| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 26/10/20

 

 

Αυτό και αν δεν είναι κρίση

 

Σε σχέση με τα όσα έχουμε αναφέρει τις τελευταίες ημέρες, θα ξεκινήσουμε και πάλι με της οικονομίας και δυστυχώς τη νέα οικονομική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα ….. Και αν και σίγουρα πολλά μπορεί να πει κανείς για τη ΓΣΕΕ …… Ωστόσο τα παρακάτω νούμερα είναι πολύ ενδιαφέροντα και μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, θα λέγαμε πως δείχνουνε το μέγεθος της ζημίας που γίνεται στη χώρα μας από την Πανδημία. Μια ζημία στην ελληνική οικονομία, την οποία όπως συνεχώς γράφουμε τους τελευταίους μήνες, δυστυχώς θα τη βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια ……

 

-------------------

 

Κίνδυνο φτωχοποίησης λοιπόν με πάγιο χαρακτήρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, προειδοποιούν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που έδωσαν στη δημοσιότητα την Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση. Η έκθεση καταγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας εν μέσω της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού και κάνει λόγο για μείωση μισθών, επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, de facto κατάργηση του 8ώρου και δραματική αύξηση όσων ζουν με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αναλύοντας τα στοιχεία, οι μελετητές επισημαίνουν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία να βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, διαφορετικά η φτωχοποίηση ενός τεράστιου μέρους του πληθυσμού θα έχει πάγιο χαρακτήρα και η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί.

 

Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι έχουν «εξέλθει» από το εργατικό δυναμικό και ζουν με 534 ευρώ το μήνα για πάνω από 3 μήνες, ενώ ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019. Τρεις στους 10 λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου – παρά την αύξηση του 2019 – βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας. Επτά στους 10 έχουν μισθούς κάτω από 1.000 ευρώ. Όπως τονίζουν οι μελετητές, «ένα πολύ μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού είτε βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας (σε αναστολή που διαρκεί πάνω από 3 μήνες) είτε καταγράφεται ως άνεργο είτε εργάζεται λαμβάνοντας μισθούς οι οποίοι βρίσκονται χαμηλότερα, έως πολύ χαμηλότερα, του ορίου της φτώχειας».  

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση, το Β’ τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε από 885 ευρώ το β’ τρίμηνο του 2019 σε 802 ευρώ το β’ τρίμηνο του 2020, δηλαδή μειώθηκε περίπου 10%. Στο ίδιο διάστημα το ποσοστό των απασχολουμένων που λάμβανε από 0 έως 200 ευρώ 12πλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε από 1% σε περίπου 12%. Η αύξηση αυτή αγγίζει τις 11,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή, τα άτομα που λάμβαναν αποδοχές μεταξύ 200 και 1.200 ευρώ μειώθηκαν κατά 11,3 ποσοστιαίες μονάδες. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα άτομα που είχαν καθαρές αποδοχές μεταξύ 400 και 600 ευρώ, αφού από 16,3% το β’ τρίμηνο του 2019 το ποσοστό των ατόμων μειώθηκε σε 12,3% το ίδιο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό των ατόμων που λάμβαναν από 601 έως 800 ευρώ μειώθηκε από 24,8% σε 23,5%, ενώ αυτών που λάμβαναν από 801 έως 1.000 ευρώ μειώθηκε από 21,8% σε 18,3% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το β’ τρίμηνο του 2020 το 72,9% των μισθωτών είχε καθαρές αποδοχές μικρότερες των 1.000 ευρώ.

