| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 28/01/20

 

 

Έξοδος στις αγορές

 

Φυσικά και θα ξεκινήσουμε με την είδηση της ημέρας που δεν είναι άλλη από την επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, με έκδοση 15ετούς ομολόγου. Και ειλικρινά πιστεύουνε πως η έκδοση θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, όποτε τέλος πάντων ολοκληρωθεί, με τις θετικές ειδήσεις για τη χώρα να συνεχίζονται.

 

Αλλά έχουμε και μια άλλη άποψη. Πως η χώρα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum. Και ασχέτως αν δεν έχει ανάγκη άμεσης εξόδου στις αγορές. Καλό θα είναι να κινηθεί γρήγορα και μετά την έκδοση του 15ετούς ομολόγου να πάει για νέα έξοδο στις αγορές (φυσικά εννοείται πάντα μετά από μελέτη των συνθηκών της αγοράς).

 

Για την ιστορία θυμίζουμε πως ο ΟΔΔΗΧ έχει θέσει ως στόχο φέτος να αντλήσει 8δις ευρώ.

 

Τώρα όσον αφορά το ποσό που θα αντλήσει από το 15ετές ομόλογο. Η Ελλάδα σκοπεύει να αποπληρώσει πρόωρα ομόλογα του ΔΝΤ ωριμάζουν, τόσο το 2020 όσο και το 2021. Ομόλογα ύψους περίπου 2δις ευρώ.

 

Τέλος, υπάρχει και μια δεύτερη σκέψη, αυτή της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 μετά το PSI. Και επίσης, εξετάζεται και η αισθητή μείωση των εντόκων γραμματίων που έχει εκδώσει το Δημόσιο, αν και εδώ το κόστος της έκδοσης έχει μειωθεί αισθητά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα (μέχρι και με αρνητικές αποδόσεις).

 
 

 

Αυτό ας εξηγήσει κάποιος στην κα Αχτζιόγλου

 

Τώρα στο Σύριζα, ο τσάμπα συνδικαλισμός και η σπέκουλα διαφόρων γεγονότων συνεχίζεται, με τους πάντες στην αντιπολίτευση να ξεχνάνε πως ο Σύριζα ήτανε μια καθαρή μνημονιακή κυβέρνηση για 5 ολόκληρα έτη.

 

Ειδικότερα: “Με τη στήριξη του υπουργείου Εργασίας οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς”, δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

 

Συγκεκριμένα η Ε. Αχτσιόγλου σημείωσε: «Η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για τις 24 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς ήταν καταλυτική… για την τράπεζα. Καμία απόλυση δεν ανακλήθηκε, ενώ το δίδυμο Βρούτση–Στρατινάκη έβαλε τα γυαλιά στο HR της Τράπεζας Πειραιώς, οδηγώντας και άλλους 80 εργαζόμενους σε εθελούσια έξοδο. Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο υπουργός που κατέχει το ρεκόρ ανεργίας του 28% θα λειτουργούσε προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς και σε βάρος των εργαζομένων. Δεν έχουμε, επίσης, καμία αμφιβολία για τους λόγους που ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά.»

 

Βέβαια αυτό που ξέχασε να πει η κα Αχτζιόγλου. Και αν δεν το ξέρει να της το εξηγήσει κάποιος. Ότι τα όσα έγιναν το πρώτο 6μηνο του 2015 ουσιαστικά κατέστρεψαν τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας στο τέλος του 2015 στο πλήρες dilution των μετόχων. Και είναι σίγουρο ότι αν είχανε αποφευχθεί τα θλιβερά γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 (capital controls, κλειστές τράπεζες, εξαφάνιση των καταθέσεων), οι ελληνικές τράπεζες θα ήτανε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Όπως και η κατάσταση των εργαζομένων. Αυτά ας εξηγήσει κανείς στην κα Αχτζίογλου και το Σύριζα συνολικά, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την αμνησία….

 

 

 

Εμείς γιατί τους βλέπουμε όλους στο δημόσιο;

 

Με ενδιαφέρον ακούσαμε –διαβάσαμε τα όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός για το απίστευτο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Ειδικότερα, τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ εδώ και 35 χρόνια περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα και τους δημοσιογράφους κα Μαρία Γεωργίου και κ. Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

 

Ερωτηθείς για τον αν είναι δυνατή η εκκαθάριση εν λειτουργία στην επιχείρηση, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «αν η ΛΑΡΚΟ ήταν μια οποιαδήποτε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα οποία είναι πέρα από κάθε φαντασία εδώ και πολλά χρόνια, αλλά επιτείνονται χρόνο με το χρόνο, θα είχε κλείσει! Κι αυτό το λέω διότι:

 

Έχουμε μια επιχείρηση η οποία χρωστάει 340 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και μήνα με το μήνα αυξάνεται το χρέος της, διότι δεν έχει χρήματα να τα πληρώσει. Αυτά τα 340 εκατ. που χρωστάει η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ είναι το 80% των χρεών, συνολικά στη χώρα, της υψηλής τάσης. Και από τη ΔΕΗ πια εγείρονται θέματα σε σχέση και με την ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης. Διότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη επιχείρηση οπότε υπάρχει ένα τέτοιο μεγάλο ζήτημα.

