| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 27/07/20

 

 

Το πιθανότερο

 

Ας ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας και τις εύλογες ανησυχίες που υπάρχουνε πως από το φθινόπωρο τα πράγματα θα σφίξουνε αρκετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έγραφαν και δημοσιεύματα το «ΣΚ». Φόβους για εκτίναξη της ανεργίας από τον Αύγουστο εκφράζουν συνδικαλιστικά στελέχη αλλά και παράγοντες της αγοράς, καθώς περιορίζονται οι επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της πληρωμής των εργαζομένων με την ειδική αποζημίωση των 543 ευρώ τον μήνα, πολλές παραμένουν κλειστές, ενώ όσες έχουν ανοίξει μετά το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, βλέπουν τον τζίρο τους δραστικά περιορισμένο.

 

Και  η αλήθεια είναι ότι βάζοντας τα κανείς κάτω καταλήγει στο ότι πραγματικά από το φθινόπωρο και θέλουμε να ελπίζουμε για κάποιους μήνες (και όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα) τα πράγματα θα γίνουνε αρκετά δύσκολα, με μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Και ναι μεν υπάρχουνε τα πακέτα της Ευρώπη. Η αλήθεια είναι πως αυτά καθυστερούνε και ακόμη και αν τα πράγματα πάνε καλά και αξιοποιηθούνε σχετικά σωστά. Και ακόμη και αν δεν υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα με τον Covid-19 από το φθινόπωρο (σίγουρα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε πως η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη). Όλα δείχνουνε πως οικονομικά οι επόμενοι μήνες για τα νοικοκυριά θα είναι αρκετά δύσκολοι.

 
 

 

Ενδιαφέρον ….

 

Και πάμε τώρα σε μερικές επισημάνσεις μιας γερμανικής εφημερίδας. Επισημάνσεις τις οποίες δεν κρύβουμε πως βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσες. «Αφήνοντας πίσω την κρίση» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται σε ένα κλίμα γενικότερης αισιοδοξίας που επικρατεί στην Ελλάδα. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται από πέρυσι σε φάση αισιοδοξίας. Οι μετρήσεις της Eurostat έδειχναν ήδη πριν από τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 ένα καλύτερο κλίμα, γιατί οι Έλληνες περίμεναν αλλαγή της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση του φιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από το καλοκαίρι του 2019 οι Έλληνες ανήκουν στους πιο αισιόδοξους της Ευρώπης και τον Φεβρουάριο του 2020 σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat για το οικονομικό κλίμα, ανήκαν στους πιο αισιόδοξους της Ευρώπης με 113,2 (απέναντι στη Γερμανία με 101,2). Το περίεργο είναι πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν κατάφερε να μετατρέψει αυτό το κλίμα σε απαισιοδοξία. Τον Ιούνιο, οι μετρήσεις για το οικονομικό κλίμα έδειξαν δραματική πτώση σε όλη την Ευρώπη. Όμως μόνο στο Λουξεμβούργο και τη Λιθουανία οι άνθρωποι ήταν πιο αισιόδοξοι απ' ότι στην Ελλάδα».

 
 

 

Τουρκική οικονομία ….

 

Και πάμε τώρα στην Τουρκία και συγκεκριμένα την τουρκική οικονομία, με την κατάσταση να είναι όλο και πιο οριακή. Μάλιστα σε σχέση και με τα ελληνοτουρκικά, θα λέγαμε πως η οριακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας είναι ο βασικός λόγος γιατί ο Ερντογάν δε θα ρίσκαρε ένα θερμό επεισόδιο με τη χώρα μας.

 

Είναι λοιπόν χαρακτηριστική πως μαζική έξοδος των ξένων επενδυτών και εκροές ρεκόρ από την τουρκική αγορά ομολόγων, με το μερίδιο των ξένων στην τουρκική αγορά ομολόγων να έχει μειωθεί στο 5% όπως έγραψε η WSJ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, διεθνείς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων απέσυραν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια από την τουρκική αγορά ομολόγων το πρώτο εξάμηνο του έτους – η πιο βίαιη έξοδος ξένων επενδυτών στην ιστορία της γειτονικής χώρας, αναφέρει η Wall Street Journal.

