| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 29/11/19

 

 

Μπράβο μας …..

 

Θα ξενίσουμε συγχαίροντας τη χώρα μας για ακόμη μια πρωτιά. Ποιά είναι αυτή;

 

Η Γερμανία και η Αυστρία λοιπόν είναι οι χώρες με την καλύτερη οικονομική ευμάρεια για τους πολίτες τους. Και ποιές βρίσκονται στις δυο τελευταίες θέσεις; H Λιθουανία και η χώρα μας, η Ελλάδα. Ειδικότερα, αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας για την οικονομική ευμάρεια των Ευρωπαίων πολιτών, την οποία διεξάγει η σουηδική εταιρεία Intrum, η οποία απηύθυνε ερωτήματα σε 24.004 καταναλωτές από 24 ευρωπαϊκές χώρες.

 
 

 

Ναι μεν αλλά…..

 

Και σε αυτό το σημείο να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Ότι μόλις ηρέμησε λίγο η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και την ελληνική οικονομία. Διαπιστώνει αμέσως κανείς τη γύμνια (με λίγη δόση υπερβολής) αυτής της χώρας – οικονομίας.

 

Γιατί μπορεί όπως αναφέρεται στα παρακάτω στοιχεία να υπάρχει μια ευχάριστη αύξηση των εξαγωγών. Ωστόσο με το που ηρέμησε λίγο η κατάσταση και αυξήθηκε η κατανάλωση. Η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών, οδηγεί εκ νέου σε μεγάλα ελλείμματα.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, για το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2019, αυξάνονται συνολικά κατά 544 εκατ. ευρώ ή κατά 2,2% και ανήλθαν σε 24,93 δισ. ευρώ από 24,39 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 16,71 δισ. ευρώ από 15,92 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 791,5 εκατ. ευρώ ή κατά 4,97%.

 

Οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2019 αυξήθηκαν κατά 1,54 δισ. ευρώ ή κατά 3,9%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 40,65 δισ. ευρώ έναντι 39,11 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 29,1 δισ. ευρώ από 27,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά σχεδόν 1,85 δισ. ευρώ ή κατά 6,8%.

 

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2019 κατά 993,4 εκατ. ευρώ ή κατά 6,7%, στα 15,72 δισ. ευρώ από 14,72 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 12,42 δισ. ευρώ από 11,37 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,05 δισ. ευρώ, ή κατά 9,3%.

 
 

Θετική εξέλιξη

Και για να μην γκρινιάζουμε συνέχεια. Πάμε τώρα σε μια αρκετά θετική εξέλιξη. Γιατί τέτοια θεωρούμε την ανακοίνωση σχετικά με την πορεία των εσόδων. Ειδικότερα, στα 114,7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Οκτωβρίου, καταγράφοντας αύξηση κατά 457 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των καταθέσεων νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε 6,5% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, αύξηση κατά 643 εκατ. ευρώ στα 139,7 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Οκτώβριο του 2019, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 622 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,4% από 5,7% τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, αύξηση κατά 186 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Οκτώβριο του 2019, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 723 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,1% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 272 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 467 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 458 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 256 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 
 

 

Μάλιστα!!!!

 

Σε αυτό σημείο να πούμε και ένα πολύ μεγάλο μάλιστα!!!! Και αυτό για την είδηση πως όσον αφορά το σκάνδαλο της Energa. Επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών με αναστολή στον κ. Φλώρο. Και παράλληλα κρίθηκε αθώος ο κ. Μηλιώνης. Εμείς θα σταματήσουμε εδώ τα σχόλια μας!!! Νομίζουμε πως δε χρειάζεται να γράψουμε πολλά περισσότερα. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές!!!!!

 
 

 

Πόσο χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τέτοιες ειδήσεις …..

 

Την παρακάτω είδηση την διαβάσαμε στα Νέα. Και ειλικρινά δεν ξέρετε πόσο χαρήκαμε. Δεν ξέρετε πόσο χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε αντίστοιχες ειδήσεις ….. Καλό «ΣΚ».

 

Η χρυσή ομάδα του ΑΠΘ που... διέλυσε ΜΙΤ και Harvard

 

Στο ΜΙΤ και τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα θυμούνται τους έλληνες φοιτητές για πολλά χρόνια. Κι αυτό γιατί οι ελληνικές ερευνητικές ομάδες, ειδικά εκείνοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αλλά των πανεπιστημίων Δημοκρίτειου και Θεσσαλίας στο παρελθόν, τα τελευταία τρία χρόνια κατακτούν τη μια πρωτιά μετά την άλλη. Το χρυσό μετάλλιο του περίφημου διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας iGEM ανήκει και φέτος στην ομάδα του ΑΠΘ που άφησε για μια ακόμη χρονιά πίσω της πανεπιστήμια - κολοσσούς, όπως το ίδιο το ΜΙΤ που διοργανώνει τον διαγωνισμό, το Cambridge, το Oxford και το Harvard. Οπως επίσης και πανεπιστήμια με τεράστιους προϋπολογισμούς στα ερευνητικά τους εργαστήρια από όλο τον κόσμο. Στον διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο 5.000 ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια 40 χωρών, οι οποίες και αξιολογούνται από 120 κριτές παγκοσμίου κύρους.

