| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 30/10/20

 

 

Νέα μέτρα

 

Ας ξεκινήσουμε με το τελευταίο ρεπορτάζ …. Και με βάση όλες τις πληροφορίες, νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε ο ίδιος στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης.

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε. «Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο», πρόσθεσε.

 

Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σήμερα, θα πω μόνο ότι γνωρίζουμε πια από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης ποιες οικονομικές δραστηριότητες προκαλούν πρόβλημα γρήγορης διασποράς του ιού και ποιες δεν προκαλούν τόσο μεγάλη διασπορά του ιού, οπότε θα προσαρμόσουμε το σχέδιό μας για τον επόμενο μήνα στα πραγματικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

 

Από σήμερα όμως πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, το τονίζω, του λιανεμπορίου και των σχολείων.


Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο.

 

-------------------------

 

Και σε σχέση με όλα αυτά που γράφουμε εδώ καιρό …. Αφενός θα γράψουμε πως χαιρόμαστε να ακούμε τον πρωθυπουργό να λέει πως ο στόχος είναι να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown ….. Αφετέρου επαναλαμβάνουμε την άποψη μας, αν και ξέρουμε ότι ακούγεται κάπως  …..  Όσο λοιπόν και αν αυξηθούνε τα κρούσματα, που θα αυξηθούνε πάρα πολύ …. Καθολικό lockdown δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση ….. Δεν το αντέχει η οικονομία …. Αλλά δεν το αντέχει καθόλου …..

 
 

 

Μόνη ελπίδα αυτό….

 

Πάντως κακά τα ψέματα ….. Βλέποντας τα όσα συμβαίνουνε με τον Covid-19 ….. Και με όλα να δείχνουνε πως τα πράγματα τους προσεχείς μήνες θα γίνουνε πολύ δύσκολα παγκοσμίως και φυσικά στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο επίκεντρο της Πανδημίας ….. Νιώθουμε πως τα πράγματα στην οικονομία όλων των χωρών θα γίνουνε τελικά πολύ πιο άσχημα σε σχέση με όλες τις προβλέψεις ….Και κάπου εδώ θα λέγαμε πως βρίσκεται η μοναδική μας ελπίδα …. Την έχουμε ξαναγράψει …… Αυτή η κρίση του Covid-19 να κλείσει με ιστορικές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ….. Με νέα μεγάλα πακέτα στήριξης των οικονομιών …. Ή αν θέλετε με ένα πανευρωπαϊκό – παγκόσμιο restructuring των δημόσιων χρεών, που σίγουρα θα διευρυνθούν μετά από αυτήν την πανδημία ….

 

Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι όπως έχει συμβεί στην ιστορία και με άλλες μεγάλες κρίσεις, η πανδημία θα κλείσει με γενναία πακέτα στήριξης, που θα ευνοήσουνε κυρίως τις πιο αδύναμες χώρες - οικονομίες όπως η δική μας ….

 
 

 

Πόσο περήφανος να νιώθει κανείς;

 

Και όσον αφορά τον Covid-19 …. Αναρωτιόμαστε πως νιώθει κανείς όταν διαβάζει την είδηση πως η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων που θεωρούν ότι ο απολογισμός των θανάτων από τον κορονοϊό είναι σκόπιμα πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

 

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νιγηρία όπου σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο παραπάνω ισχυρισμός είναι «σίγουρα ή μάλλον αληθινός». Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, ενώ ακολουθούν η Νότια Αφρική, το Μεξικό και οι ΗΠΑ.

 

Περίπου το 36% των Ούγγρων, το 30% των Ιταλών και το 28% των Γερμανών πιστεύουν το ίδιο.


Υψηλό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που εκφράζει ανησυχίες για το εμβόλιο, που έχει επίσης “δαιμονοποιηθεί” από πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

 

 
 
 

 

Χαρακτηριστικά στοιχεία ….

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης και την ελπίδα μας πως αυτή η κρίση θα τελειώσει με ριζοσπαστικές αποφάσεις ….

