| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 29/07/20

 

 

Πολύ χειρότερα του αναμενομένου ….

 

Συνομιλώντας καθημερινά με ανθρώπους που είτε είναι σε διακοπές είτε έχουνε σχέση με τον τουριστικό κλάδο. Θα επαναλάβουμε και πάλι σήμερα πως δυστυχώς τα πράγματα πάνε πολύ πιο μέτρια από ότι όλη περιμέναμε. Ενδεχομένως χειρότερα και από τις πιο μέτριες προβλέψεις. Προς στιγμήν τουλάχιστον, όλα δείχνουνε πως η μείωση φτάσει στο 75 με 80%, με την παρτίδα πολύ δύσκολα να σώζεται τις 2-3 κρίσιμες εβδομάδες του Αυγούστου. Και κακά τα ψέματα, αν και υπάρχουνε τα εργαλεία (μετά τις αποφάσεις των ευρωπαίων), μια τόσο κακή πορεία του τουρισμού, θα κάνει τα πράγματα στην ελληνική οικονομία, ακόμη πιο δύσκολα από το φθινόπωρο.

 
 

 

Εγχώριος τουρισμός …

 

Και συνεχίζοντας με τον τουρισμό, χειρότερη των προβλέψεων - προσδοκιών εξελίσσονται τα πράγματα και στον εσωτερικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο το 14% των ερωτωμένων εκτιμά ότι θα κάνει διακοπές όπως κάθε χρόνο. Το 18% θεωρεί ότι θα κάνει μεν διακοπές, πιο περιορισμένα δε, κάτι που μπορεί να σημαίνει είτε μειωμένη δαπάνη είτε αλλαγές στις συνήθειες των διακοπών (π.χ. επιλογή δωματίων αντί μονάδων). Η πλειονότητα, το 44%, θεωρεί βέβαιο ότι δεν θα κάνει διακοπές το φετινό καλοκαίρι, ενώ υπάρχει και ένα 24% που δεν γνωρίζει τι θα πράξει και πιθανόν αναμένει τις εξελίξεις.

 
 

 

Πολύ ενδιαφέροντα

 

Σε αυτό το σημείο τώρα …. Πάμε να δούμε ένα πολύ σοβαρό θέμα ….

 

Ακριβώς 19 χρόνια μετά την εποχή που η πρόταση Γιαννίτση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση προκάλεσε θύελλα στην τότε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, ο 76χρονος σήμερα Τάσος Γιαννίτσης, πιο σοφός από τα διδάγματα και τα λάθη εκείνης της εποχής, ξανανοίγει το Ασφαλιστικό.

 

Προσκεκλημένος στο Συνέδριο του Economist με θέμα «Το ασημένιο τσουνάμι – Ξεπερνώντας τα κύματα της γήρανσης του πληθυσμού στη σκιά του COVID-19» ο κ. Γιαννίτσης με την ομιλία την περασμένη Πέμπτη τάραξε για μία ακόμα φορά τα νερά καταθέτοντας ωμά τα δεδομένα – αριθμούς και τάσεις – που αποδεικνύουν ότι η υγεία του ασφαλιστικού συστήματος επιδεινώνεται δραματικά.
 

Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε σε πέντε σημεία προσεγγίζοντας το βασικό ερώτημα που τέθηκε, «αν το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμο». Οπως είπε:

 

1 Το Ασφαλιστικό μπορεί θεωρητικά να συνεχίσει ως έχει, αλλά με τεράστιο κόστος: τη θεαματική διάβρωση της βιωσιμότητας κρίσιμων οικονομικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών σχέσεων. Ουσιαστικά, σε συνθήκες απανωτών κρίσεων και οικονομικής καθίζησης της χώρας στα επίπεδα του 2000, το βάρος του Ασφαλιστικού ως αναπτυξιακού, μακροοικονομικού και κοινωνικού προβλήματος γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Η διόγκωσή του επιδείνωσε μέχρι σήμερα όλα τα βασικά μεγέθη: ρυθμούς μεγέθυνσης, εισοδήματα, ανεργία, ελλείμματα και χρέος, φορολογική πίεση, μετανάστευση, εκτόπιση άλλων κοινωνικών δαπανών, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
 

Επιπλέον, οδηγεί σε μια αφανή ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης για σημαντικό αριθμό χαμηλόμισθων εργαζομένων που καταφεύγουν στην αδήλωτη απασχόληση.

