| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 29/01/20

 

Θετική εξέλιξη …. Για πάμε και άλλη

Θα ξεκινήσουμε με ένα σύντομο σχόλιο, εκφράζοντας την ικανοποίηση μας, όπως όλοι παραδέχονται, για την εξαιρετικά επιτυχημένη έξοδο στις αγορές (με 15ετές ομολόγου).  Μια ακόμη πολύ θετική είδηση για την ελληνική οικονομία, η οποία σίγουρα δε θα είναι η τελευταία.

Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε, πως το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιχειρήσει άμεσα,  μια νέα έξοδο στις αγορές. Γιατί μπορεί όπως είχαμε γράψει να μην υπάρχει ανάγκη άμεσης εξόδου στις αγορές.  Ωστόσο καλό θα είναι η χώρα να εκμεταλλευτεί αυτό το εξαιρετικά καλό κλίμα των αγορών …. Και ακόμη και αν συνεχίσει το κλίμα να βελτιώνεται (να μην ξεχνάμε πόσο χαμηλά είναι αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις), η χώρα το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα βγει χαμένη έχοντας τρέξει και νέες εκδόσεις ομολόγων.

 
 

Ενδιαφέρον εξάμηνο

Από τα τελευταία ρεπορτάζ τώρα. Εμείς θα κρατήσουμε αυτά τα οποία έγραψε η Ναυτεμπορική. Σε σχέση φυσικά με αυτά που συνεχώς γράφουμε στο www.greekfinanceforum.com. Αναφορικά με το εξάμηνο αλλεπάλληλων συναντήσεων, διαπραγματεύσεων και αποφάσεων για την οικονομία, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως έγραψε και η Ναυτεμπορική. Το επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση αναμένει τις πρώτες αποφάσεις για κάποιο ή κάποια από τα αιτήματα που έχει θέσει στους θεσμούς ενώ οι τελικές αποφάσεις για τα πλεονάσματα εκτιμώνται το νωρίτερο τον Ιούνιο - Ιούλιο.

Έχουμε λοιπόν και λέμε ….

Φεβρουάριος - Μάρτιος: Οι πρώτες αποφάσεις

Το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να πετύχει:

μια θετική έκθεση στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει περιθώριο έως τα μέσα Φεβρουαρίου ώστε να κλείσει τα ζητήματα που μένουν ανοικτά, ώστε η έκθεση να είναι έτοιμη και να δημοσιοποιηθεί στις 26 του μηνός

απόφαση για εφαρμογή του μηχανισμού εξομάλυνσης (smoothing mechanism) ώστε να υπάρχει η δυνατότητα το υπερπλεόνασμα να «περνά» από το ένα έτος στο επόμενο

να μην υπολογίζεται στα δημοσιονομικά μεγέθη κατά πρόγραμμα ένα κονδύλι (ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ) λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Δηλαδή να εξαιρούνται από το κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα. Ένα αίτημα το οποίο φαίνεται ότι είναι αρκετά «ώριμο» να συμφωνηθεί με τους θεσμούς και να υλοποιηθεί

να πείσει τους εταίρους για την δυνατότητα αλλαγής της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (SMP’s και ANFA’s) ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις δημόσιες ή και ιδιωτικές. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, οι θεσμοί έλαβαν πακέτο προτάσεων με συγκεκριμένες επενδύσεις

Απρίλιος - Μάιος: «Ώρα» φοροελαφρύνσεων

Το διάστημα αυτό, φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για το υπουργείο Οικονομικών καθώς όπως δήλωσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας τον Μάιο θα πρέπει να κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2021-2024, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η ελληνική έκθεση βιωσιμότητας χρέους. «Η εκτίμηση μου είναι ότι θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις μας. Καινούργιο στοιχείο είναι ότι θα εξειδικεύει και τη νέα στοχοθεσία για δημοσιονομικά, που δεν θα έχει ως κεντρικό στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά πρόγραμμα που είχαμε συνηθίσει, αλλά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται ήδη στην Ευρώπη και κυρίως τον λεγόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο» επεσήμανε σε συνέντευξη του στην «Ναυτεμπορική» χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Την ίδια περίοδο θα υπάρχει μια καλύτερη εκτίμηση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ (έως το Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί και η άσκηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων).

Τους μήνες της Άνοιξης αναμένονται και τα «αποκαλυπτήρια» του νέου πτωχευτικού πλαισίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο. Σε αυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών θα υπάρχει κάποιος δείκτης ασφαλείας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το Μάιο θα ξεκινήσει και επίσημα η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

Ιούνιος - Ιούλιος: Οι «πρώτοι σταθμοί» για το πλεόνασμα

Το ζήτημα της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων εκτιμάται ότι μπορεί να αποφασιστεί σε εκείνη τη χρονική περίοδο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, έθεσε ως χρονικό ορίζοντα των αποφάσεων για τα πλεονάσματα το 1ο εξάμηνο. Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι αποφάσεις να ληφθούν μετέπειτα, με «τελευταία προθεσμία» τον Οκτώβριο του 2020 οπότε και θα πρέπει να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2021.