 

 

Μπορεί να επηρεάστηκαν αρνητικά σχεδόν όλες οι μισθολογικές κλίμακες, όμως το κύριο βάρος της συμπίεσης των μισθών το επωμίστηκαν οι χαμηλά αμειβόμενοι. Συνυπολογίζοντας και τα υπόλοιπα ευρήματα, διαφαίνεται ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού είτε βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας (σε αναστολή που διαρκεί πάνω από 3 μήνες) είτε καταγράφεται ως άνεργο είτε εργάζεται λαμβάνοντας μισθούς οι οποίοι βρίσκονται χαμηλότερα, έως πολύ χαμηλότερα, του ορίου της φτώχειας. «Ο υψηλός κίνδυνος της μακροχρόνιας ανεργίας σε συνδυασμό με το αναποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας οδηγούν στην επισήμανση ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τα οποία να βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, η φτωχοποίηση ενός τεράστιου μέρους του πληθυσμού θα έχει πάγιο χαρακτήρα, η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί, ενώ το πλήγμα της πανδημικής κρίσης στην οικονομία θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και δυσμενέστερες συνέπειες», καταλήγουν οι ερευνητές.

 
 

 

Τσέχια

 

Τώρα όσον αφορά τον Covid-19, με όλα να δείχνουνε πως τα πράγματα τους επόμενους μήνες θα γίνουνε πολύ δύσκολα … Εμείς θα μείνουμε στα νούμερα που είδαμε σε μια άλλη χώρα. Νούμερα που πραγματικά μας φόβισαν, ειδικά όταν λαμβάνει κανείς υπόψη δύο πράγματα.

 

Πρώτων ότι μιλάμε για μια χώρα που στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα πήγε εξαιρετικά όπως και η Ελλάδα.

Δεύτερον ότι μιλάμε για μια χώρα, με ακριβώς τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, περίπου 10,5εκ ….

 

Η Τσεχία λοιπόν τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε να καταγράφει μέχρι και 12.000 ημερήσια κρούσματα …. Και νομίζουμε ότι δε χρειάζεται να κάνουνε παραπάνω σχόλια και τι θα σήμαινε ένας τέτοιος αριθμός για τη χώρα μας …..

 
 

 

Μόνο εντύπωση να μην μας κάνει αυτό

 

Σε σχέση λοιπόν με τα παραπάνω, μόνο εντύπωση να μην μας κάνει πως η είδηση πως στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η οποία περιγράφει το απευκταίο σενάριο της ανεξέλεγκτης πορείας της πανδημίας του κορονοϊού με 4.000 κρούσματα ημερησίως και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου.

 

Το μοντέλο προσομοίωσης δείχνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η «τελευταία» ευκαιρία που έχει η χώρα μας για να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η αυστηρή εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας μπορεί να κρατήσει τα ημερήσια κρούσματα κάτω από τα 300 μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και προσωπικά δεν πιστεύουμε πως η χρήση της μάσκας μπορεί να αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική.

Το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου από τον κορονοϊό αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία.

 
 
 

 

Εστίαση

 

Και σε σχέση με τα όσα αναφέραμε παραπάνω για τη νέα οικονομική κρίση ….Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο είναι η εστίαση …… Και με μεγάλες πιθανότητες, η εστίαση να κλείσει τελείως τους επόμενους μήνες, μετά από μια περαιτέρω μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, θα επαναλάβουμε πως είναι ανάγκη η κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα γενναίο πακέτο στήριξης του κλάδου …..

 

Είναι χαρακτηριστικό πως θέμα χρόνου είναι να υπάρξει κύμα «λουκέτων» στην εστίαση, εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, αφενός διότι ακόμη και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ο τζίρος υποχώρησε μεσοσταθμικά κατά 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 60%, με τη Μύκονο να κατέχει το ρεκόρ μείωσης τον Αύγουστο, και αφετέρου διότι από τα μέσα Αυγούστου έχει επέλθει κατά τόπους αυστηροποίηση των μέτρων, ακόμη και lockdown, όπως στην περίπτωση της Κοζάνης. Με την Αττική να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και τη Θεσσαλονίκη να εισέρχεται πλέον και αυτή στο επιδημιολογικό επίπεδο 3, ο κλάδος στην ουσία μπαίνει σε νέες περιπέτειες πριν προλάβει να «σηκώσει κεφάλι» κατά το κοινώς λεγόμενο. Μερίδα του κλάδου έχει απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητώντας επανεξέταση του θέματος των ενοικίων, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

 

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 ο τζίρος στην εστίαση, με βάση όσα δηλώνονται μόνο από τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε σε 511,9 εκατ. ευρώ έναντι 960,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καταγράφοντας μείωση 46,7%. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σε τριμηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 592.729.473 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019. Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στη Σαντορίνη (95,6%), ενώ η μικρότερη μείωση (33,3%) καταγράφηκε στα Γρεβενά. 

