| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 25/09/20

 

 

Τουρισμός

 

Θα ξεκινήσουμε τον τουρισμό, ο οποίος έχει τη γνωστή πολύ μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία. Τουρισμός που όλα δείχνουνε πως θα πάρει στο καλό σενάριο, 2 με 3 χρόνια να επιστρέψει στο 2019 και αν ……

 

Πολύ ενδιαφέροντα βρήκαμε τα ευρήματα τελευταίων αναλύσεων για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία …..

 

Το 2019 ήταν λοιπόν η χρονιά που ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις που είχε ποτέ, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία δύο μελετών του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), στις οποίες αποτυπώνεται η σημαντική συμβολή που είχε ο τουριστικός τομέας στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

 

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης  σχετικά με τη «συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2019» δείχνουν ότι:

 

  • Ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στην οικονομία της χώρας με 23,4 δισ. ευρώ (+10,9% ή + 2,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018) ενώ συνολικά (άμεσα και έμμεσα) συνέβαλε από 51,6 δισ. ευρώ έως 62,1 δισ. ευρώ. Η άμεση δραστηριότητα του τουρισμού αντιστοιχεί στο 12,5% του ΑΕΠ και η συνολική από 27,5% έως 33,1%.

  • Η αύξηση της άμεσης συνεισφοράς του τουρισμού εκτιμάται σε 2,3 δισ. ευρώ, όταν η συνολική αύξηση του ΑΕΠ το 2019 ήταν 2,7 δισ. ευρώ.

  • Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τον τουρισμό συμπεριλαμβανομένων των εισπράξεων από τις μεταφορές κάλυψαν το 89% του ελλείματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι εισπράξεις αυτές ισούνται με το 78% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων.

  • Στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό αντιστοιχούσαν άμεσα στο 17,1% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,6% και 45,2%.

  • Ο τουριστικός τομέας είχε σημαντική επενδυτική δραστηριότητα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ σε εγχώρια προστιθέμενη αξία.

  • Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα των Περιφερειών της Κρήτης, των Ιονίων Νήσων και του Νοτίου Αιγαίου.

Η συμβολή στην  απασχόληση

 

Στη δεύτερη μελέτη με θέμα: «Η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση και τους λοιπούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, 2010-2019», τα βασικά ευρήματα έχουν ως εξής:

  • Η απασχόληση στα καταλύματα και στην εστίαση κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του 2019 τον υψηλότερο αριθμό απασχολούμενων (429,2 χιλ.) από το 2010.

  • Τα καταλύματα και η εστίαση έφθασαν να αντιπροσωπεύουν το 10,8% της συνολικής απασχόλησης στο τρίτο τρίμηνο του 2019 (από 7,7% το 2010).

  • Η μερική απασχόληση στην Ελλάδα, τόσο στα καταλύματα και στην εστίαση (17,9%) όσο και στους λοιπούς κλάδους (8,3%) είναι περίπου η μισή σε σύγκριση με τα επίπεδα της ΕΕ-28 (32,6% και 19,5% αντίστοιχα).

  • Οι κυριότερες ηλικιακές ομάδες απασχολούμενων στα καταλύματα και στην εστίαση προέρχονται από τις ηλικίες 30-44 ετών (τρίτο τρίμηνο 2019: 37,6%), ενώ παράλληλα ο τομέας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης σε ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

  • Την περίοδο 2010-2019 παρατηρείται αποκλιμάκωση της ανασφάλιστης εργασίας:

-Καταλύματα: -33,4%, από 2,1 χιλ. το 2010 σε 1,4 χιλ. το 2019

-Εστίαση: -39,5%, από 20,5 χιλ. το 2010 σε 12,4 χιλ. το 2019

-Λοιποί κλάδοι: -45,5%, από 156,8 χιλ. το 2010 σε 85,5 χιλ. το 2019

 
 

 

Μάλλον αφορά και τη χώρα μας αυτή η μελέτη

 

Μια από τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις – αναλύσεις της χθεσινής ημέρας ήταν αυτή του ΔΝΤ, που εκτιμά πως η ανάκαμψη σε πολλές χώρες θα καθυστερεί πάρα πολύ. Και σε σχέση με αυτά που γράφουμε τον τελευταίο καιρό, θεωρούμε δεδομένο πως ανάμεσα σε αυτές τις χώρες θα είναι και η δική μας, η οποία ελλείψει και ενός πραγματικού – αποδοτικού – παραγωγικού μοντέλου. Θα κάνει αρκετά χρόνια να ανακάμψει, σε αντίθεση με την παγκόσμια οικονομία που αρκετά σύντομα θα βρεθεί στο peak που ήτανε, στο τέλος του 2019.