 

Δεύτερον, υπάρχει τελεσίδικη καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες έχουν δοθεί κατά καιρούς στη ΛΑΡΚΟ από το κράτος κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού, που είναι 135 εκατ. ευρώ, επιπρόσθετα από τα προηγούμενα.

 

Επιπλέον, η ΛΑΡΚΟ έχει στην πλάτη της περί τα 50 εκατ. ευρώ περιβαλλοντικά πρόστιμα, πέραν όσων σας είπα προηγουμένως. Δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, μολύνει τον Ευβοϊκό και έχει και θέματα ασφαλείας με- δυστυχώς- περισσότερα του ενός θανατηφόρα δυστυχήματα, τα οποία συμβαίνουν όλο το τελευταίο διάστημα. Άρα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι θύματα της γενικότερα τραγικής κατάστασης της ΛΑΡΚΟ».

 

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στόχος είναι «να πετύχουμε μιας κάποιας μορφής εκκαθάριση εν λειτουργία, το οποίο- θέλω να σημειώσω για να μην θεωρούνται όλα αυτονόητα στη χώρα- δεν είναι τόσο εύκολο να το πετύχει κανείς με δεδομένη αυτή τη χαοτική οικονομική και νομική κατάσταση που διέπει τη ΛΑΡΚΟ αυτή την ώρα. Δεν είναι εύκολο να συμβεί και εξαντλούμε όλα τα περιθώρια από νομικής πλευράς προκειμένου να πάμε σε αυτό το δρόμο».

 

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως «αν πάμε αύριο το πρωί και πούμε ότι ιδιωτικοποιούμε τη ΛΑΡΚΟ δεν θα την πάρει κανένας, δηλαδή θα πρέπει να είναι τρελός με πατέντα, για δέσιμο κάποιος ο οποίος να πάει να πάρει τη ΛΑΡΚΟ. Αυτές οι συζητήσεις δεν θα έπρεπε να γίνονται σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Και δεν είναι ιδεολογικό το θέμα. Καταλαβαίνω τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι θέλουν να προστατεύσουν το ψωμί τους. Θέλουν να προστατεύσουν την προοπτική τους. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και επίσης 35 χρόνια αυτή είναι η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ. Είναι από τη δεκαετία του ’80 που αναβάλλεται από αλλεπάλληλες κυβερνήσεις. Αλλά έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, διότι σας λέω κάποια στιγμή έρχονται οι σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι και είμαστε σε αυτή τη φάση».

 

------------------------

 

Και η αλήθεια είναι πως σε όλα τα παραπάνω ο κ. Χατζηδάκης έχει απόλυτο δίκαιο. Η απορία μας όμως είναι άλλη. Τι θα γίνει με τους εργαζομένους της εταιρείας. Γιατί πολύ φοβούμαστε πως ετοιμάζεται λύση μεταφορά τους στο δημόσιο. Και ποιός θα πληρώσει το κόστος; Μα φυσικά για ακόμη μια φορά ο ελληνικός λαός. Δεν έχουμε κάτι με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αν και τόσα χρόνια έχουνε μεγάλες ευθύνες και αυτοί για το φαγοπότι στην εταιρεία. Αλλά δεν είναι δυνατόν το κόστος μια ζωή να το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Δεν αλλάζει έτσι η χώρα. Όπως και είναι σίγουρο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό για να ακολουθεί τις γνωστές κρατικοδίαιτες λύσεις των τελευταίων δεκαετιών.

 
 

 

Ελλάδα – Ρωσία

 

Τώρα από τελευταίο ρεπορτάζ. Και τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας. Όπως σχολίαζε το Βήμα. Στον πάγο εξακολουθούν να βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις και παρά την προσπάθεια που έγινε στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα, το κλίμα εξακολουθεί να είναι κακό. Μάλιστα, προ ημερών το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας επιδεινώθηκε με την υπόθεση του Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ ή Mr Bitcoin και ειδικά μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδρίασε εκτάκτως.

 

Παράλληλα, τις ελληνορωσικές σχέσεις επισκιάζει και το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα επιμένει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τους εκκλησιαστικούς δορυφόρους του αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παίζουν το… παιχνίδι των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας μια σχηματική Εκκλησία.Ο Aλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη, βάσει αμερικανικού εντάλματος για υποθέσεις εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, τον Ιούλιο του 2017, στη Χαλκιδική. Ηταν από τότε μήλον της Εριδος μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας και Ρωσίας που είχαν ζητήσει την έκδοσή του, με αποτέλεσμα ο Αρειος Πάγος να κρίνει όλα τα αιτήματα δεκτά.

 
 


Viral

 

Για να γελάσουμε και λίγο. Η παρακάτω photo από την Κίνα θα λέγαμε πως θα μπορούσε άνετα να γίνει viral, για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε. Για να ρίξουμε και το καρφί μας. Αυτός ο κινέζος μάλλον θα έχει σχέσεις με την Ελλάδα. Μπορεί να έχει επενδύσει και σε τίποτα ελληνικά ακίνητα, αναπτύσσοντας μια ελληνο-κινεζική κουλτούρα!!!

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....