| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 29/01/21

 

 

Ποιά Ελλάδα;

 

Θα ξεκινήσουμε με ένα διαφορετικό ζήτημα, με το οποίο έχουμε ασχοληθεί από την εποχή της κρίσης. Μάλιστα αρκετά προτού υπάρξουνε σχετικές αναλύσεις, είχαμε προειδοποιήσει για τη ζημία που γίνεται με την ελληνική κρίση σε αυτό το κομμάτι, με το μέλλον της χώρας να είναι κάτι παραπάνω από μαύρο. Και αυτό γιατί μια χώρα χωρίς «παραγωγικό πληθυσμό» δε μπορεί να ελπίζει.

 

«Η πανδημία του Covid-19 λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός από πολλές απόψεις, δείχνοντας επίσης τον αντίκτυπο και τη σημασία των δημογραφικών αλλαγών και ειδικότερα της γήρανσης» δηλώνει η Ντούμπραβκα Σούιτσα, αντιπρόεδρος για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας στην ΕΕ. Στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» ενόψει της παρουσίασης της Πράσινης Βίβλου για τη γήρανση, η Ντούμπραβκα Σούιτσα επισημαίνει την ανάγκη για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων, που απορρέουν από τις δημογραφικές αλλαγές στην ΕΕ, και ειδικότερα σε χώρες όπως στην Ελλάδα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα δουν γήρανση, αλλά και συρρίκνωση του πληθυσμού. Παράλληλα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν μιλά για τα σχέδια τόνωσης των αγροτικών περιοχών, που θα παρουσιάσει τον Ιούνιο.

 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως η χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα …

Ειδικότερα,

 

«Η Πράσινη Βίβλος για τη γήρανση προσεγγίσει πολιτικές που αφορούν όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, έναντι των προκλήσεων, αλλά και των ευκαιριών που δημιουργούνται εξαιτίας ενός ολοένα και μεγαλύτερου σε ηλικία πληθυσμού» τονίζει η εκ Κροατίας αξιωματούχος. Επεξηγεί ότι η Βίβλος αυτή καθορίζει την ταχύτητα και την κλίμακα των δημογραφικών αλλαγών, τον αντίκτυπό τους στις πολιτικές, και καλύπτει από την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής και τη διά βίου μάθηση έως την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και φροντίδας για την κάλυψη ενός ηλικιωμένου πληθυσμού, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη σωστής ισορροπίας μεταξύ βιώσιμων λύσεων για τα συστήματα πρόνοιας και της ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

 

Προκλήσεις

 

Το ζήτημα ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ για τις οποίες οι εκτιμήσεις προβλέπουν μείωση του πληθυσμού. Αναγνωρίζουμε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε» τονίζει. Η Κομισιόν κατατάσσει τη χώρα μας στην ομάδα των κρατών που θα δουν «μεγάλες μειώσεις 21%-27% στον πληθυσμό», εκτιμώντας ότι το 2070 θα κατοικούν στην Ελλάδα μόλις 8,5 εκατ. άνθρωποι, ενώ ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων θα είναι 7 προς 10.

 

Η δέσμη των προτάσεων που θα παρουσιάσει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αφορούν την υγιή και ενεργό γήρανση και διά βίου μάθηση, τη μεγαλύτερη ζήτηση για υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια περίθαλψη, τις αυξανόμενες δυσκολίες στη διατήρηση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται, τους τρόπους ενίσχυσης της παραγωγικότητας και αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, τη βιωσιμότητα και επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων και πόσο κατάλληλα είναι τα συστήματα κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση ενός γηράσκοντος πληθυσμού, καθώς και μοχλούς καινοτομίας και οικονομίας της επονομαζόμενης «ασημένιας οικονομίας» – της οικονομικής δραστηριότητας που παράγεται και σχετίζεται με τις ανάγκες των ενηλίκων άνω των 50 ετών.

 

Κατά την Ντούμπραβκα Σούιτσα οι «δημογραφικές» διαφορές στη μετάδοση του Covid-19, αναφέρει ως παραδείγματα, τους ηλικιωμένους, τη διαφορά στη μετάδοση μεταξύ ανδρών και γυναικών και μεταξύ των πιο πυκνά κατοικημένων περιοχών έναντι των αραιοκατοικημένων, «καθιστούν σαφές ότι οι δημογραφικές εκτιμήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς προετοιμάζουμε μια βιώσιμη και ισχυρή ανάκαμψη». Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών «οι οποίες επηρεάζονται συχνότερα από τη μείωση του πληθυσμού».