 

Ο διαγωνισμός της συνθετικής βιολογίας iGEM, αποτελεί έναν παγκόσμιο διαγωνισμό και απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, ενώ είναι γνωστό στις ΗΠΑ ως το Παγκόσμιο Κύπελλο της Επιστήμης (World Cup of Science). Φέτος η φοιτητική ομάδα «iGEM Thessaloniki» κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό, ενώ πέρυσι είχε αποσπάσει το ασημένιο και το 2017 επίσης το χρυσό!

 

 «DNA υπολογιστής»

 

Στη φετινή της συμμετοχή στον διαγωνισμό η ομάδα σχεδίασε και ανέπτυξε το POSEIDON (Programmable Orthogonal Systems Engineered Into DNA Oligo Networks), τον πρώτο «DNA υπολογιστή» ικανό να προσδιορίσει ποιοτικά και ποσοτικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ DNA και πρωτεϊνών ώστε να διαπιστωθεί η παρουσία τους σε συγκεκριμένες ασθένειες με σκοπό αυτές μελλοντικά να αποτραπούν. «Οι πρωτεΐνες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την επιστημονική έρευνα, τόσο για τη μελέτη διαφόρων βιοχημικών μονοπατιών όσο και για τη θεραπεία πληθώρας παθολογικών περιπτώσεων» λέει σχετικά από την πλευρά της ομάδας η Αλίκη Αθανασιάδου που εξηγεί ότι στο πείραμά τους εστίασαν «στον χαρακτηρισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του μεταστατικού μελανώματος».

 

Οι φοιτητές του ΑΠΘ, όπως λέει η Αλίκη, δημιούργησαν ένα «εργαλείο» που μπορεί να μελετήσει τη σύνδεση των πρωτεϊνών αυτών με τις αντίστοιχες αλληλουχίες του DNA. «Θέλαμε να μελετήσουμε πώς αυτές οι πρωτεΐνες συνδέονται με το DNA μας στη διάρκεια μιας ασθένειας ώστε να προσπαθήσουμε στη συνέχεια να αποτρέψουμε αυτή τη σύνδεση για να οδηγηθούμε στο μέλλον σε μοντέλα θεραπειών ή κατασκευή φαρμάκων» συνεχίζει.

 

Η ίδια, όπως αναφέρει, ασχολήθηκε με τη μοντελοποίηση του πειράματος, ενώ στην ομάδα συμμετείχαν 8 μέλη από διαφορετικές επιστήμες οι οποίες και συνδυάστηκαν για την εξαγωγή αποτελεσμάτων: βιολόγοι, φυσικοί, χημικοί μηχανικοί, επιστήμονες της πληροφορικής, των ιατρικών εργαστηρίων.

 

Συμμετοχή

 

Βέβαια επρόκειτο για μια διαδικασία που δεν θα μπορούσε να καλυφθεί οικονομικά μόνο από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο (ειδικά τα υποχρηματοδοτούμενα ελληνικά πανεπιστήμια), καθώς μόνο η εγγραφή στον διαγωνισμό στοίχισε περίπου 5.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της αποστολή έφτασε περίπου τα 50.000 ευρώ τα οποία καλύφθηκαν από τις χορηγίες εταιρειών από τη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

 

Επιστημονικά υπεύθυνοι της Ομάδας iGEM 2019 ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Μιχάλης Αϊβαλιώτης και ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας Γεώργιος Μόσιαλος. Στην επιστημονική «παρέα» συμμετείχε ο διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής Κωνσταντίνος Κοζαλάκης, ενώ την ομάδα αποτελούσαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες Αλίκη Αθανασιάδου, Απόστολος Ιωαννίδης, Κυριακή Καραβά, Χαράλαμπος Μαλαθούνης, Ιωάννης Μαλιούρης, Πλάτων Μεγαγιάννης, Σοφία Μωυσιάδου, Κριστίνε Χαναγκιάν.

 

Μικρή η συμμετοχή φοιτητών στην αξιολόγηση καθηγητών

 

Μειωμένα είναι τα ποσοστά συμμετοχής των φοιτητών στην αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, καθώς εκείνοι που συμπληρώνουν τα σχετικά ερωτηματολόγια που προβλέπει ο νόμος δεν είναι ούτε τρεις στους δέκα. Οπως εκτιμάει ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ (Αρχή διασφάλισης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας) Παντελής Κυπριανός μιλώντας στα «ΝΕΑ», εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο μόνο το 20% των φοιτητών της χώρας συμπληρώνει το ανώνυμο ερωτηματολόγιο που τους χορηγεί το πανεπιστήμιό τους.

 

Μάλιστα φαίνεται ότι το γεγονός πως η διαδικασία αυτή έχει γίνει πλέον σε πολλά Ιδρύματα «ηλεκτρονική», επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα και έχει μειώσει περισσότερο του αριθμούς εκείνων που έσπευδαν να αξιολογήσουν τους καθηγητές τους. Φαίνεται έτσι, όπως εκτιμά ο κ. Κυπριανός, ότι περισσότερους φοιτητές ενέπνεαν τελικά τα έντυπα ερωτηματολόγια που έπαιρναν για να συμπληρώσουν από τις σχολές και τα τμήματά τους.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....