| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 30/12/19

 

 

Μάλιστα

 

Σε σχέση με τα φυσικά κατά καιρούς γράφουμε για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ας κρατήσουμε πως δύο μελέτες του πανεπιστημιακού κ. Σάββα Ρομπόλη (ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου) και του αναλογιστή κ. Βασίλη Μπέτση (υποψηφίου διδάκτορα του Παντείου) προσδιορίζουν την επιβάρυνση του ασφαλιστικού εξαιτίας του δημογραφικού στα 49,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2065, ενώ εκτιμούν ότι οι ετήσιες απώλειες εισφορών λόγω της πλήρους κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

 

Θυμίζουμε πως η πρόσφατη μελέτη για το Δημογραφικό εκτιμά ότι το προσδόκιμο ζωής θα αυξάνεται μέχρι το 2065. Θεωρεί όλες τις άλλες οικονομικές και δημογραφικές παραμέτρους σταθερές. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί κατά την περίοδο 2017-2065, μόνο εξαιτίας  της  αύξησης  του προσδόκιμου ζωής, κατά 49,4 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες. Δηλαδή, η αναλογιστική υποχρέωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα αυξηθεί κατά 49,4 δισ. ευρώ. Η συνολική αυτή επιβάρυνση μεταφράζεται σε περίπου 1 έως 1,25 δισ. ευρώ αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών ανά δεκαετία σε σταθερές τιμές.

 

Ως εκ τούτου, για τη χρηματοδότηση της επιβάρυνσης του συστήματος, εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον πρόσθετοι πόροι ύψους 0,5% του ΑΕΠ (θεωρώντας ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι 1,5% για την περίοδο 2017-2065).

 

Σε διαφορετική περίπτωση, για την αντιστάθμιση του ελλείμματος απαιτούνται εφιαλτικά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων κατά 30%, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 73 έτη έως το 2060, η αύξηση των εισφορών για την κύρια σύνταξη από 20% που είναι σήμερα σε 27% (δηλαδή αύξηση κατά 35%) και στην επικουρική από 6% σε 8,1%.

 

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης: Η άλλη μελέτη καταγράφει τις απώλειες από ασφαλιστικές εισφορές που υπόκειται το ασφαλιστικό σύστημα εξαιτίας της πλήρους κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

 

Οι ετήσιες απώλειες που προκαλούν οι  ευέλικτες μορφές απασχόλησης στα Ταμεία ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ και η εξέλιξη των στοιχείων της αγοράς εργασίας δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια η εικόνα θα επιδεινωθεί. Το ποσό αυτό μέχρι το έτος 2055 φθάνει τα 65,6 δισ. ευρώ, 48 δισ. ευρώ από την κύρια σύνταξη και 17,6 δισ. από την επικουρική σύνταξη.

 

Στις παραδοχές της μελέτης ελήφθησαν υπόψη τα εξής: η ανεργία θα μειωθεί στο 10% το 2030 και στο 7,5% το 2055. Μέχρι το 2024 το ποσοστό των νέων ευέλικτων θέσεων απασχόλησης θα αποτελεί το 64% και από το 2025 μέχρι το 2055 το 75% των προσλήψεων.

 
 

 

Χαμηλά τον πήχη

 

Από την τελευταία ειδησεογραφία τώρα. Από τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις ήτανε η δήλωση του κ. Σταϊκούρα πως ξεκινά το 2020 η διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αν και σίγουρα αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει. Και ότι καλύτερο έλθει. Εμείς θα συστήσουμε σε όλους να κρατάνε χαμηλά τον πήχη, σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα.