 

Οπως επεξηγεί, το «μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές», που θα παρουσιάσει τον προσεχή Ιούνιο, επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα δυναμική στις περιοχές αυτές. «Να τις καταστήσει ζωντανές, ελκυστικές και δυναμικές, όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για νεοεισερχόμενους, νέες οικογένειες, επιχειρήσεις, καινοτόμους φορείς, επιχειρηματίες. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, φυσικά, όπου γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες εδαφικές προκλήσεις που αφορούν τα νησιά και τις ορεινές περιοχές» επισημαίνει, τονίζοντας τον ρόλο των ευρωπαϊκών πόρων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στην προσπάθεια αυτή. Θυμίζει ότι σε αγροτικές περιοχές ζουν περίπου 100 εκατ. Ευρωπαίοι, ενώ καλύπτουν το 45% της ΕΕ.

 

 
 

 

Επαναλαμβάνουμε πως δεν είναι λογικό

 

Στα της πανδημίας τώρα … Και επειδή έρχεται «ΣΚ» … Και επειδή οι μετεωρολόγοι λένε πως θα έχουμε έναν εξαιρετικά καλό καιρό … Παραπέμποντας σε πρόσφατα σχόλια μας, θα το επαναλάβουμε. Πως δεν είναι λογικό στους δρόμους, πλατείες, βουνά, θάλασσες να γίνεται ο κακός χαμός …. Και την ίδια ώρα να ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε την αγορά …

 

Απλά αυτό δεν είναι λογικό, με τα οικονομικά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, να γίνονται ημέρα με την ημέρα όλο και πιο μαύρα… Και το λέμε και θα το ξαναλέμε … Η αγορά δεν πρέπει να κλείσει, ακόμη και αν απαιτούνται περισσότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών.

 
 

 

Εστίαση

 

Ανάμεσα λοιπόν στα διάφορα εντυπωσιακά νούμερα που υπάρχουνε τις τελευταίες ημέρες για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Όπως είναι λογικό, ζημιές συνεχίζει να συσσωρεύει και κατά το 2021 η εστίαση, σε συνέχεια μιας χρονιάς κατά την οποία χάθηκε τζίρος περί τα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών και παραγόντων της αγοράς. Και με όλα να δείχνουνε πως η εστίαση θα είναι κλειστή για αρκετούς μήνες ακόμη … Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στον κλάδο είναι πραγματικά δραματική, με εκτιμήσεις που έχουνε βάση, πως 3 στις 4 επιχειρήσεις δε θα ανοίξουνε, με τις συνέπειες που έχουνε όλα αυτά στην οικονομία …

 
 

 

Αν θα υπάρξει μεγαλύτερη παράταση …. Τα περίπου 10 θα γίνουνε 15δις ευρώ και βλέπουμε …

 

Και όσον αφορά την οικονομία και τουλάχιστον στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Τα πράγματα στην οικονομία γίνονται όλο και πιο σοβαρά. Και  σε σχέση με τα παραπάνω και τα όσα γράφουμε τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει πραγματικά τεράστια ανάγκη να μην κλείσει και πάλι η αγορά και γενικά να μην τραβήξει αυτή η πανδημία περισσότερο από ότι φαίνονταν πριν από λίγο καιρό.

Σε διαφορετική περίπτωση τα περίπου 10δις ευρώ που εκτιμούνε πως θα είναι τα κόκκινα δάνεια, θα μπορούσανε άνετα να γίνουνε 15δις ευρώ. Και όπως και άλλες φορές έχουμε γράψει. Σε μια χώρα με ΑΕΠ 175δις ευρώ και συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών 6-7δις ευρώ, αυτά τα νούμερα μόνο μικρά δεν είναι, με το ένα πρόβλημα να φέρνει το άλλο, σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, την οποία έχουμε ξαναδεί τα τελευταία 10 χρόνια της ελληνικής κρίσης.

 
 
 

 

Όπως πάντως και αν το δει κανείς αυτό είναι θετικό

 

Μην νομίσει κανείς πως θέλουμε να κάνουμε αβάντα στην κυβέρνηση, αφού όπως γνωρίζεται αρκετά συχνά ασκούμε κριτική για πολλά ζητήματα. Ωστόσο όπως και αν το δει κανείς, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας, τα παρακάτω είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα μας και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε …

 

Θετικά λοιπόν επιδημιολογικά δεδομένα αποτυπώνει για την Ελλάδα ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) που ανανεώνεται κάθε Πέμπτη. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες της Ευρώπης, μαζί με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, που είναι πορτοκαλί, ενώ είναι η μοναδική χώρα με πράσινες περιοχές. 

 

Η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι οι μόνες «πράσινες» περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, στον χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 15-28 Ιανουαρίου.

 

 

Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στο «πράσινο» στον χάρτη που αφορά τον δείκτη θετικότητας, επίσης μαζί με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του 4%.

 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....