 

2 Οι συνολικές δαπάνες του κράτους για συντάξεις αυξήθηκαν από 7 δισ. ευρώ το 2001 σε περίπου 17 δισ. ευρώ το 2018, δηλαδή από 5% του ΑΕΠ σε 9%-9,5%. Αθροιστικά για το 2000-2018 έφτασαν τα 289 δισ. ευρώ. Για τη δεκαετία 2000-2009 αυτή η κρατική δαπάνη αντιπροσώπευε πάνω από το 70% της συνολικής αύξησης του δημόσιου χρέους.

 

3 Το 2020 το Ασφαλιστικό θα επιδεινωθεί από τρία αίτια: τη μείωση του ΑΕΠ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κάθε τυχόν πρόσθετη παροχή. Οσο το Ασφαλιστικό εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες έντονης ανισορροπίας τόσο η οικονομία θα παραμένει ευάλωτη.

 

4 Η σημερινή κατάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα μιας ομαλής εξέλιξης πληθυσμιακών δεδομένων, αλλά πολιτικών επιλογών, που μετέτρεψαν ένα δυσανάλογα μεγάλο τμήμα ηλικιών κάτω των 60 ή 65 ετών σε συνταξιούχους για να συγκαλύψουν αδυναμίες σε άλλα πεδία πολιτικής.
 

Στη ζυγαριά βρίσκονται καταστάσεις που δικαίως ή αδίκως είναι πια πραγματικότητα (2,7 εκατ. πρόσωπα έχουν περάσει στη σύνταξη) και μια ανατροπή τους θα είχε σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Πλέον, οι γενεές που εργάζονται καλούνται να πληρώσουν τετραπλά:

 

– για την ετήσια πληρωμή μιας συνταξιοδοτικής δαπάνης που προαποφασίστηκε από τους ενδιαφερομένους σε προγενέστερα χρόνια,
 

– για την αποπληρωμή του χρέους που έχουν συσσωρεύσει το Ασφαλιστικό και η όλη δημοσιονομική διαχείριση στο παρελθόν,
 

– για την πρόσθετη ατομική τους αποταμίευση προκειμένου να προνοήσουν για δικές τους μελλοντικές συντάξεις, και
 

–  γιατί βρίσκονται αντιμέτωπες με διαρθρωτικές σχέσεις που κρατούν την οικονομία σε χαμηλό επίπεδο αναπτυξιακής μετεξέλιξης.

 

5 Τα προβλήματα αυτά θέτουν και το ερώτημα για μια «δίκαιη μετάβαση» (just transition) του Ασφαλιστικού προς ένα ευσταθές και ταυτόχρονα δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ανάλογο πρόβλημα έχει ανακύψει και στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής. Οσο οι απαντήσεις για το «τι είναι δίκαιη μετάβαση» θα κλωτσιούνται στο μέλλον, τόσο «λιγότερο δίκαιες» λύσεις θα είναι εφικτές.

 
 

 

 

Οταν τα ελληνικά F-16 αναχαίτιζαν αμερικανικά F/Α-18

 

Όπως τώρα έγραψε ο «Βηματοδότης» ….  Ηταν εντυπωσιακές οι εικόνες των ελληνικών F-16 που αντιμετώπιζαν σε συνθήκες εναέριας μάχης (dogfight) τα προηγμένα αμερικανικά F/A-18 Hornet που μόλις είχαν απονηωθεί από το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (με ισχυρότατη δύναμη πυρός) ανοικτά της Κρήτης. Και το αντίστροφο. Δηλαδή τα ελληνικά μαχητικά, έπαιξαν στο σενάριο της ελληνοαμερικανικής άσκησης, τον ρόλο του επιτιθέμενου για να τα αναχαιτίσουν οι αμερικανοί. Είχαν οι έλληνες πιλότοι τόση μεγάλη ακρίβεια στους ελιγμούς και τόση μεγάλη εμπειρία στις αναχαιτίσεις και στις εικονικές αερομαχίες που εντυπωσίασαν τους αμερικανούς.

 

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στην ελληνοαμερικανική αυτή άσκηση ενσωματώθηκαν στη δύναμη κρούσης του πανίσχυρου αεροπλανοφόρου και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (ένα υποβρύχιο και μια φρεγάτα) με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Εκτελέσθηκαν πυρά δυτικά της Κρήτης και στο πεδίο βολής Καράβια. Και να σκεφτείτε ότι την ώρα που τα ελληνικά μαχητικά πετούσαν μαζί τα αμερικανικά και τη στιγμή που το ελληνικό υποβρύχιο και η φρεγάτα ενσωματώνονταν στο πανίσχυρο αεροπλανοφόρο με τα 90 αεροσκάφη και τους πυραύλους Τόμαχωκ, οι Τούρκοι επιχείρησαν να διαψεύσουν ότι υπήρχε άσκηση με αμερικανούς στην περιοχή.