 

Για την ιστορία και όπως ανέφεραν οι αναλυτές – οικονομολόγοι του ΔΝΤ, η κρίση του κορωνοϊού διαρκεί περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ θα απαιτηθούν χρόνια για την επιστροφή ορισμένων χωρών στην οικονομική ανάπτυξη, όπως δήλωσε χθες ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Τζέφρι Οκαμότο στη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

 

Το ΔΝΤ έχει διαθέσει περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικής χρηματοδότησης σε 79 χώρες από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, μεταξύ αυτών 20 δισεκ. δολάρια στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με μία εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

 

Το ταμείο εξακολουθεί να συνεργάζεται με χώρες-μέλη για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και του περιορισμού των οικονομικών επιπτώσεών της, σύμφωνα με τον Οκαμότο.

 

“Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την οικονομική μας δύναμη. Μιλάμε για μία επιστροφή στην ανάπτυξη η οποία θα απαιτήσει χρόνια και αρκετές χώρες, στη διάρκεια της προσπάθειας αυτής είναι πιθανό να χρειαστούν βοήθεια,” πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

 
 

 

Έλεος …

 

Δε θέλουμε να αναφέρουμε το όνομα του οικονομολόγου – καθηγητή, τον οποίο και εκτιμούμε, θεωρώντας τον ως έναν από τους σοβαρούς.  Ωστόσο δε μπορούμε να αποδεχθούμε αυτήν την χαλαρότητα με την οποία μιλάνε κάποιοι, για τις πιθανές οικονομικές συνέπειες ενός νέου lockdown. Όπως λοιπόν ανέφερε ο συγκεκριμένος οικονομολόγος, οι υπολογισμού που έχουνε γίνει, δείχνουν πως ένα lockdown θα στοιχίσει περίπου 0,5% του ΑΕΠ, το οποίο συνεπάγεται, όπως ο ίδιος ο καθηγητής παραδέχθηκε, περίπου 20.000 χαμένες θέσεις εργασίες, με τον καθηγητή να χαρακτηρίζει, με απλότητα, τα νούμερα διαχειρίσιμα.

 

Συγνώμη, αλλά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ελληνική οικονομία και η χώρα, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε με τέτοια χαλαρότητα ….. εντάξει 20.000 θέσεις εργασίας είναι !! Έλεος …… Και το επαναλαμβάνουμε ….. Δεν πρέπει να γίνει lockdown, προτού, πραγματικά, εξαντλήσουμε όλα τα μέσα ελέγχου της πανδημίας…

 
 
 

 

Άντε να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε ….

 

Και πάμε τώρα στις σοβαρές ειδήσεις της ημέρας …..

 

Με δέος λοιπόν διαβάσαμε πως ανακοινώθηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση η ίδρυση της νέας τάσης εντός ΣΥΡΙΖΑ, κεντροδεξιάς απόχρωσης, καθώς πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο βουλευτής του κόμματος (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ) Βασίλης Κόκκαλης.

 

Ανάμεσα στους σημερινούς ομιλητές ήταν και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Αχαΐας Μιλτιάδης Βέρρας, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε «στιγμή προβληματισμού και αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτόν τον τόπο».

Ο Βασίλης Κόκκαλης ανέγνωσε και δήλωση-καλωσόρισμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας: «Με μεγάλη χαρά πληροφορούμαι την κίνηση δεκάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα να δηλώσουν »παρών» στη διεύρυνση του κόμματος. […] Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας να οργανώσετε τη διαδικασία για τη μαζική εγγραφή πολιτών του προοδευτικού κέντρου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Και εμείς μόνο ένα πράγματα μπορούμε να σχολιάσουμε ….. Άντε να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτήν την ταλαίπωρη χώρα;

 

 

 

 

Μια χώρα για γέλια και περισσότερο για κλάματα

 

Την άποψη μας την ξέρετε …. Ότι αυτή η χώρα δε σώζεται …. Και όταν ακούμε πως υπάρχουνε σχολεία στα οποία υπάρχουνε καταλήψεις με έτοιμα, ανάμεσα σε άλλα, τη μη αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale ….. Μόνο ένα πράγμα μπορούμε να πούμε ….. Ότι πράγματι αυτή η χώρα δε σώζεται ….. Αλλά με τίποτα …..

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....