Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

 
 

00:01 - 28/06/19

Έτσι θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας / Νίκος Γεωργίαδης

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε. Θα συγκροτήσει ένα Υπουργικό Συμβούλιο με 14 υπουργούς και μία Γενική Γραμματεία Μαξίμου που θα ισοδυναμεί με ένα υπουργείο, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας.

 

 

Συμπέρασμα πρώτο. Απών από αυτό το σχήμα θα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να μη συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Ο για λίγους ακόμη μήνες Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει δύο δρόμους μπροστά του. Μία σημαντική διεθνή θέση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή και αλλού, ή τη δυνητικά γοητευτική περιπέτεια της συμμετοχής στην ηγεσία της σύγχρονης ελληνικής Κεντροαριστεράς υπό νέους όρους και συνθήκες.

 

Συμπέρασμα δεύτερο. Θα μείνουν εκτός κυβέρνησης γνωστά ονόματα της παράταξης που έστησαν καριέρες σε συνθήκες κομματικού θερμοκηπίου. Πιθανώς να «βολευτούν» σε άλλες θέσεις της Διοίκησης. Πιθανώς και όχι.

 

Η στενή ομάδα των υπουργικών στελεχών δεν αφήνει περιθώρια σε προσδοκίες. Ο μαγικός αριθμός «14» είναι απόλυτα περιοριστικός.

 

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: Ο Κώστας Χατζηδάκης, πιθανώς με υφυπουργό τη Νίκη Κεραμέως η οποία είναι αναβαθμισμένη εσχάτως και έχει θετικές αντιδράσεις στην εκλογική της περιφέρεια, φέρονται να οδεύουν προς το Υπουργείο Παιδείας. Η επιλογή αυτή έχει γίνει εδώ και καιρό και δεν αποτελεί προϊόν κάποιας καραμπόλας.

 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη συζητήσει δύο φορές  με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ρεπορτάζ επιμένει πως έκτοτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσέλαβε ειδικό συνεργάτη  με τον οποίο επεξεργάστηκε σχέδια και προτάσεις περί των ζητημάτων ασφαλείας που απασχολούν τη χώρα. Ο πρώην υπουργός φέρεται να αναλαμβάνει τόσο το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και εκείνο της Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Το Υπουργείο Άμυνας αποτελεί γρίφο. Ο μεν Βασίλης Κικίλιας είναι αναμφισβήτητα ένα όνομα που έρχεται και επανέρχεται. Οι σχέσεις του με την Πρεσβεία των ΗΠΑ είναι καλές. Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καθιστούν τη θέση του υπουργού Άμυνας ιδιαιτέρως απαιτητική. Ενδεχομένως την ύστατη στιγμή να υπάρξει ένας συνδυασμός αρμοδιοτήτων. Σημειώνεται πως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν επισήμως ή ανεπισήμως πραγματοποιηθεί επαφές και δεν έχουν διεξαχθεί συζητήσεις επί πραγματικών σεναρίων και επιλογών μεταξύ της ηγεσίας της ΝΔ και των μεγάλων πρεσβειών στην Αθήνα.

 

Για το Υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα –και μάλιστα με ένταση– το όνομα του Νίκου Δένδια. Εκ του ρεπορτάζ εντός της ΝΔ προκύπτει πως ενδεχομένως να είναι το περιβάλλον του Νίκου Δένδια που «διέρρευσε» αυτή την πιθανή επιλογή. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες από την Πειραιώς επιμένουν πως πιθανότατα το όνομα του κ. Δένδια κυκλοφόρησε για να «καεί». Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας εξηγούν πάντως πως η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια στο ΥΠΕΞ δεν σηματοδοτεί τίποτε το διακριτό, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως η σημερινή με τις εντάσεις στην περιοχή και ανοικτά ζητήματα. Ο Νίκος Δένδιας μπορεί να είναι έμπειρο πολιτικό στέλεχος αλλά δεν έχει ποτέ διαχειριστεί τους πολύπλοκους φακέλους της εξωτερικής πολιτικής.

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φλερτάρει με τον συνδυασμό Υπουργείου Ανάπτυξης και Ενέργειας (για το οποίο έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον). Κατά τα φαινόμενα έχει ήδη προκριθεί. Ο φάκελος ΔΕΗ τον περιμένει. Ο φάκελος ΕΛΠΕ, επίσης.