 

 

Μάλιστα

Πολλά και αδιάφορα (το μόνο σίγουρο μόνο ενδιαφέροντα δεν ήτανε) πράγματα είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη του στον κ. Χατζηνικολάου. Εμείς όμως θα κρατήσουμε αυτό το οποίο βρήκαμε πιο αστείο, στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να παρουσιάσει πως ο Σύριζα δήθεν αλλάζει.

Για «συνιστώσα της γραβάτας» λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, μάλιστα «ανεβαίνει» έκανε λόγο ο Αλέξης  Τσίπρας κατά την συνέντευξή του. Συμπεριάλαβε σε αυτή τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Αλέξη Χαρίτση, που, όπως παρατήρησε ο Νίκο Χατζηνικολάου, «φοράνε τις καλύτερες γραβάτες στον ΣΥΡΙΖΑ» (no comment θα λέγαμε). Όσο για το αν ο ίδιος θα φορέσει ποτέ γραβάτα, το άφησε ανοιχτό. Επίσης όμως άφησε να εννοηθεί, στη «συνιστώσα της γραβάτας» συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Να φανταστούμε λοιπόν πως αυτούς θεωρεί ο κ. Τσίπρας ως την «ελίτ» του Σύριζα. Τους εκσυγχρονιστές ….

Δηλαδή με τους κ. Τζανακόπουλος, Δραγασάκη και Κατρούγκαλο (τον κ. Χαρίτση τον αφήνουμε, αφού κάπως σώζεται κατά την άποψη μας) σκέφτεται να κυβερνήσει, αν τέλος πάντων κάποια στιγμή έλθει και πάλι στην εξουσία;

Και θέλετε τώρα εσείς να πούμε πως ελπίζουμε για το μέλλον αυτής της χώρας;

Εδώ θα πας πείτε ο κ. Τσίπρας είχε πιστέψει στον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος τίναξε τη χώρα στον αέρα και κατέστρεψε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα παραπάνω πρόσωπα μας πείραξαν;

 
 

 

Και καλά του έκαναν …. Αλλά και τσάμπα μαγκιές ….

 

Τώρα όσον αφορά τον κ. Ζαγοράκη και την απόφαση της ΝΔ να τον διαγράψει. Και πολύ καλά έκανε θα λέγαμε. Δεν είναι δυνατόν ένας ευρωβουλευτής της χώρας. Να απειλεί ένα κόμμα και την κυβέρνηση ……

 

Οφείλουμε βέβαια να πούμε και κάτι άλλο. Πως μάλλον ως τσάμπα μαγκιά μας ακούστηκε η διαγραφή του κ. Ζαγοράκη. Γιατί εμείς αυτό που ξέρουμε είναι πως μόλις ξέσπασε το όλο θέμα. Μέσα σε μόλις μερικές ώρες, η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική πρωτοβουλία, νομιμοποιώντας κάτι το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσε η νομοθεσία της χώρας παράνομο. Για να καταλάβουμε πως αυτή η χώρα δεν αλλάζει και τόσο. Για την ακρίβεια άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και τσάμπα μαγκιές!!!!! Για όλους όμως !!!

 

Και δε λέμε πως ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πέσει κατηγορία (λίγο έτσι και αλλιώς μας ενδιαφέρουνε τα αθλητικά). Αυτό που λέμε είναι πως επί της ουσίας τελικά τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα, με όλες τις κυβερνήσεις να προσπαθούνε να χαϊδέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτιά.

 

Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε. Πως όταν ένας νόμος λέει κάτι. Αυτό θα πρέπει να τηρείται, ΌΣΟ ΔΥΑΡΕΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ! Αλλιώς η χώρα δεν πρόκειται να προκόψει ποτέ! Ποτέ όμως!!! Γιατί άλλοτε βρίσουμε παραθυράκια για ποδοσφαιρικές ομάδες (με όλες έχει γίνει αυτό στο παρελθόν, όπως και με τον ΠΑΟΚ τώρα). Άλλο για τους λαθρέμπορους. Άλλοτε για τους καταχραστές του δημοσίου κτλ….

 
 

Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται

Στη Μεγάλη Βρετανία το μεσημέρι της Δευτέρας μια πολιτική παρέα που απολάμβανε τον καφέ της κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", δύο άντρες έπιναν τον καφέ τους και μιλούσαν χαμηλόφωνα. Ο ένας ήταν ο Κώστας Γείτονας, επί πολλά χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη αλλά και μέντορας της Φώφης Γεννηματά.

Ο δεύτερος ήταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μέντορας ως γνωστόν του Αλέξη Τσίπρα. "Με τον Αλέκο γνωριζόμαστε από παλιά, πολύ παλιά, από το Τεχνικό Επιμελητήριο, που ήταν τότε με τον Ιωαννίδη και τους άλλους, και είπαμε να πιούμε έναν καφέ να θυμηθούμε τα παλιά" είπε ο Κώστας Γείτονας όταν ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Και όπως σχολιάζουμε στον τίτλο … και κάπως έτσι τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....