| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 28/12/20

 

 

Μακάρι ….. αν και πιστεύουμε πως θα είναι σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα

 

Τώρα με τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας να είναι γεγονός. Και αν και πιστεύουμε πως η Ευρώπη πηγαίνει την όλη διαδικασία πιο αργά από τον υπόλοιπο κόσμο, με χαρακτηριστικά και τα όσα έγραφε προσφάτως το δημοσίευμα του Spiegel.

 

Μακάρι λοιπόν θα λέγαμε να επιβεβαιωθούνε τα όσα αναφέρονται παρακάτω, αν και προσωπικά συνεχίζουμε να βλέπουμε αισθητά χαμηλότερα ποσοστά. Όπως για παράδειγμα τον εμβολιασμό περίπου του 35 με 40% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι και αυτό στο σχετικά καλό σενάριο.

 

Ας αφήσουμε όμως τι πιστεύουμε εμείς και πάμε να δούμε τα όσα λένε ειδικοί, με την ευχή μας να είναι οι εκτιμήσεις τους να επιβεβαιωθούνε.

 

Έως τον Ιούνιο λοιπόν εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία του 60% που θα ανακόψει την εξέλιξη της πανδημίας. «Κλειδί» για την υλοποίηση του στόχου είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο η ροή των εμβολίων αλλά και η προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν. 

 

«Υπολογίζοντας ότι θα έχουμε αρκετά εμβόλια και ότι περίπου δύο εκατομμύρια το μήνα θα μπορούν να εμβολιάζονται, θεωρούμε ότι αν υπάρχει θετική προσέγγιση του κόσμου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα έχει καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, το 60% μπορεί και 70%», σημειώνει μιλώντας στο «kathimerini.gr» ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 

Αν και το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό, όπως εξηγεί, δεν μιλάμε για την περίπτωση της γρίπης που έγκειται στην ευχέρεια των πολιτών εάν θα το κάνουν ή όχι αλλά για κάτι που θα πρέπει να κάνουν άπαντες, διαφορετικά δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί η ανοσία. 

 

«Με υγειονομικούς, άτομα άνω των 70 και ευπαθείς ομάδες δεν προκύπτει το 60% γιατί αυτοί όλοι είναι γύρω στα 4 εκατ. Άρα θα εμβολιαστούν όλοι με εξαίρεση τους κάτω των 18 ετών και τις εγκύους, επειδή δεν έχουν περιληφθεί στις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει. Όχι ότι θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα, αλλά επειδή επισήμως δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλές σε αυτή την κατηγορία», δηλώνει. 

 

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες θα είναι οι υγειονομικοί, ακολουθούν οι άνω των 70 ετών και οι ασθενείς υψηλού κινδύνου για να πέσει σταδιακά ο μέσος όρος ηλικίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ο γενικός πληθυσμός θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο προς τον Μάρτιο.

 

«Ήδη τώρα θα έρθουν κάπου 7.000, μέσα στον Γενάρη και Φλεβάρη 700.000 από τη Pfizer αλλά στο μεταξύ πιθανότατα θα έχουν πάρει έγκριση και τα άλλα δύο εμβόλια που τρέχουν τώρα στην πρώτη τριάδα. Άρα ενδέχεται με την άφιξη του νέου έτους να αρχίσουν να φθάνουν και τα εμβόλια της Moderna και τον Φεβρουάριο και της AstraZeneca που είναι ακόμα πιο πολλά», εξηγεί ο κ. Σκουτέλης. 

 

Σχολιάζοντας τον σκεπτικισμό πολιτών, απαντά πως το ερώτημα δεν είναι το «εάν» αλλά το «πότε» θα εμβολιαστούμε.  

 

«Μπορεί να έχουμε εμβόλια και οργανωμένο σύστημα χορήγησης, αλλά αν δεν προσέλθει ο κόσμος, όλα αυτά θα είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Δεν μπορεί να είσαι γιατρός σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να μην έχεις εμβολιαστεί. Είναι ζήτημα επαγγελματικής ευσυνειδησίας», προσθέτει. 

 

Τέλος, προειδοποιεί πως εάν δεν υπάρξει το αναγκαίο ποσοστό «θα σερνόμαστε συνεχώς με lockdown, με αποτέλεσμα την ψυχολογική και ουσιαστική κατάρρευση όλων μας και κυρίως την κατάρρευση της οικονομίας».

 
 

 

Από το καλοκαίρι …..


Είτε έτσι είτε αλλιώς, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα την πανδημίας. Όλα δείχνουνε πως αν δεν υπάρξουνε τίποτα απρόοπτα. Θα έχουμε ένα δύσκολο 3-4μηνο το 2021 και από τις αρχές καλοκαιριού, με αρκετό κόσμο να έχει εμβολιαστεί αλλά και τις θερμοκρασίες να αυξάνονται, τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα. Και πιστεύουμε πως από το χειμώνα του 2021, τα πράγματα θα αρχίσουνε να πηγαίνουνε πολύ καλύτερα …… Επειδή λοιπόν διαπιστώνουνε πως έχει πέσει τεράστια κατήφεια, ας μην μένει ο κόσμος στο επόμενο δύσκολο 3-4μηνο, αλλά στο ότι είναι θέμα χρόνου να τελειώσουμε με την πανδημία …..

