| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 26/11/20

 

 

Θετικές ειδήσεις …

 

Επιτέλους έρχονται θετικές ειδήσεις, αυτό θα λέγαμε για τις εξελίξεις γύρω από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας… Πλέον αρχίζει να υπάρχει σημαντική πτώση του δείκτη μεταδοτικότητας που είναι και το πιο σημαντικό γύρω από την ιστορία των test (κάτω του 10% μετά από αρκετές εβδομάδες),  με θετικές ειδήσεις και από την εικόνα των λυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη … Και κάπως έτσι από 7 Δεκεμβρίου αρχίζει η σταδιακή άρση του lockdown, στο δρόμο και προς τις εορτές των Χριστουγέννων …. Αν και φαίνεται πως η κυβέρνηση θα είναι υπερβολικά προσεκτική αυτή τη φορά, διατηρώντας πολλούς από τους περιορισμούς …. Στα πλαίσια και των πολύ συντηρητικών αποφάσεων που λαμβάνει όλη η Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Γαλλία που επί της ουσίας διατηρεί μιας μορφής υβριδικού μοντέλου lockdown …. Και όλα δείχνουνε πως αυτό θα κάνει και η χώρα μας …..

 

 
 

 

Είπαμε πάντως τι φοβόμαστε …

 

Βέβαια εμείς θα επαναλάβουμε την ανησυχία μας ….. Ότι η αγορά σταδιακά θα ανοίξει …. Ο κόσμος έχοντας κουραστεί, ακόμη περισσότερο δε θα προσέχει  …. Και όπως γράφουμε τις τελευταίες ημέρες, με τις θερμοκρασίες να πέφτουνε (μένουμε πάρα πολύ σε αυτό). Φοβόμαστε πως σε χρόνο ρεκόρ θα γίνει ο κακός χαμός, με ενδεχομένως χειρότερες καταστάσεις από αυτές που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Με την αγορά λοιπόν να αναμένεται αν ανοίξει, έστω μερικώς, μεγάλη προσοχή γιατί αν και όλα δείχνουνε πως μετά την άνοιξη θα αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα, για 3-4 μήνες φοβόμαστε πως τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα …

 
 

 

Τουρισμός

 

Στα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας τον τουρισμό, όπου όπως έχουμε γράψει, σταδιακά γινόμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι για το ερχόμενο καλοκαίρι (λόγω εμβολίων), αν και σίγουρα θα απέχουμε πολύ από τις επιδόσεις του 2019 ….

Ενδιαφέρουσα βρήκαμε μια τελευταία έκθεση …..

 

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αλλά και η κίνηση παγκοσμίως ενδέχεται να μην ανακάμψουν πλήρως πριν από το 2023, εκτιμά ο συμβουλευτικός οίκος McKinsey & Company, αξιολογώντας τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία αλλά και τον μέχρι στιγμής αντίκτυπο της πανδημίας στα ταξίδια. 

 

Ειδικότερα με βάση το αισιόδοξο σενάριο της McKinsey, το οποίο προβλέπει γρήγορο περιορισμό της πανδημίας διεθνώς και δυναμική ανάκαμψη των οικονομιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης παγκοσμίως, το 2021 τα ταξιδιωτικά έξοδα θα ανακάμψουν στο 85% περίπου αυτών του 2019, αλλά δεν θα προσεγγίσουν το 100% πριν από το 2023. Στον αντίποδα, κατά το 2021 μπορεί να μην υπάρξουν ταξιδιωτικές εισπράξεις υψηλότερες από το 60% αυτών του 2019, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο McKinsey.

 

Ο εγχώριος τουρισμός σε κάθε χώρα πάντως αναμένεται να ανακάμψει πολύ ταχύτερα και δυναμικότερα από ό,τι ο διεθνής, και να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα ένα με δύο χρόνια νωρίτερα από τα διεθνή ταξίδια. Με βάση τα στοιχεία της McKinsey, η διεθνής τουριστική αγορά αναμένεται έτσι να συρρικνωθεί σε αξία κατά τρία έως και οκτώ τρισεκατομμύρια δολάρια πριν οι ταξιδιωτικές δαπάνες επιστρέψουν στα προ της πανδημίας μεγέθη τους. Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά που αναφέρει η McKinsey αφορούν τα έσοδα των 10 μεγαλυτέρων ταξιδιωτικών προορισμών παγκοσμίως, οι οποίοι είναι οι Γερμανία, Ινδία, Κίνα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία. Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι αργή, πολλών ταχυτήτων και επιπλέον θα εξαρτηθεί από το πόσο εξαρτώνταν οι προορισμοί από τις διεθνείς αφίξεις με αερομεταφορές. Δηλαδή χώρες με περισσότερο εγχώριο και διασυνοριακό οδικό τουρισμό αναμένεται να ανακάμψουν ταχύτερα, ενώ όσες είναι προσβάσιμες μόνον με αεροπλάνα, αργότερα. 