 

Το μερίδιο των ξένων στα τουρκικά ομόλογα που είναι σε κυκλοφορία έχει καταρρεύσει από περίπου 33% το 2013, σε μόλις 5% σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

 

Τα τουρκικά ομόλογα δεν είναι πλέον ελκυστικά καθώς με εντολή Ερντογάν – και κόντρα στην οικονομική λογική της αγοράς – η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που μετατρέπει συνάλλαγμα σε λίρες για να αγοράσει τουρκικά ομόλογα χάνει αυτόματα χρήματα.

 

Ο Βίκτορ Σάμπο επικεφαλής επενδύσεων στην Aberdeen Standart Investments αναφέρει στη WSJ ότι οι επενδυτές δεν ασχολούνται καν πλέον με την τουρκική αγορά ομολόγων: «Ο τρόπος με τον οποίο φεύγουν από την Τουρκία δεν έχει προηγούμενο».

 
 

 

 

Μάλιστα

 

Σε αυτό το σημείο να σχολιάσουμε κάτι άλλο. Παρακολουθούμε κάπως το τι συμβαίνει στη Γερμανία με το σκάνδαλο της Wirecard. Είχαμε δει πριν από μερικούς μήνες πόσο γρήγορα είχαν ενεργήσει οι αμερικανικές αρχές στο γνωστό σκάνδαλο inside information, το οποίο εμπλέκονται και έλληνες επιχειρηματίες. Και μετά σκεφτόμαστε τα όσα δεν έχουνε γίνει στη χώρα μας. Εδώ και μάλιστα 2 χρόνια με το τεράστιο σκάνδαλο της Folli – Follie. Και είμαστε αναγκασμένοι να πούμε τη γνωστή μας ατάκα. Δε σωζόμαστε!!!  

 

 

 

Με μάσκες οι μαθητές στα σχολεία;

 

Τώρα όπως έγραφε ο «Βηματοδότης» ….

 

Την Πέμπτη το βράδυ συνεδρίασε η Επιτροπή των 27 Λοιμωξιολόγων και πρότεινε προς την κυβέρνηση  να απαγορευτούν τα πανηγύρια για εφέτος (δηλαδή και για τον Αύγουστο και για τον Σεπτέμβριο) και το σημαντικότερο, που ενδιαφέρει γονείς και μαθητές,  τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο, αλλά να διατηρηθούν τα μέτρα προστασίας. Τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία μπορεί οι μαθητές να χρειαστεί να φορούν μάσκες.

 

***

 

Υπάρχουν και καλά νέα για τον κορωνοϊό

 

Παρά τον σημαντικό αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, υπάρχουν και  καλά νέα: Πρώτον όπως με πληροφορεί ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος οι επιστήμονες κατάφεραν αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσουν απόθεμα πλάσματος (αντισώματα) για 70 ασθενείς. Ηδη χορηγούνται σε τρεις που υποβάλλονται σε ενδιάμεση θεραπεία στον Ευαγγελισμό. Δεύτερον μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε ηλικιωμένους. Ο λόγος; Επειδή προσέχουν; Επίσης μειώθηκε και ο αριθμός νοσηλευομένων στις ΜΕΘ (έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν εννέα). Τρίτον, ναι μεν παρουσιάστηκαν κρούσματα σε ηλικίες από 21 έως 45 ετών, πλην όμως τα κρούσματα αυτά ήταν ήπιας μορφής και όπως μου είπε η καθηγήτρια εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, ουδείς χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά τα καλά νέα. Υπάρχουν και άλλα…

 

***

 

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος λέει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ τυχεροί. Και ξέρετε γιατί; Επειδή παρά τα νέα κρούσματα ο δείκτης RO εξακολουθεί να είναι χαμηλός αν και παρατηρούνται πολλαπλά φαινόμενα χαλάρωσης, αφού οι περισσότεροι αρνούνται να φορέσουν μάσκα ή δεν κρατούν τις αποστάσεις. Για άλλη μια φορά κάλεσε τους πάντες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας αφού ο φονικός ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας και δεν πάει διακοπές το καλοκαίρι.

 

***

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....