| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δείτε όλα τα άρθρα

Let's set the record straight / Ανδρέας Πιμπίσιης   

 

Τρίτη, 00:01 - 29/09/2020

 

   Share

 

Στη Λευκορωσία ο Αλεξάντερ Λουκασένκο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο λαός της χώρας υποφέρει και οι αντιπολιτευόμενοι κινδυνεύουν καθημερινά. Η επανεκλογή Λουκασένκο επιτεύχθηκε με καλπονοθεία. Κανείς δεν το αμφισβητεί εκτός από τον ίδιο τον Λευκορώσο δικτάτορα και κάποιες γειτονικές χώρες που τον στηρίζουν. 

 

 

Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει στείλει δύο σκάφη για έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμφισβητεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην ΚΔ και υποστηρίζει πως η ίδια η Τουρκία έχει το δικαίωμα για έρευνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στη συνέχεια στάλθηκαν γεωτρύπανα για να προβούν σε γεωτρήσεις. Η διεθνής κοινότητα, σχεδόν στην ολότητά της, αντιδρά και υποστηρίζει πως οι τουρκικές ενέργειες είναι παράνομες. 

 

Ένα τρίτο σκάφος κινήθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας προβαίνοντας σε ανάλογες έρευνες όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Αθήνα αντιδρά, σε αντίθεση με την Κύπρο που αδυνατεί, στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή τα οποία παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων. ΝΑΤΟ και ΕΕ ανησυχούν μπας και προκύψει θερμό επεισόδιο που εξελιχθεί μια σύρραξη. Εκφράζουν υποστήριξη προς την Ελλάδα και αρχίζει ένας αγώνας αποκλιμάκωσης. 

 

Ρίχνουν όλοι το βάρος τους σε αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όπου υπήρχε ο κίνδυνος μιας σύρραξης. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε προειδοποιήσει πως εάν το Ορούτς Ρέις προχωρήσει σε έρευνες τότε θα υπάρξει δυναμική αντίδραση. Όταν ένας εκ των συμβούλων του παραδέχθηκε ότι το τουρκικό σκάφος κάνει έρευνες και δεν κόβει βόλτες, απομακρύνθηκε από τη θέση του. Ωστόσο, στην πορεία έγινε, σιωπηλά, αποδεκτό ότι το Ορούτς Ρέις έκανε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας. 

 

Την ίδια ώρα, η Γερμανία αλλά και οι θεσμοί της ΕΕ που ανέλαβαν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ρίχνουν όλο το βάρος των προσπαθειών τους στην αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αφήνοντας, επιδεικτικά, κατά μέρος τις όποιες προκλήσεις του τουρκικού ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ. Προφανώς γιατί εκεί δεν ελλοχεύει ο όποιος κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης. Η Κύπρος δεν έχει ναυτικό να στείλει, θεωρείται σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να εμπλακεί σε οποιοδήποτε επεισόδιο με την Τουρκία σε κυπριακά νερά. 

 

Οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε σύγκριση με την ελληνική θάλασσα είναι στο πολλαπλάσιο. Πλην όμως στην πρώτη περίπτωση δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος σύρραξης και άρα, κανένα σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί –λένε οι πλείστοι στην Ευρώπη– να αντιμετωπιστεί με μια ακόμα έκφραση στήριξης προς την Κύπρο και το θέμα θα κλείσει. 

 

Όλα αυτά έως και Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, τέλη Αυγούστου. Ήδη, είχε προηγηθεί ένα ηχηρό χαστούκι των Τούρκων προς τον Χάικο Μάας, τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών ο οποίος πήγε στην Άγκυρα να πετύχει αποκλιμάκωση και έφυγε άπρακτος. Όπως προηγήθηκαν και τα ταξίδια Ζοζέπ Μπορέλ στην περιοχή. Στόχος η αποκλιμάκωση. Ποια αποκλιμάκωση; Αυτή στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας. Τίποτε πέραν αυτού. 

 

Στο Βερολίνο οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου και της Ελλάδας αντιλήφθηκαν πως το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι τόσο απλό και δεν λύνεται με τον προσωρινό ελλιμενισμό του Ορούτς Ρέις. Κοίταξαν προς ανατολάς και πρόσεξαν τις διαδηλώσεις στο Μινσκ και για την επανεκλογή Λουκασένκο μέσω καλπονοθείας. Ο ίδιος ο Λουκασένκο που επανεκλέγεται ξανά και ξανά με τις ίδιες μεθόδους και προβαίνοντας στις ίδιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

 

Στη συνέχεια στο τακτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι ΥΠΕΞ στην ολότητά τους συμφώνησαν ότι τα πράγματα στη Λευκορωσία είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά του καθεστώτος Λουκασένκο. Για Ελλάδα-Τουρκία έκριναν ότι υπήρξε αποκλιμάκωση λόγω ελλιμενισμού του Ορούτς Ρέις. Για την Κύπρο; Να το συζητήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες. 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, επιχειρώντας να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας του (προφανώς πράττοντας ό,τι θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος ΥΠΕΞ για τη δική του χώρα) ζήτησε όπως και το θέμα της Λευκορωσίας πάει στη Σύνοδο Κορυφής μαζί με το θέμα της Τουρκίας. Εισηγήθηκε όπως οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας γίνουν πιο αυστηρές, να είναι τομεακές κυρώσεις.  Η Κύπρος βρέθηκε υπό κατηγορία ότι έβαλε βέτο σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Δηλώνεται από όλους ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να μπλοκάρει τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας». Ακόμα και οι Γάλλοι υποστηρίζουν πως η Τουρκία προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά… η Ευρώπη στηρίζει την Κύπρο και δεν θα πρέπει να βάζει εμπόδια στις κυρώσεις για Λευκορωσία. 

 

Αυτά είναι τα γεγονότα. Εν ολίγοις, η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα που παραβιάζονται με τη χρήση πολεμικού ναυτικού, αλλά είχε κάθε δικαίωμα η Ιταλία πριν 14 χρόνια να μην συναινέσει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας (!) επειδή ήθελε να στηρίξει τους δασμούς στις εισαγωγές υποδημάτων από την Κίνα. 

 

Ανδρέας Πιμπίσιης   (philenews.com)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   
   

Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....