 

Στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εγκατασταθεί ένα δίδυμο. Σταϊκούρας και Τσακλόγλου.

 

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος καλείται να αποκαταστήσει υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες το κύρος της Δικαιοσύνης, που έχει βάναυσα τρωθεί. Διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα και το κύρος.

 

Στο Υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να οδεύει ένας ακόμη πανεπιστημιακός. Ο καθηγητής κ. Γεραπετρίτης. Προσωπικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Κάποιο υπουργείο πρέπει να δοθεί στον Κώστα Καραμανλή τον νεότερο. Πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα. Προφανώς θα επιλεγεί ένα «παραγωγικό», που να έχει σχέση με τις Μεταφορές, διότι από εκεί άρχισε την καριέρα του προ αμνημονεύτων και ο ιδρυτής της παράταξης. Όταν «ξήλωσε» το τραμ.

 

Οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν. Η Όλγα Κεφαλογιάννη προορίζεται για το παρεξηγημένο, πολύπαθο και εν πολλοίς μη παραγωγικό Υπουργείο Πολιτισμού, που πολιτισμό δεν παράγει μεν πλην όμως ελέγχει τους... «παραγωγούς» του. Όμως η κυρία Κεφαλογιάννη θα αναλάβει παράλληλα και το Υπουργείο Τουρισμού. Δύο σε ένα. Αυτά σύμφωνα με τον σχεδιασμό στην Πειραιώς.

 

Σειρά έχει το Υπουργείο Εργασίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες (και τις μελλοντικές) πρόκειται για ένα υπουργείο πρώτης σειράς. Πολλές οι ελπίδες του κ. Βρούτση, αλλά η καραμπόλα έχει πολλά μυστικά και κόντρες.

 

Το Υπουργείο Υγείας είναι και το λεγόμενο «ματιασμένο υπουργείο». Από τη Novartis στα εμβόλια και από τις ΜΕΘ στην κατάντια των δημόσιων νοσοκομείων. Πρόκειται για υπουργείο σε συνθήκες πολέμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετήσει ετοιμοπόλεμο στέλεχος που οφείλει να αποκαταστήσει την τιμή της διοίκησής του. Ο Πολάκης αφήνει βαρύ το στίγμα πίσ-ω του. Ακούγονται ονόματα, τίποτε σίγουρο. Δύσκολη η επιλογή.

 

Αν τελικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος δεν αναλάβει το ΥΠΕΞ ή δεν δεχθεί να είναι υφυπουργός στο ΥΠΕΞ, τότε ενδεχομένως να του ανατεθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας (ως εναλλακτική πρόταση θα το επιθυμούσε) δεδομένου ότι το Brexit, η κατάρρευση του City του Λονδίνου, καθώς και οι νέοι κανονισμοί της διεθνούς ναυτιλίας καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρον το υπουργείο στον Πειραιά. Είναι και ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του λιμανιού, είναι και τα projects για την αναβάθμιση της πόλης.

 

Ακούγεται εκ νέου το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου. Χωρίς περαιτέρω ρεπορτάζ.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως μεταναστεύει. Ως Επίτροπος και ως Αντιπρόεδρος. Η Κομισιόν τον αναμένει. Πρόκειται για μία άνετη και ενδιαφέρουσα αποστρατεία επί τιμή. Γλιτώνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την καθημερινή γκρίνια.

 

Κάποια στελέχη θα τοποθετηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας που θα συσταθεί μεν αλλά σε δεύτερο χρόνο. Στο Μαξίμου (η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και μεταρρυθμιστικής και ψηφιακής πολιτικής) καθώς και σε αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας που άργησε μεν αλλά επιτέλους θα συγκροτηθεί διότι είναι απολύτως απαραίτητο, θα κληθούν να συνδράμουν και εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες. Το σύστημα  θα λειτουργήσει εν είδει πρωθυπουργικού -μίνι- Λευκού Οίκου. Το Μαξίμου θα είναι ισχυρότερο από ποτέ. Μάλλον δεν θα τους χωρέσει.

 

Νίκος Γεωργίαδης (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum

 

Σχόλια Χρηστών

HTML Comment Box is loading comments...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα Aρθρα - Απόψεις

Plus500

Kάντε Trading σε ελληνικές μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών Plus 500 (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo -Kερδίστε bonus εγγραφής ). 

Λήψη τώρα!

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....