 

Χαρακτηριστικά του μεγέθους του οικονομικού προβλήματος παγκοσμίως είναι τα όσα αναφέρει σε έκθεση της η S&P, αν και σε κάποια σημεία εμφανίζεται πολύ αισιόδοξη για το μέγεθος της οικονομικής ανάκαμψης….

 

Ειδικότερα …. Στα επίπεδα ρεκόρ του 265%  του ΑΕΠ θα φτάσουν τα χρέη –κρατικά, επιχειρηματικά και ιδιωτικά- έως τα τέλη του έτους προβλέπει η S&P Global Ratings, εκτιμώντας ωστόσο ότι μία νέα κρίση χρέους είναι απίθανη για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Η αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης που θα διατηρηθούν και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και την κατανάλωση συνεπάγονται ότι μια νέα κρίση μπορεί να αποφευχθεί, εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης. 

 

«Προβλέπουμε ότι το παγκόσμιο χρέος θα αυξηθεί κατά 10% στα πολύ υψηλά επίπεδα των 200 τρισ. δολαρίων το 2020», αναφέρει ο αναλυτής της S&P Τέρι Τσαν. Όμως, τα χρέη αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς τα εισοδήματα θα αρχίσουν να ανακάμπτουν προς τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, οι επιχειρήσεις θα επανεξετάσουν τις ευκαιρίες για έσοδα και επενδύσεις, οι κυβερνήσεις θα αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά τους και τα νοικοκυριά θα γίνουν πιο συντηρητικά. 

 

«Αφότου ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, ο υψηλότερος δανεισμός, σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, μας οδήγησε να υποβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις του 22% των επιχειρηματικών και κρατικών εκδοτών παγκοσμίως», ανέφερε ο Τσαν. 

 

Βέβαια, η S&P τονίζει ότι κανείς δεν θα πρέπει να κοιτάζει μόνο τα απόλυτα νούμερα των χρεών. «Το εάν ένα δανειακό βάρος είναι πολύ μεγάλο εξαρτάται από την ικανότητα του δανειζόμενου να αποπληρώσει αυτό το χρέος», τονίζει ο οίκος. Ειδικά στην περίπτωση των κρατικών χρεών, η S&P εξηγεί ότι τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία με τη σειρά της βοηθά τις κυβερνήσεις να αποπληρώσουν τα χρέη αυτά. «Ενώ οι κυβερνήσεις διεθνώς σηκώνουν το μεγάλο βάρος και στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, τα δύο τρίτα από τη φετινή αύξηση των χρεών διαπιστώνονται στις χώρες του G7, οι οποίες έχουν ισχυρές χρηματαγορές και νομισματική ευελιξία», εξηγεί η αναλύτρια της S&P Αλεξάντρα Ντιμιτρίεβιτς. Για τις χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία junk, τα υψηλότερα χρέη ενέχουν περισσότερα ρίσκα, μεταξύ των οποίων και η έκθεση σε ξαφνικές μεταβολές των επιτοκίων ή ο κίνδυνος απώλειας πρόσβασης στις αγορές ομολόγων. 

 

Τέλος και όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η S&P εκτιμά ότι τα ποσοστά των χρεοκοπιών θα αυξηθούν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 και τη χρηματοοικονομική κρίση. Τα νοικοκυριά αναμένεται να γίνουν πιο συντηρητικά καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει. 

 

 

 

 

Θεωρία συνομωσίας …

 

Και να κλείσουμε με μια ενδιαφέρουσα θεωρία συνομωσίας, αν και ξέρετε ποιά είναι η άποψη μας για αυτές (πως οι 999,99 στις 1000 είναι τελείως χαζές και για τα σκουπίδια…) ….. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, μια συγκεκριμένη εταιρεία έχει βρει ένα πραγματικά πολύ αποτελεσματικό φάρμακο (προσοχή όχι εμβόλιο) για τον Covid-19 ….. Ωστόσο οι ανακοινώσεις θα γίνουνε μετά τις αμερικανικές εκλογές ….. για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε …..             προσωπικά δεν την πιστεύουμε, αν για θεωρία συνομωσίας τη βρήκαμε ενδιαφέρουσα …..

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 20199 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....