 

Πέραν της προόδου στο υγειονομικό μέτωπο και του εύρους της ανάκαμψης στις αγορές από τις οποίες ξεκινούν οι ταξιδιώτες, η McKinsey εντοπίζει πέντε παραμέτρους-κλειδιά που θα επηρεάσουν την τροχιά της ανάκαμψης.

 

Κατ’ αρχάς ως σημαντικότερη παράμετρος προσδιορίζεται η ελκυστικότητα των προορισμών. Πόσο δηλαδή θα τραβήξουν μερίδια από άλλες και πόσο γρήγορα θα θέλουν να επιστρέψουν σε αυτές οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες τους.

 

Δεύτερη παράμετρος είναι, κατά τον οίκο, η εξάρτηση των προορισμών από το αεροπορικό ταξίδι εν γένει που, όπως προαναφέρθηκε, όσο μεγαλύτερη είναι τόσο περισσότερο αναμένεται να καθυστερήσει την ανάκαμψή τους λόγω αφενός των υγειονομικών ανησυχιών και αφετέρου ενδεχόμενων σημαντικών μειώσεων των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

 

Τρίτον, καθοριστικά θα είναι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και οι επιδόσεις ελέγχου της πανδημίας στις αγορές προορισμούς όπως επίσης και η ύπαρξη ασφαλιστικών καλύψεων.

 

Τέταρτη παράμετρος είναι, σύμφωνα με την McKinsey, το εύρος και η δυναμική της ανάκαμψης των ταξιδιών για εργασία, που για πολλούς προορισμούς αποτελούν πολύ βασική αγορά.

 

Πέμπτη παράμετρος, όμως, θα είναι οι αντιλήψεις που θα δημιουργηθούν στους εν δυνάμει ταξιδιώτες περί των επιπέδων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας των προορισμών.

 
 

 

Τι μας εκπλήσσει;

 

Θα θυμάστε τη γράφαμε την επομένη των γραφικοτήτων στους φετινούς εορτασμούς της 17Ν.  Ότι θα γίνει ο κακός χαμός με κρούσματα στους κόλπους της αστυνομίας, αδυνατώντας να καταλάβουμε γιατί τις επόμενες ημέρες των γεγονότων δεν έγιναν αμέσως μαζικά tests σε όλους τους αστυνομικούς. Και ξαφνικά χθες, διαβάσαμε για τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων στην αστυνομία, αποτέλεσμα λέει του συνωστισμού την 17 Νοεμβρίου …. Και απορούμε τι είναι αυτό που μας εκπλήσσει; …..

 

Πάντως πέραν των μεγάλων ευθυνών της κυβέρνησης για τη μη διεξαγωγή τεστ … Να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας και σε όλους αυτούς που οργάνωσαν τις πορείες (κυρίως ΚΚΕ και Βαρουφάκη και λιγότερο ο Σύριζα), οδηγώντας σε αυτόν τον συνωστισμό των αστυνομικών .. Αυτό θα πει σέβομαι την κοινωνία και τους συμπολίτες μου..

 
 
 

 

Το τερμάτισε ….

 

Δεν ξέρουμε πόσοι το πρόσεξαν, αλλά νομίζουμε πως ο Α. Τσίπρας, για ακόμη μια φορά το τερμάτισε …. Τι είπε; Πως για την υγεία έχουνε γίνει πάρα πολλές δαπάνες και πως θα ζητήσει τον έλεγχο αυτών των δαπανών από τις αρμόδιες επιτροπές …. Και την ίδια ώρα, κουνώντας το δάχτυλο, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εδώ και τώρα αύξηση των δαπανών στην υγεία ….. Τώρα πως γίνεται να ισχύουνε και τα δύο δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά Τσίπρας είναι αυτός !!!!

 

Το έχουμε ξαναγράψει … Όσο πιο κακή μια αντιπολίτευση, τόσο πιο κακή μια κυβέρνηση …..

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....