 

 

 

Απίστευτα νούμερα….

 

Συνεχίζοντας να πιστεύουμε πως με την ευρεία έννοια, η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης της επόμενες δεκαετίες, με τεράστια επιπτώσεις και στην παγκόσμια οικονομία.

 

Για όποιον λοιπόν δε έχει διαβάσει τα παρακάτω, αξίζει να το κάνει για να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

 

Σχεδόν λοιπόν τρία δισεκατομμύρια ζώα σκοτώθηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το 2019-2020 την Αυστραλία και συνιστούν «μια από τις χειρότερες καταστροφές για την άγρια ζωή στη σύγχρονη ιστορία», σύμφωνα με μια έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

 

Η έκθεση που συνέταξαν επιστήμονες από πολλά πανεπιστήμια της Αυστραλίας αναφέρει ότι στις απώλειες για την άγρια ζωή περιλαμβάνονται 143 εκατομμύρια θηλαστικά, 2,46 δισεκατομμύρια ερπετά, 180 εκατομμύρια πουλιά και 51 εκατομμύρια βάτραχοι.

 

Η έρευνα δεν αναφέρει πόσα ζώα πέθαναν εξαιτίας των πυρκαγιών, όμως οι πιθανότητες επιβίωσης για όσα ζώα σώθηκαν από τις φλόγες «πιθανόν να μην είναι μεγάλες» λόγω της έλλειψης τροφής και χώρων όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο και προστασία από τα αρπακτικά, δήλωσε ο Κρις Ντίκμαν, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

 

Οι φωτιές κατέκαψαν περισσότερα από 115.000 τχλμ δασικής έκτασης σε όλη την Αυστραλία στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020 (έκταση που αναλογεί περίπου στην μισή έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου) και στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους, ενώ κατέστρεψαν και 3.000 σπίτια.
 

Όταν μαίνονταν ακόμη οι πυρκαγιές το WWF είχε εκτιμήσει ότι ο αριθμός των ζώων που είχαν πληγεί ήταν 1,25 δισεκατομμύριο.

 

Ο κύριος λόγος που ο αριθμός των πληγέντων ζώων αυξήθηκε είναι ότι οι ερευνητές έχουν αξιολογήσει την συνολική πληγείσα περιοχή αντί να επικεντρωθούν στις περισσότερο πληγείσες πολιτείες, όπως εξήγησαν οι ίδιοι.

 

Η επικεφαλής της έκθεσης Λίλι Βαν Ίντεν του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη ανάλυση σε ολόκληρη την ήπειρο για τα ζώα που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές και ότι «άλλες χώρες θα μπορούν να βασιστούν σε αυτή την έρευνα για να βελτιώσουν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών οπουδήποτε».

 

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος δασικών πυρκαγιών στην σύγχρονη ιστορία της Αυστραλίας και έπληξε περισσότερο από ποτέ δασικές εκτάσεις με τους επιστήμονες να το αποδίδουν αυτό στην κλιματική αλλαγή.

 

Τα ευρήματα της έρευνας εξακολουθούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία και η τελική έκθεση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου, αλλά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών ή εκτοπισμένων ζώων (τα τρία δισ.) είναι απίθανο να αλλάξει.

 

«Οι ενδιάμεσες διαπιστώσεις είναι σοκαριστικές», λέει ο Ντέρμοτ Ο'Γκόρμαν, ο διευθύνων σύμβουλος του αυστραλιανού παραρτήματος του WWF.

 

«Είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος ένα άλλο γεγονός σε άλλο σημείο του κόσμου στη σύγχρονη ιστορία που να έχει σκοτώσει ή εκτοπίσει τόσα ζώα», σημείωσε.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερθέρμανση του πλανήτη επιμηκύνει τα καλοκαίρια στην Αυστραλία και τα καθιστά όλο και πιο επικίνδυνα με μικρότερους σε διάρκεια χειμώνες που καθιστούν δυσκολότερο το έργο προληπτικής προστασίας των δασικών εκτάσεων.

 

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα συντάχθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Σίδνεϊ, της Νέας Νότιας Ουαλίας, του Νιούκασλ, του Τσαρλς Σταρτ και της μκο BirdLife Australia.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....