| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 30/03/20

 

 

Καραντίνα

 

Επειδή πολλά ακούμε και διαβάζουμε αναφορικά με το πότε θα τελειώσει η καραντίνα στη χώρα μας. Σας διαβεβαιώνουμε πως αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί μέσα στον Απρίλιο. Το πιθανότερο είναι πως αυτό θα συμβεί ή τη Δευτέρα 11 ή τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση πριν τις αρχές Μαΐου να μην το περιμένει κανείς. Βέβαια να σημειωθεί πως τα πράγματα στη χώρα μας εξελίσσονται σε γενικές γραμμές καλά, αν και σιγά – σιγά η οικονομική κρίση θα αρχίσει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και η κρίση θα λάβει άλλες διαστάσεις.  

 
 

Το κρατάμε αυτό

Με τη κρίση όπως αναφέραμε παραπάνω, να μετατρέπεται πλέον σε οικονομικό, είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο για τη χώρα και την ελληνική οικονομία να μη χαθεί συνολικά η τουριστική περίοδος. Γιατί άλλο ένα χαθεί ένα 30%. Άλλο ένα 40% και άλλο ένα 60%. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των απωλειών τόσο πιο κοντά σε μια νέα μεγάλη κρίση που θα κρατήσει χρόνια θα βρεθεί η χώρα.

Όπως αναφέρουνε λοιπόν κάποια τελευταία ρεπορτάζ, η ιατρική και ερευνητική κοινότητα μελετούν τον ιό, όμως ακόμα δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποια σαφή συμπεράσματα για κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες της συμπεριφοράς του.

Μια από αυτές που θα κρίνει εν πολλοίς τι θα συμβεί στη χώρα μας το καλοκαίρι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του ιού σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια ένδειξη για το αν το καλοκαίρι θα αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης για παράδειγμα, όμως σίγουρα μια εικόνα από τα… «προσεχώς» μας δίνει η αντίδραση του κορωνοϊού στις χώρες όπου η μέση θερμοκρασία είναι άνω των 27 βαθμών Κελσίου.

Η γενική εικόνα είναι ότι και στις 6 χώρες η κατάσταση είναι τουλάχιστον διαχειρίσιμη και η εξάπλωση του ιού άκρως ελεγχόμενη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγουν βιαστικά συμπεράσματα.

Αναλυτικά λοιπόν κάποια επιμέρους στοιχεία χωρών με υψηλές θερμοκρασίες:

Στο Μάλι που η μέση θερμοκρασία είναι 28.25 βαθμοί τα κρούσματα είναι μόλις 4, χωρίς να υπάρχει κάποιος θάνατος.

Στις Μαλδίβες με μέση θερμοκρασία 27.65 τα κρούσματα είναι 13 και οι θάνατοι 0.

Η Μπουρκίνα Φάσο με μέση θερμοκρασία 28.25 έχει 152 κρούσματα, και 4 θανάτους (με πληθυσμό 20,107,509).

Το Κατάρ με μέση θερμοκρασία 27.15 έχει 537 κρούσματα, χωρίς κανέναν νεκρό.

Οι Σεϋχέλλες με μέση θερμοκρασία 27.15 βαθμούς έχει 7 κρούσματα και κανέναν θάνατο.

Η Σενεγάλη, τέλος, με πληθυσμό μεγαλύτερο από εκείνον της χώρας μας (15,854,323) και μέση θερμοκρασία 27.85, βαθμούς έχει 105 κρούσματα και 0 θανάτους.

 
 

Εμείς πάντως το φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό

Με τα πράγματα στη χώρα μας σε γενικές γραμμές να είναι καλά. Εμείς θα επαναλάβουμε πως το σημαντικότερο λάθος είναι πως δε γίνονται μαζικά πολλά τεστ. Μαζικά τεστ, ειδικά σε χώρους που πλέον συγκεντρώνονται ο κόσμος και κυρίως τα super markets, στα οποία συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως στην παρούσα φάση υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ, εάν η Ιταλία είχε διενεργήσει περισσότερα τεστ σε νέους, τα ποσοστά θνητότητας θα ήταν διαφορετικά. Ο Συντονιστής Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν αναφέρεται στους ανεπισήμους αριθμούς των περιστατικών: «Στην Γερμανία υπάρχει μια πολύ επιθετική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα τεστ, για αυτό και είναι πιθανό μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να βρίσκονται και κάποια ελαφρά περιστατικά. Επιπλέον, σε κάποιες χώρες γίνονται εξετάσεις και μετά θάνατον, σε άλλες όχι. «Και αυτό το στοιχείο αλλάζει τις στατιστικές», επισημαίνει ο ειδικός και προσθέτει ότι όσο πιο προχωρημένη είναι μια επιδημία, τόσο πιο δύσκολο είναι για μια χώρα να διενεργεί πολλά τεστ, καθώς το σύστημα υγείας υπερφορτώνεται. «Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε!», ήταν η έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να σβήσεις μια φωτιά στα τυφλά, πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει».

 
 

Οικονομία

Και για να καταλάβει κανείς πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην οικονομία διεθνώς. Αξίζει να δει ένα νούμερο. Ότι 500.000 απολύσεις έγιναν στην Ισπανία σε λιγότερο από μια εβδομάδα, χωρίς να υπολογίζονται όσοι προηγουμένως απασχολούνταν με ελαστικές μορφές εργασίας ή ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχασαν τους πελάτες τους. Σημειώνεται πως συνολικά στην Ισπανία εργάζονται περίπου 20εκ (με πληθυσμό στα περίπου 50εκ ευρώ), με την ανεργία μόλις σε μια εβδομάδα να αυξάνεται, με βάση αυτές τις απολύσεις κατά 3%.

 
 

Μάλιστα

Και ναι μέσα σε όλα είχαμε μια βαρυσήμαντη παρέμβαση. Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου σε ανάρτησή της στο Facebook αναπολεί τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, ενώ δεν παραλείπει να επιτεθεί στον Γιώργο Παπανδρέου. «Ελληνικέ λαέ υπομονή και κουράγιο, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι αναπολούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου που τόσο στο διεθνή χώρο όσο και στο εσωτερικό θα πετύχαινε θετικές αποφάσεις για το έθνος και το λαό», αναφέρει στην ανάρτησή της η κα. Λιάνη, η οποία εν συνεχεία στρέφει τα βέλη της στον Γιώργο Παπανδρέου.

Φανταστεί τώρα να είχε συμβεί αυτή η κρίση στην Ελλάδα του 80 με Ανδρέα πρωθυπουργό και το «Ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ» στην εξουσία. Ο ελληνικός λαός θα ήτανε κάθε ημέρα στις ταβέρνες και τα μπουζούκια θα ειρωνεύονταν τους ξένους μέχρι φυσικά που θα γινόμασταν χειρότερα από Ιταλία και Ισπανία, με εκατόμβη κρουσμάτων. 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....