυχεί. Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία, στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση εντοπίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι των δανείων που βρίσκονταν σε αναστολή στο τέλος του 2020, στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παρέχουν οι τράπεζες σε ενήμερους πριν την πανδημία, αλλά πληττόμενους σήμερα οφειλέτες.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, από τα 21 δισ. ευρώ των μορατόριων πληρωμών, το ένα τρίτο αφορά τον κλάδο εστίασης και παροχής καταλύματος, το 17% το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ενώ ακολουθούν ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευσης (12%) και η μεταποίηση (12%).

 

Η κεντρική τράπεζα χαρακτηρίζει αξιοσημείωτο το γεγονός πως το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου.

 
 

 

Αν λάβουμε υπόψη όμως και το μαύρο χρήμα  … πάμε σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα..

 

Και μια που πιάσαμε την ελληνική οικονομία, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 εμφάνισε πλεόνασμα 3,514 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 15,406 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Μείωση κατά 13,638 δισ. (-76,3%) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4,247 δισ. Η μείωση των εισπράξεων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλεται στην πτώση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 76,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 2,7%.

 

Στο ενδεκάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό μαζί με τη βρετανική, μειώθηκαν κατά 61,4% και διαμορφώθηκαν σε 1,132 δισ., ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία παρουσίασαν πτώση κατά 66,3% στα 366 εκατ. Από τις χώρες εκτός Ε.Ε.-27, μείωση κατά 70,7% κατέγραψαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 745 εκατ. ευρώ, ενώ από τις ΗΠΑ παρουσίασαν πτώση κατά 93,0% στα 82 εκατ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 96,9% στα 13 εκατ.

 

-------------------

 

Και εμείς θέλουμε να σχολιάσουμε κάτι άλλο. Πως όλα αυτά τα νούμερα αφορούνε τα επίσημα νούμερα. Υπάρχουνε εκτιμήσεις πως ο τουρισμός δουλεύει με περίπου 25- 30% φοροδιαφυγή (κάποιοι μιλάμε ακόμη και για 40%). Και καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό, για την πραγματική απώλεια εισοδημάτων. Λαμβάνοντας υπόψη και τον πολλαπλασιαστή χρήματος, μιλάμε για πραγματικά τεράστια νούμερα .. ειδικά όταν μιλάμε για μια χώρα με ΑΕΠ στο τέλος του 2020, 175δις ευρώ.

 
 
 

Μια Γαλλίδα στο Πεντάγωνο για τα Rafale

 

Τώρα όπως σχολίαζε ο «Βηματοδότης» … Τη Δευτέρα (που αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία) αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας  Φλοράνς Παρλί. Έρχεται για να υπογράψει μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τη σύμβαση για την προμήθεια των 18 (καινούργιων και μεταχειρισμένων) Rafale, που θα ενισχύσουν σημαντικά την Πολεμική μας Αεροπορία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παραθέσει γεύμα στο Πεντάγωνο στη Γαλλίδα ομόλογό του με την οποία έχουν να συζητήσουν πολλά θέματα, όπως την αμυντική συνεργασία καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα.

 

 

Τα πρώτα Rafale στις 4 Φεβρουαρίου

 

Υπήρχε μια σκέψη η άφιξη της Γαλλίδας υπουργού να γινόταν παράλληλα με την άφιξη τεσσάρων Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τελικά τα τέσσερα Rafale θα έρθουν στην χώρα μας στις 4 Φεβρουαρίου, μαζί με ένα αεροσκάφος υποστήριξης και με ένα ιπτάμενο τάνκερ για συνεκπαίδευση με ελληνικά Mirage και F-16. Από τις 4 Φεβρουαρίου και μετά θα βλέπουμε πολύ συχνά γαλλικά αεροσκάφη στους ελληνικούς ουρανούς. Ένα σμήνος Rafale θα πετάξει τιμητικά πάνω από την Αθήνα στις 25 Μαρτίου, κατά την εθνική μας επέτειο τιμώντας τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Τα Rafale θα πετάξουν με Γάλλους χειριστές. Ενώ στα μέσα του 2021 θα έρθουν τα πρώτα Rafale με ελληνικά χρώματα στην Τανάγρα.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....