 

Για την ιστορία, ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα στο 2020 και στοχευμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ (υπέρ των μικρότερων και μεσαίων ιδιοκτησιών), είναι δύο από τα θέματα που θίγει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ερώτηση, ειδικότερα, για το πότε θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη μείωση του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών απαντά ως εξής: «Θα ξεκινήσουν και εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020. Σε όλες τις συζητήσεις, πρωθυπουργός και οικονομικός επιτελείο αναδεικνύουν το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο το προσεγγίζουμε μεθοδικά και τεκμηριωμένα». Εξηγεί δε, ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας, η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου από το ΔΝΤ και η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες βελτιώνουν τις παραμέτρους βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και δίνουν τη δυνατότητα διεκδίκησης και επίτευξης χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων».

 
 

 

«Rebrain»

 

Και επειδή πολλά λέγονται τελευταία για το ζήτημα του rebrain. Το brain drain των γιατρών καταγράφεται ως η μεγαλύτερη επιστημονική αιμορραγία η οποία συνεχίζεται. Μόνο για την Αττική, από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το «ΣΚ», αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό 1.100 γιατροί, ενώ συνολικά ο αριθμός πανελλαδικά, όσων μετανάστευσαν τα τελευταία εννιά χρόνια ξεπέρασε τις 18.000.

 
 

 

Εντυπωσιακά στοιχεία

 

Τώρα σε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που είχανε δει το φως της δημοσιότητας της προηγούμενες εβδομάδες. Το είχαμε κρατήσει, χωρίς να το έχουμε σχολιάσει μέχρι τώρα. Σε περίπου λοιπόν τρεις ΕΝΦΙΑ αντιστοιχούν τα έσοδα που θα μπορούσε να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο ετησίως, αν η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα περιοριζόταν στα μέσα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης, παρατηρούσαν χθες οικονομικοί αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση κειμένου εργασίας του ΔΝΤ με τίτλο «Εξηγώντας τη σκιώδη οικονομία στην Ευρώπη».

 

Ήτανε χαρακτηριστικό πως στο κείμενο του ΔΝΤ, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη «μαύρη» οικονομία, με ποσοστό 30,2% του ΑΕΠ το 2016, τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Σχεδόν όσο έχασε η χώρα στην περίοδο της κρίσης.

 

Το ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με το 2000, όταν ήταν 28,1% του ΑΕΠ, αλλά χαμηλότερο από το 2009, όταν ξεκίνησε η κρίση και είχε διαμορφωθεί στο 32,2% του ΑΕΠ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι στα χρόνια της κρίσης κατέρρευσε η οικοδομή, ένας χώρος όπου κατ’ εξοχήν ανθούσε η «μαύρη» οικονομία, αναλυτές υποστηρίζουν ότι στους υπόλοιπους κλάδους αυτή πρέπει να έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

 
 

 

9 Μαρτίου το Φόρουμ του Βερολίνου

 

Τώρα όπως σχολίαζε ο «Βηματοδότης» …. Ίσως να αποτελεί το πρώτο και το πιο σημαντικό οικονομικό φόρουμ για επενδύσεις στην Ελλάδα, το Φόρουμ του Βερολίνου, του οποίου η ημερομηνία διεξαγωγής σάς πληροφορώ ότι κλείδωσε, και αυτή θα είναι η 9η Μαρτίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ομιλία τόσο της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ όσο και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή) και συμμετοχή σημαντικών επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες.

***

Ωθηση στη διεξαγωγή του φόρουμ έδωσε η πρόσφατη επίσκεψη του Αδωνη Γεωργιάδη στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά και η άψογη συνεργασία των συνεργατών της καγκελαρίου και του Πρωθυπουργού που βρίσκονταν συνεχώς σε επικοινωνία.

***

Στόχος του φόρουμ είναι να διαμορφωθεί μια αληθινή ανάπτυξη (κυρίως πράσινη) για την Ελλάδα. Αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι οι γερμανοί επιχειρηματίες, πέραν της πράσινης ανάπτυξης που βεβαίως ενδιαφέρονται, έχουν στρέψει την προσοχή τους και σε άλλες επενδύσεις στη χώρα μας, όπως στον τουρισμό, στο real estate, στην ενέργεια κ.τ.λ.

***

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....