 

Τον πλέον –υποτίθεται– τουριστικό μήνα, τον Αύγουστο, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων διαμορφώθηκε σε 124,3 εκατ., χαμηλότερος κατά 33,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019. Η μεγαλύτερη μείωση μάλιστα, 68,9%, καταγράφηκε στη Μύκονο και η μικρότερη στην Εύβοια (1,8%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη Φθιώτιδα καταγράφηκε αύξηση του τζίρου κατά 25,3%. «Στους προορισμούς κοντά στην Αττική, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι οδικώς, όπως η Εύβοια και η Πελοπόννησος, υπήρχε μεγαλύτερη τουριστική κίνηση –κυρίως εσωτερικός τουρισμός και ολιγοήμερες εξορμήσεις– και η μείωση του τζίρου ήταν χαμηλότερη», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς. Προσθέτει, ωστόσο, ότι ήδη στην Αττική, όπου τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να κλείνουν τα μεσάνυχτα, έχει επέλθει επιπλέον μείωση του τζίρου της τάξεως του 15%-20%.

 

 

 

 

Ποιοι υπουργοί… αγωνιούν πριν τον ανασχηματισμό

 

Τέλος και από τα Παραπολιτικά τώρα ….. Τόσο η κρίση στα ελληνοτουρκικά, όσο και η υγειονομική κρίση βάζουν φρένο σε κάθε σκέψη ανασχηματισμού στην κυβέρνηση, ωστόσο τα σενάρια στο παρασκήνιο είναι έντονα, και ήδη κάποιοι υπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Πρόκειται γι’ αυτούς που γνωρίζουν ότι το έργο τους δεν έχει βαθμολογηθεί με «άριστα» απέναντι στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο χρόνος για ανασχηματισμό σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, με πολλά μέτωπα ανοιχτά στην κοινωνία και κύριο αυτό της πανδημίας, αποτελεί πολυτέλεια, όμως στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός, καθώς δεν έχει πάψει ποτέ να αναθεωρείται και να ενημερώνεται το «υπουργικό βαθμολόγιο» του πρωθυπουργού.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο αποκαλύπτουν ότι όταν έλθει ο κατάλληλος χρόνος οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα είναι… σαρωτικές και όχι «βελτιωτικές κινήσεις ή παρεμβάσεις» όπως συνέβη την τελευταία φορά και αυτή τη φορά θα αγγίζει τόσο υπουργούς, όσο και υφυπουργούς της κυβέρνησης.

 

Στο στόχαστρο θα μπουν κυρίως οι «αόρατοι» υπουργοί και υφυπουργοί, που δεν ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό στις απαιτήσεις και στο στοίχημα του κυβερνητικού προγράμματος, με δεδομένο ωστόσο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

 

Επίσης, για άλλη μια φορά θα δούμε να ενισχύεται η κυβέρνηση από γυναίκες, όπως άλλωστε το είχε υποσχεθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ αυτό που δεν θα δούμε στον επόμενο ανασχηματισμό, είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός μέχρι στιγμής αφορά την αξιοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην κυβέρνηση, κάτι που ήδη προκαλεί από τη μια μεριά εκνευρισμό, αλλά και εγρήγορση από την πλευρά των «γαλάζιων» βουλευτών που θα ήθελαν να δοκιμαστούν στο κυβερνητικό πεδίο.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....