 
 

 

Εντυπωσιαστήκαμε …..

 

Πάμε τώρα να σας πούμε κάτι που μας εντυπωσίασε ….. Τυχαίνει τα Χριστούγεννα να έχουμε την ονομαστική μας εορτή. Και μιλήσαμε με αρκετό κόσμο για τις ευχές. Και αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως πέραν του ενδιαφέροντος του κόσμου για το χρηματιστήριο, που είναι λογικό να μας ρωτούνε, γνωρίζοντας πως αυτό είναι η βασική μας ενασχόληση!!! Διαπιστώσαμε πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο να επενδύσει στα ακίνητα, για διαφορετικούς λόγους. Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον για τα ακίνητα μας ξάφνιασε …. Και κυρίως καταλάβαμε γιατί οι τιμές έχουνε αυξηθεί και γιατί παρά τα λίγα συμβόλαια που γίνονται εν μέσω της πανδημίας (2020), οι τιμές όχι μόνο κράτησαν μέσα στην πανδημία, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν και όλα αυτά μετά από ένα διετές ράλι …..

 
 

 

Τα συγχαρητήρια μας

 

Αν και τέτοιες ημέρες δε θέλουμε να μιζεριάζουμε …. Να συγχαρούμε τη χώρα μας για το ότι έπεσε δεκαεννιά θέσεις, μέσα σε ένα μήνα, στην κατάταξη Covid Resilience του πρακτορείου Bloomberg  η οποία απαριθμεί τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη για να ζει κανείς την εποχή της πανδημίας, σε σύνολο 53 χωρών. Δεν έχουμε κάτι να πούμε !!!! Νομίζουμε πως και μόνο πως η χώρα μας βρίσκεται 4 θέσεις από τον πάτο αρκεί..

 
 
 

 

Η «αλλαγή φρουράς» στις ΗΠΑ και η Ελλάδα

 

Τέλος και όπως έγραφε τώρα ο «Βηματοδότης» ….

 

Χρονιάρες μέρες που είναι, είπαμε να ξεφύγουμε από τα τρέχοντα εγχώρια παραπολιτικά και να περπατήσουμε σε άλλα μακρύτερα και πιο απαιτητικά μονοπάτια. Θα σας βάλουμε σε αυτά της μεγάλης χώρας που κείται πέραν του Ατλαντικού και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εθνικές μας υποθέσεις, ειδικά σε τούτη την τόσο ασταθή, ευαίσθητη και πολύπλοκη διεθνή περίοδο. Στις ΗΠΑ λοιπόν τούτο τον καιρό εξελίσσεται η μετάβαση της εξουσίας από τον απίθανο Τραμπ στον νεοεκλεγέντα μετριοπαθή και πιο ορθολογικό Μπάιντεν. Η οποία, όπως βεβαιώνουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, εξελίσσεται πολύ ομαλότερα απ’ ό,τι οι απειλές και οι εκρηκτικές δηλώσεις του απερχόμενου αμερικανού προέδρου προοιωνίζονταν.

 

*****

 

Ο Τραμπ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήλπιζε να κερδίσει τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και να προχωρήσει απερίσπαστος σε πολιτειακού τύπου αλλαγές και μαζί να επιβάλει πιο συγκεντρωτικές λειτουργίες στην αμερικανική διακυβέρνηση. Ετσι αξιολογούνται άλλωστε από ειδικούς ανεξάρτητους παρατηρητές οι συχνές αναφορές και ο θαυμασμός που εξέπεμπε για τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που διατηρούσαν και διατηρούν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλοι αυταρχικοί ηγέτες ανά τον κόσμο, όπως ο γείτονάς μας Ταγίπ Ερντογάν.

 

*****

 

Υπό αυτή την έννοια η ήττα του, και μάλιστα με καθαρή και αδιαμφισβήτητη διαφορά, πολλούς ανακούφισε όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη και εν γένει στον δυτικό δημοκρατικό κόσμο. Επί της ουσίας ο Τραμπ ακυρώθηκε, αν και διατηρεί μια ελπίδα να κερδίσει την πλειοψηφία της Γερουσίας και να παριστάνει τον συγκυβερνήτη με τον Μπάιντεν. Ολα θα κριθούν από τις επαναληπτικές εκλογές της 5ης Ιανουαρίου στην Τζόρτζια, από τις οποίες θα κριθούν δύο έδρες της Γερουσίας. Αν τις κερδίσει ο Τραμπ, όντως θα έχει την πλειοψηφία 51-49 και θα εμποδίζει όπου μπορεί τη διακυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές ο Μπάιντεν έχει τοποθετήσει ξεχωριστούς υποψηφίους, σε αντίθεση με εκείνους του Τραμπ, και εκτιμάται ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα κερδίσει τουλάχιστον τη μία έδρα, ακυρώνοντας τα όποια σχέδια του απερχόμενου.

 

****

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....